Web Analytics
More
    Reklāma

    Pētījums: pat viedtālruņa tuvumā tu kļūsti stulbāks

    Jaunākie raksti

    Viedtālruņi ir pārņēmuši tīmekļa pārlūkošanu no galddatoriem, tāpat absolūti lielāka daļa fotogrāfiju tiek uzņemtas ar viedtālruņiem. Bet, jo viedāki kļūst telefoni, jo stulbāki kļūstam mēs paši. Turklāt telefons nemaz nav jātur rokās ar ieslēgtu ekrānu, pietiek, ja atrodies telefona tuvumā.

    Teksasas universitātes Ostinā (University of Texas at Austin) pētnieki veikuši smadzeņu aktivitātes mērījumus 700 cilvēkiem viedtālruņu izmantošanas laikā. Pētījuma dalībniekiem bija jāveic vairāki intelekta testi, lai izmērītu, kurā mirklī viedtālrunis sāk traucēt domāt. Atklājies, ka viedtālruņa atrašanās vienā telpā ar pētījuma dalībnieku jau novērš uzmanību no testiem.

    Reklāma

    Ja viedtālrunis nav redzams, piemēram, tas atrodas citā istabā vai tikai kabatā, pētījuma dalībnieka uzmanība netiek tik ļoti novērsta no darāmā. Pētījuma veicēji uzsver, ka pat izslēgta viedtālruņa atrašanās redzes lokā ļoti traucē koncentrēšanos. Nemaz nevajag saņemt paziņojumu par jaunāko Snapchat ziņu, lai telefons tevi turētu savā gūstā.

    Avotsbgr.com
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    27.06.2017 10:34

    Tieši tāpat ir strādājot ar datoru – atvērts skaips, twiteris un meils tevi padara stulbāku

    x
    27.06.2017 10:38
    Reply to  KKTK

    ja lieto GUI meilu, tad jā, protams.
    bet mail komandrindā veicina koncentrēšanos un uzlabo karmu.

    KKTK
    27.06.2017 14:55
    Reply to  x

    Zinu, jo nevar atvērt stulbu powerpointu :D

    geksis
    27.06.2017 11:05

    Kurš bija tas zinātnieks, kurš ielika vienādības zīmi starp “stulbs” un “uzmanības novēršana”?

    27.06.2017 11:18
    Reply to  geksis

    Ja veic intelekta testu, tiek novērsta uzmanība un saņemts zemāks punktu skaits, tad tiešām iznākums ir apzīmējams kā mazāk intelektuāls jeb sarunvalodā – stulbāks :D

    geksis
    27.06.2017 14:43
    Reply to  Artis Ābols

    Bet, ja pēctam tiek veikts vēlviens tests, kur netiek novērsta uzmanība, tad kļūst atkal gudrāks?! Varētu apgalvot, ka “kļūst stulbāks” tikai tādā gadījumā, ja intelekta līmenis samazinātos (kas šajā gadījumā nenotiek) un pēc tam atkal neatgrieztos iepriekšējā līmenī.

    x
    27.06.2017 15:24
    Reply to  geksis

    tu runā par “neatgriezeniski kļūst stulbāks”, tas ir cits gadījums

    geksis
    27.06.2017 20:10
    Reply to  x

    Tik pat labi mēs varētu apgalvot, ka mācīšanās arī padara cilvēkus stulbākus…
    Pieņemsim, ka tev kāds pasniedzējs šobrīd stāsta (māca) kautko, bet tajā pašā brīdī atnāk “zinātnieki” (tie paši, kas atklāja, ka baltās pelītes vairojas ātrāk, ja tās nevēro zinātnieki) un iedod pildīt tesu, kurā nav neviena jautājuma par tēmu, ko šobrīd tev skaidro pasniedzējs, bet pasniedzējs nepārstāj mācīt. Varu derēt, ka šajā situācijā arī, ņemot vērā, ka tiek novērsta uzmanība, testa rezultāti būs sliktāki.
    Tieši tāpēc normāli visi intelekta testi ir jākārto apstākļos, kad netiek novērsta uzmanība, lai būtu objektīvi rezultāti.

    x
    27.06.2017 20:48
    Reply to  geksis

    ir prof. testi, kas notiek reālajiem apstākļiem pietuvinātos apstākļos – novērš uzmanību, sabojā iepriekšējos soļos iegūtos rezultātus utt.
    ja nespēj strādāt reālajiem pietuvinātos apstākļos, ieraugi baltās pelītes un tests ir tutū.

    dzīve nav laboratorija ar baltu zirgu ideālā kubā.

    Reklāma