Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijā izmēģinās tehnoloģijas, kas palīdz novērst sadursmes ar dzīvniekiem

    Jaunākie raksti

    Lai izmēģinātu tehnoloģijas, kas palīdz novērst autotransporta sadursmes ar dzīvniekiem, valsts ceļu tīklā tiks realizēti divi pilotprojekti.

    Uz Ventspils šosejas (A10) posmā no Ķemeru meža līdz Ozolpilij (49,0.-57,3. km) ceļa signālstabiņiem tiks piestiprināti meža dzīvnieku atbaidītāji. Diennakts tumšajā laikā automašīnai tuvojoties, no ieslēgtām gaismām aktivizēsies ierīces, kas pievērsīs dzīvnieku uzmanību ar vizuāli akustiskiem signāliem, kā rezultātā dzīvniekiem tiks kavēta autoceļa šķērsošana tuvojoties transportlīdzeklim.

    Reklāma

    Savukārt uz Jelgavas šosejas (A8) Platones pagastā iepretī Vircavai (53,50.-55,80. km) gar ceļa malām tiks uzstādīts žogs ar pārtraukumu posma vidusdaļā, kur dzīvnieki varēs šķērsot autoceļu. Šajā aptuveni 300 m garā pārtraukumā tiks izvietotas dzīvnieku klātbūtnes noteikšanas ierīces, kas aktivizēs mainīgās ceļazīmes pirms šīs dzīvnieku pārejas zonas, brīdinot autovadītājus un liekot samazināt braukšanas ātrumu.

    Abi šie posmi izvēlēti, jo pēdējo triju gadu laikā negadījumu skaits ar meža dzīvniekiem šajos posmos ir salīdzinoši liels un koncentrēts: uz Ventspils šosejas astoņi negadījumi ar uzbraukšanu dzīvniekam pēdējo triju gadu laikā, uz Jelgavas šosejas 11 negadījumi ar uzbraukšanu dzīvniekam pēdējo triju gadu laikā. Tikai vienā no negadījumiem autovadītājs bija guvis vieglus miesas bojājumus, pārējos negadījumos autovadītāji vai pasažieri nebija cietuši. Taču abi posmi tehniski ir piemēroti katra risinājuma ieviešanai.

    Kā zināms, ceļu satiksmes drošības padomes sēdē šā gada februārī tika nolemts atbalstīt finanšu līdzekļu piešķiršanu 170 tūkstošu eiro apmērā izmēģinājuma projektiem tehnisko līdzekļu uzstādīšanai gar autoceļiem vietās, kur savvaļas dzīvnieki šķērso autoceļu. Plānots, ka tuvākajā laikā tiks izsludināti iepirkumi abiem risinājumiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    29.05.2019 11:44

    Tā jau nav slikta doma – tajās konkrētajās vietās. Citur, kur mežs ir visapkārt, dzīvnieki var šķērsot ceļu pilnīgi jebkur… #IzvēliesPatsCikDziļiGribiAlniSalonā

    Reklāma