Web Analytics
More
    Reklāma

    Kursors izmēģina Hyundai Kona Electric

    Fotogrāfs: Mārcis Gaujenietis

    Jaunākie raksti

    Es domāju, ka Tu neesi izbaudījis īstas bailes, kamēr ar bērniem ziemā neizbrauc ar elektromobili, jo ko darīt brīdī, kad šosejas malā paliec ar “sausu bāku”? Paprasīt, lai aizved uz tuvāko benzīntanku ar kanniņu rokās nevar, ar “krokodiliem” auto neuzlādēsi un kaut kur mistiski vilkt arī diži liela jēga nav. Es, protams, mazliet dramatizēju un braucot gudri tā īsti ceļa malā nepaliksi, bet vismaz pagaidām, diezgan konkrēti neplānojot maršrutu un pieturas punktus, braukt nevajadzētu. Es devu otro iespēju elektromašīnai un cerēju, ka nepiedzīvošu kārtējo vilšanos, kā tas notika ar nesen izmēģināto Jaguar I-Pace elektroauto.

    Uzlāde Latvijā pagaidām vēl ir problemātiska

    Lai noslāpētu drastisko ievadu, pieminēšu, ka manis pieminētās problēmas nav auto ražotāju vaina, bet vēl īsti negatavās Latvijas uzlādes ekosistēmas problēma un kamēr visās lielajās pilsētās nebūs pietiekams skaits ātro uzlādes staciju, tikmēr potenciālie jaunu auto pircēji vēljoprojām izvēlēsies ar fosilo degvielu darbinātus ikdienas pārvietotājus. Uz šosejām uzlādes punkti ir daudz maz ciešamā daudzumā un blīvumā, bet pie uzlādes ērtības vēl ir daudz jāstrādā. 50kW ātrās uzlādes stacijas jau ir pirmais solis uzlādes ērtuma uzlabošanai, tomēr pavisam ērtai un efektīvai EV izmantošanai starppilsētu braucieniem jau ir nepieciešamas 100kW stacijas, jo tērēt divas stundas pilnai baterijas uzlādei ir pagalam neefektīvi un praktiski visi jaunie elektromobiļi atbalsta 100kW uzlādes jaudu. Pašās pilsētās un it īpaši Rīgā ar uzlādes stacijām ir pavisam bēdīgi un arī nākas secināt, ka lielie uzņēmumi savās autostāvvietās nesteidzas ieviest uzlādes punktus un ja tu nedzīvo privātmājā ar trīs fāžu pieslēgumu un vismaz 32A strāvas stiprumu, tad par elektromobiļa iegādi vari nemaz nedomāt.

    Ja jūs atceraties manus piedzīvojumus ar Jaguar I-Pace, tad saprotat, ka man negāja viegli. Šoreiz es biju vairāk sagatavojies izmēģinājumam, precīzi izpētīju uzlādes tīklu, biju bruņojies ar e-mobi autorizācijas karti un lielā cerībā, ka šoreiz lietas neaizies greizi. Un neaizgāja. Gribēju arī iziet procesu privātajai e-mobi autentifikācijas kartes ieguvei, bet Skandi motors laipni piedāvāja savējo. Tomēr papētīju visus nosacījumus – ir uz vietas jāparaksta līgums, tiek izskatīta klienta kredītvēsture, jo karte ir pēcapmaksas, un pēc pāris dienām vari iegūt īpašumā karti, lai par uzlādi norēķinātos ik mēnesi. Ko darīt ārzemniekiem? Turpināt mocības ar naudas rezervāciju un dīvainu aplikāciju.

    Kona tehniskā puse

    Neskatoties uz to, ka Hyundai Kona pie mums vispirms nonāca benzīna versijā, auto ir konstruēts kā elektromobilis un tas ne tikai apliecina ražotāja pareizos nodomus Kona radīšanā, bet arī to, ka virsbūvei nav jāpiedzīvo kaut kādi jel kompromisi bateriju izvietošanā.

    “Parastā” Kona ir pieejama ar trim dažādiem benzīna dzinējiem no 1.0 līdz 1.6 litru tilpumam un jaudu no 120 līdz 177 Zs un kā priekšējo riteņu, tā arī visu četru riteņu piedziņu – kā jau kārtīgam krosoveram pienākas, bet mēs šoreiz neapskatīsim neko vairāk par fosilo Kona versiju.

    Kona Electric piedāvā 204 Zs (395 Nm) jaudīgu elektromotoru un to visu uz baro 64 kWh litija jonu polimēra baterija. Kā jau elektromobilim tam nav ātrumkārbas, bet automātiskais vienpakāpes reduktors un, diemžēl, Kona Electric ir tikai priekšējo riteņu piedziņa, tātad tai ir tikai viens elektromotors, kas ir novietots uz auto priekšējās ass. Priekšpiedziņa tehniski nav mīnuss, tomēr 1.7 tonnas smagam auto ar momentāno 395 Nm griezes momentu slapjā laikā un ziemā ir lielas grūtības dinamiski paātrināties, jo visu laiku panelī neizdziest pretspolēšanas lampiņa.

    Baterijas ir izvietotas grīdā un tas ne tikai nenozog vietu bagāžniekā, bet arī dod izteikti jūtamu stabilitāti. Turpinot par baterijām – tās pēc WLTP datiem dod līdz 449 km nobraucamo attālumu, bet uzreiz ir jāsaprot, ka nobraucamais attālums ir atkarīgs no miljards dažādiem faktoriem.

    Uzlādes vāks ir izvietots priekšējā “radiatora” restē un tam ir gan pluss, gan arī mīnuss. Pluss, protams, ir ērtāka piekļuve pie uzlādes stacijas un nav jādomā kā pareizi piebraukt, lai lādēšanas vada garums būtu pietiekams, bet mīnuss savukārt ir vāka atvēršana ziemā. Pēc nobrauktiem pāris simtiem kilometru pa sniegotiem ceļiem man nācās pielietot spēku, lai aizsalušo vāku dabūtu vaļā, kas nebūtu noticis, ja vāks atrastos kaut kur ierasti sānā, bet tie ir sīkumi.

    Es jau biju uzrakstījis garu rindkopu par ekoloģijas jautājumiem, jo nesen noskatījos interesantu raidījumu un diezgan precīzu salīdzinājumu, ko delfīniem “nodara” parastie ar degvielu darbināmie auto un ko nodara elektromobiļi, ja vērā ņem ne tikai ekspluatāciju ikdienā, bet arī paša auto saražošanu. Jā, elektromobiļa saražošanā izmestais CO2 ir stipri augstāks un sausais atlikums ir, ka ilgtermiņā (5 un vairāk gadi) elektromobilis ir ekoloģiskāks un jo vairāk uz ziemeļiem mēs esam, jo ātrāk pienāk tas termiņš, kad EV ir ekoloģiskāks par tādu pašu benzīna auto.

    Interjers un tehnoloģijas

    Skaidrs, ka mēs interjera kvalitāti, dizainu un kopējo ērtumu nereti cenšamies attiecināt pret auto cenu, bet ļoti nekorekti to būtu darīt elektromobiļu gadījumā, jo tie ir stipri dārgāki par saviem benzīna draugiem. Ja mēs paņemam to pašu Style komplektāciju ar priekšējo riteņu piedziņu, tad Kona gadījumā tie ir 23 tūkstoši par benzīna versiju pret 45 tūkstošiem EUR par elektro versiju, kas ir turpat divas reizes dārgāk un muļķīgi būtu gaidīt, ka Kona Electric būs divas reizes labāka. Interjeri vizuāli atšķiras, nedomāju, ka Electric versijā ir kādi kvalitātes uzlabojumi, bet interjers ar alumīnija krāsas pogām, izteikti savādāku viduskonsoli un klimata kontroli vismaz vizuāli izskatās daudz kvalitatīvāks un modernāks. Izmantotās plastmasas ir pietiekami mīkstas, lai atstātu labu iespaidu, tomēr salona apakšējā daļa mazliet pieklibo un ir ietaupīts, bet to dara pat ļoti dārgu auto ražotāji.

    Sēdekļi ir ļoti ērti un pie tā Hyundai vienmēr ir piestrādājis, muguras atbalsts ir lielisks, bet sēdekļu pamatne ir pārlieku cieta un pēc nobrauktiem 200 km sāku dīdīties sēdeklī, jo dibens sāka protestēt. Neko tādu es neatminos pat daudz tālākā braucienā ar Hyundai i20 pāris mēnešus atpakaļ. Stūre ir ērta un pogu izvietojums labs, bet elkoņbalsts ir pārlieku zemu un tālu, un nav dikti ērts, tikai pats elkonis sniedzas līdz tam – tas visdrīzāk ir skaidrojums ar pašu viduskonsoles formu un glāžu turētāju novietojumu. Hyundai ir centies piedāvāt visu, bet tas tur vienkārši neietilpst, turklāt glāžu turētāji ir pārāk sekli un lielā kafijas krūze asākā līkumā atradīsies vai nu tavā, vai arī blakussēdētāja klēpī. Cik labi, ka es vairs lielo kafijas krūzi nepērku.

    Hyundai izmanto KRELL 8 skaļruņu audio sistēmu dārgākajā komplektācijā, par kuru iepriekš īsti nebiju dzirdējis un tā skan ļoti adekvāti, bass ir spēcīgs un mazliet pietrūkst augšējo nošu kvalitātes, bet nu tā ir klasika šādas klases auto.

    Ja mēs apskatām tehnoloģisko pusi, tad Kona Electric ir tikusi pie visa sadzīvē nepieciešamā un papildus elektrību tērējošā – gan adaptīvo kruīza kontroli ar Stop&Go, gan daudz un dažādiem brīdinātājiem par sadursmi, gājējiem un transportlīdzekļiem aizmugurē, joslas ieturēšanas un ievērošanas palīgsistēmām, aklās zonas asistentu, LED starmešiem un automātiskajām tālajām gaismām, informācijas projekcijas displeju, 8 collu info-izklaides sistēmu ar bezvadu tālruņa lādētāju, Apple CarPlay un Android Auto un apsildāmiem un ventilējamiem priekšējiem sēdekļiem. Nevaru iedomāties, kas īsti pietrūktu – ja nu vienīgi masāža, kas nomierinātu manu kaprīzo dibenu.

    Braukšana

    Sniedziņš sniga putināja, ziemeļbriedim po. Khm. Šķiet, ka elektromobiļa izmēģinājums tieši ziemā ir pats pareizākais veids, lai saprastu tā piemērotību Latvijas klimatiskajiem apstākļiem. Jā, šī vasara mūs lutināja, bet tas nav standarts, ar ko rēķināties nākamajos gados.

    Vēlā piektdienas pēcpusdienā, kad aizbraucu uz Skandi Motors pēc sava nedēļas nogales kompanjona, Rīgā kolosāli sniga un man jau Ivars Vasaraudzis brīdināja, ka “gāzes” pedāli var īsti neaiztikt, pabraukt būs grūti. Un tas nebūt nav pārmetums mašīnai, tieši pretēji.

    Iekāpjot Kona Electric, baterija bija pilna un nobraucamais attālums uzrādīts 350 km, kas WLTP ciklā uzrādītajiem 450 km nemaz ne tik daudz neatpaliek. Es pat saņēmos un izlasīju WLTP (Worldwide harmonized Light-duty vehicles Test Procedure) mērījumu metodoloģiju un tā īsti gudrs netiku, kāpēc ziemā tie dati tik ļoti atšķiras.

    Kona nav tikai klasiska siltumsūkņa, kas salonu silda, bet tā gudri izmanto elektrisko komponentu radīto siltumu un pārstrādā to, lai paaugstinātu apkures un ventilācijas sistēmas efektivitāti. Turklāt, ir iespējams atslēgt apsildi aizmugurē un pat blakussēdētājam, ja braucat viens. Es paspēlējos ar šiem režīmiem un tas, protams, dod papildus pārdesmit kilometru. Paši ekstrēmākie ar vienas pogas palīdzību var vispār atslēgt apkuri salonā, saglabājot gaisa plūsmu uz logiem, lai tie neaizsvīstu – šādu “fīču” Jaguar es neatceros. Izslēgta apkure deva papildus 30 kilometrus. Es neesmu ekstrēmists haha, kaut biju bruņojies ar slēpošanas apģērbu, ja mans nedēļas nogales plāns izgāztos.

    Nedēļas nogales plāns bija ar pietiekamu uzdrošināšanos – ar bērniem aizbraukt uz laukiem, kas manā gadījumā ir 150 kilometru attālumā un ne jau es piektdienas vakarā sēdēju mājās un taupīju bateriju, lai sestdien ar drošu sirdi brauktu. Ne velna, 100 kilometru trakam sunim jau nav līkums un apmēram tik arī es norullēju piektdienas vakarā. Vietas salonā ir pietiekami ģimenei ar diviem bērniem, nebūs dikti jāspiežas, tomēr bagāžas nodalījums nedēļas ceļojumam ir par mazu.

    Jau piektdien pamanīju, ka Hyundai reāli nemelo un uzrādītais nobraucamais attālums krītas tieši par tik, cik nobrauc un pirmajā vakarā jau neviens mierīgi nebrauca. Sestdiena atkārtoja rādījumus un pirmais pieturas punkts tieši pusdienlaikā bija ieplānots Limbažos, kur autoostā ir izvietota 50kW ātrā uzlādes stacija. Šeit mēs saskaramies ar pirmo problēmu – tuvākā kafejnīca bija vien pusotra kilometra attālumā, par ko es personīgi nesūdzos un pret pastaigu ar bērniem man nav pretenziju, bet kādam tas var radīt sarežģījumus – atrast, ko darīt Limbažos, kas nav dzimtā pilsēta.

    Pēc aptuveni nobrauktiem 250 kilometriem tā arī auto rādīja 95 kilometru atlikumu un pēc 80 minūšu uzlādes atkal priecājos par gandrīz pilnu bateriju. Sestdienas naktī auto atstāju bezmaksas lēnajā uzlādē pie Baložu domes un nakts garumā trūkstošie 55% tika atgūti gandrīz ar uzviju.

    Ja mēs runājam par pašu braukšanu, tad jāpiemin, ka Kona Electric nav pati komfortablākā mašīna, tai ir diezgan stingra gaita. Visi asistenti strādā precīzi un dīvainā kārtā mani pat ļoti nekaitināja izbraucošais stikla panelītis, kas kalpo kā projekcijas ekrāns. Stūres iekārta ir ļoti precīza un gaita pārliecinoša un nevienā brīdī pat uz dikti apsnigušas šosejas es nejutos kādā veidā apdraudēts, auto stabilitāte ir pat pārsteidzoši laba. Dinamika nav kā Jaguar, tomēr jaudas un griezes gandrīz divas reizes mazāk un arī spolējošie priekšējie riteņi nepalīdz 100 km/h sasniegt ātrāk, bet 395 Nm nav maz un pie luksofora kaunā atstāsiet lielu daļu krosoveru. Auto paātrinās labi un 100 km/h varat sasniegt 7.6 sekundēs.

    Es diezgan daudz nobraucu pa labi aizsnigušiem ceļiem un pārsteidzoši labi priekšpiedziņas auto ar to visu tika galā, riepas arī, protams, ir no svara. Kopā es nobraucu mazliet virs 500 kilometriem gan pilsētā, gan pa šoseju, gan pa meža ceļiem, un Kona der tam visam, ja nav dikti bedrains. Pa nelīdzenu zemes ceļu tas nav pats ērtākais auto. Hyundai Kona Electric ir radījis ar nodomu, ka auto brauks vismaz 7 gadus un nesāks grabēt un lūzt arī pēc tam, vismaz tādu iespaidu man radīja gaitas īpašības un kopējā būves kvalitāte.

    Cenas

    Hyundai Kona Electric ir pieejama divās komplektācijās Comfort par 40 tūkstošiem EUR un Style par 45 tūkstošiem EUR un par tiem 5 tūkstošiem EUR iegūsti LED lukturus, aklās zonas asistentu, 8 collu info-izklaides sistēmu ar bezvadu telefona uzlādi un KRELL mūziku un projekcijas ekrānu. Style papildus ir nopērkama ādas pakotne, kas ietver elektriski regulējamus priekšējos sēdekļus ar ādas apdari un ventilāciju par 1500 EUR, ar ko izmēģinājuma auto arī bija aprīkoti.

    Secinājumi

    Pērkot elektromobili patērētājs jau rēķinās ar augstāku cenu un tādēļ šaubos, vai 5 tūkstoši būs noteicošais, lai neiegūtu pilnas komplektācijas auto un rezultējošie 45 tūkstoši EUR ir pietiekami daudz. Mēs varam veikt dajebkādu aprēķinu, bet ir skaidrs, ka 5 gadu laikā izlīdzināt 22 tūkstošus EUR, ko “pārmaksājam” par elektrisko Kona versiju, varam tikai, ja braucam virs 45 tūkstošiem kilometru gadā un visus 5 gadus maksājam Rīgas satiksmei 250 EUR/mēnesī abonementu par stāvvietu Rīgas centrā. Aprēķinam tika izmantoti WLTP dati un pieņemts, ka izmantotas tiek tikai ātrās uzlādes stacijas ar 0,15 EUR/min tarifu. Turklāt jāņem vērā fakts, ka elektriskā Kona versija pēc pasūtīšanas būs jāgaida gadu. Jā, veselu gadu. Kamēr mums nebūs valsts atbalsts elektromobilitātei vismaz pievienotās vērtības nodokļa apmērā, tikmēr elektromobiļi ir un paliks kā dārgs un pagaidām ļoti neefektīvs gadžets.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    50 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    30.01.2019 10:02

    IONIQ PLUG IN pašreizējos infrastruktūras apstākļos šķiet pievilcīgāks un lētāks.

    LAN
    30.01.2019 10:42
    Reply to  Skābene

    Jā, tas izskatās labs variants, vienīgi nebija tā, ka tas varēja dabūt siltumu ziemā tikai no iekšdedzes dzinēja?
    Manuprāt infrastruktūru tālāk vajadzētu uzlabot ar stāvvietu nodrošināšanu kaut vai vismaz ar schuko pieslēgvietu, lai būtu iespējams komfortabli izmantot elektrības piedziņu pilsētvidē, kur gaisa kvalitātes uzlabošana ir diezgan būtiska. Dažkārt stāvvietas ir blakus transformatoram, tādēļ tam nevajadzētu būt nedz dārgi, nedz pārāk sarežģīti (ierobežotas jaudas gadījumā varētu vēl būt ierobežojums, piemēram, lādēšanās iespējama no 23:00-6:00).

    P.S.
    Būtu jauki, ja tiktu vairāk aprakstītas ar ko vairāk elektriskā versija ir aprīkota salīdzinot ar iekšdedzes dzinēja bāzes versiju (neaizmirstam, ka iekšdedzes dzinējam automātiskā ātrumkārba un autanomā apsilde ir papildus ekstra).

    P.P.S.
    Es ceru, ka netika speciāli gaidīts lai tiktu gandrīz pilnībā uzlādēta baterija, jo pie ~70 % uzlādes ātrums diezgan strauji samazinās:
    https://support.fastned.nl/hc/en-gb/articles/360001029367-Charging-with-a-Hyundai-KONA
    Starp citu – tagad uzlādes stacijas vairs neslēdzas ārā pēc pus stundas?

    as
    30.01.2019 11:12

    Es jau kādu brīdi dzīvoju nepareizā ilūzijā, ka mazi elektroauto maksā zem 30k EUR, bet izrādās, ka starpība joprojām ir 20 pret 40k EUR, kas, kā rakstā, aprēķināts, ir daudz par daudz! Skumji, gaidu cenu kritumu zem 30!

    Kriss
    30.01.2019 11:15

    Jautājums autoram – kāpēc foto tieši pie daudzdzīvokļu nama Vienības gatvē? :D

    Reinis Rozitis
    30.01.2019 16:16

    > elektriskā Kona versija pēc pasūtīšanas būs jāgaida gadu.

    Diezgan skarbi.
    Ja vēl parastos auto (kur pa lielam mainās tikai kaut kādas interjera lietas) gaidīt gadu vēl varbūt ir saprotams, tad elektro, kur tehnoloģijas un risinājumi mainās diezgan strauji, ir tā savdabīgi vai pat “bīstami” (paliksi tur ar kaut kādu īpatnēju štekeri vai bateriju). Nav vairs arī Teslas variants, kad tirgū vēl nekā nebija..

    Konai bija arī pārāk optimistiski tie WLTP aprēķini ( https://www.hyundai.news/eu/model-news/driving-range-of-hyundai-kona-electric-to-be-corrected/ )

    Bet tā vispārīgi par elektro auto reizēm paskatos ukraiņu Teslaservice Kiev ( https://www.youtube.com/channel/UCpUKosDCoIWjIJr-AhonAaw ) un viņu viedoklis ir, ka (izņemot tur varbūt kaut kādu Norvēģiju), pagaidām pie elektro auto iegādes/lietošanas jāapsver fakts vai būs iespējams pa nakti atstāt (lēnajā) uzlādē un tad pa dienu ir pilsētas cikls, viss cits pagaidām ir problemātisks.

    Attiecīgi varbūt arī šeit ir jēdzīgi uzrakstīt par uzlādes tīklu atsevišķi (esošo stāvokli/nākotnes plāniem, prognozēm) un tad pie katra atsevisķa auto apskata tajā vairs ļoti neiedziļināties.

    Krotow
    30.01.2019 19:13

    Nosacīti ātra uzlāde ir ne pārāk tālas nākotnes jautājums. Daudzstāvu apbūves iemītniekiem ar vēlmi braukt ar elektroauto gan visticamāk nāksies meklēt kaut ko ārpus sava pagalma. Taču štunts par uzlādes punktiem. Cena vēl ir pat daudziem strādājošajiem nepaceļama pat ņemot līzingā. Redzēsim, kas nāks tālāk.

    Oskars
    30.01.2019 19:49

    Pagaidām tirgus šiem auto ir pilnīgi neskaidrs. 40t ir daudz, tātad bagāts cilvēks. Ja bagāts, tad diez vai kāps tik zemā klasē par tik lielu naudu. Drīzāk pirks kaut kādu hibrīdu par 10-20t dārgāk.

    30.01.2019 20:00

    “Neko tādu es neatminos … pāris mēnešus atpakaļ” – kamon, pāris mēnešus atpakaļ – tas ir pirms svētku izēšanās :D

    Andris
    31.01.2019 08:55

    Kad beigsies šitie tirliņu raksti, kas sākas ar tekstu: nosalsiet ar bērniem meža vidū, uzlādes infrastruktūra slikta tātad elektroauto slikts…..

    Kursors.lv
    31.01.2019 08:59
    Reply to  Andris

    Ja elektroauto nevar ērti uzlādēt, tad no šāda auto Latvijā vēl ir pamaz jēgas un to arī savos rakstos norādām. Kas te nav skaidrs?

    Andris
    31.01.2019 09:08

    Var sākt ar to, ka auto vispār labs, bet ja nav iespējams lādēt pa naktīm vai darbā, un negāžas nauda no kabatas, tad tas pagaidām nav domāts Tev.

    AC/DC
    31.01.2019 09:53

    Neesmu izjutis baigo problēmu ar auto uzlādi. Ja būtu 30+ kWh baterija, vispār bēdu nezināt.

    Nevajag par zemu novērtēt iedzīvotāju daudzumu, kas dzīvo privātmājās, kā arī tos, kas objektīvi var atļauties 30+ K EUR par auto. Nemaz nerunājot par lietotiem ETL.

    Pie mums vienkārši sabiedrība ir pārāk neizglītota lai izprastu ETL ieguvumus un kāpēc attiekšanās no fosilajiem auto ir būtiska.

    Andris
    31.01.2019 10:21
    Reply to  AC/DC

    Gribēji teikt 40+k
    Es jau sen brauktu ar 30kw Leaf ja varētu iegādāties par saprātīgu cenu.
    Pēc brauciena ar elektroauto, iekāpjot atpakaļ fosilajā, liekas ka esi pārsēdies no auto uz zirga pajūgu

    x
    31.01.2019 09:00
    Reply to  Andris

    ik pa brīdim salst arī ar fosilauto, tātad sals arī elektriskajos. tāpat kā lauž kājas uz līdzenas ietves.

    KKTK
    31.01.2019 09:30

    Stop&Go elektro mašīnai? Vai nav sajukuši bukletiņi? :D

    Valters
    31.01.2019 09:48
    Reply to  KKTK

    Izskatās, ka tas nav tas pats kas ISG (‘Idle Stop & Go’), jo minēts pie kruīzkontroles bukletiņos, tātad, cik noprotu, tad vienkārši adaptīvā kruīzkontrole, kura neizslēdzās atomašīnai apstājoties.

    KKTK
    31.01.2019 15:55
    Reply to  Valters

    Sapratu

    Kartupelis3
    31.01.2019 09:50
    Reply to  KKTK

    Vai tik pats nejauc start/stop?

    KKTK
    31.01.2019 09:36

    Klau, diferenciālis jau viņiem atvērtais – vai ne? Un kā viņš nodrošina to nespolēšanu – piespiež bremzi tam ritenim. Ja jā, tad es domāju ziemā bremžu kluči ies uz urra – viens ritensvelkošais, visu laiku bremzē un cīnās ar pārāk lielo vilkmi… :o

    LAN
    31.01.2019 09:53
    Reply to  KKTK

    Tad jau iekšdedzes auto jāmaina divas reizes gadā, jo vasarā arī baigi jādeldē lai apstātos, jo nav akumulatoru kur uzkrāt enerģiju.

    KKTK
    31.01.2019 15:58
    Reply to  LAN

    Un tu domā arī nemaina? :D Visādiem pseido “džipiem”, kuru saimnieku iedomājušies, ka ir nopirkuši baigo bezceļu aparātu un nodeldē klučus izbraucot cauri 10 dubļu vannām.

    Reinis Rozitis
    31.01.2019 10:58
    Reply to  KKTK

    Nezinu kā Konai, bet idejiski jau šādos gadījumos to vajadzētu darīt(-ra) ar motoru(-iem) un tādējādi arī rekuperācija.

    Es
    31.01.2019 13:30
    Reply to  KKTK

    Elektro auto to, lai viens ritens nespolētu panāk ar strāvas padeves atslēgšanu/ieslēgšanu motoram. Iekšdedzes dzinējiem tas nav iespējams, bet elektro – darbojas ļoti labi

    KKTK
    01.02.2019 09:44
    Reply to  Māris Gaugers

    Gudri? :D Tāpēc jau uz priekšu neiet, ka tik “gudri”.

    31.01.2019 11:56

    “ja tu nedzīvo privātmājā ar trīs fāžu pieslēgumu un vismaz 32A strāvas stiprumu, tad par elektromobiļa iegādi vari nemaz nedomāt”

    Nu, nu… Ļoti labi dzīvoju ar 16A pieslēgumu. Nevajag pārspīlēt.

    01.02.2019 15:07
    Reply to  Māris Gaugers

    230 V x 16 A = 3.7 kW
    7.4 kW / 12 A = 620 V

    Kaut kur matemātika klibo

    N
    31.01.2019 14:25

    Vairumam veco daudzīvokļu māju pagalmos tāda ekstra (auto uzlāde) nespīd vēl ļoti ilgi. Tur pat trīs fāzes visiem dzīvokļiem, vienlaicīgi, nav iespējams nodrošināt.

    I3
    31.01.2019 15:22

    40K par elektroauto vs 25K benzīna tikai pirmajā brīdī šķiet dārgi. Operatīvajā līzinigā starpība ir 150eur/mēn, bet ir 1. Dienesta auto nodoklis 10 vs 40eur/mēn, 2. Stāvvieta pie biroja centrā 0 vs 100 eur/mēn. 3. Stāvvietas pa centru 0 vs ap 50/mēn 3. “Degvielas” ietaupījums vēl ap 100eur/mēn un vēl kādi 10eur/mēn uz ekspluatācijas nodokli. Beigās reāli 3 gadu periodā tas izmaksas izlīdzinās līdzīgas. Ar 90ah(30kw) BMW i3 neesmu izjutis ne mazāko diskomfortu. Lādēju pie sky aptuveni 2x nedēļā apvienojot ar iepirkšanos. Mājās nelādēju.

    ETL2018
    31.01.2019 15:43

    Beidziet salīdzināt ETL ar fosilauto. Salīdziniet ETL ar citiem ETL gan cenā, kvalitātē un aprīkojumā. Jūs šeit nesalīdziniet tak Iphone X ar Nokia podziņtelefoniem…

    Reinis Rozitis
    31.01.2019 18:53
    Reply to  ETL2018

    Kapēc nesalīdzināt?
    Ceļam no punkta A uz B nav iemesla nesalīdzināt arī ar vilcienu vai lidmašīnu.

    Jautājums varētu būt vai ir jēga pie katra modeļa apskata paragrāfu veltīt vienam un tam pašam uzlādes tīklam, jo ja vien apskati nav ar gadu starpību, tad starp dažādiem auto šī situācija ir samērā (nianses baterijas kapacitātē) identiska (un vecākiem apskatiem, tad ietvertā informācija paliek aizvien neaktuālāka utt).

    Lai gan no otras puses varbūt no vēsturiska viedokļa ir interesanti arī piefiksēt “stāvokli” pie katra auto.
    Jo nu mazums, tad kad visi lādēsies braucot pa taisno no šosejas (vai ar urāna stienīti), tad ar vairs neviens neatcerēsies kā bija štepselēties kontaktā vai kā benzīnu izsniedza pa taloniem :)

    ETL2018
    31.01.2019 22:04
    Reply to  Reinis Rozitis

    Žēl, ka visi šie apskati sākas ar viss slikti. Leaf un Ioniq ir labi aprīkoti un labi aprīkots “parastais” auto izmaksā tuvu vai tik pat. Kona var salīdzināt ar Tiguan…

    Kursors.lv
    01.02.2019 07:13
    Reply to  ETL2018

    Ko dod tas labais aprīkojums, ja elektroauto izmantošana Latvijā pagaidām ir visnotaļ sarežģīta un ar lielu risku kaut kur neaizbraukt, jo auto nav kur uzlādēt. Vismaz salīdzinot ar “parastajiem” auto.

    X
    01.02.2019 09:12
    Reply to  ETL2018

    Atbildot Kristapam- tur jau problēma nav auto, bet tā ka Tev nav kur uzlādēt.

    Kursors.lv
    01.02.2019 09:16
    Reply to  X

    Daļēji, jā. Šis nav tas auto, ko pērkam tikai kā auto. Tas ir vienkāršs pārvietošanas līdzeklis un ja nav kārtībā tā uzlādes infrastruktūra, tas tas nav diez ko lietojams pārvietošanās līdzeklis.

    31.01.2019 15:44

    “Mēs varam veikt dajebkādu aprēķinu, bet ir skaidrs, ka 5 gadu laikā izlīdzināt 22 tūkstošus EUR, ko “pārmaksājam” par elektrisko Kona versiju, varam tikai, ja braucam virs 45 tūkstošiem kilometru gadā un visus 5 gadus maksājam Rīgas satiksmei 250 EUR/mēnesī abonementu par stāvvietu Rīgas centrā. ”

    5 gadi x 250€/mēn = 15’000 €. Uz stāvvietu vien tā atšķirība starp elektrisko un benzīna jau ir izlīdzinājusies.

    N
    31.01.2019 16:00
    Reply to  uzlādēts.lv

    Cik ir tādi, kam nepieciešama stāvvieta par 250 eur/mēn?
    Uzradīsies 2000 papildus elektroauto īpašnieki, kas vēlēsies turēt auto šajās stāvvietās un nebūs vairs atlaides :D

    Kursors.lv
    31.01.2019 16:01
    Reply to  N

    Tik, cik strādā centrā un kam nepieciešams vai gribas auto noparkot pie darba.

    N
    01.02.2019 07:29

    Cik auto vietas centrā nodrošina Rigas satiksme?

    Skābene
    07.02.2019 08:31
    Reply to  uzlādēts.lv

    Braukt uz darbu centrā var ar tramavju un būs momentāls 40K ietaupījums! :)
    Braukšanai pa centru derēs arī Carguru.
    Ģimenes izbraucieniem pa eiropu šobrīd parasts dīzeļauto būs ekonomiski izdevīgāks un praktiskāks!

    01.02.2019 15:04
    Art
    06.02.2019 12:02

    Ka ar garantijas apkopēm? pēc cik tkm tāda irir cik maksā? Vai ierēķināji starpībā arī šos izdevumus?

    06.02.2019 12:03

    “Kamēr mums nebūs valsts atbalsts elektromobilitātei vismaz pievienotās vērtības nodokļa apmērā, tikmēr elektromobiļi ir un paliks kā dārgs un pagaidām ļoti neefektīvs gadžets.”

    diemžēl sagaidīt atlaidi PVN apmērā nevarēs, visādi citādi mums ir tikpat-1 atlaide kā Norvēģijā (top elektro auto zeme)
    https://twitter.com/finmin/status/1026428816347066368

    Reklāma