Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony Xperia E5 apskats

    Tur nav ko slēpt - Sony neprot taisīt lētus viedtālruņus. Ja vien kāds mūsdienās uzdrīkstas 180 eiro telefonu dēvēt par lētu...

    Jaunākie raksti

    Sony Xperia E5 ir lētākais no ražotāja aktuālajiem viedtālruņu modeļiem, un uzreiz ir jāatzīst vēsturiskā Sony Mobile nespēja izveidot sakarīgu, konkurētspējīgas cenas viedtālruni tieši budžeta klasē. Tieši tāpēc Xperia E5 būtu sevi maksimāli labi jāparāda, lai spētu ierindoties vismaz blakus Motorola un neskaitāmiem Ķīnas ražotājiem.

    MediaTek procesors, 1. 5GB RAM un 5.0 collu 720p ekrāns jau uzreiz piekāpjas līdzvērtīgas cenas Ķīnas alternatīvām, kas spējušas viedtālruņu specifikācijās iekļaut pat divas reizes vairāk RAM, kamēr daudzi konservatīvie pircēji dos priekšroku garantijai, ziedojot kādu nieku no ātrdarbības.

    Reklāma

    Pēdējos pāris gados Sony bijis visai slinks uz dizaina novitāšu ieviešanu, arī Xperia E5 nav izņēmums. Iespējams, viedtālruni varētu mēģināt dēvēt par klasiskas formas, tomēr man būtu gribējies redzēt kaut vai dullākas krāsas korpusam.

    xperia-e5-016

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 6.0.1 Marshmallow
    • Ekrāns: IPS LCD, 5.0 collas, 720 x 1280, ap 294 ppi, skrambu drošs ekrāns
    • Procesors: Mediatek MT6735, četri 1.3 GHz Cortex-A53 kodoli, Mali-T720MP2 video apakšsistēma
    • RAM: 1.5 GB
    • Atmiņa: 16 GB, microSD līdz 200 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.1 (A2DP, LE), 4G, NFC
    • Kameras: 13 megapikseļi, HDR, autofokuss, sejas noteikšana. 1080p ar 30 fps video. 5 megapikseļu priekšējā kamera
    • FM radio: ir
    • GPS: ar A-GPS
    • Izmēri un svars: 144 x 69 x 8.2 mm, 147 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Po 2300 mAh
    • Krāsas: balta, tumši pelēka
    • Cena: ap 180 eiro

    xperia-e5-010

    Izskats un uzbūve

    Viss Xperia E5 tēls liecina par budžeta klases viedtālruni, kaut izvēlētā plastmasa būtu pat dēvējama par visai augstvērtīgu. Patīkams pārsteigums ir SIM un mircoSD kartes nosedzošais vāciņš, kas ir precīzs un viegli atverams. Sānā izvietotās skaļuma un ekrāna bloķēšanas pogas ir ļoti atturīgi garlaicīgas, tās jau nu gan Sony varēja kaut kā izdaiļot kaut ar mazu rievojumu.

    Lai nejauktu prātu, šogad visi Sony Mobile telefoni ir ar 5.0 collu ekrānu. Piecas collas ir Sony Xperia X, XA un X Performance, un tagad arī Xperia E5 modeļiem. Kamēr pārējie ražotāji tikai aug, Sony Xperia kļūst mazāki pēc pēdējo gadu 5.2 collu invāzijas. Te gan jānorāda, ka Compact modeļi ir vienmēr bijuši mazāki, kamēr Premium un Ultra – lielāki. Šogad lielie Sony modeļi ir gandrīz iznīdēti.

    Diemžēl Xperia E5 neatradīsim atsevišķi izdalīto kameras pogu, kas ir visai liels zaudējums atšķirību meklētājiem un iesīkstējušiem Xperia faniem. Protams, šādas klases viedtālrunim nebūs pirkstu nospiedumu nolasītāja, kaut arī pavisam nedaudz dārgākais Honor 5C (Honor 7 Lite) ir pie tāda ticis.

    Kameras pogas un manas mīļotās, apaļās Xperia ekrāna bloķēšanas pogas zaudējums padara Xperia E5 par “kārtējo ķīnieti”. Vismaz manās acīs. Kopumā viedtālruņa uzbūve ir pieņemama, bet ir jāsaprot, ka līdzīgā cenu kategorijā (un bieži arī jūtami zem Xperia E5 cenas) Ķīnas konkurenti piedāvā 1080p ekrānu, pirkstu nospiedumu nolasītāju, labāku procesoru un lielāku akumulatoru.

    xperia-e5-020

    Ekrāns

    Xperia E5 ir 5.0 collu ekrāns ar 720 x 1280 izšķirtspēju, kas dod aptuveni 294 ppi ekrāna punktu blīvumu. Īsāk sakot – Xperia E5 rādītais attēls ir pieņemams, bet tomēr mūsdienām varētu arī šāda izmēra ekrānā iemocīt 1080p izšķirtspēju. Blakus nolikts nedaudz lētāks viedtālrunis ar 1080p izšķirtspējas ekrānu tomēr izskatās būtiski labāk.

    Īsti pie sirds negāja ekrāna darbība ārpus telpām. Lai arī vasaras trakā saules gaisma ir beigusies, tomēr ik pa laikam visādi atspīdumi iezogas Xperia E5 ekrānā. Īpaši tas manāms, kad nākas apskatīt ekrānu no sāna, piemēram, fotogrāfiju uzņemšanas laikā, lai nenāktos gulties uz zemes. Tiesa, savu artavu sliktam attēlam no sāna dod visai vājais IPS panelis.

    Kopumā – budžeta klasei budžeta klases problēmas.

    xperia-e5-009

    Saskarne un ātrdarbība

    Xperia E5 iet ierasto Sony ceļu, piedāvājot visai maz ietekmētu Android Marshmallow saskarni. Xperia E5 piedāvā ierastos drošības risinājumu paziņojumus, kas pēc kāda laika pazūd. Diemžēl Sony nav spējis tikt vaļā no vēlmes uzstādīt dažādas reklāmu lietotnes un paša izveidotu lieku programmatūru, kas tikai lieki noslogo jau tā ne pārāk ātro procesoru.

    Uzkrītoši nepatīkami darbojas ekrāna paslidināšana ar pirkstu atbloķēšanas laikā, rodas sajūta, ka tieši tajā brīdī tiek startēti visi pasaules procesi, lai speciāli nomāktu jebkāda veida animācijas un visu citu skaisto. Tas pats būtu jāsaka par lietotnēm, pat kameras lietotne atveras cēli un svētsvinīgi lēni. Karaliene Elizabete II akceptē!

    Xperia E5 ir ieguvis pat divas tastatūras lietotnes – Sony paša izveidoto un SwiftKey. Aktīva ir Sony ekrāna tastatūra, SwiftKey kaut kur fonā palēnām atjauninās, bet to nākas pašam aktivizēt.

    Xperia E5 saņēmis iebūvētu atmiņas tīrītāju, kas pats izmēž aktīvās lietotnes no viedtālruņa atmiņas, lai kaut kā kompensētu nožēlojamo 1.5 GB RAM apjomu.

    Prasīgo spēlīšu dzenātāji var pilnībā aizmirst par Xperia E5 – var pat redzēt, ka braukšanas spēlēs tiek izlaisti kadri (dropped frame), lai tikai viedtālrunis spētu turēt līdzi spēles gaitai. Tāpat jāatzīmē, ka procesora karšana nekur nav pazudusi, pēc piecu minūšu rotaļām Xperia E5 jau ir nepatīkami turēt rokās.

    “Tukšgaitā” pilnībā atjaunināts Xperia E5 tērē gandrīz 900 MB no pieejamajiem 1.5 GB RAM un brīvi paliek aptuveni 9.2 GB no atmiņas. Nav kritiski, bet mūsdienām var arī nepietikt. Šeit prātā nāk drausmīgais Xperia M4 Aqua modelis ar brīviem 1.25 GB iebūvētajā atmiņā, kur vispār pat nevarēja sapņot pat par Facebook instalēšanu. 2 GB RAM ir minimums, šobrīd 1.5 GB RAM Android ierīcei likt ir vienkārši dumji un noziedzīgi.

    Atļaušos spekulēt, ka Xperia E5 iebūvētā atmiņa arī nav neko ātra, kas piedod papildus cēlu nesteidzību visam veicamajam. Kopumā – vāji. Tad jau labāk riskēt un ņemt kaut kādu Just5 Freedom X1 ar 3 GB RAM.

    xperia-e5-024

    Kamera

    Laba ziņa – Xperia E5 darbojas pieņemami labos gaismas apstākļos, tomēr ir jāsaprot, ka Xiaomi un Meizu ir par identisku cenu spējuši piedāvāt būtiski labākas kameras ar fāzes nobīdes autofokusu un citiem moderniem trikiem.

    Xperia E5 kamera visai nejauki sāk uzvesties pat apmākušās dienas laikā, fotogrāfijas ir negaidīti pelēcīgas, detalizācija ir vāja. Pat ar nagu pārbaudīju, vai kameras acij nav virsū rūpnīcas aizsargplēve. Atzīšos, ka vienu reizi šādi jau biju “aplauzies”, nācās pārtaisīt pusi no apskata pēc paša kļūdas konstatēšanas. Šoreiz kļūda ir Sony pusē.

    Kameras lietotne atgādina spējīgo Xperia X un Xperia Z sērijas modeļu kameras saskarni, tomēr arī te pabijis lielais Optimizators. Xperia E5 kameras iespējas pagraizītas tik tālu, ka nav pieejama pat panorāma. Manuālo metodi arī īsti nav jēgas aktivizēt, nekā manuāla tur nav.

    xperia-e5-foto-002 xperia-e5-foto-007 xperia-e5-foto-004

    Kā jau minēju, kameras lietotne startējas ilgi, arī virtuālā slēdža poga ne vienmēr reaģē, dažkārt kamera lietotne vēl kaut ko rēķina pāris sekundes pēc kadra uzņemšanas. HDR fotogrāfijas tiek līmētas kopā bez jebkādas pašiniciatīvas divu “no rokas” uzņemtu bilžu kopā salāgošanā, attiecīgi HDR uzņemšana iespējama tikai ar statīva palīdzību.

    Uzskatu, ka Xperia E5 kamera ir nepamatoti vāja. Krāsas varbūt arī ir pieņemamas, bet viss uzņemšanas process un nederīgo attēlu skaits ir vienkārši atbaidošs.

    xperia-e5-foto-001 xperia-e5-foto-011 xperia-e5-foto-006

    Noslēgumā

    Sony Xperia E5 ir klasisks pierādījums liela ražotāja nespējai piedāvāt budžeta klases ierīces. Ja ir paredzēts no vienas ierīces pārdošanas pelnīt 120 eiro, tad tas tiek izžmiegts kā no 700 eiro, tā arī no 180 eiro viedtālruņa. Šausmas!

    Neskaitāmi Ķīnas konkurenti par līdzīgu un zemāku cenu piedāvā pārākus un būtiski labākus viedtālruņus, kas jau mērojas spēkiem ar pagājušā gada flagmaņiem. Xiaomi Mi4C modelī par 125 dolāriem atradīsim ne tikai Snapdragon 808 procesoru (kāds bija pagājušā gada LG G4 flagmanī) un 2 GB RAM, bet arī labāku kameru un pat USB Type-C uzlādes iespējas. Pie 200 dolāru atzīmes dižā Ķīna piedāvās ātrus autofokusus spēcīgām kamerām un zibenīgus pirkstu nospiedumu nolasītājus.

    Ja ir nepārvarama vēlme vidēji nesaprātīgi iztērēt 180 eiro – labāk met aci kaut Just5 virzienā. Xperia E5 ne ar ko neizceļas, lai varētu teikti, ka ir jēga veikalā meklēt tieši šo viedtālruņa modeli. MediaTek procesora izvēle pārvelk treknu svītru iespējamiem Android atjauninājumiem.

    Līdz nākamajam Sony modelim Xperia XA ir milzīgs cenas lēciens, par izdotajiem peso iegūsi kaut nedaudz lietojamu procesoru un 2 GB RAM. Kamera arī nebūs tik krimināla.

    Reti tā atļaujos atzīt, bet es Xperia E5 nevaru ieteikt.

    xperia-e5-017

    Patika

    + izmantotā plastmasa

    Nepatika

    – ātrdarbība
    – ekrāns
    – kamera
    – korpusa krāsu izvēle

     

     

    Tur nav ko slēpt - Sony neprot taisīt lētus viedtālruņus. Ja vien kāds mūsdienās uzdrīkstas 180 eiro telefonu dēvēt par lētu...

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    4
    Ekrāns
    5
    Kamera
    4
    Veiktspēja
    2
    Programmatūra
    5
    Akumulators
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Lapsinieks
    20.10.2016 11:18

    Divi skumji kastaņi uz netīra trauku dvieļa – mani šodienas favorīti!

    20.10.2016 11:52
    Reply to  Lapsinieks

    Jā, es šo ieraudzīju un man arī sariesās kaklā kamols. Tāpēc tapa paraugs slikta apgaismojuma fotogrāfijai.

    x
    20.10.2016 12:24
    Reply to  Lapsinieks

    tas simboliski, kā divi zemē nomesti simti….

    Daris
    20.10.2016 14:07

    Labs objektīvs apskats. Tiešām, kam maksāt 180 par šo te? Pat LV internetbodēs par šādu cenu var atrast normālas ierīces ar labākām specifikācijām. Atceros, man lielākais deal tajos bija Meizu M2 par 100(sic!) eiro.

    Mannsja
    18.08.2017 01:59

    Es turu rokas identisku Telefonu. Ekrans shit. Saplesu 1 menesi ar to saaudzibu. Nu nomainits. Kamera mani apmierina, tik tumsa rodas tie krasainie punktini. Ta ka neesmu spelisu cienitajs, Telefonu lietoju del interneta un piezvanisanas. Nu es citu gribetu, bet pasaule gan jau ir sliktaki tlf

    Reklāma
    Tur nav ko slēpt - Sony neprot taisīt lētus viedtālruņus. Ja vien kāds mūsdienās uzdrīkstas 180 eiro telefonu dēvēt par lētu...Sony Xperia E5 apskats