Web Analytics
More
    Reklāma

    Pētījumā atklāta pieklājīga pieturzīmju izmantošana saziņas lietotnēs

    Jaunākie raksti

    Binghamtonas Universitātes veiktā pētījumā atklātas vairākas nianses, kas būtu jāņem vērā, izmantojot modernās saziņas lietotnes WhatsApp, Facebook Messenger u.c. Pētījumā atklāts, ka īsa ziņojuma nobeigšana ar punktu (piemēram, “Kristap.”) daudzviet tiekot uztverta kā rupjība vai pārlieku liela uzstājība.

    Tiek arī atzīmēts, ka sarakstē vienmēr pietrūkst mīmikas izmantošanas, tāpēc tik lielu popularitāti iemantojuši smaidiņi, rociņas, sirsniņas un citas emocijas attēlojošas ikonas. Emociju ikonas bieži paskaidro rakstītāja noskaņojumu pret apspriesto jautājumu – tas var būt apstiprinošs, izsmejošs, noliedzošs.

    Reklāma

    Pētījumā atklāts, ka labāk ir īsas ziņas beigās neievietot nekādu pieturzīmi vai izmantot izsaukuma zīmi, kas tiekot uztverta pozitīvāk par punktu. Nevajadzētu arī piemirst par literāras valodas izmantošanu un garumzīmēm. Runā, ka dažreiz noderot komati. Tas viss ļaus izvairīties no pārpratumiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    09.12.2015 17:02

    Arti. Tas nozīmē, ka čatiņā visiem ir jātēlo pajoliņi?

    bombelats
    09.12.2015 23:28

    Es tā īsti nesapratu, mums Binghamtonas Universitāte iesaka lietot garumzīmes jeb tā ir Arta iniciatīva.
    Nu nezinu, man kā reliktam, punkta lietošana nu nekādi nesaistās ar uzbraucienu kādam (Šeit interesants šķiet moments, ka Artis piemērā min Kristapu).
    Un vai kāds maz zina visus tos smaidiņu miljons paveidus, lai adekvāti lietotu.

    edgku
    10.12.2015 17:02

    Riktīgi piekrītu. Čatā un mūsdienās pieturas zīmes iegūst pavisam citu nozīmi. Čatam vispār ir raksturīgs emociju deficīts, tāpēc arī interpunkcija kalpo kā izteiksmes līdzeklis.

    Reklāma