Web Analytics
More
    Reklāma

    LMT jau no jūnija plāno piedāvāt eSIM pakalpojumu

    Jaunākie raksti

    LMT Tehnoloģiju dienas ietvaros LMT korporatīvo klientu dienesta direktors Edgars Grandāns paziņoja, ka jau no jūnija LMT plāno saviem klientiem piedāvāt eSIM, jeb virtuālās SIM kartes pakalpojumu. Tehnnoloģiju dienu pasākumā LMT klientiem demonstrēja eSIM darbību ar iPhone XR un Samsung viedpulksteni. eSIM testus LMT īsteno sadarbībā ar Telia Company.

    “eSIM ir mobilo iekārtu nākotne, jo nodrošina ērtāku lietošanu un plašāku pakalpojumu funkcionalitāti klientiem, efektīvākus pakalpojumus un daudzveidīgus lietu interneta risinājumus pakalpojumu sniedzējiem,” vērtē Ingmārs Pūķis, LMT viceprezidents.

    Reklāma

    Kas ir eSIM un kādās ierīcēs to var izmantot?

    Tie, kas telefonus lieto ilgus gadus, noteikti ir pamanījuši, ka SIM kartes kļūst arvien mazākas un eSIM ērā tās vispār būs iebūvētas pašā ierīcē. eSIM ļaus klientiem ierīcē saglabāt informāciju par vairākiem mobilo sakaru operatoriem un ērti starp tiem pārslēgties bez fiziskas SIM kartes nomaiņas. Tāpat eSIM ļaus vienlaicīgi telefonā izmantot vairākus tīklus vai to pakalpojumus. Piemēram, ceļojumos izmantot lokālo operatoru datu pārraidei, bet vienlaicīgi uzturēt aktīvu savu primāro telefona numuru zvanu un īsziņu saņemšanai.

    Tā kā ierīcēs vairs nav jāiestrādā SIM kartes slots, tās var kļūt izmēros mazākas. Tādējādi eSIM būs noderīgs, piemēram, viedpulksteņos vai citās valkājamās, vai lietu interneta ierīcēs. Vairāk par eSIM standartu var iepazīties GSMA mājaslapā.

    SIM karšu evolūcija (attēls no: usmobile.com)

    Pagaidām gan nav pārāk daudz ierīču, kas atbalsta eSIM. Viens piemērs ir aktuālie Apple iPhone XS, iPhone XS Max un iPhone XR viedtālruņi. Apple ir publicējis mobilo sakaru operatoru sarakstu, kas atbalsta eSIM un tajā varam atrast aptuveni 30 valstis, kurās operatori piedāvā šo jauno pakalpojumu. Sarakstā redzam arī Igauniju. Tāpat eksistē arī pagājušajā vasarā kopā ar Samsung Galaxy Note9 viedtālruni prezentētā Galaxy Watch viedpulksteņa versija ar eSIM atbalstu. Tagad šo ierīci varēsim pilnvērtīgi izmantot arī Latvijā.

    eSIM nodrošina tikpat augstu drošības līmeni kā fiziskā SIM karte, kā arī ērtāku iekārtu un pakalpojumu pārvaldīšanu.

    Kad eSIM piedāvās Bite un Tele2?

    Uz jautājumu par to, kad eSIM Latvijā plāno piedāvāt pārējie šeit pārstāvētie mobilo sakaru operatori, saņēmu šādas atbildes.

    “Mēs un Tele2 Grupa šo jautājumu pašlaik vērtējam un pie tā strādājam, bet tas nebūs tuvākā gada laikā”, teic Tele2 sabiedrisko attiecību vadītājs Oskars Fīrmanis.

    “Mēs, protams, sekojam līdzi tirgus aktualitātēm, tāpēc šobrīd strādājam pie šī jautājuma. Taču konkrētu laiku, kad eSIM parādīsies BITES piedāvājumā, šobrīd nevaru pateikt. Tas būs atkarīgs no vairākiem faktoriem, t.sk. eSIM atbalstošo ierīču izplatības tirgū”, sacīja BITES sabiedrisko attiecību vadītāja Karīna Javtušenko.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    20 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Aigars Mahinovs
    26.04.2019 13:16

    Google Pixel 3 arī atbalsta eSIM. Diemžēl tas tur ir implementēts kā fiziskā SIM aizstājējs, nevis pats par sevi strādājošs produkts. Tas nozīmē, ka vienlaicīgi var būt aktīva tikai viena SIM karte – vai nu fiziskā, vai arī eSIM. Nav iespējams darbināt abas vienlaicīgi un saņemt zvanus/īsziņas uz abiem numuriem :(

    Aigars Mahinovs
    26.04.2019 14:14

    Hmm, ir jaunākas ziņas – izskatās, ka Android Q Beta 2 esot pievienojusi DSDS atbalstu Dual-SIM darbībai ar eSIM uz Pixel 3. Šobrīd lieku to betu virsū, bet diemžēl nav pie rokas eSIM ar ko varētu izmēģināt.

    Janis Salmins
    26.04.2019 13:39

    Kad pirms pusgada jautāju LMT vai būs e-sim, pilnā pārliecībā apgalvoja, ka nebūs- esot dārgi un nevienam tādu nevajagot. Laikam tomēr vajag. :D

    Jēkabs Balodis
    26.04.2019 14:21
    Reply to  Janis Salmins

    Pirms kāda laika par RCS prasīju, varbūt to arī kaut kad tomēr plāno.

    Skotch
    26.04.2019 13:59

    Pašu esim es iemeginaju ar iphone sx max asv ar tmoblie. Ja lmt sameistaros kko lidzigu bus lieliski.

    Usinss
    26.04.2019 14:58

    Jau?!? Man liekas bija jābūt Beidzot . Ja šis skaitās inovatīvi no viņu puses… tad nevajag investēt viņos.

    Kaspars
    26.04.2019 16:43

    👍

    Usinss
    27.04.2019 19:13

    Viņi pērk modernākās iekārtas. To viņi paši visur skandē. Nodernākajās iekārtās šim visam sen ir atbalsts un neprasa tik lielus dzelžu ieguldījumus cik software. Un joprojām nesaprotu, ja LMT ir tik fakin inovatīvs, kāpēc vēl nav ielauzušies Lietuvas un Igaunijas tirgos kā virtuālais operators. Bitei un Tele2 tas labi izdodas. LMT ir kaut kas nejēdzīgi dīvains. Sen valstij bija jāpārdod šis operators jo īpaši tāpēc, ka lielāka daļa valsts iestāžu sen lieto citus operatorus mobilajiem sakariem.

    Usinss
    27.04.2019 23:36
    Reply to  Usinss

    Tieši tā. Tele2 ienāca LV tirgū. Bite ienāca LV tirgū. LMT arī ir zviedru saknes tā pat kā Tele2. Bet LMT necenšas kļūt par starptautisku kompāniju. Ņemot vērā viņu finanšu radītājus Igaunijā un Lietuvā būtu labs mērķis.

    Usinss
    28.04.2019 23:50
    Reply to  Usinss

    Vēl jo lielāks iemesls paplašināties. Jo savs brends ir jāizplata un Igaunijā ir daudz perspektīvāka tehnoloģiju biznesam. Pagaidām viņi ved kūdru uz izstādēm un apdāvina iekārtas ar modemirm un domā ka tas ir lietu internets un inovatīvi. Pasaulē jau kafijas automāti mājās ir ar modemu utt. Tas sen vairs neizbrīna.

    BaltaisTehvs
    26.04.2019 17:11

    Grūti gan teikt kautko , kamēr produkC nav iepazīts , bet man tas šķiet vēl diezgan pazaļš .

    + Samazina operatora tēriņus par SIM kā tādu . ( kautgan , miljonu tās nemaksā , un nez tik bieži netiek mainītas )
    + Mazāk vietas aizņem ierīcē . hmm . Ha ha ha .
    – Kas notiek , ja nekurienes vidū vajag sākt lietot citu ierīci ?
    – Kādas iespējas downšiftoties uz parastāko dumbfonu ? ( vai pastāvēs pārejas perioda eSIM + SIM )
    – ne-dualsimisms . kamōn .

    nu nez , skatos uz to visu “innovatīvo produktu” nedaudz skeptiski .

    Krotow
    26.04.2019 23:45

    Nu labi, tagad būs arī SIM karte, kas fiziski atrodas kaut kur pielodēta ierīcē. Princips škiet būs tas pats ko izmanto maksājumu karšu terminālos. Ierīci reģistrē pie operatora un pirmās lietošanas reizē apstiprina ka šī ir tieši tā ierīce. Pluss – ietaupīs kādu kvadrātcentimetru, aizvācot ārējās SIM kartes ligzdu. Un divas lielas treknas problēmas:

    – ierīci nekurienes vidū pirmoreiz piereģistrēt visticamākais neizdosies.
    – pārdodot ierīci citai personai, jaunajam īpašniekam būs dejas ar tamburīnu ap viņa operatoru.

    Skatīsimies, kādus risinājumus šīm problēmām piedāvās operatori.

    rodo
    29.04.2019 10:51
    Reply to  Krotow

    Par mīnusu nekurienes vidū jā, piekrītu daļēji, tā ir. Ja salauz savu jaunāko iPhoneX meža vidū, tad pārlikt esim uz otru iPhone nevarēs, protams labi ka nēsā līdz vienmēr vairākus aparātus. Šādā situācijā ir 3 varianti ko iesākt: 1. Soļo uz tuvāko klientu apkalpošanas centru un tur paņemt jaunu esim. 2. Ieej manslmt webā/appā un tur paņem jaunu karti, bet tad, protams, pa rokai jābūt citai ierīcei ar internetu kur atvērt webu/app. 3. Zvans no omes aparāta (ar ripu uz galda) klientu apkalpošanai, autorizējies un pieprasi lai ielādē tavā jaunajā iekārtā (jāspēj EID/IMEI iekārtas nosaukt būs) jaunu esim uz esošā numura. Tāda iespēja arī pastāv. Un nekur nav jāiet nemaz. A citam īpašniekam notirgot aparātu problēmu nebūs – atver savā devaisā esim softu (LPA visiem ir) un izdzēs savā ierīcē esošo esim karti un viss. Aparāts paliks pliks bez tava pieslēguma un lai jaunais īpašnieks dara ko grib. Ja tīk ceļot, tad vajadzētu būt ērtai iespējai izmantot vairākus pieslēgumus. Jo esim čipā var ielādēt daudz profilus, kas dod iespēju izvēlētioes tā brīža ērtāko variantu. Piemēram, lai būtu drošs, ka nepārtērēsies, paņem priekšapmaksas karti internetam tik. Ja runa ir par viedierīcēm, tad nevajag noniecināt izmēru tomēr. Gan pulksteņos, gan IoT ierīcēs… Read more »

    xxx2
    28.04.2019 13:00

    Mobilo sakaru ēras sākumā iekārtas identifikācijas mehānisms bija iestrādāts pašā ierīcē.
    No tā atteicās, jo atsevišķa sim karte nodrošina kaudzi priekšrocību – kaut vai to ka lietotājs var brīvi mainīt pieslēgumu un ierīci.
    Nedomāju ka šis dos kādas būtiskas priekšrocības, bet problēmas gan būs tieši tādas pašas, kā pirmajiem mobilajiem.

    03.05.2019 19:42

    Baigi maz jēgas, jo LMT saka, ka neatbalstīs Apple Watch LTE, kas ir diezgan tizli, tieši viedpulkstenī redzu jegu e-SIM.

    Reklāma