Web Analytics
More
    Reklāma

    Igaunijā satiksmē ļauts piedalīties arī autonomajiem auto

    Foto: Valdek Laur

    Jaunākie raksti

    Kamēr raudzījos pēc interesantiem tehnoloģiju jaunumiem tālās zemēs, gandrīz palaidu garām faktu, ka no marta sākuma tepat Igaunijā satiksmēs ir ļauts piedalīties pašbraucošajiem auto. Lai roboti pilnībā nepārņemtu Igaunijas ceļus, šajos automobiļos obligāti ir jābūt cilvēkam, kas var jebkurā brīdī pārņemt transporta līdzekļa vadību.

    Pagājušā gada nogalē Igaunijas valdība ir izveidojusi speciālu pašbraucošo automobiļu darba grupu un tās vadītājs Pirko Konsa norāda, ka Igaunija ir maza valsts, kas savu izmēru dēļ spēj ātri pieņemt lēmumus un būt viena no pirmajām valstīm pasaulē, kas izmēģina jaunas tehnoloģijas. Šobrīd mēs esam tādā attīstības fāzē, kad vēl ir aktīvi jātestē ne tikai pašbraucošo auto programmatūra un “dzelži”, bet arī nākotnes transporta biznesa modeļi. Šādu izmēģinājumu laikā gūtā pieredze ļautu igauņu uzņēmējiem kļūt par vieniem no pirmajiem, kas savas zināšanas var pārdot citiem.

    Reklāma

    Šobrīd uz Igaunijas koplietošanas ceļiem var piedalīties SAE 2 un SAE 3 kategorijas autonomie automobiļi. Tie ir tādi automobiļi, kas spēj braukt paši, taču ik mirkli pieskatāmi no cilvēka puses vai nu atrodoties automobilī, vai kontrolējot to attālināti. Viņš ir atbildīgs par automobiļa darbībām un nepieciešamības gadījumā tam jāspēj pārņemt auto vadību.

    Ekspertu grupa turpina darbu pie dažādiem ar autonomajiem auto saistītajiem aspektiem, piemēram, atbildību, privātumu, ētiku un apdrošināšanu. Tas ir jādara, lai maksimāli ātri uz ceļiem varētu laist arī vēl vairāk automatizētus SAE 4 un SAE 5 pakāpes auto.

    Pēc ziņas avota publicētajām fotogrāfijām varam secināt, ka pirmie autonomie auto, kas brauks uz Igaunijas ceļiem ir Somijā izstrādātie SOHJOA autonomie autobusiņi. Eiropas struktūrfondu atbalstītā projekta ietvaros ir tapis efektīvs elektrisks autobuss, kas spēj pārvadāt līdz 9 personām un jau tiek testēti vairākās Somijas pilsētās.

    Malači, igauņi!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ģirts no Valkas
    05.03.2017 15:00

    Nu forši :) Latvija varētu sākt ražot autonomos auto, lai tos tirgotu ekspluatācijai Igaunijā. Jauns biznesa virziens paversies mums te-pat pierobežā.

    x
    05.03.2017 15:57

    patrenēsimies, tirgojot igauņiem šmigu pierobežā, tad jau manīs, kā iet un varbūt sāksim ražot arī auto – ja vien igauņi pa to laiku nebūs tos sākuši ražot paši.

    Reklāma