Web Analytics
More
    Reklāma

    2018. gada viedtelefonu tendences un subjektīvākais to tops pasaulē

    Jaunākie raksti

    Gada beigas ir laiks, kad  ne vien krasi pieaug dzirkstošo dzērienu patēriņš, bet arī mediji ir pilni ar dažādiem topiem un gada apskatiem. Šoreiz piedāvāju atskatu uz viedtelefonu tendencēm 2018. gadā, bet nobeigumā – subjektīvāko topu, kas sarindos Kursora šogad testētos tālruņus pēc to vērtējuma.

    Dizains

    Reklāma

    Gari displeji, stikla, metāla sviestmaižu korpusi nav tikai šī gada tendences, bet, kas šo gadu padara īpašu, ir ražotāju vēlme iegūt vislielāko ekrāna un korpusa attiecību. Šajā sacensībā uzvaru gūst Ķīnas firmas. Apple jau labu laiku sapņojis radīt tālruni, kura priekša būtu tikai ekrāns, tomēr pat šim inovatoram tas nav izdevies. Vivo Nex un Oppo Find X iezīmēja jaunu ēru dizainā, pārkāpjot iespaidīgo 86% ekrāna, korpusa attiecības atzīmi. Tas panākts selfiju kameras izvietojot motorizētā platformā. Tiesa korpusu kvalitāte viņu izpildījumā ir krietni zem standartiem. Vienkāršāku mehānismu izvēlējušies Xiaomi un Honor savos Mi Mix 3 un Magic 2, kur selfiju kameras tiek izbīdītas atbīdāmā platformā. Mūsu platuma grādos visticamāk no šiem futūristiskajiem brīnumiem sagaidīsim vien Xiaomi Mi Mix 3. Motorizētām vai nē, tomēr šādām platformām ir izturības risks un šādiem flagmaņiem neiegūt mitruma noturību, toties ekrāns nu ir gandrīz pa visu priekšu. Šīs tendences attīstība sagaidāma arī jaunajā gadā. Lai nebūtu jāizmanto dažādas kustīgas daļas citu ceļu gājuši ZTE Nubia X un Vivo NEX Dual Display, kas atteikušies no priekšējās kameras vispār un novietojuši papildus ekrānu aizmugurē, nu selfijiem var izmantot galveno sensoru, kas parasti ir kvalitatīvāks.

    Ekrānu izgrauzumu metamorfozes

    Ekrānu izgrauzumi uzskatāmi par 2017. gada tendenci, kas polarizēja patērētājus heiteros un vienaldzīgajos. Šogad izgrauzumus varēja atrast ļoti daudzos viedtālruņos, šīs tendences virsotne laikam meklējama tādā trakā risinājumā, kā divos izgrauzumos vienā ekrānā kā Sharp Aquos R2 Compact. Labi, ka šogad piedzīvojām šīs šķebinošās tendences attīstību. Jau atkal jāskatās ķīniešu virzienā, jo Oppo un OnePlus 6T parādīja, ka selfiju kameru var paslēpt mazā, lāses formas izgrauzumā. Gada beigas šo tendenci pavērsa vēl citādāk ar Samsung Galaxy A8s, Honor View 20 un Huawei Nova 4, selfiju kameru novietojot ekrāna stūrī. Baumas norāda, ka šāds kameras pīrsings būs atrodams arī jaunajos Samsung Galaxy S10. Man šis risinājums šķiet pieņemamākais no izgrauzumiem, tomēr, ja tālrunis apveltīts ar nopietnu 3D sejas atpazīšanu, jārēķinās, ka izgrauzums būs gana liels.

    Flagmaņu killeri un killeru killeri

    OnePlus, Honor, Nubia ir tikai daži lielo firmu meitu uzņēmumi, kas apcērpot mārketinga izmaksas un pieņemot dažus tehnoloģiskos kompromisus piedāvā flagamņcienīgus tālruņus par konkurētspējīgām cenām. Šogad šiem ražotājiem pievienojās divi jauni apakšzīmoli – Realme un Pocophone. Pēdējais nonācis arī mūsu platuma grādos un pierādīja, ka izcila veiktspēja nu kļuvusi pieejamāka. Tiesa kompromisu ir diezgan daudz – plastmasas korpuss, švakas kameras, nenostrādāta programmatūra.

    AI uzvaras gājiens

    Mākslīgais intelekts mārketinga nolūkos tiek kabināts klāt visur. Bieži pat funkcijām, kas tālruņos bijušas jau pirms daudziem gadiem. Par māžošanos to īsti nosaukt nevar, ja raugās uz gigantiem, kas patiešām AI attīstībā ieguldījuši gan daudz naudas, gan laika, piemēram, Google. Pixel 3 un 3 XL ir lieliski piemēri, kas demonstrē AI sasniegumus bilžu pēcapstrādē un asistenta funkcijās. Kamēr citu ražotāju kameru aplikācijās AI visbiežāk paspilgtina atpazīto ainavu krāsas, Google Pixel tālruņos tas paveic to, ko citi ražotāji panāktu pievienojot vienu vai pat vairākas aizmugures kameras.

    Kameru kvalitāte tiek audzēta uz kvantitātes rēķina

    Ja vēl pirms diviem gadiem standarts bija tālrunī ievietot divu vai maksimums trīs kameru sistēmas (viena priekšā, viena vai divas aizmugurē), tad šis gads parādīja, ka ar to ir par maz. Par pionieri šajā tendencē uzskatāms Huawei P20 Pro, kas izvietoja trīs kameras aizmugurē. Šis būtu uzskatāms par labo piemēru, jo bildes no šī fotonezvēra nāk ārā ļoti kvalitatīvas. Samsung gājis vēl tālāk ar Galaxy A9 (2018), aizmugurē izvietojot pat četras kameras. Šis piemērs galīgi vairs nav tik labs, jo kameru darbība vērtējama kā viduvēja, turklāt prasītā cena šķiet nepamatoti augsta. Uz papīra ideālo trīs aizmugures kameru sistēmu prezentēja LG V40 Thinq, kas papildu pamata kamerai piedāvā gan zoom kameru, gan LG raksturīgo super plato kameru. LG prieka brīdis bija īss, jo jau tajā pašā mēnesī tikai nedaudz vēlāk Huawei prezentēja Mate 20 Pro ar līdzīgu kameru funkcionalitāti, iespējams labākā izpildījumā. Būtiskākie jautājumi, kas rodas – vai kvalitāte netiek veidota uz kvantitātes rēķina un cik aizmugures kameru ir nepieciešams, lai apmierinātu visas prasīgo vizuāliķu vēlmes. Kamēr Google iet citu virzienu, attīstot programmatūru, citi ražotāji pievieno aizvien vairāk kameru. Internetā klejo fotogrāfijas ar Nokia koncepttālruni, kam pa aizmuguri izkaisītas pat piecas kameras, bet LG patentējis vājprātīgu 16 kameru sistēmu. Šobrīd šīs tendences uzvarētājs ir Huawei Honor Magic 2, kas ticis pie veselām sešām kamerām – trim priekšā, trim aizmugurē.

    Bet nu, lai saprastu, ko kronēt par šī gada viedtelefonu karali, esmu izveidojis topu vēsturē vissubjektīvāko topu. Topā iekļuvuši visi šogad Kursorā testētie tālruņi, kam apakšā apskatnieki pievienojuši vērtējumu. Kopējais vērtējums arī nosaka, kurā vietā viedtālrunis ierindojas. Topu subjektīvu padara fakts, ka apskatus saražojuši dažādi cilvēki. Lai gan kursora vērtēšanas sistēma balstās ļoti stingros kritērijos, tomēr jārēķinās, ka telefonu vērtējums varētu būt citāds konkrētajam telefonam nonākot citās rokās.

    Kursora 2018. gada viedtelefonu top

    1. Samsung Galaxy Note 9 – 9.7
    2. Huawei Mate 20 Pro – 9.1
    3. Huawei P20 – 9
    4. Samsung Galaxy S9+ – 8.4
    5. Huawei P20 Pro/ Xiaomi Mi 8 – 8
    6. Huawei Mate 10 Lite – 7.7
    7. Sony Xperia XZ2 Compact – 7.6
    8. Huawei Mate 20 lite – 7.4
    9. Xiaomi Pocophone F1/ Xiaomi Mi A2 – 7.3
    10. Huawei P20 Lite/ Huawei Honor 9 Lite – 7
    11. Sony Xperia XZ2 – 6.7
    12. Nokia 7 Plus – 6
    13. Samsung Galaxy A8 (2018) – 5.9
    14. Nokia 8 Sirocco – 5.7
    15. Cat S41 – 4.9

    Rezumējums ir vienkāršs – nav jābrīnās, ka ar zelta un sudraba medaļu apbalvojami Samsung Galaxy Note 9 un Huawei Mate 20 Pro. Tie tiešām ir lieliski tālruņi, kas Android saimē uzskatāmi par labākajiem veikumiem. Taču īpaši gribu uzsvērt Huawei P20 sēriju, kam arī mūsu apskatos klājies gana labi un Xiaomi Mi 8, kas sevi parādīja kā lielisku cenas un ieguvumu attiecības tālruni. Par gada vilšanos varētu uzskatīt Nokia 8 Sirocco, kas bija leģendārā zīmola solis flagmaņu teritorijā un izrādījās kā liela vilšanās. Kurš ir tavs gada telefons un kura tendence sagādājusi lielāko sajūsmu un vilšanos?

    Nu ko, gads tiešām bijis raibs un viedtelefonu bagāts. Kurus telefonus tu atzīsti par aizejošā gada spīdekļiem? Siltus, skaistus jums svētkus!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rūdolfs Putniņš
    14.12.2018 10:46

    Interesanti. Apple šogad tā nofeilojis, ka pat topā netiek?

    Kristaps Skutelis
    14.12.2018 11:13

    Nu a ko par Apple rakstīt? Tur tāpat viss skaidrs.

    14.12.2018 12:57

    topā Apple netika, jo ja pareizi sapratu raksta ievadu, tie ir Kursora testētie tālruņi. Par ja Kristapam (ja nemaldos) bija iedots uz testu iPhone, tas netikai laikam nemaz apskatīts šogad Kursorā. Bet piekrītu, ka konceptuāli tā iekļaušana būtu padarījusi topu visaptverošāku.

    kasparsb
    16.12.2018 19:44

    Samsung 2018. gadā samaksāja visvairāk, tad huawei. Cat laikam apsolīja, ka samaksās, bet nesamaksāja :D

    Agnis
    14.12.2018 11:15

    TBH – ekrāna izgrauzumi patiesībā ir papildinājumi, jo citādi tur būtu parasta bieza apmale. Lielākais zaudētājs no tā patiesībā ir kamera, kuru nu ir obligāti jānovieto pretī ekrāna panelim, tādā veidā nespējot to iekļaut korpusa izmēros.

    GGrs
    14.12.2018 12:49
    Reply to  Agnis

    Par biezo apmali gan neavar piekrist, paskaties uz to pašu S9 un S9+. Tam pašam pixel 3xl ar visu izgrauzumu “zods” ir lielāks. Iphone gadījumā izgrauzums liekas ok, jo tur tiešām sabāzts tas ko vajag un zoda arī nav (izņemot XR variantu).

    GGrs
    14.12.2018 11:23

    Es neesmu pārliecināts ka pie pocophone tūrkumiem pieminētā plastmasa ir īsts trūkums. Lietoju s9+, taču bez vāciņa ierīce liekas vienkārši trausla. Metāls ir jauks materiāls, taču no wireless charging. Nevaru sagaidīt telefonu, kas pēc iekšām atbilst flagmanim (nevis tikai procis un ram, bet arī ekrāns, kameras, mitruma un putekļu noturība utt.), bet nav viss no stikla, kā jēla ola. Kevlar variants pocophone izskatās pēc riktīgi jaukas fīčas.

    Jurģis Spulenieks
    14.12.2018 11:31
    Reply to  GGrs

    Piekrītu, plastmasas korpusiem nav ne vainas, ja izpildījums ir kā Nokia Lumia unibody, tie tiešām bija lieliski. Kevlars izskatās lieliski, diemžēl, man nebija iespēja to notestēt.

    KK
    15.12.2018 00:51

    Īsti nesaprotu, kur palicis OnePlus 6/6T topā?

    Jurģis Spulenieks
    15.12.2018 01:04
    Reply to  KK

    Topu tādēļ arī nosaucu par subjektīvāko pasaulē, jo vienīgais kritērijs bija apskatnieku ieliktās atzīmes. OP 6T ir gana ambiciozs tālrunis, tomēr līdzīgi kā ar Poco, kad nonāk pie mums tā cena nemaz nav tik skaista,lai haips būtu kā citās valstīs. Manuprāt, pie mums Huawei ar šo tiek labāk galā.

    17.12.2018 09:28

    nav tik dārgi. pirms 2 mēn pa 460 Eur dabūju

    Kristaps Skutelis
    16.12.2018 21:55
    Reply to  KK

    OnePlus 6/6T neapskatījām, jo pirmajam pie operatoriem nebija demo sempļu un par otro neviens īsti par neierunājās. Paziņām apkārt šie telefoni ir, bet rudens bija gana saspringts un nesanāca nomedīt un apskatīt šo telefonus. Kopumā abi ir diezgan labi, būtu topā pirmajā desmitniekā noteikti.

    sadsada asdasda
    15.12.2018 16:24

    Kādas atsauksmes par Nokia 7.1? Kāds ir spaidījis? Interesē telefons ap 350 eiro. Mazliet baida, ka Nokia ir pavecs Snapdragon 636 procesors. Hujavejus neapskatu.

    Vilis Lauskis
    18.12.2018 20:47

    Vērtīgs apskats, jauna telefona gadījumā var vēlreiz pārlasīt un vairāk vai mazāk vadīties izvēloties. :) Pareizi es redzu tikai vienu normālu telefonu, tas ir Sony Xperia XZ2 Compact, vienīgais kuram ir cilvēcīgs izmērs, lielāku par 5,2 collām es nemaz nepirktu.

    Reklāma