Web Analytics
More
    Reklāma

    Ar valsts atbalstu īstenoti vairāk nekā 40 inovācijas veicinoši pētījumi elektronikas nozarē

    Jaunākie raksti

    Valsts atbalsta programmas “Kompetences centri” ietvaros četru gadu laikā elektrisko un optisko iekārtu ražošanas nozarē īstenots 41 pētījums, un vairākos projektos iegūtajiem rezultātiem ir potenciāls pāraugt pasaules klases peļņu nesošos produktos, ko izmantos tālu ārpus Latvijas robežām. Otrdien atbalsta programmas pirmās kārtas noslēguma pasākumā interesentiem bija iespēja iepazīties ar četriem projektiem un klātienē aplūkot pētījumu rezultātā tapušos produktus.

    Pasākumā klātesošie varēja savām acīm skatīt SIA “EUROLCDS” radīto telpiskā attēla displeja prototipu, kuram līdzīgo Eiropā nav. To izmantos medicīnā kā palīgu ārstam problēmas diagnosticēšanā un operācijas veikšanā, kā arī citās uz augstu precizitāti balstītās nozarēs, kur nepieciešama telpisku attēlu vizualizācija reālajā laikā.

    Reklāma

    Elektromobiļu izgatavotāji SIA “eO” izpētīja elektromotoru un akumulatoru vadības iekārtu uzlabošanas iespējas un izstrādāja uzlabotus iekārtu prototipus. Uzņēmums plāno nākamo trīs gadu laikā sasniegt līdz pat divu miljonu eiro apgrozījumu un apgādāt ar uzlabotajām detaļām autobūves uzņēmumus Eiropā un Ziemeļamerikā.

    Elektronikas un datorzinātņu institūts kopā ar SIA “KEPP EU” izstrādāja jaunu metodi silīcija kristāla audzēšanai un diametra mērīšanai, kas ļaus samazināt silīcija kristālu audzēšanas izmaksas rūpnieciskiem mērķiem. Kristāli tiks eksportēti uz Ķīnu, Taivānu, Dāniju, Krieviju un citām valstīm, kas gadā varētu iegādāties līdz 40 tonnām materiāla par aptuveno cenu 30 eiro kilogramā

    Savukārt AS “SAF Tehnika” radīja eksperimentālu modeli datu pārraides iekārtai ar iebūvētu sensoru un datu apstrādes algoritmu, kas nodrošinās drošu, stabilu, precīzu datu pārraidi, izmantojot iekārtas, kuru darbības laiks ir prognozējams bez enerģijas avota maiņas.

    “Šodien iepazīstinājām tikai ar četriem pēdējos gados Latvijā veiktajiem pētījumiem elektrisko un optisko iekārtu ražošanas nozarē. Taču pavisam to ir vairāk nekā 40 un katrs no tiem dod pienesumu nozares attīstībā, piemēram, samazinot ražošanas izmaksas, uzlabojot jau esošos produktus, vai pat paverot iespēju izstrādāt inovatīvus produktus un tādējādi veicināt eksportu. Esmu pārliecināts, ka par vairākiem atbalsta programmas ietvaros realizētajiem projektiem mēs vēl dzirdēsim labas atsauksmes visdažādākajās valodās,” saka Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācijas (LETERA) prezidents Normunds Bergs.

    “Pasākumā uzzināju, ka Latvijas zinātnieki un uzņēmumi spēj radīt patiešām inovatīvas tehnoloģijas, ko var pārvērst produktos ar potenciālu ieinteresēt pircējus visā pasaulē. Tomēr ar to vien nepietiek un ir aktīvi jāstrādā pie publicitātes vairošanas par šiem sasniegumiem. Jo īpaši svarīgi tas ir tepat Latvijā, lai sabiedrība redz, ka šeit top perspektīvi tehnoloģiju produkti, kas Latvijas vārdu var pasaulē nest tālu un skaļi. Tieši šādi labie piemēri var vairot skolēnu interesi izvēlēties eksaktās studiju programmas un Latviju padarīt par mazu, bet lepnu augsto tehnoloģiju zemi,” teic tehnoloģiju bloga Kursors.lv galvenais redaktors Kristaps Skutelis.

    Kopš 2011.gada Latvijas elektrisko un optisko iekārtu ražošanas nozares kompetences centrs “LEO Pētījumu centrs” ir piesaistījis 45 sadarbības partnerus, tajā skaitā septiņas zinātniskās institūcijas, kuri šajā periodā īstenojuši 41 pētījumu. Programmas pirmajā kārtā kopējais pētījumu budžets bija vairāk nekā 12 miljoni eiro, ko papildināja publiskais finansējums vairāk nekā astoņu miljonu eiro apmērā. “LEO Pētījumu Centrs” ir viens no sešiem kompetenču centriem Latvijā, kas īsteno valsts atbalsta programmu “Kompetences centri” elektrisko un optisko iekārtu ražošanas nozarē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma