Web Analytics
More
    Reklāma

    RTU radīta mobilo telefonu bezvadu uzlādes stacija “Cozy Cell”

    Jaunākie raksti

    Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes (EEF) pētnieki radījuši «Cozy Cell» – mobilo telefonu bezvadu uzlādes staciju, kas paredzēta izmantošanai publiskās vietās.

    «Tiem, kuri ikdienā daudz laika pavada ārpus mājas vai biroja, publiskās vietās neērtības nereti sagādā mobilo telefonu uzlāde – visbiežāk aizmirsts lādētājs vai trūkst elektrības rozetes, kur to pieslēgt. Pasaulē izstrādāti vairāki risinājumi mobilo telefonu uzlādei publiskās vietās, tomēr tie ir dārgi, tāpēc grūti pieejami. Mēs esam izstrādājuši salīdzinoši ekonomisku bezvadu uzlādes staciju,» saka EEF doktorants Artūrs Paugurs.

    Reklāma

    «Cozy Cell» ir modulāra bezvadu uzlādes stacija, kas pēc formas līdzīga bišu šūnai. Šie moduļi jeb šūnas savā starpā savienojami ar to skaldnēs iebūvētiem magnētiem, un papildu kontakti nodrošina elektrisko savienojumu, tāpēc mobilo telefonu uzlādēšanai ir nepieciešama tikai viena elektrības rozete. Katrā šūnā var ievietot mobilo telefonu, kurš tur sāk lādēties. Katrā modulī ir iebūvēta arī USB ligzda gadījumam, ja telefons neatbalsta bezvadu uzlādes iespēju. Pateicoties no dabas pārņemtajai formai un atjautīgajam tehnoloģiskajam risinājumam, kopā iespējams savienot lielu skaitu moduļu.

    Visās «Cozy Cell» šūnu skaldnēs iebūvētie magnēti nodrošina iespēju savienot tās dažādās konfigurācijās. Šūnu skaitu un izkārtojumu var mainīt pēc vēlēšanās. Iecerēts, ka šūnas būs dažādās krāsās un no dažādiem materiāliem, tādējādi produktu padarot arī par interjera dizaina elementu.

    Par izstrādātajiem moduļiem jau ir saņemtas pozitīvas atsauksmes. Šobrīd RTU pētnieku prioritāte ir ražošanai derīga prototipa izgatavošana, klientu viedokļu apkopošana, kā arī piemērota biznesa modeļa izstrāde.

    «Cozy Cell» ir tapusi AS «Latvenergo» radošajā laboratorijā, kas atrodas EEF un kurā RTU studenti nodarbojas ar elektronisko un elektrotehnisko shēmu un dažādu inovatīvu prototipu izveidi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    30 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Uldis M.
    26.10.2016 11:40

    Nu par to ka visu laiku jānēsā līdzi savs lādētājs ir nedaudz pārspīlēti…

    26.10.2016 11:42
    Reply to  Uldis M.

    Kāpēc? Daļai lietotāju tā ir skaudrā dzīves realitāte. Man pašam lādētājs ir darbā, auto un mājās.

    Uldis M.
    26.10.2016 11:46

    Ok, man arī ir pa lādētājam (vai kabelim) gan darbā gan auto, šad un tad noder. bet nav jau tā ka visu laiku jānēsā līdzi lādētājs ejot uz kafejnīcu vai citu iestādi.

    Lapsinieks
    26.10.2016 12:03

    it sevišķi tad, kad ierīces vecums jau ir pāri gadam vai tuvojas diviem – nav vairs tā ietilpība un vienu pilnu dienu neizvelk.

    Skābene
    26.10.2016 15:30
    Reply to  Lapsinieks

    Man Note4 uz otrā gada beigām knapi pus dienu vilka, bet kad nomainīju mātes plati pa garantiju, tā pati vecā baterija pēkšņi sāka turēt 1,5 dienas!
    Vairāk nekā aizdomīgi, lai neteiktu, ka mātes platē ir kāds čipiņš, kas skaita dienas līdz brīdim, kad jāsāk dreinot baterija!

    digitalk
    26.10.2016 16:39
    Reply to  Skābene

    laikam pie viena arī bačorku nomainīja :)

    GGrs
    26.10.2016 12:50

    Par tām sabiedriskajām vietām, nezinu gan, cik daudz cilvēku kaut kur tajā pašā alfā atstās telefonu šūniņā un sēdēs blakus divāniņā un urbinās degunu. Būtu uztaisījis kafejnīcas galdiņu, kuram visa virsma ir bezvadu uzlādes spējīga – noliec telefonu, kamēr kafijo un lāde, ja vajag paspaidi. Man liekas, ka bezvadu uzlādes vieta ir ofisā- kamēr klabinies pie datora nomet telefonu uz galda un palādē, samsung monitoram bija tada fīča, ka uz motintora kājas varēja likt lādēties. Bāzt caurumā telefonu lai lādētu…? ja nu vienīgi iemet, aizslēdz durtiņas un skrien iepirkties, bet tad jau draudzenēm nevar spoguļbildes ar jaunajām biksēm sūtīt…

    Artūrs Trubačs
    26.10.2016 12:56

    Šī produkta lietotāji būs veco viedtālruņu īpašnieki :D bet visu cieņu puišiem, malači ;)

    Lapsinieks
    26.10.2016 13:59

    vai ir viens bezvadu uzlādes standarts? vadi mums tagad 3 – aifonam, mikro usb un C… un vai ražotājam nav atruna, ka neuzņemas atbildību par garantiju, ja lādēšanā netiek izmantots oriģinālais lādētājs? tobiš, ja tava note7 (nosacītā) uzsprāgst šitādā bundulī tad “selavi”?

    26.10.2016 14:03
    Reply to  Lapsinieks
    Lapsinieks
    26.10.2016 14:11

    svarīgāk ir saprast kas notiek ar tavu trubu, ja tas nav īstais/native lādētājs.

    26.10.2016 14:13
    Reply to  Lapsinieks

    Nekas nenotiek. Ja lādētājs un uzlādējamā ierīce viena otru neatpazīst, nekāda uzlāde nenotiek.

    Lapsinieks
    26.10.2016 14:18

    tātad, šitādai “šūnai” būtu jānodrošina visi populārākie standari + 3 vada gali (vai arī vads jāstaipa līdzi enivej… baigi komplicēti

    26.10.2016 14:26
    Reply to  Lapsinieks

    Kāpēc tev visu tā gribas sarežģīt? Stāv kafejnīcā šādas šūnas, kas ar kaut kādu microUSB vadu pieslēgtas strāvai (tā ir kafejnīcas klapata). Tev kā lietotājam tikai atliek ielikt tur savu telefonu un viss. Kādi vēl vadi, standarti?

    Lapsinieks
    26.10.2016 15:05

    es kaut ko nesaprotu. Tu tur ieliksi savu aifonu un tas lādēsies?

    26.10.2016 15:13
    Reply to  Lapsinieks

    Pats nelādēsies, jo, kā mēs visi labi zinām, iPhone pagaidām nepiedāvā bezvadu uzlādes iespēju.

    Lapsinieks
    26.10.2016 15:30

    a) cik no LV ofic. nopērkamajiem tālruņu modeļiem ir bezvadu lādēšana? Tikai samsung, ne? Vai tas nebija tas brends, kuram, hm… zināmas problēmas šajā departamentā?
    b) ja jau aifonam nav, tad tā ir nederīga tehnoloģija (Tu man reiz mācīji tā – ja kaut kas aifonam nav, tad tāpēc ka nevajag, nevis nemācēja uztaisīt)
    c) te mēs nonākam pie vadiem, kuri patreiz ir trīs (pieņemsim, ka vecos aifonus neviens tur neiedomāsies rādīt)

    a Tu saki, ka es kaut ko sarežģīju…

    26.10.2016 15:45
    Reply to  Lapsinieks

    Gan lokāli, gan globāli bezvadu uzlādes tehnoloģijas (uzlādes aksesuāru, vietu un šādi uzlādējamo ierīču ziņā) ir vēl pavisam zaļas un relatīvi maz aktuālas.

    Ja tomēr vēl pakavējamies pie tev tik mīļajiem vadiem, tad kāda vaina katrā šūnā iestrādāt pa USB Type A soketam un tad spraud tur kādu vien vadu vēlies.

    Lapsinieks
    26.10.2016 15:49

    es jau to pašu saku. vads tik un tā līdzi jānēsā.

    digitalk
    26.10.2016 16:47
    Reply to  Lapsinieks

    > vads tik un tā līdzi jānēsā.

    neviens jau nav vainīgs, ka staigā pa vietām, kur nav klientam pieejamu lādētāju. manā mīļotajā krodziņā Pieci Vilki ir viss, lai klientu apmierinātu – sākot ar labu virtuvi un beidzot ar nieka lādīzeri visiem krīvruņu cietējiem.

    Jānis A
    26.10.2016 15:32
    Reply to  Lapsinieks

    Jā iphone nestrādās, bet vairāki androidi un wp gan. Vienīgi šadas šūnas jāliek ir uz katra galda nevis kaut kur maliņā kā jakas pakaramos, citādi padzerot kafiju būs jāiet pirkt jauns telefons, jo tavējais jau būs atradis jaunu īpašnieku. Vai arī jātaisa durtiņas katrai šūnai, tieši tāpat kā daudzās lidostās, kur piedāvā uzlādēt telefonu par maksu aiz aizvērtām durtiņam, bet ar vadu nevis bezvadu.

    Uldis M.
    26.10.2016 14:15

    manuprāt, bezvadu uzlāde šībrīža izpildījumā ir diezgan bezjēdzīga padarīšana, jo kamēr vien tev telefons jānovieto vai jāievieto speciālā vietā, tikmēr tā uzparikte nav ne ar ko labāka par klasisko dokstaciju… Vot tad ja uztaisītu uzparikti kas nodrošinātu lādēšanu līdz 2m rādiusā, tad tā lieta būtu noderīgāka.

    as
    26.10.2016 15:00
    Reply to  Uldis M.

    Labāk bezkontaktu, nekā esošās vadu versijas! Nerunājot par Micro/MINI USB un apple/samsung veco standartu, arī jaunais apple, USB C ir kautkā jātrāpa ligzdā, tsk tas jādara tumsā vai kamēr brauc ar auto. Man līdzīgi kā citiem – pa vienam lādētājam mājās, auto un darbā un pārgājienā līdzi lielāks vai mazāks akumulatoriņš uzlādei.

    Lai čaļiem no RTU izdodas, jo šādu praktiski lietojamu es arī mājās nopirktu, ja mans telefons atbalstīs to konkrēto bezvadu uzlādes formātu!!! Un kafejnīcās, sporta klubos utml vietās jau sen telefoni mētājas visos stūros nepieslēgti – ar savām un kafe iedotajām uzlādes iekārtām.

    bombelats
    26.10.2016 16:41

    Es gan domāju, ka perspektīvs produkts. Esmu redzējis lielveikalos lādējamos info centros, izmantojis gan ne. Kā arī citās publiskās vietā – kā @as minēja.
    interesanti, iekš video rādīja, ka pie tīkla jāpiesprauž tikai viena šūna, tad tik lipini kopā, kā ar to elektrības menedžmentu – ar strāvu katrā šūnā, it sevišķi, kad visur sastūķē pa tālrunim kādās divpadsmit šūnās, kas no strāvas paliek pāri katrā.

    Pumba
    27.10.2016 09:07

    Ja reiz cilvēkam ir problēmas ar telefona bateriju, tad parasti somā/kabatā ir arī spēkabanka. Bezvadu uzlāde ir forša lieta, bet nospiedošajam vairākumam telefonu tādas iespējas vēl joprojām nav. Ja pieslēdz ar vadu, tad zūd jēga tai šūnai.
    Čaļi, protams, malači. Ceru, ka būs arī citas idejas.

    x
    27.10.2016 10:09

    Šūnas ir smukas, nevar noliegt. Tiesa, es laikam kautko nesaprotu, kāpēc ķīniešu ceha izstrādājumu attīsta Latvijas zinātnieki. Uztaisīt šūnas ar kontaktiem – tā ir zinātniska problēma? Iebūvēt šūnā bezvadu lādētāju – problēma? Ieskrūvēt šūnā miniusb portu – problēma?

    Vēlreiz atvainojos zinātniekiem, ja savā tumsonībā esmu noniecinājis ko lielu un skaistu. Tiesa, arī rakstā nav aprakstīta problēma, uz kuru ir atrasts risinājums. Pats piekrītu aprakstītajiem vadiem ar populārākajiem galiem ērti pieejamā vietā (sporta zālē, kafejnīcas galdiņā vai kur nu vēl).

    digitalk
    27.10.2016 14:40
    Reply to  x

    lasīt proti?

    > RTU studenti nodarbojas ar elektronisko un elektrotehnisko shēmu un dažādu inovatīvu prototipu izveidi

    kur tiešs sakars ar zinātni? tāpat kā krievijas ziņu aģentūras rakstīsi par ‘britu zinātniekiem’, kas patiesībā ir studentu kursa projekti?

    27.10.2016 15:09
    Reply to  x

    Pie lielākiem apjomiem ražot šos verķus lētāk būs Ķīnā.

    Menestrels
    28.10.2016 12:35

    Cozy Cell esmu redzējis dzīvajā. Izskatīgs produkts. Kad tas tiks vaļā no 3D printera šuvēm korpusā, būs pat vēl labāk.

    Šo produktu vairāk redzu, kā paredzētu publiskām vietām. Modulārais dizains pats to ierosina. Mājās ne vienmēr izdevīgi veidot uzlādes staciju vairākiem aparātiem. Ja man jāuzlāde viens aparāts, es vairāk vēlētos tāfelīti uz kuras uzlikt telefonu. Tāda aizņemtu pēc iespējas mazāk vietas, telefons būtu viegli pieejams un redzams. Ja telefons atrodas šūnā, jaunus paziņojumus tomēr grūtāk pamanīt.

    digitalk
    28.10.2016 13:19
    Reply to  Menestrels

    > Kad tas tiks vaļā no 3D printera šuvēm korpusā, būs pat vēl labāk.

    par acetona vannu neviens nav iemācījis? pilns internets takš. amatieri :-/

    Reklāma