Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijas autovadītāju paradumi, pērkot jaunu mašīnu

    Jaunākie raksti

    Vai zinājāt, ka, vidēji statistiski Latvijā pērkot pilnīgi jaunu automašīnu, tā visdrīzāk būs melnās krāsas dīzeļmotora automašīna, vērtībā līdz 30 000 EUR, iegādāta, izmantojot operatīvo līzingu, ar ikmēneša maksājumu 250 eur.

    SIA Skandi Motors – oficiālais Mitsubishi, Hyundai un Nissan auto pārstāvis Latvijā, šogad veica aptauju par autovadītāju paradumiem un vēlmēm, iegādājoties pilnīgi jaunu automobili. Aptaujā piedalījās 1169 respondenti no visas Latvijas, no kuriem 89% ikdienā pārvietojas ar savu vai darba automobili.

    Reklāma

    Lielākais vairums jeb 83% no visiem respondentiem pirms autosalona apmeklējuma rūpīgi iepazīstas ar piedāvājuma klāstu un informāciju par vēlamo modeli.

    Izteikta tendence pircēju iegādes kritērijos ir racionāls motīvs pretstatā emocionālam lēmumam, 23% pievērš uzmanību tādiem tehniskajiem rādītājiem kā jauda, dinamika un degvielas patēriņš, 21% novērtē automobiļa aprīkojuma līmeni (kondicionieris, stūres un sēdekļu apsilde, ādas sēdekļi, kruīza kontrole), visbeidzot 18% rūpīgi izvērtē garantijas nosacījumus.

    Tikmēr emocionālā piesaiste seko pēc tehniskajiem kritērijiem, tikai 17% respondentu piešķir lielāku nozīmi automašīnas zīmolam, savukārt 11% – auto salona reputācijai un uzticamībai.

    SIA Skandi Motors tirdzniecības vadītājs Mārtiņš Smiltēns: “Auto iegādes kritēriji ar katru gadu mainās un kļūst arvien komplicētāki – biežāk tiek pievērsta uzmanība ekoloģijas aspektam, pieredzei ar auto salonu un personāla attieksmi, tā arī automašīnas izplatību Latvijā un servisa pieejamību. Kas interesanti, tad klienti kļūst arvien mazāk lojāli kādam auto zīmolam un arvien vairāk interesējas par pašu autosalonu”.

    Kā ideālā krāsa jaunai mašīnai pēc respondentu domām būtu melna (26%), tad balta (25%) un top 3 noslēdz sarkana (15%) krāsa. SIA Skandi Motors dati liecina, ka 2016. gadā pieprasītākās auto krāsas ir balta, pelēka un melna.

    Dzinēju izvēlē respondentu domas joprojām dalās 50/50, nelielu pārsvaru gūst dīzeļdegvielas automobilis, tomēr 70% respondenti tic, ka tuvākajā nākotnē uz ielām redzēsim vairāk hibrīdautomobiļus un elektroautomobiļus – gan ekoloģisku, gan ekonomisku ieguvumu dēļ – mazāks nodokļu slogs, bezmaksas autostāvvietas pilsētas centros, bezmaksas uzlāde un speciāla transporta joslas izmantošanas iespēja elektroautomobiļiem.

    Respondenti atzīmēja, ka maksimālā robeža jaunas automašīnas cenai ir līdz 30 000 EUR iesk. PVN, virs šīs atzīmes vēlme vai finansiālās iespējas iegādāties pilnīgi jaunu auto krietni samazinās.

    Trīs no četriem respondentiem pilnīgi jaunu automašīnu iegādātos ar līzinga starpniecību ar ikmēneša maksājumu līdz 300 eur. SIA Skandi Motors finansēšanas nodaļas Apdrošināšanas Brokeru vadītāja Maija Slaidiņa min, “SIA Skandi Motors dati liecina, ka 2016. gadā 58 % auto pircēju izvēlējušies savu jauno spēkratu iegādāties ar līzinga starpniecību, no kuriem 61% devuši priekšroku operatīvajam līzingam, kas klientam dod iespēju veikt mazākus ikmēneša maksājumus un neraizēties par auto realizāciju līzinga termiņa beigās. Kopumā klientu skaits, kuri auto iegādājas ar līzinga starpniecību, ar katru gadu kļūst ar vien lielāks. Iespēja braukt ar izraudzīto spēkratu jau tagad, nevis gadiem atlikt pirkumu, un krāt nepieciešamos finanšu līdzekļus tiek novērtēta un aktīvi izmantota.”.

    Pēc jaunās auto iegādes, pirmo izbraukumu ar to veiktu tepat Latvijā, izvēloties Rīgas apvedceļu vai apciemotu radus ārpus galvaspilsētas. Kā arī atzīmētu veiksmīgo pirkumu ar šampanieti vai vakariņām restorānā.

    infografika_auto_iegades_process

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    21 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    x
    22.11.2016 13:12

    Vai tiešām kāds, izņemot policijas preses dienestu, izmanto nevārdu spēkrats?

    Un vai tiešām kāds no laba prāta pērk auto baltā krāsā, ja vien tam nav nopietna atlaide?

    22.11.2016 13:21
    Reply to  x

    Kas vainas baltam auto?

    x
    22.11.2016 13:36

    uz tā pārāk labi redz netīrumus!

    personiski es vairs nekad labprātīgi nepirkšu baltu auto.

    22.11.2016 13:42
    Reply to  x

    Auto krāsa pirmkārt ir jāsaskaņo ar Hammerite krāsu gammu!

    x
    22.11.2016 13:59
    Reply to  Artis Abols

    Lai ko mūsdienās neražotu, tomēr pirmajam auto īpašniekam par hammerite nav jālauza galva.
    Tas otrajam un nākamajiem īpašniekiem ))

    22.11.2016 15:27
    Reply to  x

    Otrreizējā tirgū augstāk kotēsies.

    Kammōn! Kas jums visiem ir? Pēdējā humora izjūta nodota lombardā?

    Uldis M.
    22.11.2016 16:00
    Reply to  x

    Da lābi… arī uz melnas krāsas ļoti labi redz noputējušus sānus. ja braukā pamatā pa pilsētu un diezgan regulāri mazgā auto, tad der jebkurš krāsas tonis.
    Vecu pasātu es negribētu baltā krāsā, bet daudzi mūsdienu auto modeļi baltā krāsā izskatās ļoti eleganti, it īpaši prestižāku zīmolu pārstāvji. Un neaizmirsīsim arī ka katram auto ražotājam ir sava krāsu palete un tā pati baltā krāsa katram būs savā nokrāsā.

    Guntars K
    24.11.2016 13:21
    Reply to  Uldis M.

    Ceļa putekļus redzēt var ātrāk uz melna auto. Baltais ne tik ātri kļūst neglīts.

    Janis
    23.11.2016 08:10
    Reply to  x

    Un kā vel pērk, nupat taču modē bija baltā krāsa :D

    Daris
    22.11.2016 19:43

    Ha, ha, ha! Man ir sarkans divu litru benzīna džips, kuru pirku par savu naudu.
    Izvēloties svarīgi bija – kruīza kontrole, klīrenss, parkošanās sensors un variators.

    x
    22.11.2016 20:13
    Reply to  Daris

    un ekonomiskums, droši vien, ja jau mazais motors.

    Edmunds
    22.11.2016 21:22
    Reply to  Daris

    Laba izvēle, nav tālu pēc traktora jāiet !;D Braucot ar kaut ko jaudīgāku, jāčāpo divtik tālu.

    Uldis M.
    23.11.2016 11:11
    Reply to  Edmunds

    Da lābi, absolūtais vairākums jaunu džipu nemaz nedzīs nopietnā bezceļā kur to varētu apskrāpēt ar zariem un apraut plastmasas no visiem galiem.
    Testa pēc ar prieku un platu smaidu sejā tiek izbraukts kāds dubļains vai sniegots meža celiņš un tas arī viss offroads. Ikdienā tiek braukts pa pilsētas džungļiem, tiek gūts prieks izbraucot no rīta kupenas, un tiek gaidīts ka lielais sniegputenis uznāks tieši tad kad ieplānots brauciens uz laukiem – lai var izbaudīt sava džipa priekšrocības iebraucot tur kur priekšpiedziņas vieglie netiek…

    Janis
    23.11.2016 20:36
    Reply to  Uldis M.

    Džips, labi skan.. :D

    Uldis M.
    24.11.2016 09:45
    Reply to  Janis

    Vai ne? :D
    Bet ja tevi māc šaubas ir tavs kompaktais SUVs saucams par džipu vai nav, iebrauc automazgātavā un tur tevi pārliecinās! :D

    Janis
    24.11.2016 10:34
    Reply to  Uldis M.

    Tāpēc jau tie cilvēki tur strādā, un nekur citur… :D

    Uldis M.
    23.11.2016 10:52
    Reply to  Daris

    vai tik tas nav Subaru? Hmm, bet tam standartā nenāk parkingi, tikai atpakaļskata kamera…

    23.11.2016 10:53
    Reply to  Uldis M.

    O, jā, es arī kaut kā uzreiz iedomājos par Foresteru. Kā tur īsti ir, kāds auto nopirkts? :)

    Lapsinieks
    23.11.2016 11:49

    kas nu kuram ir džips… moš suzuki jimmy, kā reiz ādamsonam?

    as
    23.11.2016 09:33

    Man visi auto ir bijuši melni, vienmēr to ir gribējies, bet nākošo gribu baltu. Vai citu krāsu, priecīgāku, var arī nenopietnāku
    Un vietai, kur auto tiek kopts, ir nozīme: 1.uzticamības jautājums, ka tie čaļi zin, ko dara un arī neapjāj klientus, 2.fiziskai dislokācijas vietai, lai nav jābrauc pāri visai pilsētai vai uz citu pilsētu/valsti, ja gadās kāds defekts vai nepieciešama apkope

    Lapsinieks
    23.11.2016 11:53

    skatoties uz ielas… liekas ka parastā latvieša krāsa ir … cinkotā spaiņa krāsa…
    imho – viena no elegantākajām krāsām patreiz – mokka brūnais. ķiršu sarkaianis ar labi skatās

    tas par krāsu.

    patiesībā, kā vienam no galvenajiem kritērijiem būtu jābūt sēdpozīcija/krēsls. un lai pēc iespējas mazāk lietu kaitinātu iekš tā vāģ.

    Reklāma