Web Analytics
More
    Reklāma

    Stīvens Hokings grasās uz Centaura Alfa zvaigžņu sistēmu nosūtīt izpētes zondi

    Jaunākie raksti

    Stīvens Hokings kopā ar Silīcijas Ielejas filantropu Juri Milneru (Yuri Milner) izziņojuši 100 miljonu dolāru vērtu plānu uz Zemei tuvāko zvaigžņu sistēmu nosūtīt izpētes zondi. Projekta nosaukums ir Breakthrough Starshot, un tiek plānots ar jaunajām tehnoloģijām sasniegt zvaigžņu sistēmu nieka 20 gadu laikā.

    Projektu vadīs bijušais NASA izpētes centra vadītājs Pīts Vordens (Pete Worden), projektā iesaistīsies arī Facebook dibinātājs Marks Cukerbergs (Mark Zuckerberg). Breakthrough Starshot mērķis ir pierādīt iespēju ar ļoti vieglu un kompaktu zondi sasniegt tuvākās zvaigznes. Breakthrough Starshot zondes pamatideja ir izmantot lāzerus no Zemes un kosmosa “buru”, kas dzītu zondi uz priekšu. Pie kosmosa “buras” būs pievienota zonde, tai būs kameras, sensori un pavisam niecīga izmēra dzinējs stūrēšanai.

    Reklāma

    Centaura Alfa ir Zemei vistuvāk esošā zvaigžņu sistēma, kura atrodas Centaura zvaigznājā. Tā ir trīskārša sistēma, kas sastāv no fizikāli dubultzvaigžņu Centaura Alfa A (α Cen A) un Centaura Alfa B (α Cen B) sistēmas, ap kuru riņķo trešā, no Zemes ar neapbruņotu aci nesaskatāma zvaigzne — sarkanais punduris Centaura Proksima (Proxima Centauri). Centaura Alfa atrodas 4.22 gaismas gadu attālumā no Saules sistēmas. Lai gan mūsdienās ir skaidrs, ka Centaura Alfa A un Centaura Alfa B veido fizikālu dubultzvaigžņu sistēmu, diskusiju lokā vēl joprojām pastāv šaubas, vai Centaura Proksima patiešām veido gravitācijas saikni ar šīm abām zvaigznēm. Centaura Alfa ir spožākā zvaigzne Dienvidu puslodē un trešā spožākā zvaigzne nakts debesīs, atpaliekot vienīgi no Sīriusa un Kanopusa.

    Šībrīža tehnoloģijas nespēj nodrošināt šādus ceļojumus izplatījumā. Salīdzinājumam Voyager 1 zonde šobrīd ceļo jau 40 gadus ar ātrumu aptuveni 65 000 km/h, bet Voyager 1 zonde ir sasniegusi tikai 0.0005% no attāluma, kāds būtu jāpārvar ceļā uz Centaura Alfa zvaigžņu sistēmu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    PurvaVelns
    13.04.2016 09:47

    un kur tad htc flagmaņa izziņošanas jaunumi?

    Kaspars_
    13.04.2016 09:49
    Reply to  PurvaVelns

    Ha, es ar nupat iedomājos, ka labāk būtu par to uzrakstījuši :D

    edgku
    13.04.2016 09:50

    Jāa, šī lāzeru “spēriena” ideja ir baigi forša – prikiņ, iekustināt objektu līdz 1/4 (ap 26%) no gaismas ātruma (10 minūtēs). Galvenais trūkums – saprātīgu izmēru lāzeru masīvs var pārvietot diezgan niecīgu masu, tāpēc arī runa ir par “ļoti vieglu” zondi. Bet ātrums labs – līdz Alfa Centauram – nieka 15 gados :)
    Tehnoloģija esot gatava izmantošanai, tomēr, lai sāktu starpplanētu ceļojumus, jārisina viena problēma – kā apstāties :) tur nu atkal nāksies šļakstīties ar raķešu degvielu :)

    digitalk
    15.04.2016 22:51
    Reply to  edgku

    vēl pie tāda ātruma interesants ir teoretizējums par visādām mikrodaļiņām, kas var pendelēties ceļā. cerams, ka saules burai mazie caurumi nekaitēs, bet kā ar zondi? pagaidām jau neviens tādos ātrumos neko nav testējis.

    KKTK
    15.04.2016 11:01

    Cerams, ka iemācīsies tos vienreizlietojamos fotoaparātus ražot pietieoši lētus, lai var šaut visos virzienos un 3x gadā.

    Reklāma