Web Analytics
More
    Reklāma

    TP-Link Deco M4 bezvadu režģtīkla maršrutētāju apskats

    Jaunākie raksti

    Ik pa laikam apskatiem saņemam mūsdienīgas bezvadu režģtīkla maršrutētāju ierīces, kas paredzētas lielākas platības mājokļu ērtai aprīkošanai ar Wi-Fi. Viss jau ir labi un lieliski, bet tad ieraugām cenu, kas nu nemaz neaicina uzreiz skriet uz bodi pēc kārotā ierīču komplekta. Šoreiz saņemtais bezvadu režģtīkla maršrutētāju komplektiņš ir dēvējams par visai prātīgu pirkumu – divu bezvadu režģtīkla maršrutētāju komplekta cena ir zem 100 eiro, piedāvātās iespējas ir iesācējam draudzīgas un ierīces izskatās glīti.

    Vai man nepieciešams bezvadu režģtīkla maršrutētāju komplekts? Prātīgi cilvēki pirms remonta izvelk visās istabās atbilstošus tīkla vadus, ievietojot tos tā saucamajās gofrās, bet tā notiek tikai pasakās. Realitātē parasti atduramies pret īres dzīvokli vai jau gatavu remontu, ko neviens negrasās maitāt ar vadu pārvilkšanu. Ko iesākt, ja mājokļa otrā galā vai otrā stāvā ir tā čābīgāk ar Wi-Fi? Šeit talkā nāk modernie bezvadu režģtīkla maršrutētāji, kas atļauj jebkuram iesācējam izveidot Wi-Fi pagarinājumu bez vadiem un, kas ir ļoti būtiski, bez vērā ņemamiem ātruma zudumiem bezvadu tīklā.

    Reklāma

    Tāpat modernas mājas Wi-Fi sistēmas raksturo iespēja vecākiem parūpēties par bērnu drošību tīmeklī, piemērojot bērnu ierīcēm ierobežojums piekļūt nevēlamam saturam, kā arī ierobežot laiku, kas paredzēts nodarbēm internetā. Apskatam saņemtais TP-Link Deco M4 pat māk sadarboties ar Alexa digitālo asistentu, ja mājsaimniecībā jau ir ierīces ar iebūvētu Alexa.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: četru kodolu 750 HMz Qualcomm QCA9563
    • Pieslēgvietas: 2x Gigabit Ethernet Ports (WAN/LAN auto-sensing)
    • Flash: 16 MB
    • SDRAM: 128 MB
    • Izmēri: 90.7 mm x 90.7 mm x 190 mm
    • Antenas: Type 2 dual-band, 2×2 MU-MIMO, beamforming
    • Bezvadu standarti: IEEE 802.11 ac/n/a 5 GHz, IEEE 802.11 b/g/n 2.4 GHz
    • Cena: zem 100 eiro par divām TP-Link Deco M4 ierīcēm

    Izskats un uzbūve

    Šobrīd pircējiem pieejama viena TP-Link Deco M4 versija, kur komplektā ir divas bezvadu režģtīkla maršrutētāju ierīces, bet ražotājs apsolījis, ka nākotnē būs nopērkams arī komplekts no trim ierīcēm vai viena pati Deco M4 ierīce. Sākuma komplektā atradīsi vēl arī divus elektrības vadus un vienu tīkla vadu. Faktiski neko citu pircējam arī nevajag, lai lieki nejauktu galvu.

    Deco M4 maršrutētāji ir veidoti cilindra formā, to izmēri ir līdzvērtīgi litra pudelei ar kādu dzirkstošu, cukurotu dzērienu. Deco M4 augšdaļā ir atveres dzesēšanai un LED indikators, kas parāda ierīces stāvokli – gatavs iestatīšanai, savienots, nav savienots ar tīmekli. Katrai Deco M4 ierīcei ir divas gigabit LAN/WAN pieslēgvietas, kā arī atiestatīšanas poga. Deco M4 nav paredzēts montēšanai pie sienas, visticamāk, ierīces arī nevajadzētu noguldīt vai apsegt, lai tās var ventilēties.

    TP-Link mācījies no labākajiem, lai Deco M4 padarītu pievilcīgu un maz manāmu interjerā. Pieejamas tikai baltas krāsas Deco M4 ierīces, bet tā, visticamāk, nebūs liela problēma dizaina mājokļa iemītniekiem.

    Deco M4 darbina četru kodolu 750 MHz Qualcomm Atheros QCA9563 procesors kopā ar 128 MB RAM un 16 MB atmiņu. Šis nav nekāds graujošais rādītājs, jo redzēti arī maršrutētāji ar četru kodolu 1.8 GHz procesoru kopā ar 1 GB RAM un 256 MB atmiņu. Katrai Deco M4 ierīcei ir divas dual-band antenas, kas nodrošina 2×2 MU-MIMO bezvadu savienojumu ar 802.11ac Wave 2 standartu ar beamforming. Teorētiskie datu pārraides ātrumi ir 300 Mbps 2.4 GHz tīklā un 867 Mbps 5 GHz tīklā.

    Iestatīšana

    TP-Link Deco M4 iestatīšana un pārvaldīšana iespējama tikai ar Android vai iOS viedtālruņa palīdzību. Nāksies atrast atbilstošu TP-Link lietotni, jo parastā (vismaz Android Play veikala sarakstā pirmā) TP-Link lietotne nav paredzēta Deco sērijai. Tāpat nāksies izveidot vai pierakstīties TP-Link Cloud lietotāja kontā, kuram diemžēl nav pieejama divu faktoru pieteikšanās (2FA). Obligāta prasība izveidot ne pārāk drošu mākoņkontu mūsdienās šķiet ļoti dīvaina.

    Pēc tam tiekam klāt īstajai Deco M4 iestatīšanai. No sākuma pie strāvas avota un tīmekļa vada pieslēdz tikai vienu no Deco M4 ierīcēm, jo divas uzreiz nav iespējams iestatīt pirmo reizi. Deco M4 iespējams iestatīt kā maršrutētāju vai kā bezvadu piekļuves punktu. Ierīce nodrošina Dynamic IP, Static IP vai PPPoE. Viedtālrunī nāksies aktivizēt Bluetooth.

    Izdomā savu Wi-Fi nosaukumu (SSID), paroli. Pēc tam atliek izvēlēties Deco M4 atrašanās vietu lietotnē, kas gan nepieciešama tikai kārtības labad, lai spētu atšķirt vienu Deco M4 no cita. Deco M4 automātiski pieprasīs atjaunināt programmatūru, kas aizņems aptuveni piecas minūtes. Pēc tam to pašu veicam ar otru komplektā ietilpstošo Deco M4 ierīci, bet vairs nenāksies ievadīt Wi-Fi nosaukumu (SSID) un paroli.

    Atzīšos, ka šajā solī man kaut kas misējās ar otrās Deco M4 ierīces programmatūras atjauninājumu, ierīce uzkārās un nācās to atiestatīt, slēgt pie tīkla vada, atjaunināt un tikai tad otrā Deco M4 ierīce spēja pievienoties pirmajai, kā tas bija paredzēts. Labā ziņa ir tā, ka Deco M4 bezvadu režģtīkla maršrutētāji izskatās nenokaujami, vismaz manā gadījumā neizdevusies programmatūras atjaunināšana nepadarīja Deco M4 par dārgu durvju atbalstu vai salvešu turētāju, lai vējš tās nenes prom. Sliktā ziņa – Deco M4 netiek piedāvāta tīmekļa pārlūka saskarne, kas varētu noderēt pieredzējušākiem lietotājiem.

    Lietotne

    Deco M4 nepiedāvā gandrīz nevienu iestatījumu pieredzējušiem lietotājiem. Pieejama ļoti vienkāršota port forwarding iespēja, DDNS, LED izgaismojuma pārvaldīšana, paziņojumu saņemšana lietotnē un Parental Controls. Deco M4 nav saņēmis iebūvētu antivīrusu, kā tas ir redzēts vairākiem citiem līdzvērtīgiem produktiem.

    Ja tev ir Alexa digitālā asistenta ierīce, varēsi ar balsi pārvaldīt Deco M4. Man tādas nav, tāpēc neko sīkāk nemācēšu komentēt. Latvijā vispār mums iet smagi ar digitālajiem balss asistentiem, kur nu vēl Alexa.

    Deco M4 minēta sadarbības iespēja ar tīmekļa servisu IFTTT, bet tā arī skaidri nesapratu, vai Deco M4 jau ir atbalstīto ierīču sarakstā. Man neizdevās nevienu IFTTT recepti sadraudzēt ar Deco M4. Nav gluži tā, ka ar IFTTT iepazīstos pirmo reizi, bet Deco M4 man ar IFTTT nevēlējās sadarboties. Te būtu jāpiebilst, ka pie pircējiem Deco M4 bezvadu režģtīkla maršrutētāji nonāca tikai 1. aprīlī, tātad salīdzinoši nesen.

    Kopumā jāsaka, ka Deco M4 bezvadu režģtīkla maršrutētāju iestatīšana ir pietiekami labi izprotama, nenāksies doties pēc palīdzības uz YouTube vai forumiem. Nedaudz dīvaini, ka Deco sērijas maršrutētāji iestatāmi ar paši savu lietotni, nevis kopējo TP-Link lietotni, bet šī nianses uz iepakojuma nav pietiekami skaidri parādīta.

    Datu pārraides ātrumi

    Bezvadu tīmeklis ir dikti ēteriska parādība – vienā mājoklī tas var darboties bez problēmām, kamēr stāvu augstāk identiskā dzīvoklī līdzīgs Wi-Fi var būt jūtami lēnāks. Bezvadu režģtīkla maršrutētāji risina vismaz daļu no Wi-Fi problēmām, gana efektīvi nosedzot plašākus un istabu izvietojuma ziņā komplicētākus dzīvokļus un mājas. Parasti tīkla vads mājoklī ienāk kādā stūrī vai pie ārsienas, tad tajā vietā arī izvieto galveno Deco M4 bezvadu režģtīkla maršrutētāju, bet otru Deco M4 ierīci izvieto mājokļa centrā, iegūstot maksimumu, ko divas bezvadu režģtīkla ierīces spēj dot. Divstāvu mājās nāksies izvietot trīs bezvadu režģtīkla maršrutētājus, lai nodrošinātu kvalitatīvu Wi-Fi pārklājumu.

    Ideālā gadījumā Deco M4 bezvadu režģtīkla maršrutētājus būtu jāizvieto tā, lai no vienas ierīces varētu redzēt otru, tad bezvadu režģtīkla maršrutētāji spēj visefektīvāk apliekt Wi-Fi signālu ap stūri. Realitātē, visticamāk, ierīces nebūs redzamības laukā, kas ietekmēs datu pārsūtīšanas ātrumu.

    Deco M4 bezvadu režģtīkla maršrutētāju lielākā nespēja ir datu pārraides ātruma nepastāvīgums, datu pārraides ātrumi visai jūtami lēkā. To var redzēt, kad tiek ielādēti lielāka izmēra datnes. Ikdienā savā iPhone vai Android viedtālrunī to, visticamāk, nepamanīsi.

    Ar viedtālruņa lietotni pamērīju signāla stiprumu dažādās telpās. No Deco M4 divu ierīču komplekta 70 kvadrātmetros jēgas īsti nav, jo ļoti līdzīgus signāla stiprumus uzrāda arī līdzīgas cenas maršrutētāji bez papildu bezvadu režģtīkla sistēmām. Arī datu pārraides ātrumi saprātīgi salīdzināmos apstākļos 70 kvadrātmetru mājoklī nemainās. Protams, tikko mājoklim ir biezākas sienas vai netradicionālāks istabu izvietojums, tā bezvadu režģtīkla maršrutētāji sāk parādīt savu spēku.

    Lai no Deco M4 bezvadu režģtīkla maršrutētājiem izžmiegtu maksimumu, nāksies iegādāties saderīgu tīkla karti. Deco M4 atbalsta MU-MIMO 2×2, vairums jauno klēpjdatoru virs budžeta klases jau saņēmušu 2×2 bezvadu tīkla kartes. Deco M4 bezvadu režģtīkla maršrutētāji nodrošina līdz aptuveni 500 Mbps lejupielādei un ap 355 Mbps augšupielādei 5 GHz tīklā. Protams, šādus rādītājus iegūsi tikai ar atbilstošu interneta pieslēgumu, saderīgu datora tīkla karti un gandrīz ideālos redzamības apstākļos, bet šie vēl arvien ir ļoti labi rādītāji. Vada slēgumā Deco M4 piedāvā līdz 860 Mbps.

    Nobeigumā

    Deco M4 bezvadu režģtīkla maršrutētāji man bija visai pamatīgs un pozitīvs pārsteigums. Par aptuveni 100 eiro iegūsti divas bezvadu režģtīkla ierīces, kas ir gandrīz trīs reizes lētāk par iepriekš apskatītajiem citu ražotāju modeļiem. Šobrīd Deco M4 ir nedaudz neizdevīgā situācijā, jo pieejams tikai divu ierīču Deco M4 komplekts, kamēr konkurenti parasti paļaujas uz trīs ierīču komplektiem un netiek liegta iespēja piepirkt klāt vienu papildu ierīci. Deco M4 pasaulē trīs un vienas ierīces komplekti nonāks kaut kad tuvā nākotnē.

    Deco M4 ir ļoti glītas bezvadu režģtīkla ierīces, tās atgādina nelielas, stilīgas lampiņas (Deco M4 nespīd). Vadi ir saprātīgi noslēpti, katram maršrutētājam ir divas LAN pieslēgvietas. Iespējams, ne visiem pietiks ar divām pieslēgvietām, bet šo problēmiņu var labot kāds 15 eiro gigabita svičs.

    Tiek solīts, ka ar programmatūras uzlabojumiem pie Deco M4 lietotājiem nonāks arī iespēja Deco M4 izmantot ne tikai par maršrutētājiem vai piekļuves punktiem, bet Deco M4 spēs strādāt arī range extender režīmā kopā ar citām tīkla ierīcēm.

    Deco M4 zemā cena nozīmē, ka bezvadu režģtīkla maršrutētāji šo to nebūs saņēmuši. Pircējam gar degunu iet antivīrusu aizsardzība visam mājas tīklam, QoS iespēja (Quality of Service) un man par lielu pārsteigumu nav iekļauts arī WPS.

    Patika

    • lieliski datu pārraides ātrumi
    • vienkārša iestatīšana (ja atrodi īsto lietotni)
    • salīdzinoši zema cena
    • glīts dizains

    Nepatika

    • nav pieejama tīmekļa pārlūka saskarne
    • ražotājs šobrīd nepiedāvā visas iespējas (būs programmatūras labojumi)
    • nedrošs mākoņkonts
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Husis
    12.04.2019 14:38

    Kā parasti tp-linkam skopi ar RAM un flash izmēriem.

    Artis 🍏
    12.04.2019 15:10
    Reply to  Husis

    Šim gan arī nav gandrīz nekādu papildus fīču – ne tur kādi antivīrusi, nekas.

    Vaards
    12.04.2019 15:06

    Režģtīkls – tajā var noķert maziņu ģimalajiešu lācīti!

    Osis
    19.02.2020 14:16

    Tas parental control ir sakarīgs? Vēlos tīnim ierobežot laiku un resursus www.

    Krotow
    19.02.2020 14:40
    Reply to  Osis

    Atrodi viņam sakarīgāku nodarbošanos par dirnēšanu uz dīvāna. Vēlams ne izšūšanas pulciņa stilā.

    Reklāma