Web Analytics
More
    Reklāma

    Audi plāno nosūtīt Quattro ekspedīcijā uz Mēnesi

    Jaunākie raksti

    Jāatzīst gan, ka šoreiz runa diemžēl nebūs par kāda Audi modeļa nosūtīšanu uz Zemes pavadoni. Audi ir paziņojuši par sadarbību ar vācu zinātnieku komandu Part-Time scientists, kuras mērķis ir veiksmīgi nogādāt uz Mēness virsmas kopīgi izstrādātu pašgājēju robotu – Audi lunar Quattro.

    Sadarbība notiek Google Lunar XPRIZE konkursa ietvaros, kas tika izsludināts jau 2007.gadā. Konkursa galvenais mērķis ir izstrādāt, uzbūvēt un uz Mēness virsmas veiksmīgi nogādāt pašgājēju robotu, neizmantojot valsts organizāciju finansējumu. Uzvara konkursā neaprobežojas vien ar sekmīgu pašgājēja nogādāšanu uz Mēness virsmas – tam vēl jānobrauc vismaz 500 metrus garš attālums, vienlaikus pārraidot uz Zemi augstas izšķirtspējas video, attēlus un citu informāciju. Konkursa uzvarētāji balvā saņems 30 miljonus ASV dolāru.

    Reklāma

    Papildpunktus konkursā iespējams nopelnīt piezemējoties kādā no Mēness reģioniem, kurā iepriekš ir piezemējušās vēsturiskas Mēness izpētes ekspedīcijas. Part- Time scientists komanda ir nospraudusi sev mērķi  piezemēties reģionā, kur to 1972. gadā paveica Apollo-17 ekspedīcija – pēdējā pilotētā ekspedīcija uz Mēnesi.

    Audi lunar Quattro lielākoties ir veidots no alumīnija, bet dažas tā detaļas no magnija. Kopējā masa ir tikai 35 kg, kas ir svarīgi, jo ikkatrs svara grams paaugstina izmaksas, kas nepieciešamas, lai veiksmīgi nogādātu pašgājēju līdz Mēness virsmai. Piedziņa tiks nodrošināta ar četriem riteņos iebūvētiem elektromotoriem, kas strāvu saņems no litija jonu akumulatora un saules baterijām.

    Audi projekta izstrādē palīdz ar izmantojamo materiālu, elektrosistēmu, robotikas un autopilota izstrādi. Audi lunar Quattro ir paredzēts izmantot īpaši šai ekspedīcijai pielāgotu “piloted driving” sistēmu, kas jau ir prezentēta Audi R8 e-tron konceptauto. Uzņēmums arī veiks dažādus gatavā pašgājēja un tā atsevišķu mezglu izmēģinājumus, tai skaitā arī sarežģītos apstākļos un īpašā kamerā, kurā iespējams simulēt dažādus klimatiskos apstākļus.

    Ja viss noritēs kā iecerēts, tad jau 2017. gadā Audi lunar Quattro tiks nosūtīts uz Mēnesi. Lidojums aizņems aptuveni piecas dienas, bet kopējais ekspedīcijas ilgums sasniegs aptuveni 15 dienas.

    https://www.youtube.com/watch?v=vBsV2PAaHRo

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Roberts
    30.06.2015 10:09

    Es jau sadomājos, ka S1 vālēs pa mēness ārēm. :D

    Reklāma