Web Analytics
More
    Reklāma

    Tramps paraksta oficiālu liegumu izmantot Kaspersky programmatūru

    Jaunākie raksti

    ASV prezidents Donalds Tramps vakar parakstījis oficiālu liegumu valsts pārvaldes vajadzībām izmantot jebkāda veida Kaspersky Labs veidotu programmatūru.

    ASV Tēvzemes drošības departaments (angļu: United States Department of Homeland Security), kas atbild par ASV un tās teritoriju aizsargāšanu pret teroristu uzbrukumiem un cilvēku izraisītiem negadījumiem, jau bija uzsācis atteikšanās procedūru no Kaspersky produktiem pirms vairākiem mēnešiem.

    Reklāma

    ASV nav oficiāli sniegušas nekādus pierādījumus par Kaspersky Labs veidotās programmatūras nodarīto un iespējamo kaitējumu. Kaspersky vienmēr noraidījis izteiktos apvainojumus par spiegošanu Krievijas labā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    35 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Valdis
    13.12.2017 10:26

    Šajā kontekstā ir vērts noskatīties, kā aizliedzēju pārstāve no ASV Tēvzemes drošības departamenta pēc izlocīšanās izmoka no sevis (1:09), ka pierādījumu pret Kaspersky Lab viņiem tā arī nav: https://www.youtube.com/watch?v=8ufR5-CZkW0.

    x
    13.12.2017 10:49
    Reply to  Valdis

    nu, labi – nav un nav. bet kā anekdotē par karotītēm – sajūta taču palika)

    Valdis
    13.12.2017 11:24
    Reply to  x

    Sajūtas vienmēr paliek un tās var būt dažādas. Es, piemēram, daudz ko sapratu par ASV, par medijiem, par žurnālistiem un blogeriem…

    Kristaps Skutelis
    13.12.2017 12:09
    Reply to  Valdis
    Valdis
    13.12.2017 14:10

    Konfliktu jāskata kopumā. Britu specdienests iesaistījās, kad Kasperskis novembra beigās Londonā preses konferencē apvainoja ASV koordinētā uzbrukumā reputācijai un pateica, ka tas viņu neatturēs no VISU ļaunprogrammu detektēšanas. Šīs konflikts diemžēl nav izsmelts un patiesībā ir plašāks par vienu pašu Kaspersky Lab. Valstu specdienesti slepus vāc ievainojamības, neziņojot par tām ražotājiem, rada spiegošanas un sabotāžas programmatūru, kura principā ne ar ko neatšķiras no kibernoziedznieku produkcijas. Ja nu vienīgi ir labāk nostrādāta. Protams, ka viņiem ļoti traucē kompānija, kas vienīgā spītīgi deklarē, ka ķers visu. Kā tas viss tiks noregulēts nākotnē, nezina neviens. Patreiz Trampa administrācija ir izdevusi jaunus noteikumus, kas regulē ievainojamību izmantošanu un padara šo procesu caurspīdīgāku (https://www.reuters.com/article/us-usa-cyber-rules/trump-administration-releases-rules-on-disclosing-cyber-flaws-idUSKBN1DF0A0). Pirms kritizēt Kaspersky Lab, ikvienam iesaku padomāt, vai tas ir pareizi, ka kāds slēpj ievainojamības jūsu pašu datoru un telefonu programmatūrā un jūsu valsts datorsistēmu programmatūrā. Šīs ievainojamības var atkārtoti atklāt citi spēki… Man ir grūti izklāstīt visu komentārā. Tuvāko dienu laikā būs rakstu sērija.

    Kristaps Skutelis
    13.12.2017 14:17
    Reply to  Valdis

    Klau, cik un kādus vīrusus un uzbrukumus Kaspersky ir detektējis un publiski izziņojis no pašas Krievijas un tās iestāžu puses?

    Valdis
    13.12.2017 16:57

    Man jau sāk apnikt šo postēt, bet aiz cieņas pret Kursoru atkārtošos :) Parasto vīrusu detektēšanā, no kuriem liela daļa ir Krievijas kibernoziedznieku radīta, Kaspersky Lab vienmēr ir bijis Nr1. Tas arī ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc es iesāku un turpinu strādāt ar šo uzņēmumu. Turklāt pats personīgi esmu veicis detektēšanas pārbaudes gan parastiem vīrusiem agrīnajās uzbrukumu fāzēs, gan valsts līmeņa spiegošanas rīkiem, izmantojot informāciju par failu hešiem un servisu VirusTotal. Man nav bijis kur piekasīties. Par nopietnākiem apdraudējumiem. Kaspersky Lab Globālās izpētes un analīzes komandas (GReAT) eksperti pastāvīgi uzrauga vairāk par simts vissarežģītāko kiberapdraudējumu (Advanced Persistent Threat – APT) rīkotāju aktivitāšu un kampaņu visā pasaulē. Lai rastu priekštatu par darbu apjomu, ko veic labākie GReAT eksperti no Eiropas, Krievijas, Amerikas, Āzijas un Tuvajiem Austrumiem, lūk, svarīgākie apdraudējumi, par kuriem GReAT ziņojusi publiski, un valoda, kādu attiecīgajā gadījumā izmantojuši kibernoziedznieki: Krievu valoda: Moonlight Maze, RedOctober, CloudAtlas, Miniduke, CosmicDuke, Epic Turla, Penquin Turla, Turla, Black Energy, Agent.BTZ, Teamspy, Sofacy (a.k.a. Fancy Bear, APT28), CozyDuke Speciāli postēju linkus “krieviskajiem” APT: https://securelist.com/penquins-moonlit-maze/77883/ https://securelist.com/cloud-atlas-redoctober-apt-is-back-in-style/68083/ https://securelist.com/?s=miniduke https://apt.securelist.com/#!/threat/978 https://securelist.com/the-epic-turla-operation/65545/ https://securelist.com/the-penquin-turla-2/67962/ https://securelist.com/?s=Turla https://securelist.com/?s=black+energy https://securelist.com/agent-btz-a-source-of-inspiration/58551/ https://securelist.com/the-teamspy-crew-attacks-abusing-teamviewer-for-cyberespionage-8/35520/ https://securelist.com/sofacy-apt-hits-high-profile-targets-with-updated-toolset/72924/ https://securelist.com/the-cozyduke-apt/69731/ Angļu valoda: Regin, Equation, Duqu 2.0, Lamberts, ProjectSauron Ķīniešu valoda: IceFog, SabPub, Nettraveler, Spring Dragon, Blue Termite Spāņu valoda:… Read more »

    eg
    13.12.2017 13:47
    Reply to  Valdis

    manuprāt kasperskim ir problēmas ar reputāciju… kura ir apšaubāma. tā vietā lai risinātu šo problēmu, viņi visur (ieskaitot šo forumu) vēsta to, ka viņu kritiķi ir āži un kasperski vienīgie gudrie, baltie un pūkainie. Attiecīgi lietas eskalējas. Šķiet iznākums arī paredzams…
    kasperski līdz šim nelietoju, nelietošu arī turpmākun un tiem, kas interesēsies ieteikšu citus risinājumus.

    Valdis
    13.12.2017 13:51
    Reply to  eg

    Proeblēmas tiešām ir un to iemesls ir principiālā nostāja detektēt visu, ieskaitot valstu radītās spiegu programmas.

    Krotow
    13.12.2017 17:57
    Reply to  Valdis

    Visas, izņemot pēc KGB / GRU pasūtījuma veidotās.

    Valdis
    14.12.2017 09:06
    Reply to  Krotow

    Neskatoties, ka Kaspersky Lab 20 gadu gaitā pēta kibernoziedznieki, ievainojamību mednieki, konkurenti (īpaši tie, kas katru dienu zog detektus), specdienesti (ir dokumentāli apstiprinājumi), nekas tāds nav konstatēts. No tā es priekš sevis secinu, ka tās ir tikai sazvērestību teorijas.

    Krotow
    13.12.2017 13:02
    Reply to  Valdis

    Cik var ņemties par to, kas sen jau zināms. Izmantot pretinieka produktus kuru darbība nav zināma, stratēģiski svarīgās vietās ir aizliegts. Punkts.

    Valdis
    13.12.2017 17:44
    Reply to  Krotow

    Es teiktu savādāk. Izmantot produktus, kuru kods netiek kontrolēts, stratēģiski svarīgās vietās ir pilnīgs stulbums. Un Kaspersky Lab visām ieinteresētajām pusēm piedāvā šādu kontroli, ieviešot IT industrijā jaunus caurskatāmības standartus: https://kaspersky.antivirus.lv/lat/about/news/events/uzticamiba-pirmaja-vieta:-kaspersky-lab-uzsak-globalo-caurskatamibas-iniciativu;-nodos-tresu-pusu-parbaudei-pirmkodu,-ari-atjauninajumus;-atvers-tris-caurskatamibas-centrus-visa-pasaule/.

    Krotow
    13.12.2017 17:59
    Reply to  Valdis

    Manuprāt vislielākais stulbums ir atļaut slēgt klāt internetam stratēģiski svarīgu infrastruktūru un atļaut pieeju šādas klasifikācijas datiem. Nevīžām tas jau nez cik reizes atspēlējies. Taču joprojām nemācās.

    Valdis
    14.12.2017 09:01
    Reply to  Krotow

    Pēc maniem novērojumiem mācās, bet parasti vairākkārtīgi uzdauzot punus.

    Homer Simp
    13.12.2017 22:04
    Reply to  Valdis

    Valdi, Domā, ka publikai ir nepieciešams zināt izlūkošanas info? Vai krievijā, kāda organizācija, kas var dabūt relevantu “intel”, kas skar US intereses nedalīsies ar izlūkošanas iestādēm. ;) Tur pat nav jautājumi :) un Žeņa nekad nav bijis KGB štata darbinieks?

    Valdis
    14.12.2017 09:24
    Reply to  Homer Simp

    Sazvērestību teorijas paturiet pie sevis. Un vēlreiz. Kaspersky Lab ir zem lupas 20 gadus. Neviens neko sliktu tās darbībā nav atradis. Pēdējo gadu laikā ir ļoti intensificējušies diezgan netīri uzbrukumi reputācijai, kuru motīvs arvien vairāk spīd cauri un kas visi ir beigušies ar to, ka patiesībā pierādījumu nav. Lai būtu miers no visādiem uzbrucējiem un sazvērestību teoriju bīdītājiem, Kaspersky Lab ievieš jaunu uzticamības standartu, kura ietvaros auditam tiks pakļauts kods, atjauninājumi un iekšējie procesi: https://kaspersky.antivirus.lv/lat/about/news/events/uzticamiba-pirmaja-vieta:-kaspersky-lab-uzsak-globalo-caurskatamibas-iniciativu;-nodos-tresu-pusu-parbaudei-pirmkodu,-ari-atjauninajumus;-atvers-tris-caurskatamibas-centrus-visa-pasaule/.

    Valdis
    13.12.2017 10:47

    Tas, ko parakstīja Tramps, saucas: H.R.2810 – National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2018 un tas ir dokuments ar tūkstošiem sadaļu https://www.congress.gov/bill/115th-congress/house-bill/2810/text. Kaspersky Lab šī dokumenta projektā bija iekļauts jau septembrī. Tikai žurnālistiem un blogeriem rokas niez to iztēlot kā kaut ko speciālu Kaspersky Lab sakarā.

    Vilnis Salenieks
    13.12.2017 12:35

    lieliski, krievija nebūtu jābūt iebildumiem izolacionisma politikai – paši tādu kursu ir uzņēmuši, lai aizsargā kremlinus pret rietumnieku vīrusiem

    Valdis
    13.12.2017 13:50

    Kaspersky Lab ir privāta uzņēmumu grupa ar holdingu Lielbritānijā.

    Vilnis Salenieks
    13.12.2017 14:27
    Reply to  Valdis

    un?

    Valdis
    13.12.2017 17:04

    Jūs runājat par Krieviju un kremliniem, es par Kaspersky Lab. Diemžēl ir novērojams, ka propaganda, kuras mērķis ir sasaistīt Kaspersky Lab ar Kremli, ir nesusi augļus. Neskatoties uz to un arī jūsu pūlēm, Kaspersky Lab netaisās pakļauties spiedienam un turpinās detektēt visus apdraudējumus.

    Vilnis Salenieks
    14.12.2017 09:25
    Reply to  Valdis

    vienīgais kurš te atspēries kautko pūlas ir “valdis” :)

    Kristaps Skutelis
    14.12.2017 09:49

    Viss pareizi, viņš pārdod šī zīmola produktus un pakalpojumus. Neko nevar pārmest.

    digitalk
    14.12.2017 10:04

    vienīgais, kurš kaut ko pūlas argumentēt, gribēji teikt? :)

    Vilnis Salenieks
    14.12.2017 10:59
    Reply to  digitalk

    selektīvo argumentāciju no ieinteresētās pārdevēja puses? ir viegli saprotams, ka “valdim” ir savākta nepieciešamā argumentācijas atmazgāšanās bāzīte, savukārt pārējiem komentētājiem, kā potenciālajam krievu antivīrusa klientiem nav nedz intereses, nedz laika padziļināti rakt info, lai tos atspēkotu, cita lieta, ka krievija nav starp Latvijai draudzīgajām valstīm, arī politiskā iekārta – faktiski autoritārisms neveicina uzticēšanos tik specifiskam produktam, kurš saistīts ar drošības jautājumiem un šajā biznesā, ko spriežot pēc kaspersky tirgoņa cenšanās, arī viņš pats to apzinās, ir viegli zaudēt uzticēšanos, un ja Latvijai sabiedrotās valstis ir paudusi bažas par uzticību šī izstrādājumam, man tas ir pietiekami, lai izvēlētos citu produktu

    digitalk
    14.12.2017 11:26

    nekas nav jārok, lai atspēkotu @nabadanga:disqus. vnk iedod normālu argumentu, nevis dezinformāciju atjauktu ar sazvērstības teorijām. pagaidām te tauta sacenšas zobgalībā, tur pūles toč nevajag.

    Vilnis Salenieks
    14.12.2017 11:40
    Reply to  digitalk

    ja vien esi iesaistīts nozarē vai ir info uz rokas un nekas nav jārok, droši uz priekšu

    Lapsinieks
    13.12.2017 14:09

    naba-daba-daba-danga nomainīja vārdu uz Valdis ar cerību, ka kādu laiku akal varēs paplosīties?

    KKTK
    13.12.2017 15:39

    Vai tas ASV bija vienīgie kas Kasperski vēl izmantoja?

    Valdis
    13.12.2017 16:59
    Reply to  KKTK

    Ja jums rūp Kaspersky Lab liktenis, tad kopumā pasaulē pārdošanas apjomi aug :)

    Daris
    13.12.2017 17:18

    Tipiski amerikāniska konkurentu novākšana ar tikpat tipisko patosa pilno bla-bla-bla.

    Valdis
    13.12.2017 17:49
    Reply to  Daris

    Pirms pieciem gadiem no ASV puses līdzīgi tika apstrādāts Huawei https://www.technologyreview.com/s/429542/why-the-united-states-is-so-afraid-of-huawei/. Tas notika uz Austrālijas platjoslas komunikāciju iekārtu multimiljardu iepirkuma fona.

    Skābene
    14.12.2017 09:38

    Vācu propogandas ministra Gebelsa propogandas principi lieliski darbojas arī mūsdienās un skalo smadzenes kā krieviem un amerikāniem, tā arī latviešiem. Visā propogandas gūzmā atrast objektīvo patiesību ir visai pagrūti un var pat izmežģīt smadzenes!
    Skatos, ka arī komentāros netrūkt propogandas upuru, kas akli uzticas viena veida informācijas kanālam pat neiedziļinoties un neanalizējot faktus.

    Daris
    14.12.2017 14:36
    Reply to  Skābene

    Galvenais, skaidri deklarēt, kur tajā visā esi pats un kālab.
    Man kritērijs ir vienkāršs – morālas dabas.
    Piem.valstis, kuru propaganda ir spējusi iebarot savai sabiedrībai viendzimuma “laulības”, mani vairs nepārliecinās par savu motīvu, mērķu un ideoloģijas kristālskaidro patiesumu. Jo laulība un ģimene ir pamats.
    Izsekot visiem faktiem tāpat nav iespējams, tāpēc izšķirošais ir uzticamības un arī simpātiju jautājums.
    Tāpat der orientēties ģeopolitikas pamatos, tad kļūst labi saprotams, kāpēc skalo smadzenes vieniem, otriem un trešajiem.

    Reklāma