Web Analytics
More
    Reklāma

    Kā izvēlēties atmiņas karti savam viedtālrunim

    Jaunākie raksti

    Jaunas microSD kartes iegādei nevajadzētu būt sarežģītai. Vēlies paplašināt viedtālruņa atmiņu? Ņem microSD un ievieto viedtālrunī. Bet vai viss ir tik vienkārši?

    SD un microSD kartes izmanto absolūts vairums fotoaparātu, klēpjdatoru, fotorāmīšu, skaņas ieraksta ierīču utt. Bet ar Android viedtālruni viss var izvērsties sarežģītāk!

    Reklāma

    Pirmais ieteikums – nepērc microSD vai SD atmiņas karti eBay vai citos ārzemju tiešsaistes veikalos. Mūsu draudzīgie Ķīnas pārdevēji labākajā gadījumā atsūtīs 4 GB atmiņas karti, kas ar pāris trikiem datorā uzrādīsies kā 32 vai 64 GB karte. Pēc SD kartes formatēšanas redzēsi faktisko, niecīgo atmiņu, ja atmiņas karte vispār strādās… Pie mums microSD kartes ir ļoti pievilcīgās cenās, ja vien neveic microSD iegādi lielveikalā pie kases.

    Atšķir formātus – viedtālruņi izmanto microSD, kamēr fotoaparāti izmanto pilnizmēra SD kartes. Protams, microSD ar adapteri var pārvērst par SD karti, bet pretējā virzienā to paveikt neizdosies. Veikalā obligāti pārbaudi, vai tiešām esi saņēmis microSD – cenas mūsdienās microSD un SD kartēm neatšķiras, bet veikaliem jukas ar pilnizmēra SD kartēm dažkārt gadās. Teorētiski ir vēl miniSD izmēra atmiņas karte, bet to diez vai izdosies iegādāties.

    Pirms pirkuma izdarīšanas noskaidro maksimālo microSD atmiņas apjomu, ko atbalsta tavs viedtālrunis. Modernie, lielu ražotāju viedtālruņi atsevišķos gadījumos ņems pretī līdz pat 2 TB atmiņas kartēm, parasti gan maksimālais pieļaujams apjoms būs 256 GB. Vecākiem viedtālruņiem būtu jāieskatās pamācībā, jo tie parasti atbalsta līdz 32 GB.

    Visu laiku melšu par “microSD”, bet faktiski atmiņas karšu nosaukumi iedalās arī atkarībā no atmiņas apmēra. microSD atbalsta līdz 2 GB (atsevišķos gadījumos arī 4 GB), no 4 līdz 32 GB saucas microSDHC (Secure Digital High Capacity), bet no 64 GB līdz 2 TB precīzs nosaukums būs microSDXC (Secure Digital eXtra Capacity).

    SD kartes klase vēl nenodrošina milzīgus ātrumus. Šobrīd SD kartes iedala piecās ātrumu klasēs – DS (līdz 12.5 MB/s), HS (līdz  25 MB/s), UHS-I (no 10 MB/s līdz  104 MB/s), UHS-II (līdz  312 MB/s) un UHS-3 (vairāk par 312 MB/s). Parasti microSD kartes iepakojumu rotās uzraksts Class 4 (minimālais ieraksta ātrums ir 4 MB/s), Class 10 (minimāli 10 MB/s), UHS U1 (minimāli 10 MB/s) vai UHS U3 (minimāli 30 MB/s). Ja vien negrasies microSD kartē veikt milzīgus 4K vai 1080p ar 60 kadriem sekundē video ierakstus , derēs jebkura mircoSD Class 10 atmiņas karte. Zem Class 10 gan nevajadzētu “krist”. Piebildīšu, ka pievienotās tabulas vairāk attiecās uz tiem, kuri fotografē un filmē ar pietiekami augstvērtīgu tehniku. Viedtālruņiem fotodatnes izmēri ir daudz mazāki, video datnes bitu pāaraides ātrums (bitrate) arī ir vairākkārt zemāks.

    Ātrāka ir labāka. Jebkurā gadījumā! Ja arī tev šobrīd nav fotoaparāts ar 4K video ieraksta iespējām, tas var tuvā nākotnē mainīties. SD kartes ir gandrīz mūžīgas, tās neietekmē mitrums, magnēti un tarakāni, tāpēc varbūt der apsvērt nedaudz dārgākas, bet ātrākas microSD kartes iegādi. Kā jau minēju, Class 10 atmiņas karte būs pietiekami ātra viedtālruņa fotogrāfijām, bet tās ieraksta ātrums var nebūt gana liels citām ierīcēm.

    Dažkārt lēnākas (ar lēnākām ieraksta spējām) microSD kartes ir vainojamas dažādās uzņemto video problēmās ar “izkritušiem” kadriem, nesinhronizētu skaņu u.tml. Ja tavs viedtālrunis atbalsta 4K vai 1080p video ar 60 kadriem sekundē, tiek ieteikts izvēlēties UHS-I U1 atmiņas karti. Diemžēl ne visi viedtālruņi, pat ne šī gada flagmaņi, spēj atbalstīt UHS U3 ierakstu ātrumus. Karte strādās, bet no papildus iztērētās naudas ieguvuma nebūs.

    Saprātīgākais cenas un atmiņas attiecības ieguvums būs Class 10 32 GB microSD kartei. Tās var iegādāties zem 10 eiro. Fotogrāfijām un pāris skaņdarbiem pietiks! UHS U1 64 GB microSD kartes maksās ap 20 eiro, bet pie šādiem atmiņas apjomiem jau jāsāk pētīt, vai viedtālrunis to spēs atbalstīt. Ja tiešām nepieciešami 128 GB, tad nāksies šķirties no aptuveni 45 eiro.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    29 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    jurchix
    09.11.2016 12:21

    Kā var tik nesaprotami uzrakstīt par SD ātruma klasēm? Diezgan tizli norādīt maksimālo iespējamo ātrumu, kamēr klase vienmēr ir nozīmējusi un ražotāji savus produktus klasificē pēc garantētā minimālā ieraksta ātruma (Write speed). Lūk pārskatāma tabula no SD asociācijas: https://www.sdcard.org/consumers/choices/speed_class/index.html

    Raimonds Talcis
    09.11.2016 12:50
    Reply to  jurchix

    Pilnībā piekrītu jurchix. Raksta autoram vajadzēja ielikt tabulu. Vieglāk uzverama šāda informācija.

    09.11.2016 13:36
    Reply to  jurchix

    Paldies par piebildi, bet šī tabula ir drīzāk aktuāla fotogrāfiem un filmētājiem, kuri izmanto dārgu tehniku un salīdzinot ar telefoniem – ļoti augstus bitreitus. Viedtālruņos augstākais bitreits (skaitļos nepateikšu, neesmu piefiksējis) redzēts 1080p@60fps, bet 4K video telefonos parasti ir ar aptuveni 2x zemāku bitreitu.

    Egils Fomins
    09.11.2016 13:05

    Jautājums, vai SD kartes vecums var ietekmēt telefona darbību? Situācija šāda, ka sāka gļukot Samsung A3 (2016 gada modelis), LMT man cenšas iestāstīt, ka pie vainas ir atmiņas karte un man ir jāizmanto tikai Samsung atmiņas kartes. Izņemot to no telefona, tiešām gļuki pāriet. Bet nevaru saprast iemeslu, atmiņas karte ir noformatēta, darbojas (var veidot mapes, saglabāt failus utt). Un ieliekot telefonā, tā arī darbojas, tikai pēc laika telefons sāk gļukot. Neesmu baigais konspirāciju teoriju piekritējs, bet reāli radās iespaids, ka Samsung Android ir kaut kas kaitniecisks ”iešūts”

    wils_w
    09.11.2016 13:13
    Reply to  Egils Fomins

    SD kartes vecums un tā ātrdarbība var ietekmēt tālruņa darbību. Tas, ka jāizmanto tikai Samsung ražojums – tie gan ir meli.

    09.11.2016 13:23
    Reply to  Egils Fomins

    Teorētiski aizpildīta vai lēna SD karte var bremzēt telefonu. Īpaši, ja uz SD ir pārceltas lietotnes.

    Lapsinieks
    09.11.2016 13:43
    Reply to  Egils Fomins

    konspirācijas tur nebūs. net ja gribi ko pierādīt garantijā – proties iestumt samsung karti.

    x
    09.11.2016 17:09
    Reply to  Lapsinieks

    ja manuālī nav piekodināts lietot tikai samsunga karti, var šo ieteikumu neuzskatīt par oficiālu iemeslu lai nerisinātu problēmu.

    GGrs
    10.11.2016 09:22
    Reply to  x

    Vienkārši pamēģini jebkuru citu karti…

    Egils Fomins
    09.11.2016 15:20
    Reply to  Egils Fomins

    Paldies par atbildēm. Aplikācijas tur nebija, tikai mp3 un bildes. Pēc garantijas ieliku formatētu karti, vieta bija tikai nedaudz aizpildīta ar mp3 (varbūt 2gb no 16gb), bet atkal sāka gļukot. Man grūti pieņemt šo domu :) un no citiem neesmu dzirdējis šādas problēmas. Vai nu strādā, vai nestrādā. Nevis kādu brīdi strādā, bet tad sāk gļukot.

    Lapsinieks
    09.11.2016 20:21
    Reply to  Egils Fomins

    Var Tevi nomierināt: nopirku 64gb diezgan dārgu sandisk karti savam P9. Dziesmas, faili – viss ok. Bet kad fotografē, mēdz pa reizei kaut ko nogļučit – tumbneils ir, bet bildi nevar atvērt, vai arī ierakstīta tikai puse. Ieliku citu karti – viss normāli. Noformatēju – tas pats. Tātad, kaut kāds kartes gļuks… it kā nav kreņķa – atmiņa telefonā pietiek. Tātad – varianti dažādi – tā vnk gadās…

    Daris
    09.11.2016 14:07

    Nedomāju gan, kā ķīnieši ir tik blēdīgi kā šķiet raksta autoram. Viņiem ir daudz i-veikali un reputācija noteikti ir svarīga. Nebūtu liela jēga uzmest ar nieka SD karti un palikt bez pircēja viedtālruņiem.
    Protams, kartes nav dārgas arī tepat uz vietas un nav liela jēga tās sūtīt no Ķīnas.

    Ukris
    09.11.2016 21:59
    Reply to  Daris

    Diemžēl rakstā par ķīniešiem ir taisnība – ir nācies saskarties ar 32GB karti, kurā virs 2GB rakstot karte nojūk. LV Internet veikalos starp citu ir ļoti labas cenas.

    Lapsinieks
    09.11.2016 14:18

    Par tiem ķīniešu veikaliem/ebajiem – tā ir desmit gadus veca urbānā leģenda. Stulbi to uzturēt pie dzīvības.

    09.11.2016 15:31
    Reply to  Lapsinieks

    Esi pēdējo 2 gadu laikā kādu 32 GB vai lielāku ņēmis no čainas?

    Lapsinieks
    09.11.2016 15:52
    Reply to  Artis Abols

    a Tu esi?

    10.11.2016 09:06
    Reply to  Lapsinieks

    Ebreja izcelsmes žīda gājies atbildēt uz jautājumu ar jautājumu.

    Jā, esmu 2 tādas kartes redzējis. Pircis gan pašrocīgi neesmu.

    banana
    10.11.2016 21:33
    Reply to  Lapsinieks

    Māsa vasarā ebay pasūtīja ‘100% original’ Kingston 32gb usb 3.0 pa 10€
    Atnāca, viss toč kā oridžinal… iepakojums… flešs… Uzraksti… BET iespraužot 3.0 un kopējot kaut kāds aizdomīgi lēns 2.0 ātrums…
    Izrādās čainas kingstona kopija ;) Selleram 99.8% positive feedback. Rakstot, viss ko atbild ir ka tā nevar būt, ka viss ir oridžinal lai troubleshooto savu kompi u.t.t.

    Tas nekas ka iespraužot citā datorā arī ātrums nekāds, jeb USB2.0 rētingā!

    Lapsinieks
    10.11.2016 21:40
    Reply to  banana

    U made a point. Bet nu sorī, pa 10nieku pat Latgalītē nepiedāvā 32 gb karti…

    ibiorio
    09.11.2016 18:23
    Reply to  Artis Abols

    Ja bildē redzi orģinālo iepakojumu, tad 99% ka viss kārtībā. Sliktākā gadījumā pārdevējs atgriež naudu (ebays to garantē), un visticamāk tev paliek mazizmēra karte par piemiņu, jo pārdevējs nevēlas maksāt par tās atgriešanu.

    Krotow
    09.11.2016 18:49
    Reply to  Lapsinieks

    Iespēja tikt apmestam, pērkot karti interneta veikalā ir tieši no pārdevēja godīguma. veikalos, kas paši ir vairumtirgotāji un pārbauda savu preci, šāda iespēja tiek novesta līdz minimumam. Ķīna vai neķīna, nav svarīgi. Tas pats GearBest tirgo gan īstās Samsung kartes gan suņhuičai tipa 16+ GB noname kartes par trešdaļu lētāk, kā mūsu vairumnieki, taču gan ātrums gan apjoms atbilst aprakstā redzamajam. Veikalos, kas tikai piedāvā tiešsaistes tirdzniecības pakalpojumu, taču pārdevējs ir cits (Ebay, AliExpress, DealExtreme), pērkot no nepazīstama pārdevēja, iespēja iekrist gan ir 50/50.

    Krotow
    09.11.2016 18:43

    Meklējot SD karti, ieteicams arī painteresēties, vai konkrētais aparāts tik lielu un ātru karti spēj atbalstīt. Jaunajās viedierīcēs (telefonos, planšetēs) un fotoaparātos SDHC un UHS atbalsts parasti jau ir ieprojektēts. Taču ja meklējiet lielāka izmēra karti vecākam aparātam, var gadīties, ka tas kartes izmēru virs 4GB nemaz neatbalsta un arī likt tajā 10. klases karti ir naudas izmešana. Savukārt tiem, kuriem vai kuru radiem/draugiem iekrājušās SD kartes no agrākiem laikiem, šajā gadījumā rodas iespēja kombinēt, nopērkot ātrāku karti kādam viņu rīcībā esošam jaunākam aparātam un tur esošo lēno karti, taču lielākas ietilpības karti ielikt vecajā. Kaut kā tā.

    Žans
    10.11.2016 09:24

    Atmiņu kartes skatos pēc šī scenārija:
    Atrodu vajadzīgā apjoma un klases karti LV internet veikalā un tad dodos uz Amazon un skatos tur atsauksmes(parasti ir arī ātruma testi), ja viss apmierina dodos atpakaļ uz LV internet veikalu un pasūtu karti.

    Tā no pieredzes varu pateikt, jo ātrāka karte, jo patīkamāk pēc tam no viņās izdabūt multimediju. Bija man Samsunga microSDXC 64GB karte ~90MB/s rakstīja/lasīja, kad jādabū laukā 8-30GB, tad ātrums ir noteicošais.

    as
    10.11.2016 13:01

    Meklēju savam telefonam 128GB microSD un tiešām drusku sajuku tajos ātrumos, zemāk par 10 klasi neskatījos, bet ātrums intresēja, to mēģināju saprast ražotāja mājas lapās, ne pārāk veiksmīgi. Katram bremndam ir vienāda izmēra n-tie ātrumi, ej nu saproti, kurš un parf kādu cenu dabonams.
    Beigās sanāca, ka LV intrneta bodē pirkt ir lētāk, nekā ķīnā. Skatījos tikai normālu brendu kartiņas King, scandisk utml. Sākumā telefons (ķīna) neko neredzēja, bet kad pašam ļāvu kartiņu noformatēt, tad viss izdevās, rādīja ~128GB pieejamus, tā kā viss čiki, strādā.

    Krotow
    10.11.2016 13:33
    Reply to  as

    Patiesībā, ja jaunu karti vajag ātri, vienkāršāk tiešām būs nopirkt to uz vietas. Jo ja rēķina klāt sūtīšanas izmaksas, jūtami ietaupīt var tad, ja pasūta vairākas kartes uzreiz vai arī ja karti pasūta kopā ar viskautko citu.

    kristaps
    10.11.2016 21:22

    Diemžēl SD karšu ātrumu globāls standarts ir diezgan jauna lieta. tapēc ir baigā putra…
    1. ‘Class’
    2. ‘UHS’
    3. ‘V..’

    Tad ir uz kartes rakstīts visvisādi no šiem standartiem(kā ražotājam iegribas un krutāk skan) Un tad ej un uzmini kādu reālu veiktspēju karte dos ārā…
    Pats esmu jaunas kartes meklējumos 64gb vai 128gb(bet šamējie dārgi), līdzsinējo 32gb vietā… Un acis jau ir kvadrātā….
    Varbūt ir kadi ieteikumi? Gribas ātru, jo telefons spēj ierakstīt 4K video un ir 4K lūramie mājās

    Žans
    13.11.2016 09:37
    Reply to  kristaps

    Pirms 1,5 gada biju šo lietojis ar GoPro kameru. Gan uz ierakstīšanu, gan rakstīšanu dod solītos ~80/90MB/s. comment image

    http://www.1a.lv/datortehnika_preces_birojam/datu_neseji/atminas_kartes/samsung_64gb_pro_micro_sdxc_class_10_adapter

    JIM LEE
    15.09.2021 16:36

    Es esmu ļoti laimīgs, es esmu dzīva liecība. Pagājušajā nedēļā es saņēmu savu tukšo bankomāta karti no Džima Lī hakeriem. Sākumā, kad es šaubījos. Tad es nolēmu izmēģināt un man par pārsteigumu karte tika piegādāta, es devos to pārbaudīt bankomātā. Es biju šokā, kad to izmantoju, lai izņemtu 1500 USD, un tagad esmu izņēmis kopā 20 000 USD. Karte ir īsta, es esmu tik laimīgs, paldies Džimam Lī hakeriem. Ja jūs interesē, varat rakstīt uz e-pastu: jimleehacker07@gmail.com vai Whats App: +1 (503) 278-0569

    man vajag jau promblank atm karte 2021 post komentāru

    Reklāma