Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony jaunais viedtālruņu sensors filmē 1080p video ar 1000 kadriem sekundē

    Jaunākie raksti

    Lai arī Sony Mobile viedtālruņu biznesam neiet ideāli, tomēr uzņēmums nav metis plinti krūmos. Sony izziņojis jaunu trīs slāņu CMOS sensoru, kas paredzēts uzstādīšanai viedtālruņos. Jaunais sensors ļaus filmēt 1080p izšķirtspējas video ar 1000 kadriem sekundē, veidojot aptuveni 15x līdz 40x palēninājumu.

    Šobrīd slow-motion video rekordisti viedtālruņiem ir Google Pixel un Samsung Galaxy S7 sērijas modeļi, kas piedāvā salīdzinoši niecīgu 720p izšķirtspēju ar nožēlojamiem 240 kadriem sekundē (teorētiski 4x līdz 10x palēninājums).

    Reklāma

    Vienlaikus jaunais trīsslāņu CMOS sensors uzlabošot arī fotogrāfiju kvalitāti, kad tiek fotografēti objekti ātrā kustībā. Sony jaunais sensors ātrāk spēs nolasīt un saglabāt informāciju, lai nerastos tā dēvētais “focal plane distortion” efekts, kas labāk būs pazīstams ar izliektiem lidaparātu propelleriem, sastaipītām automašīnām un saliektām golfa nūjām.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Uldis M.
    08.02.2017 10:10

    Trīsslāņu sensors? O, tas jau kā Sigmas Foveon! Forši! Visu laiku esmu vēlējies paspēlēties ar tādu, bet kaut kā nav sanācis. Beidzot to varēs darīt telefonā.
    Vēl noteikti der atgādināt ka izvietojot pikseļus 3 slāņos katrs pikselis saņem pilnvērtīgu RGB krāsu informāciju, nevis tiek samaisīts no blakus esošiem atsevišķu krāsu pikseļiem.
    http://dpnow.com/vintage/news/Feb2002/dpnnews151/x3a.jpg
    Kā arī 3 slāņu matricā nav nepieciešams “anti aliasing” algoritms, kas ietekmē bildes asumu.
    Ā, 1000 FullHD kadri sekundē? tas forši. A jautājums par vārdu “ātrāk spēs nolasīt” – vai tas nozīmē ka tik un tā attēls tiks lasīts pa rindām, jo CMOS galu galā, kas savukārt nozīmē ka tik un tā “focal plane distortion” efekts nebūs novērsts bet gan tikai samazināts…

    08.02.2017 10:31
    Reply to  Uldis M.

    Sāksim ar to – vai tas vispār būs novērsts. Bet, cik noprotams, vienkārši informāciju nolasīs no sensora ātrāk. Jo focal plane distortion digitālajā fotogrāfijā rodas no tā, ka informāciju no sensora nolasa pa rindām, nevis kā visu laukumu uzreiz.

    Uldis M.
    08.02.2017 10:34
    Reply to  Artis Ābols

    Nu ja, es tieši par tām rindām iedomājos – tāpēc radās šāds jautājums, jo tekstā teikts: ” lai nerastos tā dēvētais “focal plane distortion” efekts”. Ja pareizi atceros tad tā bija tieši CMOS sensoru specifika, atšķirībā no vecajiem CCD sensoriem…

    08.02.2017 10:40
    Reply to  Uldis M.

    Tik spēcīgs teorijā neesmu.

    Redzēsim, kā vispār ar šo sensoru veiksies. 2014. gadā jau tika runāts, ka būs liekts sensors tieši no Sony, lai varētu taisīt vienkāršākus, lētākus objektīvus, bet vienlaikus, lai tiktu vaļā no neasām un sastaipītām attēlu malām.

    Uldis M.
    08.02.2017 10:43
    Reply to  Artis Ābols

    Jā, bija tāds. Bet ja reiz vēl aizvien ieliektais sensors nav “aizgājis” ražošanā, tad jādomā ka saskārās ar kādām tehniskām problēmām/niansēm kas radīja šķēršļus šādam risinājumam.

    Lapsinieks
    08.02.2017 10:50
    Reply to  Uldis M.

    to var novērst tikai un vienīgi lidojot tikai ar reaktīvajām lidmašīnām :D OK, šis vēl ir glīti. Bet filmējot pa auto logu šķībi koki gan nav glīti…

    Krotow
    08.02.2017 16:04

    Varēja demonstrēt arī iekārtu, ar kuru demonstrācijas video filmēts. Lai nav kā ar Nokia Lumia 920 demonstrācijas video, kas, kā vēlāk atklājās, tika uzņemts ar lielo DSLR kameru. Ja var ticēt YouTube redzamajam, lai panāktu parādīto gaismas spēju, jaunajai matricai jābūt arī pietiekami lielai un ar pietiekama izmēra optiku. To visu iedabūt telefonā var, taču telefons vairs nebūs ļoti plakans :)

    Kameras ar CMOS matricām pēdējos pāris gados gan attīstījušās diezgan nopietni un šur tur jau kabina iekšā kamerām ar CCD matricu. Pie vienāda matricas izmēra pavisam noteikti izmēra un cenas ziņā. Darbojoties ar lidojošajiem RC objektiem, ir sanācis salīdzināt vairākas un varu apstiprināt, ka CMOS matricu lauciņā attēla kvalitāte tiešām kāpj ļoti jūtami. Audzējot attēla apstrādes ātrdarbību, varbūt ar laiku atrisinās arī kadru “želejas” problēmu.

    Reklāma