Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijas startup ekosistēma apvienojas kopīgam mērķim

    Jaunākie raksti

    Šodien Rīgā vēsturiskā brīdī pirmo reizi visi Latvijas vadošie startup ekosistēmas dalībnieki, to vidū biedrība TechHub Riga, Latvijas Startup uzņēmumu asociācija Startin.LV, reģiona lielākais B2B akselerators Startup Wise Guys, Latvijas Riska kapitāla asociācija un Latvijas Biznesa eņģeļu tīkls, apvienojās kopīgai iniciatīvai rīkot starptautisku pasākumu ciklu 2017. gada februārī. Cikla nozīmīgākie notikumi būs ikgadējā startup konference TechChill un lēmumu pieņēmēju diskusiju platforma Riga Venture Summit.

    Startup vides pārstāvji apvienosies kopīgam mērķim – vīzijai par Latviju kā reģiona tehnoloģiju centru un piemērotāko vietu jaunuzņēmumu radīšanai un augšanai, nodrošinot startup idejām nepieciešamā atbalsta, padoma, finansējuma un starptautisko kontaktu pieejamību.

    Reklāma

    Andris Bērziņš, TechHub Riga līdzdibinātājs uzsver: “Startup vide Latvijā attīstās ļoti strauji. Vēl pirms pieciem gadiem nenotika gandrīz nekas, nebija komūnas, komunikācijas, ārvalstu investoru uzmanības. Šobrīd globālā startup vide jau ir ļoti labvēlīga, un varam droši teikt, ka nekad nav bijis labāks laiks uzsākt globālu biznesu no Latvijas. Startup uzņēmumiem ir potenciāls mainīt Latvijas ekonomiku, jo ar nelielu skaitu cilvēku, var izveidot uzņēmumus kuriem ir ļoti augsta pievienotā vērtība un kuru intelektuālais īpašums paliek šeit.” TechHub Riga ir biedrība un Latvijas startup komūnas sākums, ko dibināja pirmie entuziasti kā starptautiskā TechHub tīkla filiāli.

    Līdz ar TechHub Riga pirms sešiem gadiem tika radīta arī ikgadējā konference TechChill, kā regulārs atskaites punkts un iespēja aicināt uz Latviju starptautiskās vides pārstāvjus. Arī šogad TechChill pasākumā pulcēsies enerģiski reģiona jaunie uzņēmēji un starptautiski investori, lai neformālā vidē diskutētu par tehnoloģijām, dalītos pieredzē, tiktos ar investoriem un slēgtu darījumus. Ja vēl pirms dažiem gadiem pasākums piesaistīja tikai pāris simtus entuziastu, tad, augot ārvalstu interesei par Rīgu un Baltijas reģionu, ir strauji pieaugusi arī pasākuma auditorija.

    “TechChill misija ir palīdzēt daudzsološām idejām augt un attīstīties,” par plāniem stāsta stāsta TechChill vadītāja Marija Ručevska. “Nākošgad, ar mērķi iedvesmot jaunos uzņēmējus un veicināt starptautisko sadarbību, uz Rīgu vēlamies atvest ne tikai startup globālās vides izcilos runātājus un pieredzējušos investorus, bet arī iepazīstināt  publiku ar pašmāju veiksmes stāstiem, jo mums patiešām ir ar ko lepoties!”  Konferences tēmas fokuss būs The Human Side of Tech jeb tehnoloģiju nozares cilvēciskā puse, izvirzot priekšplānā cilvēku personīgos stāstus un pieredzi. Vienlaikus būtiska loma pasākumā būs iespēja veidot kontaktus – startup uzņēmumu ekspo, tikšanās ar investoriem, medijiem.

    Nozīmīga loma konferencē būs arī startup akadēmijai, kura vadību šoreiz pārņems Eiropas lielākais B2B akselerators Startup Wise Guys, kura galvenā mītne šobrīd ir Rīga. Jaunajiem uzņēmumiem būs iespēja pieteikties vienas dienas mentoru apmācībām, un piecas labākās komandas iegūs iespēju piedalīties “piču cīņā” uz TechChill lielās skatuves, lai cīnītos par balvām un lielo investoru uzmanību. “Aiz katra jaunā uzņēmuma ir ne tikai viņu pašu zināšanas, pieredze un entuziasms, bet arī daudzi padomdevēji, kritiķi, skolotāji un palīgi. Šī ir tā joma, kur gan Startup Wise Guys, gan citi ekosistēmas pārstāvji var palīdzēt startapiem, ļaujot no kaut kā maza izaugt kaut kam lielam,” uzsver Egita Poļanska, Startup Wise Guys Riga vadītāja.

    Dienu pirms TechChill konferences, 2017. gada 9. februārī norisināsies arī jau otrais Riga Venture Summit, kas ir starptautiska lēmumu pieņēmēju diskusiju platforma, kuras fokusā ir Baltijas startup ekosistēmas attīstība. Riga Venture Summit pulcēs Baltijas vadošos startup uzņēmējus un starptautiskus ekspertus, lai diskutētu par labākajiem risinājumiem agrīnās stadijas startup uzņēmumu atbalstam un globālu “gudro investīciju” naudas piesaistei Baltijas reģionam.

    “Lai īstenotu vīziju par Latviju kā pievilcigāko vietu startup attīstībai reģionā, ekosistēmai ir jaatrisina virkni nopietnu jautājumu. Ir svarīgi, lai startup uzņēmumu vide Latvijā attīstītos gan no uzņēmumu, gan no investoru puses, jo tikai tad notiks veselīga nozares izaugsme. Šobrīd gan no valsts puses, gan no privātā sektora tiek aktīvi celts jautājums  par start-up uzņēmumu uzsākšanas vides uzlabošanu,” pauž Jekaterina Novicka, Latvijas Start-up uzņēmumu asociācijas valdes priekšsēdētāja.

    Pirmais samits norisinājās 2015. gada 6. novembrī, kur pulcējās vairāk kā 100 augsta līmeņa Baltijas reģiona politiķi, biznesa līderi, tehnoloģiju uzņēmumu vadītāji un pieredzējuši investori, lai dalītos starptautiskā pieredzē par Baltijas reģiona valstu un pašvaldību lomu atbalstošas startup vides veidošanā, attīstībā un nodarbinātības veicināšanā. Samits veicināja ciešāku sadarbību ekosistēmas vidū, tai skaitā veicināja Latvijas Startup uzņēmumu asociācijas Startin.lv dibināšanu. Šogad Riga Venture Summit organizēs asociācija ciešā sadarbībā ar Latvijas Riska kapitāla asociāciju (LVCA) un Latvijas Biznesa Enģeļu tīklu (LatBAN).

    “Startup vide un riska kapitāla tirgus mūsu reģionā ir ļoti dinamisks – nu jau katru gadu Baltijas valstīs tiek ieviestas jaunas programmas vai pat likumi, lai veicinātu startup vidi, ekosistēmu vai riska kapitāla aktivitātes. Taču vienlaicīgi esam arī ļoti jauni un mazi, tāpēc Baltijai kritiski svarīgi ir turēties kopā un Rīga ir dabiska vieta, kur pulcēties,” min Edgars Pīgoznis, Latvijas Riska kapitāla asociācijas valdes priekšsēdētājs. Viņa teikto papildina Juris Birznieks, LATBAN valdes loceklis “Tuvākajā laikā Baltijas valstīs Startup vidē ienāks ievērojami finanšu līdzekļi, lai no tiem būtu pozitīva atdeve – Startup vides spēlētājiem Baltijā vajadzētu izveidot sadarbības modeli, kas savā starpā veidotu veselīgu konkurenci un sadarbību, nevis nogurdinošu un nevajadzīgu cīņu. Viens no sadarbības virzieniem, kurā būtu jāstrādā, ir, kā pievērst uzmanību Startup projektiem ārpus Baltijas un viņus ieinteresētu meklēt investīcijas Baltijā.”

    TechChill konference norisināsies 2017. gada 9. un 10. februārī. Pirmās biļetes uz pasākumu var iegādāties mājas lapā www.techchill.co. General Pass ieejas biļete, kuras cena šobrīd ir 79€, nodrošina pieeju meistarklasēm, darbnīcām 9. februārī un lielo konferenci 10. februārī. Investoru biļete, kuras cena ir 199€, papildus nodrošina ieeju Riga Venture Summit, kas norisināsies 2016. gada 9. februārī.

    TechChill organizē bezpeļņas biedrība TechHub Riga. Galvenie atbalstītāji ir Printful un Attīstības finanšu institūcija ALTUM. Konferences draugi ir Caballero, dizaina studija WIG, aģentūra Ethos. Riga Venture Summit organizē Latvijas Startup uzņēmumu asociācija Startin.lv, Latvijas Riska kapitāla asociācija un Latvijas Biznesa Enģeļu tīkls.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma