Web Analytics
More
    Reklāma

    Iepazīstamies ar ASUS TUF H370-PRO GAMING mātesplati

    Jaunākie raksti

    Pirms kāda laiciņa iepazināmies ar ASUS ROG Maximus X Apex uz virstaktēšanu orientēto mātesplati un nu ir kārta apskatīt nākamo mātesplati. Šobrīd jau esam uzbūvējuši arī mūsu pašu testu sistēmu uz kuras tad arī turpmāk biežāk testēsim dažādas datoru komponentes.

    Reklāma

    Ja runājam par testu sistēmu, tad uz doto brīdi tās konfigurācija ir šāda:

    ASUS ir viennozīmīgi viens no pasaules lielākajiem mātesplašu ražotājiem un uzņēmuma piedāvājums ir tik plašs, ka spēj nosegt ikviena interesenta vēlmes. ASUS savas mātesplates iedala vairākos apakšzīmolos un šoreiz uz testu saņemtais produkts pārstāv TUF produktu sēriju.

    Kā jau varam nojaust pēc zīmola nosaukuma, šīs sērijas mātesplates tiek veidotas kā īpaši izturīgi un ilgspēlējoši produkti. Ko tas vispār nozīmē praksē? TUF sērijas mātesplates ir veidotas no īpaši augstas kvalitātes komponentēm. Piemēram, TUF produktos izmantotie kondensatori spēj izturēt augstākas temperatūras un tiem ir 5x ilgāks mūžs. Aizmugurē portu blokam ir paaugstināta izturība pret elektrostatisko izlādi un izmantota nerūsējoša tērauda konstrukcija. Tāpat ir padomāts par papildus aizsardzību pret pārspriegumiem procesora un operatīvās atmiņas ķēdēs. Noderīga ir SafeSlot “fīča”, jeb pastiprinātais PCIe slots, kas nenolocīsies arī īpaši smagas videokartes gadījumā. Mēs taču zinām, cik smagas mūsdienās ir kļuvušas jaudīgās videokartes.

    Ja vēlies palasīt vairāk par citām TUF sērijas produktu niansēm, dodies uz šo lapu.

    Kas ir ASUS TUF H370-PRO GAMING mātesplate?

    ASUS TUF H370-PRO GAMING ir nepilnus 140 eiro vērta videospēlēm pielāgotā ATX (30.5 cm x 23.6 cm) izmēra mātesplate ir būvēta uz Intel H370 čipkopas un atbalsta Intel Core 8. paaudzes (Coffee Lake) Celeron un Pentium procesorus (LGA1151 sokets). Mātesplatei ir 4 DIMM DDR4 operatīvās atmiņas sloti, iebūvēta Intel HD Graphics videokarte un 2 PCIe x16 (x16 un x4 izpildījumā) sloti divu videokaršu slēgumam, kā arī 4 PCIe x1 sloti. Mātesplate nodrošina arī AMD CrossFireX tehnoloģiju. Protams, nav aizmirsts arī par krāsiņām – mātesplatē ir iebūvēts Aura Sync atbalsts un pat izslēgtā stāvoklī mātesplates stūrīši var mirgot, kā arī sinhronizēties ar citām komponentēm (piemēram, videokartēm un atmiņas moduļiem), vai aksesuāriem kā austiņas. Piezīmēšu, ka šī mātesplate nav paredzēta virstaktēšnai. Tam ir paredzēti citi produkti, piemēram, nesen apskatītā ASUS ROG Maximus X Apex mātesplate.

    Eksistē arī šīs mātesplates versija ar iebūvētu Wi-Fi (un Bluetooth) – Intel Wireless-AC 9560. Ja ir nepieciešamība pēc bezvadu interneta un nevēlies krāmēties ar atsevišķiem aksesuāriem, meklē TUF H370-PRO GAMING (WI-FI). Šī mātesplates versija maksās padsmit eiro vairāk. Kad sapratu, ka pie manas darba vietas nemaz nevaru jēdzīgi pievilkt vada internetu, nopirku šādu ASUS USB-AC53 Nano “mazulīti”. Beigās sanāca dārgāk nekā piemaksāt starpību par mātesplates versiju, kurā jau bezvadu interneta atbalsts ir iebūvēts.

    Šis nav tas gadījums, kad produktam ir milzīga kaste, kas pārbāzta ar visādiem štruntiem. Te ir tikai viss nepieciešamais. Mātesplate, 2 SATA kabeļi, dažas skrūves un uzlīmes, kā arī draiveru disks un aizmugurējā portu bloka metāla plāksne.

    Pēc skata šī ir diezgan glīta mātesplate, jo tā ir pelēcīgos toņos un tīņu geimeru vidū iecienītie ķeburi pārlieku nekrīt acīs. Arī RGB apgaismojumu var izslēgt, tad vispār šī kļūst par ļoti civilu mātesplati. Piezīmēšu, ka eksistē arī TUF Gaming Alliance, kas apvieno ASUS un sadarbības partneru (Antec, Apacer, Ballistix, Cooler Master, Corsair, Deepcool, Enermax, G.Skill, GeIL, In Win, Scythe, SilverStone, Team Group un XPG) kopā radītās komponentes un aksesuārus. Šie produkti ne tikai būs pilnībā savietojami ar TUF sērijas mātesplatēm, bet arī būs vizuāli salāgoti.

    Uz pašas mātesplates mēs varam pieslēgt 4 x USB 3.1 Gen 1 portus, 4 x USB 3.1 Gen 2 portus un 6 x SATA 6 Gbps ierīces. Ja runājam par atmiņas ierīcēm, tad ir vērts pieminēt, ka mātesplatē ir iekļauts arī SATA RAID (0, 1, 5, 10) atbalsts.

    Ja tiecamies pēc vēl lielākiem datu pārraides ātrumiem, varam izmantot M.2 pieslēgvietas iespējas. Šeit pievienotās ierīces spēs nodrošināt līdz 32 Gbps lielus ātrumus un tas noderēs, lai ātri iestartētu sistēmu vai palaistu programmas un spēles.

    Šai mātesplatei ir arī Intel Optane atmiņas moduļu atbalsts. Tā ir ļoti ātra un reizē arī ļoti dārga atmiņa, kas spēj būtiski uzlabot sistēmas un programmu ielādes ātrumus.

    Mātesplatei ir diezgan liels skaits noderīgu pieslēgvietu. Mums tā piedāvā “veco” PS/2 peles/tastatūras portu un divus USB 2.0 portus. Blakus par video signāla izvadu atbild D-Sub (VGA), HDMI un DisplayPort pieslēgvietas. D-Sub nodrošina 1920 x 1200 @ 60 Hz maksimālo izšķirtspēju, bet HDMI 1.4b 4096 x 2160 @ 24 Hz / 2560 x 1600 @ 60 Hz izšķirtspēju un DisplayPort – 4096 x 2304 @ 60 Hz izšķirtspēju. Kā redzam, šī mātesplate nav aprīkota ar DVI pieslēgvietu.

    Blakus mums ir moderns USB Type-C ports un tad divi USB 3.1 Gen 2 (gaiši zili) un divi USB 3.1 Gen 1 (tumši zili) porti. Kāda starpība starp Gen 1 un Gen 2? Vienkārša – USB 3.1 Gen 2 nodrošina 10 GB/s datu pārraides ātrumu, kamēr Gen 1 tikai 5 GB/s. Portu klāstu aizmugurē noslēdzam ar ierasto trīs portu audio kombināciju.

    Tā, paga, ko mēs aizmirsām? Pareizi, mātesplates aizmugurē vēl ir arī Ethernet pieslēgvieta. ASUS saka, ka izmantotais Intel Ethernet modulis (I219-V kontrolieris) samazina centrālā procesora noslodzi un nodrošina īpaši augstu datu plūsmas pārraides ātrumu. Tāpat TUF LANGuard risinājums izmanto gan programmatūras, gan dzelžu uzlabojumus, lai pasargātu mātesplati no statiskās elektrības vai pat zibens radītajiem bojājumiem.

    Ja mūsu videospēlēm ir kritiski svarīgas maksimāli zemas aiztures, varam padarboties ar Turbo LAN programmu, kurā var noteiktām programmām un spēlēm izdalīt augstāku prioritāti.

    Ja vēl paturpinām par videospēlēm, tad ir vērts pieminēt, ka ASUS ir pamatīgi piestrādājis pie tā, lai mātesplate izdotu kvalitatīvu audio signālu. Skaņas sistēmas sirds ir Realtek ALC887 8 kanālu modulis un mātesplates uzbūvē ir izmantoti kvalitatīvi kondensatori un nodalīti datu kanāli, lai samazinātu interferences iespaidu uz skaņas kvalitāti.

    Tāpat DTS Custom skaņas emulācijas programmatūra piedāvā trīs režīmus, kas noderēs dažādām spēlēm: Soundscape Mode (ideāls MMO, RPG, action vai šausmu spēlēm), Aerial Mode (MOBA, RTA, stratēģijas vai sporta spēlēm) un Tactical Mode (ideāls spēlēm, kur jādzird katra smalkākā skaņa).

    Mātesplatei ir 4 DIMM Dual-Channel operatīvās atmiņas sloti un tā atbalsta līdz 64 GB DDR4 atmiņu (2133/2400/2666 MHz). Mātesplatē, protams, varam iespraust arī ātrākus atmiņas moduļus (kā es arī izdarīju), tās vienkārši darbosies 2666 MHz režīmā.

    Redzi bildē augstāk uzrakstu TUF GAMING? Tas spīd pateicoties Aura Sync tehnoloģijai. Tas var spīdēt nepārtraukti un var mirgot 11 citos režīmos, kam dažkārt ir tik jancīgi nosaukumi kā “Glowing Yo Yo”, “Starry night” vai “Comet”. Ja ar to nepietiek, varam pieslēgt mātesplatei paši savus LED aksesuārus. Varam šos spīguļus arī izslēgt pavisam.

    Ja plānosim datoru izmantot aktīvai spēlēšanai, tad svarīgs būs sistēmas temperatūras jautājums. TUF Gaming mātesplatēm klāt nāk Fan Xpert 4 Core programmatūra, kas spēj kontrolēt ventilatoru darbību balstoties uz datiem no vairākiem sensoriem: procesora, mātesplates un videokartes (ja vien izmantojam ASUS GeForce 700 un jaunākas kartes).

    Uh, kādi mūsdienās milzīgi palikuši procesora dzesētāji. Pat uz šādas ATX šāds Cooler Master Hyper 212 LED Turbo Black dzesētājs izskatās milzonīgs. Kas attiecas uz pašas mātesplates izvietotajiem dzesētājiem, tad tie ir gana lieli un pietiekami labi dzesē mātesplati. Citos apskatos biju lasījis, ka pat spicākais i7 procesors nespēj ar savu darbību pārkarsēt šo mātesplati un tas liek domāt, ka ar i3 vai i5 procesoriem darbība būs vēl stabilāka un vēsāka.

    Veiktspēja

    Kamēr mums vēl pašiem nav pietiekami liela sintētisko veiktspējas testu rezultātu datu bāze, nav īsti ar ko salīdzināt un varam vien atsaukties uz ilggadējo datoru komponenšu testētāju izpētīto. Piemēram, eTeknix autori ir pamatīgi iztestējuši šo mātesplati un salīdzinājuši ar vairākiem desmitiem citu Z370, X299, X370 un B350 čipkopu mātesplatēm un secinājuši, ka ASUS TUF H370-PRO GAMING mātesplate rāda atzīstamu sniegumu un var pacīkstēties arī ar daļu Z370 platēm. Īpaši labi šī mātesplate tiek galā ar GPU intensīviem uzdevumiem (piemēram, spēlēm). Ja organisms prasa vēl vairāk sintētiskos testus, tad ir vērts apskatīties arī overclock3d.net speciālistu sagatavoto šīs mātesplates apskatu.

    Secinājumi

    Ja mēs meklējam vienkāršu mātesplati uz kuras var uzspraust astotās paaudzes Intel procesoru un nav dižas nozīmes portu skaitam, tad varam atrast arī par dažiem desmitiem eiro lētākas uz Intel H370 čipkopas veidotas mātesplates. Tāpat varam atrast arī dārgākas un dažādiem portiem bagātāk aprīkotas mātesplates par apskatīto produktu, tāpēc ASUS TUF H370-PRO GAMING principā smuki nostājas šīs kategorijas vidiņā un atšķirības zīmes ir pastiprinātie fiziskie un elektriskie elementi, portu un citu pieslēgvietu daudzums.

    Ja runājam par mātesplates veiktspēju, tad uzreiz jāsaprot, ka šī nav virstraktēšanai paredzēta mātesplate. Kad esam šo apzinājušies, tad atliek tikai pozitīvas atziņas, jo gan sintētiskajos veiktspējas testos, gan reālos spēļu testos šis produkts uzrāda ļoti labus rezultātus un pārspēj pat daudzas Z370 čipkopas mātesplates. Tas ir atzīstams sniegums!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Astro
    13.11.2018 00:31

    Raksts ir foršs un noderīgs, bet tās mistiskās “mātesplates”…
    Bet droši vien tas nav nekas īpašs, jo vēl mums ir ekrānšāviņi, aplikatoru aplicētas aplikācijas un visādi citādi brīnumi. Lai arī mēs visi ļoti labi zinām kā tas saucas, tomēr nē, lietosim burtiskos tulkojumus no citām nevalodām.
    Saprotu, ka daudziem tas ir vienalga, bet mani tomēr uztrauc tas, ka arvien mazāk cilvēku prot izteikties latviski. Vienkārši latviski.

    Reinis Rozitis
    13.11.2018 01:00
    Reply to  Astro

    Nez, mazāk pašam ar “mistiku” vajag nodarboties – tas ir apstiprināts termins (paralēli sistēmplatei) http://termini.lza.lv/term.php?term=m%C4%81tesplate

    Pie tam pretēji daudziem citiem neveiksmīgiem tulkojumiem (kā galvene / kājene vai prieka puļķis) IT sfērā, sakrīt arī ar to, ko cilvēki ikdienā lieto (kopš perfokartēm) ..

    Astro
    13.11.2018 10:11
    Reply to  Reinis Rozitis

    Paskatījos. :-)
    Pie kam, pievērsu uzmanību arī tulkojumiem citās valodās.
    Teikšu skarbi, tikai latviešu valodā tulkujumā bija vērojams iztēles trūkums. Pārējās, kas nav angļu, nevienā nefigurē saististība ar māti.

    digitalk
    15.11.2018 17:48
    Reply to  Astro

    vai krievu valoda tagad ir angļu valodas dialekts?

    13.11.2018 09:40
    Reply to  Astro

    Kā jau pareizi Reinis savā komentārā teica, mātesplate ir viens no oficiālajiem motherboard tulkojumiem un to praksē izmanto biežāk nekā sistēmplate vai kādu citu alternatīvu. Tāpēc domāju, ka šo vārdu izmantosim arī turpmāk.

    Kas attiecas uz aplikācijas vs. lietotnes cīņu, tad tur rezultāts atšķiras cīņā no cīņas. Cenšos sevi piespiest lietot vārdu lietotne, bet dažkārt tomēr pasprūk arī pa kādai aplikācijai, jo tieši tā to sauc vairums cilvēku apkārt.

    Astro
    13.11.2018 10:04

    https://lv.m.wikipedia.org/wiki/Sist%C4%93mplate
    Uzpeldēja vēl viens variants – montāžas plate. Iespējams, pēc nozīmes arī gana labs apzīmējums šim tekstolīta – getinaksa gabalam.
    Ja godīgi, tā mātes plate man derdzas tīri personīgi. Pats esmu nodarbojies ar radioelektroniku un tāpēc man nav saprotams kā parastu pamatplati var nosaukt par kko tādu īpašu.

    13.11.2018 10:28
    Reply to  Astro

    Pamatplate patiesībā arī ir labs vairants, paldies. Nenoliegšu, ka manā bērnībā un skolas gados šo produktu apkārt sauca par mātesplati un tāpēc tas man tik ļoti ieēdies smadzenēs. Bet, jā, centīšos nākotnē vairāk pamēģināt pielietot vārdus pamatplate vai sistēmplate. Jo tas joprojām ir korekti no valodas viedokļa, bet reizē arī tuvāk savai būtībai.

    Krotow
    13.11.2018 10:11
    Reply to  Astro

    Diskešu laikos bija arī mīkstās ripas dzinējs. Lidošanas simulatoru spēlētāji pazīst prieka puļķus.

    KKTK
    15.11.2018 17:34

    Un vēl, šī mātes plate ir viena no rekomendētajām priekš Hackintoša būvēšanas.

    15.11.2018 17:36
    Reply to  KKTK

    Ja? Šādu info nekur nebiju manījis. Vai zini arī pamatojumu šim?

    Reklāma