Web Analytics
More
    Reklāma

    Pētījums: auto izklaides sistēmas pārlieku novērš uzmanību autovadīšanas laikā

    Jaunākie raksti

    ASV satiksmes drošības aģentūru uzdevumā veikts pētījums, kas aptvēris populārāko automašīnu ražotāju uzstādītās izklaides sistēmas. Statistikā iekļauti arī visi trīs lielākie viedtālruņu digitālie asistenti – Google Now, Microsoft Cortana un Apple Siri. Atklājies, ka visas pētījumā iekļautās izklaides sistēmas ir uzskatāmas par bīstamām, bet tas nav nekāds attaisnojums Google, Apple un Microsoft nespējai sakārtot digitālo asistentu darbību autovadīšanas laikā.

    Satiksmes drošības uzraugi uzsver, ka pat labākie paraugi – Chevy Equinox, Buick Lacrosse un Toyota 4Runner iebūvētā izklaides sistēmas – ir bīstami. Visos izmēģinātajos auto bijusi uzstādīta balss vadība, tomēr tās lietošana ne vienmēr aprobežojas tikai ar telefona numura vai vārda nosaukšanu. 1. kategorija piešķirta izklaides sistēmām, kas novērš uzmanību ne vairāk kā mūzikas klausīšanās. 2. kategorija ir tas pats, kas runāt pa telefonu, atrodoties pie stūres. 3. nozīmē uzmanības novēršanu no ceļa, kas nepieciešama balss ziņas sastādīšanai. 4. un 5. kategorija ir pielīdzināma ziņas izvietošanai sociālajos tīmekļos, tātad kritiski slikti.

    Reklāma

    Izklaides sistēmas pielīdzināšana 4. un 5. kategorijai nozīmē to, ka vadītājs, visticamāk, nepamanīs ceļazīmes, kas liek dot ceļu. Auto izklaides sistēmas 4. un 5. kategorijā spēs novērst uzmanību tik ilgam laika periodam, lai ar 40 km/h nobrauktu trīs futbola laukumu garumus.

    14685-10434-151022-AAA-2-l

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Mārtiņš
    26.10.2015 11:03

    Manuprāt, jebkura no nodarbēm, kas nav auto vadīšana, novērš uzmanību. Man pašam auto ir ar iebūvētu handsfree, ikdienā to lietoju un varu droši pateikt, ka nav atšķirība, vai runā turot klausuli pie auss, vai lietojot handsfree sistēmu – gadās izbraukt cauri visai Rīgai tā, ka sarunas beigās apjaut, ka auto tika vadīts tikai paļaujoties uz instingtiem. Tāpēc uzskatu, ka jebkura ierīce, pat, ja tā ir darbināma ar balsi, novērš uzmanību.

    KKTK
    26.10.2015 22:41

    Nu ko minam ar ko nodarbojās poļu fūres šoferis…

    Reklāma