Web Analytics
More
    Reklāma

    Zemes vienību robežas var aplūkot bez maksas arī datora ekrānā

    Jaunākie raksti

    Sākot ar 16. jūniju, ir pieejama karšu pārlūka Topografija.lv atjauninātā versija. Viens no tās svarīgākajiem papildinājumiem ir par brīvu apskatāma kadastra karte ar zemes īpašumu robežām. Pirmo reizi kadastra dati bez maksas ir aplūkojami arī datora ekrānā (līdz šim to varēja izdarīt vienīgi mobilo telefonu aplikācijā).

    Zemes vienību telpiskos datus jeb robežu kontūras tagad varēs aplūkot ikviens interesents, vienkārši apmeklējot adresi www.topografija.lv un pietuvinot sev interesējošo vietu interaktīvajā Latvijas kartē. Šos datus varēs aplūkot arī salikumā ar citiem bezmaksas datu slāņiem – ortofoto, meliorācijas kadastru, u.c.

    Reklāma

    „Karte ir vissarežģītākais zīmējums, ko radījusi cilvēce. Topogrāfija.lv uzdevums ir padarīt šo sarežģīto zīmējumu saprotamu ikvienam. Kadastra karte ir jaunākais papildinājums mūsu portāla datu klāstā, tā ļauj ērti un bez maksas aplūkot zemes īpašumu robežas Latvijā”, stāsta Topografija.lv īpašnieka SIA „Mērniecības Datu Centrs” izpilddirektore Una Krutova.

    Karšu pārlūks Topografija.lv ir interaktīva datu platforma ģeotelpiskās informācijas lietotājiem – mērniekiem, plānotājiem, pašvaldību darbiniekiem un visiem pārējiem interesentiem. Daļa Topografija.lv publicēto datu kopu ir pieejamas bezmaksas (kā, piemēram, Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras ortofotokartes, Padomju Savienības laika kartes, vietējā ģeodēziskā tīkla dati, u.c.), daļa – par maksu (augstas detalizācijas topogrāfiskā informācija, aktuāli nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas un valsts adrešu reģistra dati).

    Šā gada februārī Topografija.lv saņēma Latvijas Atvērto tehnoloģiju asociācijas (LATA) Gada balvu Privātajā sektorā kā „Izcilākais atvērto tehnoloģiju risinājums biznesā”. Augstais novērtējums tika saņemts gan par karšu pārlūka izstrādes kvalitāti, gan ģeotelpisko datu svarīgo nozīmi, gan iespēju daļu no tiem aplūkot par brīvu, kas atbilst pasaulē arvien populārākajai „atvērto datu” idejai.

    Ekrānšāviņš no Topografija.lv
    Ekrānšāviņš no Topografija.lv
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    16.06.2015 14:19

    Forši, bet vai tad http://karte.lad.gov.lv nav tas pats pieejams jau?

    16.06.2015 20:54
    Reply to  normis

    Tevis norādītā karte nav tāda “plikāka”? Neesmu šīs jomas speciālists, bet topografija.lv ir pilns visādu slāņu ar noderīgu informāciju.

    Mo
    16.06.2015 19:30

    Pastāsti – kāpēc rakstā nav hiperlinki uz šo fantastikso mājas lapu?

    16.06.2015 20:52
    Reply to  Mo

    Em, un kas ir pirmās rindkopas sākumā? Tas gabals ar zili iekrāsotajiem burtiem?

    Mairis Kļaviņš
    16.06.2015 21:05

    Topografija.lv attīstās pareizajā virzienā. Pilnai laimei vēl pietrūkst telpisko datu lejuplāde vai bezmaksas WMS/WFS servisi.

    pbs
    16.06.2015 21:29

    WMS/WFS ir, visi gan laikam ir maksas. WFS starp citu klasificējas kā lejupielādes serviss, rastram WCS.

    Loks
    17.06.2015 14:41

    Es tik nesaprotu, kāds sakars datu attēlošanai (ne lejupielādējamai) ar “atvērtajiem datatiem”??? Atvērto datu būtība ir datus varēt iegūt un izmantot/apstrādāt tālāk, nevis tik apskatīties

    Reklāma