Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropas navigācijas sistēma Galileo nedarbojas jau četras dienas

    Jaunākie raksti

    Eiropas vismaz 20 miljardus eiro izmaksājušais Galileo navigācijas satelītu tīkls nedarbojas jau kopš piektdienas. Galileo gandrīz pilnā apmērā sāka darboties tikai 2016. gada decembrī. Šobrīd palaisti 26 no plānotajiem 30 Galileo satelītiem.

    Galileo ir satelīta navigācijas sistēma, ko izstrādāja Eiropas Savienība un Eiropas Kosmosa aģentūra. Šis projekts ir nosaukts Itālijas astronoma Galileo Galileja vārdā, un tā budžets ir 20 miljardi eiro. Viens no Galileo projekta mērķiem ir izveidot augstas precizitātes pozicionēšanas sistēmu, ko Eiropas iedzīvotāji varētu izmantot neatkarīgi no Krievijas GLONASS sistēmas, Amerikas Savienoto Valstu GPS sistēmas un Ķīnas navigācijas sistēmām.

    Reklāma

    No 2018. gada ar Galileo tiek aprīkoti arī visi Eiropā tirgotie jaunie transportlīdzekļi, sniedzot uzlabotus navigācijas pakalpojumus virknei ierīču, kā arī iespējojot eCall ārkārtas reaģēšanas sistēmu. Cilvēki, kas izmanto navigācijas ierīces pilsētās, kur satelīta signālus bieži vien bloķē augstas ēkas, gūs īpašas priekšrocības, ko nodrošinās Galileo pozicionēšanas precizitāte.

    Tiek uzsvērts, ka privātpersonas nekādas problēmas nemanīs, jo absolūts vairums ierīču spēj izmantot arī amerikāņu GPS navigācijas sistēmu.

    Kļūda Galileo sistēmās, visticamāk, radusies no Itālijā izvietotā pārraudzības centra, kur tiek kalibrēti un pielāgoti precīzi pulksteņu laiki. Satraucošs gan ir fakts, ka tik jauna navigācijas sistēma iekšējas kļūdas dēļ ir salīdzinoši ļoti ilgi bezdarbībā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jo jo
    15.07.2019 13:33

    Amurikāņi jau nav vienīgie. Normālas viedierīces atbalsta arī krievu un ķīniešu gps sistēmas.

    Čiekurs
    15.07.2019 15:52
    Reply to  Jo jo

    Izlasi rakstu->komentē/nekomentē!

    15.07.2019 16:58
    Reply to  Čiekurs

    varbūt tiek komentēts šis apgalvojums no raksta?
    privātpersonas nekādas problēmas nemanīs, jo absolūts vairums ierīču spēj izmantot arī amerikāņu GPS navigācijas sistēmu

    Čiekurs
    16.07.2019 10:39
    Reply to  digitalk

    Tieši tā, rakstā viss ir minēts, tāpēc nav vajadzība neprecīzi komentāros dublēt to vēlreiz. GPS ir navigācijas sistēma, bet GLONASS, BDS, Galileo un QZSS nav GPS. Tāpat arī lielākā ticamība, ka tava ierīce atbalstīs tieši GPS, jo ir senākā un vienmēr bijusi plašāk izmantotā. Galileo, kā svaigākais gurķītis tiek izmantots visretāk.

    16.07.2019 13:28
    Reply to  Čiekurs

    nevaru atbildēt par Jo jo tekstu, bet tev ar sapratni neklājas diez ko labāk ;)
    GLONASS, BDS, Galileo un QZSS nav GPS — nav amerikāņu GPS, bet ir globālās pozicionēšanas sistēma (gps), tieši tā kā cilvēks uzrakstīja.

    taram
    16.07.2019 07:51

    Autor, pārlasi pirms publicē “Satraucošs gan ir fakts, ka tik jauna navigācijas sistēma ir salīdzinoši ļoti ilgi bezdarbībā iekšējas kļūdas dēļ.”

    Kursors.lv
    16.07.2019 10:36
    Reply to  taram

    Grūti lasāms teikums?

    taram
    17.07.2019 12:42

    Tieši tā – nedaudz “neveikli” uzrakstīts salīdzinoši ar pārējo tekstu

    Kursors.lv
    17.07.2019 17:44
    Reply to  taram

    OK, salabosim. Paldies!

    Reklāma