Web Analytics
More
    Reklāma

    Igaunija ar speciālu kampaņu plāno pārvilināt Latvijas IT speciālistus

    Jaunākie raksti

    Igaunija, kas ir viena no pasaulē veiksmīgākajām tehnoloģiju valstīm, sadarbībā ar vadošajiem IT uzņēmumiem ir uzsākusi darbinieku piesaistes kampaņu Career Hunt (Karjeras medības), lai Latvijā atrastu speciālistus, kas ir gatavi pretendēt Igaunijā uz vadošajiem tehnoloģiju amatiem tādās starptautiski pazīstamās kompānijās kā Taxify, Twilio, Microsoft, Veriff un Swedbank.

    Potenciālajiem kandidātiem tiks organizēts piecu dienu brauciens uz Igauniju, kura laikā viņi tiksies ar vietējiem IT milžiem, apmeklēs NATO Kiberaizsardzības centru, pasaulē lielāko robotu festivālu Robotex, kā arī varēs piedalīties darba intervijās.

    Reklāma

    Career Hunt piedāvās cilvēkiem, kuri ir ieinteresēti veidot karjeru Igaunijā un pārcelties uz šo valsti, iespēju apmeklēt to, nemaksājot par ceļojumu. Tādejādi ikvienam vēl pirms pārcelšanās būs iespējams iepazīties ar karjeras maiņas variantiem. Šī programma viņiem piedāvā iespēju tikties ar potenciālo darba devēju, kā arī iepazīties un izbaudīt dažādas Tallinas un Igaunijas sniegtās atpūtas iespējas.

    Starptautiskais darba meklēšanas portāls Jobbatical palīdzēs darba devējiem atrast piemērotus kandidātus un organizēs darba intervijas. Jobbatical izpilddirektors Karoli Hindriksa atzīst, ka darbinieku trūkums ir viena no lielākajām problēmām tehnoloģiju sektorā, un Igaunija ar tās kampaņu mainīs cilvēku priekšstatu par darbinieku meklēšanu. “Salīdzinājumā ar iepriekšējo desmitgadi, “talantu medības” ir nonākušas līdz galējībām. Ar parastiem darba sludinājumiem vairs nepietiek. Cilvēki ir daudz mobilāki nekā iepriekš, bet, lai viņi atnāktu pie jums, ir jāiegulda arvien lielāki pūliņi,” saka K. Hindriksa.

    ManpowerGroup veiktais globālais pētījums par darbinieku piesaisti liecina, ka pēdējos 12 gados darbinieku trūkums nekad nav bijis tik akūts kā tagad. 45% no visā pasaulē aptaujātajiem darba devējiem atzīst, ka atrast darbiniekus ar nepieciešamo kvalifikāciju ir ļoti grūts uzdevums. Pētījumā piedalījās vairāk nekā 39 000 darba devēju no 43 valstīm, un tajā apstiprinājās, ka vislielākais pieprasījums ir pēc cilvēkiem ar specifiskām tehniskām prasmēm, tas ir, inženieriem un IT speciālistiem. Katrs ceturtais darba devējs atzina, ka šogad atrast darbiniekus bija grūtāk nekā gadu iepriekš.

    Igaunijā ar tās 1,3 miljoniem iedzīvotāju  ir augošs IT un telekomunikāciju sektors. Tiek prognozēts, ka ap 2020. gadu darba tirgū pietrūks 37 000 IKT speciālistu un daļu no tiem plānots rekrutēt Latvijā.

    Kandidātu ieguvumi:

    • piecas dienas Tallinā, ieskaitot bezmaksas ceļošanu turp un atpakaļ ar lidmašīnu;
    • brīva piekļuve vietējiem tehnoloģiju pasākumiem, NATO Ķiberaizsardzības centra apmeklējums un tikšanās iespējas ar vadošo tehnoloģiju kompāniju vadītājiem, kuru tirgus vērtība pārsniedz 1 mljrd. ASV  dolāru;
    • klātienes tikšanās ar potenciālajiem darba devējiem un iespējamajiem darba kolēģiem;
    • plašs izklaides iespēju piedāvājums (tajā skaitā iespēja apmeklēt īstu ziemeļu pirti, baudīt īpaši brūvētu alu un apmeklēt Robotex);
    • iespēja iepazīt Igauniju kā potenciālo dzīves un darba vietu.

    Pieteikumus pieņem tiešsaistē līdz 23. septembrim https://careerhunt.eu/.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    43 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    K
    20.08.2018 14:39

    Programmētājus nevis IT speciālistus

    20.08.2018 17:32
    Reply to  K

    Programmētāji taču ir IT speciālistu kopas programmētāju apakškopas objekti :)

    edgku
    20.08.2018 17:25

    Nacionāli kaitniecīgi šādu publicēt, bet nevar neatzīt, ka Igaunija ir pievilcīga :)

    20.08.2018 17:32
    Reply to  edgku

    Jā, no rīta iedomājos par to. Bet tad tomēr izlēmu, ka šāda satura publikācija, lai kalpo kā atgādinājums vietējiem politikas veidotājiem, ka kvalificēta darbaspēka aizplūšana ir reāla problēma un attiecīgi rīkojas.

    Maigonis Elleris
    20.08.2018 18:05

    Diezvai Ušakovs šo lasīs.

    20.08.2018 18:11

    Ušakovam lidojums par zemu, viņš var arī šo nelasīt.

    Maris Orbidans
    20.08.2018 18:40

    Kāpēc viņi saka, ka neesot darbinieku, ja viņi nemaksā living wage? Es kādreiz pēc studijām LU vēlējos strādāt iekš IT Latvijā. Protams, ka nekas no tā nesanāca, jo visur par to darbu piedāvā ap 300 latiem un tas ir Rīgā, kur par šādu naudu nav iespējams izdzīvot. Turklāt tādā Accenture vēl teica, ka viņi gribēs , lai es strādāju overtime (par baltu velti), kādas 10-12h dienā. Programmētāji, tāpat kā citi strādnieki, bieži ir spiesti pamest Latviju, jo ar nopelnīto naudu tur nevar izdzīvot. Es jau sen tur vairs nedzīvoju.

    Reinis Rozitis
    20.08.2018 19:06
    Reply to  Maris Orbidans

    > bieži ir spiesti pamest Latviju, jo ar nopelnīto naudu tur nevar izdzīvot

    Šim nepiekrītu.

    Pamet Latviju tapēc, ka citur iespējams par to pašu darbu vari nopirkt jahtu (vismaz tā nācies secināt komunicejot ar dažiem paziņām), taču, lai arī Rīga ir viena no dārgākajām (un nejēdzīgākajām) pilsētām Eiropā, es kaut kā nezinu nevienu ITešķiku, kurš būtu sūdzējies, ka nevar “izdzīvot” (tad kad maksāja treknajos laikos vēl latos vispār dzīve bija zaļa un varēja sēdēt Vecrīgas bāros no piektdienas līdz pirmdienai un tad to trešdienas līdz piektdienai)..

    Par “living” pēc personīgājām izjūtām un arī ikdienā beržoties ar kaudzi citiem “programmētājiem” viena liela daļa ir diezgan kūtri uz izmaiņām – proti ja tur kaut kādi pusvadītāji un PR-šķiki metas visādos eksperimentos ar triekšanos uz otru pasaules pusi – lielākā daļa programmētāji ir vairāk pragmatiski/slinki pat ja kaut kur citur sola pa kapeiku vairāk – “man šeit jau ir iestrādes, ir viss puslīdz zināms, jaunā (darba)vietā atkal būs visādas problēmas, jāpierāda savas zināšanas/prasmes u.c. ķeskas utt” – tad šāds piedāvājums, ka viss jau ir iekļauts un pašam par to vairs nav jādomā ir veids kā tiešām piesaistīt …

    Lapsinieks
    20.08.2018 22:21
    Reply to  Reinis Rozitis

    nejēdzīga – jā, par dārdzību – galīgi nepiekrītu

    Krotow
    21.08.2018 00:00
    Reply to  Reinis Rozitis

    – kad maksāja treknajos laikos vēl latos vispār dzīve bija zaļa un varēja…

    Ir aizdomas, ka rakstītājs treknajos gados un pie latiem nav dzīvojis. IT sektora algas ļoti atšķīrās. Gadījās, ka bezkauņa, kurš prata apvārdot priekšniecību, pelnīja 3x vairāk kā tāds, kurš tiešām zināja un prata, taču iedzimtā kautrība liedza prasīt vairāk. Turpināt papildus mācīties paralēli darbam bieži nozīmēja dzīvošanu bada maizē. Kaut kā tā.

    Reinis Rozitis
    21.08.2018 00:35
    Reply to  Krotow

    > Turpināt papildus mācīties paralēli darbam bieži nozīmēja dzīvošanu bada maizē.

    Es varu, protams, apgalvot tikai par savu darba pieredzi (kas ir gan privātais gan nosacīti valsts sektors (telko)), iespējams, ka arī daļai nav paveicies (bet tā notiek visās sfērās) un viņus ir izmantojis kāds “bezkauņa” priekšnieks, liekot vergot par pliku paldies ..

    Bet caurmērā kad tajā laikā (ap ~2000 gadu) mācījos fizmatos datoriķos, tad, pirmkārt, lai arī konkurss bija lielāks, tad arī budžeta vietas vairāk, tā kā mācības pašas par sevi cilvēkiem, kas kaut ko saprata, nekāda bada maizi nenozīmēja, taisni otrādi pirmo kursu pusē pameta lielakā daļa subjektu (tai skaitā arī es (uz gadiem 10)), jo visur maksāja ar citām profesijām salīdzinoši augstu ciparus (ar kuriem varēja tāds zaļš gurķis tikko no vidusskolas/ģimnāzijas iznācis gan dzīvokli īrēt, gan auto nopirkt) un tad doma bija nafig kaut kādu diskrēto matemātiku, ja var viss notiek tāpat ļipinoties Frontpagē/Dreamveawerī .. un Raiņa bulvāri Melnā kaķa “pastāvīgās mēbeles” bija kāreiz tādi.

    Arī no šobrīdējās darba vietas pieredzes spriežot, tādus kam ir patiesa interese par IT izķer kā karstus pirādziņus, lai tas butu vai pirmais vai pēdējais kurss..

    Maris Orbidans
    21.08.2018 16:47
    Reply to  Reinis Rozitis

    Es arī tajos fizmatos datoriķos kādreiz mācījos. Ko ta lai cilvēks no mazpilsētas dara, kad ir beidzis to skolu? Visādās mazpilsētas nekāda darba vispār nav iekš programmēšanas. Es tad gāju pieteikties bezdarbniekos, bet man atteica pabalstu. Teica, ka varot reģistrēties, bet nemaksās necik. Ta uzreiz vajag braukt uz Rīgu, bet tur viss ļoti stipri sūkā.

    21.08.2018 20:54
    Reply to  Maris Orbidans

    Mazpilsētās IT jomā maz kas notiek, bet tāpēc vienmēr ir iespējas darboties frīlansā. Galvenais, lai ir kaut kādas zināšanas, ko pārdot. Līdzko esi gatavs dzīvot lielākās pilsētās (piemērām, Liepāja, Ventspils, Valmiera, Rēzekne, Daugavpils), tad tur jau ir klāt IT uzņēmumi, kas labprāt savāks un nodrošinās ar darbu. Ne viss notiek Rīgā.

    20.08.2018 19:10
    Reply to  Maris Orbidans

    Mja, cik draņķīgam ir jābūt pieredzējušam programmētājam, lai nespētu nopelnīt pietiekami daudz naudas, lai dzīvotu Latvijā.

    Tāpat ir arī jāsaprot, ka bez pieredzes nav jācer uz lielu algu, jo par ko gan maksāt?

    Maris Orbidans
    20.08.2018 20:32

    es domāju, ka tās ir tikai tādas atrunas, jo kad es pārvācos uz UK (pirms 10 gadiem), tad man piešķīra daudz lielāku algu , par tieši tādu pašu darbu, un protams, normāls darba laiks :-)

    20.08.2018 20:36
    Reply to  Maris Orbidans

    Doh, loģiski. Cik maksā dzīvošana UK un cik Latvijā. Aizbrauc padzīvot uz SF, tur salīdzinoši algas kosmiskas, bet tāpat jādzīvo treilerī, jo istabu izīrēt ne visi var atļauties.

    KKTK
    21.08.2018 20:17

    Kādam pieredzējušam? Citēju “Es kādreiz pēc studijām …” :D

    Maris Orbidans
    21.08.2018 20:31
    Reply to  KKTK

    Jā, iekš IT viņi vēlas strādniekus, kas ir jauni un vienlaicīgi ar N-to gadu pieredzi. Tad jau sanāk, ka līdz kādiem 30 gadiem cilvēks skaitās “nepieredzējis” un no 30, 35 jau “par vecu”. Es vispār domāju, ka mūsdienās cilvēkam ir jabūt masīvam kodēšanas fanātam, lai ar to nodarbotos profesionāli. Kurš tad grib daudzus gadus studēt, lai pēc tam nāktos strādāt par +/- minimālo algu. Varbūt vēl piedevām kādas 60h nedēļā.

    21.08.2018 20:49
    Reply to  Maris Orbidans

    Izskatās, ka savas 10 gadu senās neveiksmīgās pieredzes dēļ Tev ir pavisam sagrozīts skatījums uz IT darba tirgu Latvijā. Tagad situācija ir tāda, ka darbinieku iztrūkums ir tik liels, ka pie darba var tikt praktiski jebkurš. Savukārt, ja esi zinošs un spējīgs uzņēmumam nest reālu labumu, tad atalgojums būs tāds ar ko Latvijā dzīvošana būs ļoti komfortabla.

    21.08.2018 20:51
    Reply to  Maris Orbidans

    Manuprāt, katrā jomā darbiniekam ir jātiecas kļūt labākam un tādējādi nemitīgi jāuzlabo sava konkurētspēja darba tirgū. IT jomā to gan ir vieglāk izdarīt nekā citās, kur pieprasījums pēc darbiniekiem ir krietni mazāks.

    Kas attiecas uz karjeras sākumu, tad tas ir tikai normāli, ka bez pieredzes un zināšanas nekāda lielā alga nebūs. Jo par ko gan maksāt? Mani fascinē tādi gudrinieki, kas ir tikko izšķīlušies no skolas sola, bez pieredzes, bet, lūk, maksājiet viņiem štuku. Arī tāda nauda ir jānopelna!

    Jānis
    20.08.2018 20:22
    Reply to  Maris Orbidans

    O! Veicais labais MarisO no boot.lv foruma ar nemainīgo stāstu pie jebkura posta, kas ir vairāk vai mazāk saistīts ar algu jautājumu Latvijā!
    Vēl tak aizmirsi piebilst, ka dzīvo Londonā, programmē Scala un saņem 4k.

    Maris Orbidans
    20.08.2018 20:35
    Reply to  Jānis

    jā, es tagad dzīvoju Londonā

    Lapsinieks
    20.08.2018 22:20
    Reply to  Maris Orbidans

    un noteikti, ka balsosi par KPV LV, ne? Lai mums te visiem ieriebtu

    Maris Orbidans
    20.08.2018 23:13
    Reply to  Lapsinieks

    LOL tas laikam ir joks, es pat nezinu vai es iešu balsot

    Maris Orbidans
    21.08.2018 13:47
    Reply to  Jānis

    Latvijā IT strādnieki vidēji saņem tikai 1.5k mēnesī.

    21.08.2018 13:53
    Reply to  Maris Orbidans

    Vai tev kāds stāv blakus ar mietu un liedz pilnveidoties un kļūt par zinošāku senior līmeņa IT speciālistu, kas vismaz dubulto šo vidējo algu?

    Maris Orbidans
    21.08.2018 15:55

    nu parasti jau ir tā ka viņi pasaka “a mēs nevaram atļauties jums maksāt”, pat tad, ja IT strādnieks ir kvalificēts veikt to darbu

    21.08.2018 16:20
    Reply to  Maris Orbidans

    Ja nevar atļauties maksāt, tad pieklājīgi jāpasakās par veltīto uzmanību un jādodas uz vietu, kur var samaksāt adekvātu samaksu par ieguldīto darbu.

    Maris Orbidans
    21.08.2018 16:48

    nujā es esmu uz šādu vietu devies, tikai ārpus LV :-)

    Reinis Rozitis
    21.08.2018 16:51
    Reply to  Maris Orbidans

    Nu tā ir darbaspēka nodokļu sāpe Latvijā ..

    Daļa sabiedrības kaut kā panesās vainot vienmēr darba devēju (kas alkatības nolūkā grib katru gadu pirkt jaunu X5 vai māju Baltezerā, kas varbūt reizēm tā arī ir, bet ne parasti), bet kaut kā nesaprot problēmu par progresīvu nodokļu neesamību pie mums – ja viens un tas pats darbinieks ir reāli spējīgs uzražot 1000 EUR, tad Latvijā reāli darba devējs viņam uz rokas var izmaksāt 500 EUR, jo otra puse aiziet nodokļos (un tas ir tikai apgrozījums bez kādas tur vēl cerības uz uzņēmuma peļnu), pretēji tam pašam darbiniekam kaut kur UK/Irīja darba devējs var mierīgi iedot 800-900 (protams, jo lielāki cipari jo savādākas attiecības) ..

    Bet tad par kādu konkurenci vienotā tirgū/telpā var runāt?

    madarasaule
    21.08.2018 18:04
    Reply to  Reinis Rozitis

    Nevajag, lūdzu, kultivēt mītus par kopējo darbaspēka nodokļu lielumu Latvijā. Uz ES fona mums tie ir vieni no zemākajiem.

    Maris Orbidans
    21.08.2018 19:35
    Reply to  madarasaule

    zemākajiem? iekš UK neapliekamais (tax free) minimums ir ap 10k gadā. LV tā jau nav

    madarasaule
    21.08.2018 21:56
    Reply to  Maris Orbidans

    Latvijā arī ir neapliekamais minimums. Un tu gribi teikt, ka UK, ja alga būtu tie 10K gadā, tad tik tas arī izmaksā darba devējam? Nē.

    Maris Orbidans
    22.08.2018 06:00
    Reply to  madarasaule

    Vai tad nee? Tikai national insurance samaksaa un viss.

    Reinis Rozitis
    21.08.2018 21:34
    Reply to  madarasaule

    Madara, atslēgas vārdi ir “progresīva nodokļu likme”, kas būtiski atsaucās uz zemāko algu līmeni (kas kā reiz ir viss <=1000-1500) un pirktspēja – Latvija ir kāda 4-5 nabadzīgākā valsts no mājsaimniecību pirktspējas rādītājiem un to nevajag jaukt ar paša darba spēka/cilvēkresursu izmaksām, kas ir kaut kas cits (ne velti mums ir ziljons Eiropu apkalpojošu call centru)..

    Maris Orbidans
    21.08.2018 16:04

    Var jau vienkārši pārvākties uz kādu citu valsti, ja tajā Igaunijā maksātu vairāk kā šeit, tad es labprāt pārvāktos uz Igauniju. Bet viņi nemaz nesaka, cik tur īsti maksā.

    21.08.2018 16:23
    Reply to  Maris Orbidans

    Ko Tev dos atbilde: 1000-5000 eiro alga? Tieši tā, neko. Reālā alga tiek noskaidrota darba pārrunās, kad abas iesaistītās puses izrunājas un saprot ko viena otrai var piedāvāt un ar kādiem nosacījumiem.

    Tiesa, piekrītu, mūsu pusē maz izplatīta aptuvenā algas apmēra publicēšana. Citviet tomēr norāda, ka tādai un šitādai pozīcijai paredzēta tāda un šitāda samaksa.

    And-so
    21.08.2018 18:30
    Reply to  Maris Orbidans

    Man kā neIT cilvēkam un bez apgādājamiem/ģimenes, 1.5k priekš Latvijas izklausās diezgan OK alga, ņemot vērā, ka vidējā valstī ir 800-900 (pēc googles, cik nu tam var ticēt, bet aptuveni). Atkarībā no dzīves vietas/veida, teorētiski līdz 1k pa dzīvošanu/ēšanu un paliek pāri vēl 1/3 algas citiem tēriņiem. Protams, jahtai nesanāks, bet visu jau nevar gribēt :P

    Maris Orbidans
    21.08.2018 19:36
    Reply to  And-so

    1.5k pirms nodokļiem

    And-so
    22.08.2018 11:40
    Reply to  Maris Orbidans

    Nu tad tā nav 1.5k alga, patērētāju sabiedrībā, darba ņēmējam ir dziļi pofig, cik tas izmaksā darba devējam, interesē tikai tas ko dabon uz rokas :P

    Krotow
    21.08.2018 00:01

    Un komplektā nāks arī obligāta pārtapšana par igauni ;)

    21.08.2018 12:30

    Šo vajag ielikt delfos. Kas grib var CV piedzejot un tad 5 dienas padzīvoties Igaunijā.

    KKTK
    21.08.2018 20:18

    Labāk būtu ar autobusu – tur bezmaksas wifi visa brauciena laikā ;)

    Reklāma