Web Analytics
More
    Reklāma

    TomTom Touch apskats

    Ļoti interesanta iesācēju līmeņa fitnesa aproce, bet to uz leju velk vājais akumulators.

    Jaunākie raksti

    Lielākie GPS navigācijas ierīču ražotāji ir metušies sporta aksesuāru tirgū, jo navigācijas ierīču noriets ir atnācis līdz ar viedtālruņos pieejamajām bezmaksas lietotnēm. TomTom nav nekāds izņēmums, pāreja uz sporta aksesuāru izveidi bijusi visai strauja, bet, kamēr Garmin devies ļoti nopietnu sporta entuziastu virzienā, TomTom drīzāk vēlas sadarboties ar iesācējiem.

    TomTom sporta pulksteņu lielākā atšķirība ar Garmin produkciju ir optiskā sirds sitienu sensora izmantošana, bet Garmin paļaujas uz krūšu jostiņu sniegto informāciju. Šobrīd optiskā sirds sitienu sensoru tehnoloģija ir visai precīza, bet tā pieprasa pareizu fitnesa pulksteņa atrašanos uz rokas. To ne vienmēr ir iespējams nodrošināt sportošanas laikā.

    Reklāma

    TomTom Touch ir nedaudz citādākas filozofijas fitnesa aproce, kas cenšas aprēķināt ķermeņa tauku indeksu. Vienlaikus TomTom Touch seko līdzi soļu skaitam, gulēšanai un ikdienas sirdsdarbībai.

    TomTom ar Touch fitnesa aproci iepazīstināja IFA 2016 norises laikā, kad uzņēmums dievojās par aproces precizitāti. Vai TomTom ar Touch būs spējis nodrošināt solīto?

    Izskats un uzbūve

    Sākšu ar to, ka TomTom Touch kā fitnesa aproce ir drīzāk dārga, nevis lēta. Nesen apskatītais Xiaomi Mi Band 2 bija pavisam lēts fitnesa aksesuārs, bet redzēti arī visai dārgi aproču modeļi, piemēram, Samsung Gear Fit2. TomTom Touch cena ir 120 eiro, minētajam Samsung Gear Fit2 cena ir ap 150 eiro. Līdzīgās un pat augstākās cenu kategorijās meklējami arī Fitbit, Misfit produkti.

    TomTom Touch aproce pieejama melnā, zilā, tumši violetā un oranžā krāsā. Pats modulis ar ekrānu ir atdalāms no siksniņas, lai to notīrītu un uzlādētu. Uzlādei tiek izmantots standarta microUSB spraudnis, kas ir visai patīkama nianse.

    Siksniņa veidota no visai stingas un cietas gumijas, aizdare realizēta ar diviem niecīgiem puļķīšiem. Jāatzīst, ka TomTom Touch izmēģināšanas laikā gandrīz pazaudēju aproci, jo tā zem jakas attaisījās vaļā. Siksniņa ir ātri un ērti nomaināma, ja tā izstaipās vai saplīst. Atsevišķi TomTom Touch siksniņa maksā ap 20 eiro.

    TomTom Touch ieguvis nelieku, melnbaltu OLED ar visai zemu izšķirtspēju. Ekrāns ir skārienjūtīgs, zem ekrāna ir skārienjūtīga poga. Pogā ir iestrādātas diodes, kas rāda nospraustā dienas mērķa sasniegšanu. TomTom Touch nav iestrādāta iespēja pamodināt ekrānu ar rokas kustību, ierīci var ieslēgt, tikai pieskaroties pogai.

    Kad TomTom Touch pamodināts, tas rāda vairākus ekrānus ar informāciju par pulksteni, soļu skaitu, nodedzinātajām kalorijām, aptuvenu noieto attālumu u.tml. Tāpat viens no ekrāniem piedāvās uzsākt sportu, kura laikā tiek uzskaitīts laiks, soļi un mērīta sirdsdarbība.

    TomTom Touch piedāvā no viedtālruņa saņemt paziņojumus par zvaniem un īsziņām, bet niecīgais ekrāniņš neko citu neparāda kā tikai informāciju par saņemtu zvanu.
    TomTom Touch ir visai mazs akumulators. Ražotājs sola piecas dienas ar vienu uzlādi, realitātē ir drīzāk trīs pilnas dienas, kas ir drīzāk maz, nekā daudz. Te gan jāatzīmē, ka TomTom Touch visai bieži mēra sirdsdarbību, bet ikdienas mērījumu var atslēgt, atstājot to tikai sporta režīmam.

    Tiek solīts, ka TomTom Touch ir ieguvis IPX7 mitruma noturību. Ražotājs uzsver, ka ar TomTom Touch varot iet dušā, bet pēc tam droši vien noderētu aproces izjaukšana un microUSB pieslēgvietas kārtīga izžāvēšana.

    Vienkāršās iespējas

    Pamata funkcijas TomTom Touch nostrādātas godam. Nelielo OLED ekrānu pavada visai noslīpēta viedierīču lietotne un tīmekļa pārlūka saskarne, bet par to nedaudz vēlāk. TomTom Touch ļoti paļaujas uz sirds sitienu mērīšanu, kā arī soļu uzskaiti. No šiem parametriem tiek rēķināta gandrīz visa sniegtā informācija. Ar attāluma noteikšanu gan TomTom Touch īsti neveicas, aproce ir dikti optimistiska par manu soļu garumu. Pat teiktu, ka TomTom Touch trīskārt pārvērtē spertā soļa garumu.

    Aprocei varēsi aktivizēt iespēju, lai tā visu diennakti mēra sirdsdarbību. Tādējādi tiek pieskatīts miegs un it kā precīzāk noteiktas nodedzinātās kalorijas. Tā kā kaloriju tēriņi ir ļoti aptuveni, tad nepamet iespaids, ka optiskais sirdsdarbības sensors dedzina tikai akumulatoru. Vienīgā jēga no sirdsdarbības sensora darbināšanas ir atpūtas laikā izmērītais sitienu skaits minūtē. Ierīce kopā ar lietotni visu laiku atjaunina sirdsdarbības mērījumus atpūtas laikā.

    Kā jau minēju, TomTom Touch noteiktie attālumi izskatījās visai melīgi, bet sirdsdarbības mērījumi optiskajam sensoram gan šķita uzticami. Tos salīdzināju ar Polar pulksteni, kas rādīja ļoti līdzvērtīgu rezultātu.

    Miega sekošanas režīms ir pārlieku vienkāršots, tas neparāda dziļo un seklo miegu, tāpēc šis parametrs nav uzskatāms par vērā ņemamu. Cik nu vispār miega sekošanas režīmi fitnesa aprocēs ir uzticami… Tāpat TomTom Touch nepiedāvā uzstādīt nekādus miega laika uzskaites sasniegumus, kaut gan visu citu (soļus, svaru, ķermeņa masas indeksu) var noteikt par savu mērķi.

    Visi citi TomTom Touch iegūto parametru mērķi pamatīgi pārspēju konkurentus. Konkurentu lielākā problēma ir mērķu neizvirzīšana, kas TomTom Touch ir nostrādāta godam. TomTom MySports lietotne nodrošina mērķa uzstādīšanu (laiks, attālums, svars, muskuļu masa u.tml.) un pēcāku kontroli.

    Diemžēl lietotne nekad neatgādina par nospraustā mērķa sasniegšanu, progresu vai nepieciešamību trīs reizes nedēļa pasportot. Tāpat TomTom lietotne nemācās no viedtālruņa GPS, lai precīzāk interpretētu soļa garumu. Šajā ziņā Garmin ir malači, spējot ar viedtālruņa lietotnes palīdzību apmācīt pulksteņus un aproces soļa garuma mērīšanā.

    Muskuļi un tauki

    Viens no interesantākajiem TomTom Touch izmērāmajiem parametriem ir ķermeņa tauki un muskuļi. Šī iespēja jau sen ir iekļauta svaros, kas no vienas kājas caur ķermeni uz otru kāju sūta elektriskus impulsus, ko svari prot izteikt tauku un muskuļu masās.

    TomTom Touch dara to pašu, bet tikai uz rokas – signāls ceļo no rokas pirksta, caur roku un ķermeni līdz otras rokas locītavai. Pats TomTom Touch nerādīs izmērītos rezultātus, bet ar tiem var iepazīties lietotnē.

    Diemžēl šo parametru mērīšanas precizitāti man nav ar ko salīdzināt. Spriežot pēc vispārpieņemtajām normām, ar saviem 23.5% knapi spēju iekļauties pieņemamā kategorijā. 25% tauku jau skaitās par daudz.

    Protams, ir jāsaprot, ka TomTom Touch ar šo parametru parādīšanu vairāk cenšas rosināt ļaudis sasniegt vairāk, bet uz īpašu precizitāti varam necerēt. Atgādināšu, ka visprecīzākos tauku un muskuļu maksas mērījumus veicam no rīta, kas nav ēsts vai dzerts nekas mērījumiem traucējošs.

    Sportošana

    TomTom Touch ļauj aktivizēt sportošanas režīmu, kas sekos līdzi laikam, attālumam (aptuvens, ņemot vērā roku kustības) un sirds sitienu skaitam. Tādējādi sportošanas režīms ir piemērots iekštelpu sportam, bet skrējējiem un velobraucējiem noteikti prasītos pēc GPS.

    Sportošanas laikā TomTom Touch rādīs laiku un sirdsdarbību, bet pārējo visu varēsi apskatīt tikai pēc treniņa, kad būsi nosinhronizējis fitnesa aproci ar viedtālruni.

    Daudzviet internetā minēts, ka TomTom Touch optiskais sirdsdarbības sensors būtu uzskatāms par vienu no precīzākajiem tirgū. TomTom Touch ir pietiekami viegls un plāns, lai nolasījumus būtiski neietekmētu roku kustības.

    Sportošanas laikā TomTom Touch slēdz ārā ekrānu, bet ekrāna aktivizēšanu bieži var sajaukt ar sporta režīma pārtraukšanu.

    Kopumā no fitnesa aproces neko daudz vairāk gaidīt nevajadzētu. Ķermeņa tauku un muskuļu masu iepriekš nespēja parādīt neviena cita ierīce, kas ir pamatīgs pluss TomTom Touch.

    Lietotne un tīmekļa saskarne

    TomTom nav īsti veicies ar izstrādi, tomēr attīstība ir acīm redzama. Iepriekš minēju Garmin kā pozitīvo piemēru, bet vismaz man Garmin lietotne šķiet vēl neglītāka, turklāt Garmin lietotne ir lēna un kādu laiku atpakaļ tai bija tieksme pamatīgi tērēt Android viedtālruņu enerģiju.

    Par laimi, TomTom ļauj savienot MySports lietotni ar Strava, RunKeeper un citiem populārākajiem sportisko rezultātu uzkrāšanas servisiem. Te gan jāprecizē, ka ne visi servisi ņems pretī gulēšanas datus un datus par ķermeņa taukiem.

    Kad nonākam pie saņemto datu analīzes, MySports lietotne ne vienmēr rādīs gaidīto. Piemēram, sirdsdarbība tiek mērīta gandrīz nepārtraukti visu diennakti, bet MySports parādīs tikai vidējo atpūtas sirdsdarbību par visu dienu. Līdzīgi vidējie aritmētiskie tiek izvilkti arī par daudziem citiem datiem. Jā, varbūt arī fitnesa aproces sniegtie dati nav gana precīzi, lai tos attēlotu pa stundām vai vēl sīkāk, tomēr visas dienas vidējais ir gandrīz neizmantojams parametrs.

    Miega pieskatīšana ir tālu no ideālas, jo MySports tiek parādīts, ka darba laikā (ap 13:00 līdz 14:00) esmu gulējis, ko negrasos ne noliegt, ne arī apstiprināt. Turklāt ne vienu dienu vien!

    Tā kā bija piešķirtas izmēģināšanai divas TomTom ierīces, tad konstatēju, ka MySports nemaz nebūs iespējams piesaistīt vienlaikus TomTom Touch aproci un TomTom Spark pulksteni. Garmin, Polar un citi ražotāji bez problēmām vienam kontam spēj piesaistīt plašāku viedo sporta aksesuāru skaitu. Garmin gadījumā kontam var piesiet vairākus pulksteņus, fitnesa aproces, svarus un citus sporta aksesuārus vienlaikus.

    Noslēgumā

    TomTom sporta aksesuāru tirgū ir atradis savu nišu, piedāvājot produkciju, kas būtu pieņemama iesācējiem – ļoti vienkāršotas saskarnes, niecīgs pogu skaits, precīzs sirdsdarbības sensors utt. Tajā pašā laikā TomTom sporta aksesuāri ir vienmuļi, tie gadu no gada tiek nedaudz uzlaboti, bet ierīču dizains tiek piemirsts.

    Fitnesa aproču tirgū ir ļoti spraiga konkurence, tāpēc ļoti augstu vērtēju TomTom Touch iebūvēto tauku un muskuļu mērīšanu. Neviens cits konkurents neko līdzīgu nepiedāvā. Protams, ir speciāli svari, bet aprocēs šī funkcija nebija iebūvēta.

    No uzbūves viedokļa TomTom Touch piedāvā pamatīgumu un sajūtu, ka fitnesa aproci nebūs tik vienkārši iznīcināt. Varbūt būtu nedaudz jāpiedomā pie aizdares, līdzvērtīgi vājus risinājumus piedāvā arī Samsung, Xiaomi un citi ražotāji. Vienīgā sūdzība ir par TomTom Touch darbības laiku ar vienu uzlādi – fitnesa aprocei ar tik niecīgu ekrānu vajadzēja “turēt” vismaz 7…10 dienas.

    Kopumā uzskatu TomTom Touch fitnesa aproci par ļoti precīzu, bet tā vēl ir visai dārga, kad salīdzina ar konkurentiem. Precizitātei jānorāda, ka, piemēram, Fitbit produkcija bieži vien būs dārgāka.

    Patika

    + neliels, netraucējošs izmērs
    + tauku un muskuļu mērīšana
    + precīzi pulsa mērījumi
    + mitruma noturība
    + iespēja lādēt ar standarta microUSB

    Nepatika

    – neuzticama aizdare
    – vājš akumulators

    Ļoti interesanta iesācēju līmeņa fitnesa aproce, bet to uz leju velk vājais akumulators.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    6
    Ekrāns
    5
    Programmatūra
    5
    Akumulators
    4
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Vivo
    16.02.2017 13:19

    “TomTom sporta pulksteņu lielākā atšķirība ar Garmin produkciju ir optiskā sirds sitienu sensora izmantošana, bet Garmin paļaujas uz krūšu jostiņu sniegto informāciju.”

    Garmin jau teju gadu visās aproču/viedpulksteņu klasēs ir ierīces ar optisko pulsometru no rokas

    “Konkurentu lielākā problēma ir mērķu neizvirzīšana, kas TomTom Touch ir nostrādāta godam.”

    Garmin var uzlikt mērķi gan dienas soļu skaitam, gan svaram, varbūt vēl kam, neesmu meklējis.

    Onyx
    03.03.2017 13:15
    Reply to  Vivo

    Tiešām divaini. Garminam ir kaut kādi 7 produkti jau ar optisko ))

    Krotow
    16.02.2017 14:54

    Vidējam ofisa darbiniekam tas verķis laikam pastāvīgi ziņo, ka īpašnieks ir miris.

    Vilis Lauskis
    16.02.2017 18:03
    Reply to  Krotow

    Lāābs! :D :D :D

    Edmunds
    17.02.2017 09:59
    Reply to  Krotow

    Tu gribēji teikt “ofisa planktonam” !

    Andis Jurjans
    17.02.2017 01:24

    Xiaomi MiBand Pulse “līdzīgi vājais risinājums” (par aizdari runājot) godam nokalpoja vairāk kā gadu (aproci nost ņēmu tikai peldoties un lidostās drošības pārbaudēm) – teikšu, ka nemaz tik vājš tas risinājums nav.
    Pirmās versijas aprocīte līdzīgu lietošanu izturēja tikai 4 mēnešus – gan jau tas silikona sastāvs arī tiek uzlabots.
    Neoriģinālās aprocītes neder nekam, tas gan.

    18.02.2017 07:28
    Reply to  Andis Jurjans

    Jā, mums arī bija Mi Band 2, tad idjea bija 1:1, bet nost nekrita nekad.

    https://kursors.lv/2016/11/14/xiaomi-mi-band-2-apskats/

    Putnis
    17.02.2017 10:24

    Nu pats lietoju šo Tom Tom aproci, pirms tam bija Mi bands, kura sensors netīšām izkrita no aproces tieši virs poda un aizskalojās podā :D, kas arī bija iemesla jaunas aproces iegādei.
    Bet par salidzinājumu runājot-uzskatu, ka TomTom ir “waste of money” un tieši Mi Bands, tagad jau 2ais ir iztērētās naudas vērts. Vai es ikdienā tauku procentu mēru? Nē, līdz ar to pārmaksāt par to 100 eur nebija jēgas..bet tā jau vienmēr, ka pēc kara i bābas gudras :D sorry, sievietes, nekā personīga :)

    18.02.2017 07:30
    Reply to  Putnis

    Ja salīdzina aproces ar Mi Band sēriju, tad tiešām viss ir waste of money. Tam nevar nepiekrist. Diemžēl ķīnieši vēlas visu savākto informāciju paturēt sev, ļoti reti kāds atļauj savienot ar Google Fit vai citiem lielajiem fitnesa datu uzkrāšanas servisiem.

    Arturs
    17.02.2017 23:02

    Pēc skata kā mi bands. Copy paste?

    18.02.2017 07:31
    Reply to  Arturs

    Mi Band 2 laikam ir nedaudz mazāks izmēros, bet ar ilgāku akumulatora darbību. Darbojas ļoti līdzīgi.

    digitalk
    18.02.2017 10:18
    Reply to  Artis Ābols

    ar daudz ilgāku akumulatora darbības laiku.

    Ritvars Balodis
    20.02.2017 13:30
    Reply to  digitalk

    es lietoju mi band 2 bez sinhronizēšanas, tikai soļus/km paskatos vakarā- man ir aizdomas, ka izturēs 3+ mēneši :)

    Reklāma
    Ļoti interesanta iesācēju līmeņa fitnesa aproce, bet to uz leju velk vājais akumulators.TomTom Touch apskats