Web Analytics
More
    Reklāma

    Minhene tomēr plāno no Linux atgriezties pie Windows

    Jaunākie raksti

    Minhenes pilsētas dome nav izturējusi plānoto 10 gadus ilgo Linux izmantošanas testu, atļaujot pašvaldības darbiniekiem atgriezties pie Windows darbinātu datoru un programmatūras izmantošanas. Lēmums atļaut strādāt ar Windows pieņemts pēc nepārtrauktām sūdzībām par dokumentu nesavietojamību un darba ražības krišanos.

    2013. gada novembrī Minhenes pilsētas dome pabeidza ilgstošu pārejas procesu uz brīvās programmatūras izmantošanu. Lēmums atteikties no slēgtā koda un dārgajām Windows un Microsoft Office programmām bija pieņemts 2003. gadā. Pēc sagatavošanās, plānošanas un personāla apmācībām pilsētas varas iestādes sāka plānveidīgi savos birojos nomainīt Windows NT pret pašu izstrādāto Linux distribūciju LiMux. LiMux sevī ietver lietošanai sagatavotu vidi uz brīvās programmatūras bāzes, tai skaitā brīvo biroja programmatūru OpenOffice, kas darbojas, izmantojot atvērto formātu Open Document Format (ODF). Šis formāts ir noteikts kā standarts varas iestāžu lietvedībā.

    Reklāma

    Minhenes pilsētas dome sākotnēji plānoja Linux izmantošanu turpināt, bet šobrīd tiek lemts par ierosinājumu tomēr atgriezt visus 15 000 domes izmantoto datoru pie Windows līdz 2020. gadam. Minhene atteiksies arī no Thunderbird e-pasta klienta un LibreOffice izmantošanas, dodot priekšroku “tirgus standartam”.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    36 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Lapsinieks
    13.02.2017 11:12

    Visu linukša fanu melnā diena…

    Mārtiņš
    13.02.2017 11:38

    Politika, nekas vairāk

    x
    13.02.2017 11:45
    Reply to  Mārtiņš

    piekrītu.
    nav jēgas izdarīt spriedumus, nezinot, kas tur īsti notika.
    varbūt apzināti slēpj faktus kā ar tarahušu ķelnē.

    GGrs
    13.02.2017 15:47
    Reply to  Mārtiņš

    Stipri šaubos. Šobrīd darbojos vienā projektiņā, tur sākotnēji, taupības nolūkos, tika izlemts visus ofisa kompjus aprīkot ar OpenOfiice. Nu nevar ar to pastrādāt tik skaisti kā ar Windows, formatējums pazūd no viena kompja ar openoffice atverot otrā ar tādu pašu ofisa programmu, tas excel analogs vispār ir briesmīgs. Ātri vien priekšnieki saprata, ka lētāk (jā lētāk, jo ar ms ofisu vienkārši ātrāk var izdarī lietas, ekonomējot laiku, un laiks = nauda) ir pirkt “dārgo” ms ofisu un strādāt.

    digitalk
    14.02.2017 08:56
    Reply to  GGrs

    kas viņiem liedza izmantot LibreOffice? un m$ office savietojamība starp versijām ar nav nekāda medusmaize – man nācās izmest miskastē mso2007 un sameklēt lietotu mso2003, lai cilvēki varētu strādāt ar arhīva dokumentiem, nevis krašot katras piecas minūtes.

    GGrs
    14.02.2017 10:48
    Reply to  digitalk

    Laiks liedza, un vēlme nekāpt uz tā paša grābekļa divas reizes. savā pamatdarbavietā strādāju ar 2013 gada ms office, nekad neesmu saskāries ar problēmu, ka nevar atvērt vai strādāt ar veciem failiem (pat tos kas radīti ap 2000 gadu). Vienīgā problēma ir Onedrive, bet tas jau ir cits stāsts.

    digitalk
    14.02.2017 13:21
    Reply to  GGrs

    laiks liedza projekta sākumā uzreiz izvēlēties LibreOffice?

    ps. ātrumā sajaucu mso versijas – krašojošais brīnums bija mso2010.

    Krotow
    13.02.2017 11:50

    Pēc netā lasītā drīzāk izskatās pēc PR gājiena, partijām dalot vietas un ietekmi.

    ff
    13.02.2017 12:26

    nekas nosodomāms, linux tāls ceļš ejams, lai nonāktu enterprise vidē!!! p.s neiet runā par serveriem ,bet deskto risunājumiem!

    x
    13.02.2017 12:44
    Reply to  ff

    daļēji jāsaka – jūzeriem vēl ceļs ejams, lai nebrēktu pēc windows.

    pirmkārt, jārīko kvalitatīvas apmācības un jāatbrīvojas no seniliem večukiem, kas jaunībā apguvuši windows un ne par ko citu dzirdēt negrib un pie mazākās atšķirības kliedz, cik slikts ir linux.

    otrkārt, jātrenē administratori, kas var efektīvi palīdzēt lietotājiem gan lokāli, gan attālināti, vienlaicīgi veicot uzskaiti par pieteikumiem, lai tipiskās problēmas tiktu gan risinātas tehniski, gan nonāktu apmācību materiālos.

    treškārt, vairums kreņķu ir vidēs, kas ir smagi atkarīgas no slēgtajiem softiem, kuru darbināšanai vajag tikai un vienīgi windows. emulatori u.c. viagras ir tikai pagaidu līdzeklis.
    ja ir darbināms windows softs, tad ir jālieto windows.

    ja runa tikai par epastu, izplatītākajiem dokumentiem un webu, tad windows ir tikai viens no variantiem.

    ff
    13.02.2017 14:02
    Reply to  x

    atvaino strādāju eneterprise vidē un tās pasakas, ka useriem vēl ceļs ejams uz linux ir pilnīgas muļķibas! kārtējo apsēsto ar linux cilvēku sapņi!!! linux vienīgās iespējas ir serveru gals un home useri un ofisiem lidz max 50users!!! lai jauka diena

    13.02.2017 13:51

    Ir gan iemesli atteikties no Linux, gan ir arī pamats palikt. Bet visā visumā nav Linux tik viegls un saprotams parastajam lietotājam un nav viegli sasaistīt esošo infrastruktūru ar linux, jo īpaši excel un microsoft sql. Ja sāktu no 0, tad pa pāris gadiem varētu visu sakārtot un izdarīt kā nākas. Bet, ja vajadzīgs tas pats mail merge no Microsoft Office pasaules pārcelt uz Libre office, tas ir pakaļā, nav ērt navigācija, nevar priekšskatīt pirms drukāšanas utt. Kā arī nevar izvēlēties, kurus drukāt, obligāti viss sāraksts jābliež ārā PDF, jāpārbauda un tad tikai drukā. Tas ir pakaļā, ja vajag 100 personām sūtīt utt. Visu pārlasīt un mocīties. Un nē, nevar visam WEB bāzētus rīkus lietot vai maksāt papildus, lai tādus ražotu. ir situācijas, kur vajag sīku lokālu risinājumu, kurš izmaksā neko. Diemžēl arī enterprice līmenim darba stacijas īsti nevar administrēt zem linux. Nav tādas GPO īstas alternatīvas, nav OU iepsējas un grupēt datorus vieglā pārskatāmā variantā. Protams, lēnām vis sšis rodas, bet kur brīnums, tas maksā naudu un nav open source garā vairs. Bez maksas nevar dabū uz Linux normālu korporatīvu tīklu ar datoriem, kurus admins var administrēt no vienota paneļa un bez ssh un šel skriptu rakstīšanas utt. Ir… Read more »

    KKTK
    13.02.2017 14:36

    Es domā, ka vainīgas vēlēšanas, politika un kukuļi.

    Krotow
    13.02.2017 23:02
    Reply to  KKTK

    Jaunais Minhenes mērs ir no Šrēdera partijas. Komentāri tur vispār ir lieki.

    Kristaps Lācis
    13.02.2017 14:44

    Nu ja, Kursos jau zin balsojuma rezultātus..
    “Politicians at open-source champion Munich will next week vote on whether to abandon Linux and return to Windows by 2021.”(February 10, 2017)

    13.02.2017 14:55

    Nu Minhenē atvērsies Microsoft birojs, kurš ļoti ticami aizstās Īrijā atrodošos, jo līdz ko viņi ārā no ES, viņi klapēs ciet to bodi, jo nodokļi neatmaksāsies ar ievedmuitu…. Tad vēl bija kādi ur piedāvājumi pašvaldībai no MS puses. Un tur pat zilonim skaidrs, ja vadošās partijas (koalīcija) ir par atteikšanos no Linux, tad jābūt ļoti pamatotiem iemesliem neatteikties. Protams, ja visi softi būtu ar WEB interfeisu, tad nbūtu nozīme uz kādas OS griežas Firefox/Chrome/Opera .. Tad Linux ir ideāls risinājums. Bezmaksas OS, lai pieslēgtos serverim.

    GGrs
    13.02.2017 15:50
    Reply to  Usinss

    Īrija no ES ārā nestājas….

    Kristaps Lācis
    13.02.2017 16:56
    Reply to  Usinss

    On the other hand, Dieter Reiter, member of the Social Democratic Party and Munich mayor since 2014, seems to favor a transition to Microsoft products, and he’s the one who commissioned the Accenture report last year. Critics claim Reiter is a big supporter of Microsoft and many of his decisions are aimed at bringing the Redmond-based tech giant closer to the city of Munich.

    “The mayor was against free software from the beginning,” said Matthias Kirschner, the president of Free Software Foundation Europe (FSFE). “When he was elected, he took pride in getting Microsoft to move their office to Munich [a move that took place last September]. He even gave this study to Accenture, which is a Microsoft partner.”

    Krotow
    13.02.2017 22:52

    Sociāldemokrāti u.c. kreisie mūsdienās 99% gadījumā ir lielākie parazīti, kuri gatavi pieciest visu, lai nebūtu trokšņa no publikas puses un izdarīt visu, par ko samaksā. Pēdējo gadu cepiens par Eiropas vērtību pazušanu u.c. ar to saistītām negācijām lielā mērā ir kreiso politikas rezultāts. Šķiet, ka Minhenes rātsnamā ir uzradies jauns Šrēders.

    13.02.2017 15:02

    Un vēl, Linux distributīvu pielāgoja uzminiet kas… Acenture (Microsoft zelta partneris) Nav interešu konfliktu ne?
    Labi jau labi, es arī mocu organizācijas darbiniekus ar libre office koplietošanas datoros un pats sēžu uz Debian. Teikšu tā, tikšķus un linux serverus administrēt varu. Bet Microsoft direktoriju un virtuālos pc gan nākas mocīties caur remote desktop slēdzoties virtuālam Windows datoram. Un par office nopietnu izmantošanu iekš organizācijas varu aizmirst. ir dažas lietas, kuras izmanto mail merge, lai ātri un lēti risinātu problēmas no libre office un linux puses ir nerisināmas un nelietojamas. Kamēr to neatrisināšu, nekāda strādāšana nebūs. Kā arī grāmatvedības programma… tā neko citu kā microsoft sql nepazīst un linux klients arī neeksistē. Un par WEB interfeisu var tikai sapņot. Pagaidām 1C grāmatvedības programma piedāvā WEB vidi… bet… ne jau ies mainīt softu šīs “sīkuma” dēļ.

    Krotow
    13.02.2017 22:57
    Reply to  Usinss

    Mail Merge zem Linux/LibreOffice ruksē ka prieks. Problēmas radās tikai ar Leitz ICON uzlīmju printeri, kas neprot pie Page Break nogriezt uzlīmi no ruļļa. Bet šim printerim tā pati problēma ir arī zem Mac/Win. Kas tev ar Mail Merge neiet?

    13.02.2017 23:56
    Reply to  Krotow

    Tu vari browsot katru vēstuli atsevišķi pirms drukāšanas?

    Skābene
    13.02.2017 15:38

    Ja visi lietotu Linux un open office, tad daudz maz ok! Tiklīdz jākomunicē ar kādu, kam ir MS Office, tā ir nebeidzamas problēmas ar formatējumu.
    Pat tik elementāra lieta, ka līguma tekstā kāds iekrāso dzeltenu tekstu, bet otrs nevar noņemt ioekrāsoju pirms drukāšanas! Nenormāli kaitinoši!

    ff
    13.02.2017 16:08
    Reply to  Skābene

    Sveiki, lieliem uzņēmumiem nav laika un velmes apmācīt un ieviest linux darba stacijās! Uzņēmumam jādomā ir par produktivitāti, neviss par izvirtībām ar linux un IT standarts ir windows un office – biznesa vidē! nerunāju par darba vietu kur max 50 cilvēki, bet kur birojā simtiem cilvēku strādā!

    Krotow
    13.02.2017 23:04
    Reply to  Skābene

    Tāpēc arī nepieciešama atvērtā koda risinājumu lietošana _valsts iestādēs_. Tas ātri atrisinātu “visi” jautājumu.

    ff
    14.02.2017 09:54
    Reply to  Krotow

    pilnīgas muļķibas :) tas ir tāpat kā musulmaņiem likt apgūt liberālās vērtības! vajag beidzot dzīvot realitāte un apzināties ko bizness prasa!

    Krotow
    14.02.2017 13:31
    Reply to  ff

    Nav muļķības, jo saziņa ar valsts iestādēm lielā mērā nosaka biznesā izmantoto dokumentu veidošanas programmatūru. Te minētās dokumentu formatēšanas problēmas ir viens no galvenajiem iemesliem.

    mcLays
    13.02.2017 18:31

    Viens no Latvijas veiksmes stāstiem ar ieviestu APP infrastruktūru bija Valmieras pilsētas pašvaldība ar vairāk kā 30 iestādēm. Viņiem Minhene bija kā paraugs. Serveri laikam visi bija Linux, bet darba stacijas vairāk par 1000 gan pārsvarā bija Windows. Interesanti būtu uzzināt, vai tur vadībai domas nav mainījušās Windows virzienā? Interesanti, kā tiek galā tieši ar apjomīgo Windows darba staciju administrēšanu?

    13.02.2017 23:58
    Reply to  mcLays

    Nu man ir 4 win serveri. 2 AD, 140 PC visi Windows. Pārējie serveri Linux un savs laptops Linux. Ja sanāks man ok un sanāks ie AD dabūt linux kastes normālā formātā, tad ap 100 stacijām uz linux pāries…. ā jā, kādi 30-40 PC jau uz Libre Office sēž….

    Ingus Keivs
    14.02.2017 08:53

    Baigais čujs, ka sarkanacainie linuksoīdi uzvedas kā vegāni.

    Kristaps Lācis
    14.02.2017 11:21
    Reply to  Ingus Keivs

    Tādi pajoli ir starp visiem fanbojiem.

    Ingus Keivs
    14.02.2017 21:39

    Tie ir tā saucamie Wannabe-fanboji, kuri sak kašķēties. un aptuveni 90 % LV jūzeru pieder pie tādas kategorijas.

    Skābene
    14.02.2017 09:38

    Dodiet man MS Office uz Linux un lietošu ar lielāko prieku! Open Office ir jēls un nenostrādāts, paprasiet jebkuram, kas strādā ar dokumentiem (juristiem, grāmatvežiem uc) un viņi JUms pateiks ko domā par Open office. Savukārt par pašu operētājsistēmu viņiem nospļauties!
    Tāpat kā MS Office uz āboļiem!

    Kristaps Lācis
    14.02.2017 11:41
    Reply to  Skābene

    OpenOffice jau kādu laiku ir miris.

    Krotow
    14.02.2017 13:29
    Reply to  Skābene

    OpenOffice šobrīd vairs netiek uzturēts. Tagad ir LibreOffice.

    15.02.2017 17:57

    Linux uz desktop nekad nebūs meinstrīms, līdz ar to lietotājiem vienmēr būs problēmas, kuras nerodas, lietojot Windows/MacOS. Pat vislielākajam Linux fanam to vajadzētu saprast.

    Reklāma