Web Analytics
More
    Reklāma

    Izraēla tur aizdomās Kaspersky antivīrusu par spiegošanu Krievijas labā (papildināts)

    Jaunākie raksti

    Izraēlas izlūkdienests atzinis, ka Kaspersky Lab antivīrusa programmatūra, ko lieto 400 miljoni cilvēku visā pasaulē, tiek izmantota, lai zagtu informāciju no dažādām ASV valsts aģentūrām. To skaitā ir arī Nacionālās drošības aģentūra (angļu: National Security Agency/Central Security Service, NSA/CSS). Izraēlas izlūkdienests veicis vairākus mēnešu garu operāciju, lai atklātu urķu darbību, kas tiek slēpta aiz Kaspersky Lab programmatūras.

    Vienlaikus atklāti arī rīki, kas var dot piekļuvi un veikt uzbrukumus ASV valdības mājaslapām, komerciālajiem un rūpnieciskajiem kontroles tīkliem, kā arī enerģijas ražošanas un pārvades sektoram.

    Reklāma

    Pēc iepriekš izskanējušām ziņām par iespējamu Kaspersky Lab sadarbību ar Krievijas valdību, uzņēmums nācis klajā ar piedāvājumu nodot ASV valdībai programmatūras izejas kodus, lai būtu iespējams pārbaudīt, vai Kaspersky Lab nodod informāciju kādam citam. Kaspersky Lab pilnībā noliedz sadarbību ar Krievijas valdību vai kādu citu ieinteresētu pusi.

    Raksts papildināts ar Kaspersky Lab viedokli (11.10.2017)

    Kaspersky Lab nav bijis iesaistīts un neko nezina par minēto situāciju.

    Tā kā mūsu izstrādājumu integritāte ir mūsu uzņēmējdarbības pamats, Kaspersky Lab novērš visas ievainojamības, ko ir pamanījis vai par kurām uzņēmums ir informēts. Kaspersky Lab atkārtoti pauž gatavību sadarboties ar ASV iestādēm, lai kliedētu visas bažas, kas tām varētu būt saistībā ar uzņēmuma izstrādājumiem, kā arī tā sistēmām, un goddevīgi lūdz jebkādu atbilstīgu un pārbaudāmu informāciju, kas palīdzētu uzņēmumam tā izmeklēšanā, lai pārliecinoši atspēkotu nepatiesās apsūdzības.

    Attiecībā uz nepārbaudītajiem apgalvojumiem, ka šī situācija ir saistīta ar sarežģīto kiberuzbrukumu Duqu2, kuram Kaspersky Lab nebija vienīgais mērķis, mēs esam pārliecināti, ka esam identificējuši un likvidējuši visas infekcijas, kas notika šajā incidentā. Turklāt, kā norādīts pašā rakstā, Kaspersky Lab publiski paziņoja par uzbrukumu, un uzņēmums piedāvāja palīdzību skartajām vai ieinteresētajām organizācijām, lai palīdzētu mazināt šo apdraudējumu.

    Kaspersky Lab nekad nav palīdzējis un nepalīdzēs nevienai valdībai pasaulē nodarboties ar kiberspiegošanu, un, pretēji kļūdainajiem paziņojumiem, Kaspersky Lab programmatūra neietver nekādas neuzrādītas funkcijas, piemēram, sāndurvis, jo tas būtu nelikumīgi un neētiski.

    Svarīgi arī norādīt, ka Kaspersky Lab atklāj visu veidu apdraudējumus, tostarp valstu sponsorētās ļaunprogrammatūras, neatkarīgi no to izcelsmes vai nolūka. Uzņēmums seko līdzi vairāk nekā simt sarežģītu mērķuzbrukumu izpildītājiem un darbībām, un 20 gadus Kaspersky Lab nodarbojas ar ļaužu un organizāciju aizsardzību no šiem kiberdraudiem — tā galvenās pārvaldes atrašanās vieta nemaina šo uzdevumu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    nabadanga
    11.10.2017 10:44

    Izraēla, vismaz pagaidām, neko netur aizdomās. The New York Times skaidri raksta, ka “The Israeli Embassy declined to comment”. Viņi nav idioti, lai komentētu ziņas, kas tiek pasniegtas ar atsauci uz “multiple people” bez vārdiem un uzvārdiem.

    x
    11.10.2017 13:17
    Reply to  nabadanga

    tikpat labi nyt varēja uzrakstīt, ka arī pa ceļam sastaptais moiše atteicies komentēt, jo ne viņš, ne vēstniecība neizmeklē un neko nezin par šo lietu.
    savulaik arī nacistus medīja, neko nekomentējot oficiāli.

    nabadanga
    11.10.2017 19:19
    Reply to  x

    Nu ja tādā garā, tad sakarā ar “Izraēlas aizdomām” Vācija paziņo, ka viņai nav pierādījumu Kaspersky Lab ļaunprātīgām darbībām un vājajām vietām tās programmatūrā. Vācijas Federal Office for Security in Information Technology (BSI) izmanto Kaspersky Lab produktus tehniskajā analīzē. Viss šodienas paziņojums šeit: https://www.bsi.bund.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/Presse2017/BSI_Stellungnahme_Kapersky_11102017.html

    Daris
    11.10.2017 22:11

    Kā ta’ nu pēkšņi piesaistīja Izraēļa dēļus?
    Kādu laiku atpakaļ jeņķi sāka šo kašķi tīri savā protekcionisma&sankciju garā.

    nabadanga
    12.10.2017 01:01
    Reply to  Daris

    O nē, kašķis sākās 2015. gadā, kad Kaspersky Lab nopublicēja šo: https://www.kaspersky.com/about/press-releases/2015_equation-group-the-crown-creator-of-cyber-espionage, kas izrādījās ASV Nacionālās drošības aģentūras spiegošanas kampaņa. Tehniski sarežģīta un ļoti liela. Tad bija stāsts caur Bloomberg, ka Kasperskis pirtī iet ar nepareziem čomiem un detektē vīrusus ne tā kā vajag. Te gan jāsaka, ka visādu spiegošanas rīku un kampaņu Kaspersky Lab ir aprakstījusi veselu lērumu. Ne tikai ASV un Izraēlas, bet daudz arī “krievvalodīgu” utt. Kopš tā laika konflikts ir gājis plašumā. Ik pa laikam no ASV puses atlidoja pa sūdu čupai, kamēr tas pārvērtās straumē. Amerikāņi ilgi ignorēja Kasperska piedāvājumu ierasties personīgi un parunāties par dzīvi. Tad pēkšņi parādījās ziņa, ka tas nolikts uz 25. septembri. Bet, jo tuvāk nāca datums, jo vairāk pasaulē parādījās ziņu, kur tika teikts, ka pret Kaspersky Lab nav nekādu pierādījumu. Un hops, noklausīšanās atlikta uz nezināmu datumu nākotnē. Ilgi nebija jāgaida, kad “pierādījumi” (laikam ASV raksts ar atsauci uz anonīmiem cilvēkiem un Izraēlu tiek uzskatīts par pierādījumu, jo pat produktu banu federālajās iestādēs pamatoja ar informāciju “atvērtajos avotos”) sāka birt kā no maisa. Un tagad jau atkal ir nozīmēts datums, kad ASV esot gatava uzklausīt Kasperski – 25. oktobris.

    Kristaps Lācis
    13.10.2017 16:10

    Pričom tut DUQU2?

    Reklāma