Web Analytics
More
    Reklāma

    Bite noslēdz sadarbības līgumu ar Huawei par 5G tehnoloģiju attīstīšanu Latvijā

    Jaunākie raksti

    Šodien Šenzeņā, Bite, svinīgā ceremonijā vienojās ar Huawei par 5G izveidi, kā arī kopīgu sadarbību, ar mērķi uzsākt testus, izmēģinājumus un veikt citas nepieciešamās darbības, lai ieviestu 5G internetu Latvijā.

    Straujā tehnoloģiju attīstība veicina ne tikai inovācijas, bet arī padara mūsu dzīvi vienkāršāku. Jau šobrīd izteikti lielākā daļa Bites klientu lieto viedtālruni un mobilo internetu. Lai to nodrošinātu, ir jāturpina nepārtraukta tehnoloģiskā attīstība.

    “Kopš ieviesām 4G savā tīklā, kas, bija pavisam nesen, klienti mobilo internetu lieto jau septiņas reizes vairāk. Arī ierīces, kas atbalsta šo tehnoloģiju, bija dārgas un retāk sastopamas. Tomēr arī klienti vēlas adaptēties pēc iespējas ātrāk un šobrīd to telefonu daudzums, kas atbalsta 4G, mūsu tīklā trīskāršojies, ” saka Bite Latvija komercdirektors Kaspars Buls, “Tas nozīmē, ka pie nākotnes tehnoloģijām ir jāstrādā jau šodien. Latvija, mobilo tehnoloģiju un to pieejamības ziņā, ir viena no attīstītākajām valstīm pasaulē. Un mēs gribam, lai tas tā būtu arī nākotnē. Jau šobrīd mēs redzam, ka tuvāko gadu laikā strauji augs lietu interneta izplatība. Šobrīd šīs tehnoloģijas vēl ir dārgas, nereti sarežģītas un ne pietiekami funkcionālas. Taču mēs redzam, ka šī popularitāte augs un, lai nodrošinātu tās darbību, būs nepieciešams jaunākas paaudzes mobilais internets.”

    Tuvākie soļi, tuvojoties 5G internetam, jau tiek sperti. Jau šogad Bites tīklam tiks pievienotas vēl 80 4G+ stacijas un gada beigās izmēģināts 4,5G internets, kas šobrīd vēl Latvijā nav pieejams.

    “4,5G ir nākamais solis, kas ved tuvāk 5G. Mēs jau kādu laiku strādājam, veicam testus un pārbaudes. Paredzams, ka jau nākamā gada pirmajā pusē tirgū parādīsies pirmās klientiem pieejamās ierīces, kas atbalstīs šo tehnoloģiju, tādēļ gribam būt gatavi uzreiz to arī piedāvāt,” turpina Kaspars Buls.

    Vienošanās par 5G, jeb savstarpējas sapratnes memorands, tika parakstīts 12.oktobrī, Ķīnā, piedaloties Huawei vadošajiem pārstāvjiem un Bite Latvija vadītājiem, kā arī nozares žurnālistiem. Memorands paredz, ka gan Bite, gan Huawei uzskati par 5G nozīmi un nepieciešamību sakrīt. Tāpat, abas puses vienojās par darbu, kas kopā jāveic, lai šo tehnoloģiju pēc iespējas ātrāk un veiksmīgāk īstenotu Latvijā.

    Šajā svinīgajā dienā Biti uz Ķīnu pavada arī Kursors.lv, tāpēc kādā brīdī publicēsim arī plašāku Bites vadītāja skaidrojumu par šīs vienošanās nozīmi un konkrētiem plānotajiem soļiem. Ķīnas lielais ugunsmūris nav nekāds mīts un nevaram garantēt, kad izdosies publicēt šo materiālu :)

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    58 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Lapsinieks
    12.10.2016 17:40

    vajag nodalīt preses relīzi no saviem pierakstījumiem.

    12.10.2016 17:42
    Reply to  Lapsinieks

    Jo?

    Lapsinieks
    12.10.2016 18:53

    lai nav jāmin, vai tas, ka Kursors brauc līdzi ir preses relīzes daļa vai nav :D

    12.10.2016 22:01
    Reply to  Lapsinieks

    Bet tu taču zini, ka ir jāatver un līdz pēdējam vārdam jāizlasa pilnīgi visi Kursora raksti. Tad arī atradīsi visas mūsu domu pērles :)

    Kaaja
    12.10.2016 21:08

    Būsim reālisti – pa lielam šis ir tikai PR gājiens. Komerciāli pieejams 5G cilvēkiem Latvijā būs pieejams labākajā gadījumā ap 2020-2022. gadu!

    Lapsinieks
    12.10.2016 21:38
    Reply to  Kaaja

    un ne jau bite noteiks trendu, bet gan jau tas pac LMT

    12.10.2016 22:03
    Reply to  Lapsinieks

    Kas tev liek tā domāt? Cik man zināms, tad gan Bite, gan LMT šobrīd jau diezgan aktīvi domā par 5G tehnoloģijām un pakalpojumiem, ko ar to palīdzību varēs piedāvāt saviem klientiem. Tikai laiks rādīs kuram operatoram ātrāk sanāks sakarīgi pirmie pakalpojumi.

    Lapsinieks
    13.10.2016 08:35

    Nu Bite arī āfrikā ir tikai bite… LMT jau sen klusītēm rukā vaiga sviedros šajā virzienā. Ja nekas nemainīsies spēku samēros (kāds kādu pārpirks) tad LMT turpinās iet pa priekšu.

    Mārcis Buhholcs
    13.10.2016 10:06

    Lielākiem G vajag 2 lietas – pārklājumu un pietiekami spēcīgu core tīklu.

    14.10.2016 20:43

    Jā, taisnība, 5G izbūvei vajag masīvas izmaiņas tīkla aparatūrā. Un arī ieguvumus no šāda tīkla “tantei Bauskā” būs grūti izskaidrot. Jo ar ātrumu vairs nevienu nepārsteigsi, bet, piemēram, zemu latency tante nesapratīs. Lietu interneta mantas viņai arī diez vai ir tiešā mērā aktuālas. Autonomie auto vēl jo mazāk. Būs grūti operatoriem komunicēt par to kāpēc tagad 5G dēļ ir jāmaksā vairāk.

    banana
    13.10.2016 20:28
    Reply to  Lapsinieks

    Gan jau LMT ‘pirmā’ sāks piedavat 5G, tādejādi nosakot nepamatoti augstu cenu par pakalpojumu, bet tad sekos Bite kura piedāvās to pašu tikai ~50% lētak, bet salīdzinot protams, ka ar mazaku parklājumu un tad kaut kad arī pieslēgsies Zviedri un sāks konkurēt ar Biti tādējadi vēl pazeminot tirgū šo pakalpojuma maksu. Un teiksim kamēr Bitē & Tele2 maksās ~15eur 5G tarifu plāns, tāds pats plāns LMT – 25eur! (tā vismaz ir ar 4G gadījumu) Tapēc swaggeri dzīvojot Rīgā vai citos pilsētu centros bļaustīsies un mierinās sevi, ka 10eur/men vairāk LMT prasa pamatoti jo ‘LMT’ ir labāka zona un takš ‘jāatbalsta savējie’….

    Galu galā man jau patīk ka VALSTS firma, kurai ir pieejamas valsts subsīdijas(tapēc arī vienmēr ir ‘pirmajiem’ jo no valsts kases var atļauties) par identiskiem pakalpojumiem prasa ievērojami vairāk nekā ārvalstu uzņēmumi kuri visu veic no savām kabatām un nav nodokļu maksātāju neierobežotais drošības tīkls…. ;)

    Lapsinieks
    13.10.2016 20:47
    Reply to  banana

    pārspīlē krietni. skatos savu LMT rēķinu – viss neierobežots – 19,90 eur. Tele2 – 18 eur, Bite – 19,50. Tobiš – +/- tas pats. nav par 60% dārgāk, kā to apraksti.

    Banana
    14.10.2016 11:38
    Reply to  Lapsinieks

    PROBLĒMA – tu skaties savu reiķinu un salīdzini ar konkurentu kataloga cenām.
    Esmu bitē kopš 2009 gada un man bites 4G sakumā piedavaja ipasu dīlu reiķinā – viss neierobežots zvani/sms/internets mēnesī piķoju 12.95eur(2eur letak no reikina nekā standartā+neierobezots nets, jo esmu labs klients)! Protams tagad viniem tur pa eiropu ar jaunajiem plāniem var ceļot internetu ziņā, bet es nē(lmt arī nē) pa to tavu “vienādo” menesa maksu. Bet tas jau cits stāsts.

    Ar manu atlaidi 6eur(~31%) lētāk, standartā 4eur(~21%) letāk bite. Tagad viniem tur pa eiropu braukā ar netu tapēc cena ‘novienādojusies’ ar lmt jau 10 gadus novecojušos un iestagnejusos ‘neatkarības’ plānu.
    ;) Un nē! Šovasar Latvijā zona man bija visur kur braucu!

    Lapsinieks
    14.10.2016 13:02
    Reply to  Banana

    Bite defoltā ir čmo. Tāpat kā Lukoil, Maxima, Baltcom. Tas ir mustura jautājums, mērķa auditorijas segmentācija. Mūdbords. Tev nogriezīs ātrumu, ja pārāk lielu apjomu sasniegsi – 100%. Gribēsi aizsūtīt sadarbības partneriem sms apveikumus, piemēram, 100 gab – un figaš – Bite izdomās, ka nodarbojies ar telemārketingu un nogriezīs. Uztrāpīsi zvanot uz kādu kreiso mājas telefonu – samaksāsi bargi pa katru minūti…
    Ejam tālāk – gribam jaunu telefonu. P9 – Bitē 26,46 ar 2 gadu līgumu. Man LMT 23 eiras ar atvērto. Un tā pa sīkumam tas Tavs pārsvars nonivilējas.

    banana
    14.10.2016 23:11
    Reply to  Lapsinieks

    Protams ir savi plusi un mīnusi katram. LMT jau ar nav nekāda ‘svēto’ kompānija. Zinu dažus kadrus kuri sit pie krūts LMT jau kopš pastāvēsanas, bet ir laiki kad spļaudās un gandrīz pariet pie cita OP (gan zonu, gan neta ātrumu, gan tarifu jautājumā) Telefonā lai bite ‘nogrieztu’ netu ir nez kas jādara – jābūt publiskam 24/7 atvertam hotspotam Rīgas centrā (tādejādi pārkāpjot lietošanas noteikumus un kompānija pamatoti piegriezīs tev skābekli.) Par mājas mob.netiem NERUNĀJU! Pats esmu pētniecības nolūkos mēnesī maksimālais iztērejis 12.5GB datu telefonā un kaut arī pārsvarā izmantoju 3-4gb mobīlos datus mēnesī, arī uz tādu pēkšņu datu lēcienu(~3.5 reižu vairāk), man nekas netika nogriezts vai piegriezts. Pagājušos ziemīšos sūtiju visiem savā kontaktu listē sms apsveikuma pantiņu (~60cilv) un nekas nenotika. ;) Nezinu moš ja no privātā pēkšņi sāc sūtīt 100+ vienā reizē tad kas notiek, bet tas ir saprotami un domāju ka JEBKURŠ op piegriezīs skābekli ja privāts abonements pēkšņi sūta simtem isziņas. (viņi ta saturu, kas rakstīts neredz, redz tik ka tiek sūtītas neskaitāmi simtu sms.) Ja vēlies tā darīt esi ‘Biznesa’ abonements un tad vari sūtīt saviem sadarbības partneriem pa visu Latviju kaut tūkstošiem ziņu dienā. Privātam šādas rīcības ir nepamatotas! Par LMT ‘atvērto’ līgumu es… Read more »

    Lapsinieks
    15.10.2016 00:59
    Reply to  banana

    100% droši zinu, ka par “refurbished” Tu runā blēņas.

    Lapsinieks
    15.10.2016 01:00
    Reply to  banana

    starp citu – sūtīt visiem bezpersoniskus pantiņus galīgi nav stilīgi…

    freelife
    16.10.2016 16:52
    Reply to  banana

    Tas teksts par atvērto līgumu un “refurbished” ir tik stulbi, ka pat sanāk smieklīgi :D

    banana
    17.10.2016 22:07
    Reply to  freelife

    Refurbishment is the distribution of products (usually electronics and electricals) that have been previously returned to a manufacturer or vendor for various reasons. Refurbished products are normally tested for functionality and defects before they are sold. It is repaired from the manufacturer and resold.
    The main difference between “refurbished” and “used” products is that refurbished products have been tested and verified to function properly, and are thus free of defects, while “used” products may or may not be defective.

    Cenšaties vēl ieskaidrot, ka tā nav! Neesmu bijis iekšā LMT, bet šaubos ka tur kas savādāk notiek!(kā augstāk aprakstīju)

    12.10.2016 22:04
    Reply to  Kaaja

    Taisnība, tikai pēc 2020. gada vispār būs pieejamas frekvences 5G tīklu izveidei. Tomēr jau tagad ir īstais laiks sākt darbu pie 5G izpētes un pakalpojumu izstrādes. Bez tam, līdz 5G vēl būs sauja 4.5G risinājumu. Pacietību!

    F
    12.10.2016 21:14

    Kas tā par Bites reklāmu?

    12.10.2016 22:04
    Reply to  F

    Kas tas par ne pārāk sakarīgu komentāru?

    oldschool zerolemon fan
    12.10.2016 23:40

    Aj, nezinu. Kaut kā es pat nepriecājos par iespējamu 5G attīstību Latvijā. Lai nodrošinātu tos mega ātrumus, vajadzēs mega jaudas – attiecīgi viss tiks piesāršots vēl vairāk ar izstarojumiem. Tikai nesakiet, ka tas nekādi neietekmē cilvēkus un dabu. Protams, ietekmē.

    13.10.2016 07:34

    Pēc sadarbības līguma uz sarunu noķēru Bite Latvija vadītāju Kasparu Bulu: https://youtu.be/D6qCdAeBf8s?t=434

    Lapsinieks
    13.10.2016 09:01

    filmēt nevarēja oficiāli, vai pārbaudīja un ņēma nost gadžetus?

    13.10.2016 10:36
    Reply to  Lapsinieks

    Mēs šajās dienās apmeklējam arī laboratorijas, kurās nevar ieiet ar kamerām. Šodien, piemēram, bija interesanta ekskursija laboratorijās, kurās testē Huawei telefonu izturību. Met no dažādiem augstumiem, loka kabeļus, saldē un karsē. Interesanti!

    Lapsinieks
    13.10.2016 10:56

    njā, bet kameru var piespraust kā pogu pie žeķetes… atceros, ka nokijā pārbaudīja, bezmaz čamdīja.

    13.10.2016 10:59
    Reply to  Lapsinieks

    Ieguvums nebūs to problēmu vērts.

    Lapsinieks
    13.10.2016 11:05

    no otras puses… visi lielie teh portāli sastāv no baumām, spiegu foto, līkiem… es savā laikā redzēju pāris tādus nokia modeļus, kas tā arī neparādījās atklātībā. a žaļ. bet nu tad arī nebija tik plašas tehniskās iespējas… tēlot supervaroņus un spiegus.

    digitalk
    14.10.2016 08:12
    Jānis Aļļens
    13.10.2016 08:31

    Sveiki, es savai draudzenei šārēju lmt internetu, jo bitei Raunā nav pat 2G. Priekš kam nevajadzīgas runas par 5G?!:):):)

    Lapsinieks
    13.10.2016 08:33

    Vasarā biju Slīteres purvos. Tur vispār nebija mobilo sakaru! Kristap, nokārto tak!!! Par ko mēs vispār te runājam???

    13.10.2016 08:48
    Reply to  Lapsinieks

    Paga, es vēl par Pušmucovu cīnos :)

    Nelabojams
    13.10.2016 09:00

    Vai jūs tiešām domājat, ka kaut kam ir jānotiek tikai Rīgā? Nedomāju, ka lauki ir apsmiekla cienīgi. Drīzāk jau pilsētas pēpēkstiņi, kam centimetrs sniega ir globālā katastrofa. Par tādu lietu, kā “attālinātais darbs” neesat dzirdējuši? Cilvēks var dzīvot augstvērtīgā vidē un darīt to pašu, ko piesmirdušā pilsētas birojā, piedevām vēl patērēdams stundām laika, lai tur nokļūtu. Attīstītās valstīs attālināti strādā jau 15 un pat 30% visu darba ņēmēju. Un tieši priekš tam arī laukos ir vajadzīgs labs nosegums.

    Lapsinieks
    13.10.2016 09:02
    Reply to  Nelabojams

    bļāviens, ko piesējies! Cilvēks Ķīnā cīnās par labākiem sakariem mums, a Tu te kautkādu stresu dzen.

    13.10.2016 10:33
    Reply to  Nelabojams

    Es par Pušmucovu nejokoju.

    Nelabojams
    13.10.2016 13:20

    Šķitās, ka tā ir ironija. Atvainojos, ja tā nav.

    bombelats
    13.10.2016 12:29
    Reply to  Nelabojams

    Attālināti var strādāt tikai tie, kam darbs ar datoru un bezkontaktā ar klientu ikdienas, nemaz jau nerunājot par fizisko darbu veikšanu uz vietām. Stipri apšaubu vai tādi ir 15%, kur nu vēl 30.

    Nelabojams
    13.10.2016 13:19
    Reply to  bombelats

    Vācijā ir 30%. Ja kas.
    Man pašam fiziski jābūt oficiālajā darba vietā reizi nedēļā – divās.

    bombelats
    13.10.2016 14:01
    Reply to  Nelabojams

    Nu var jau būt, ka neredzamā darbinieku daļa ir tik liela, nestrādāju Nodatbinātības Agentūrā.
    Bet esmu lasījis (avotu, diemžēl, nepateikšu), ka dažas kompānijas, šķiet, ka Google, ar bija to skaitā, kas nemaz negrib, ka darbinieki strādā attālināti, kaut darba specifika to atļauj, jo burzīšanās pa biroju kā komūnu ar kopējām kafijošanām, izklaidēm un tml., sekmē komunikāciju un līdz ar to ideju generēšanu darbam. Kā saka, divas galvas gudrākas par vienu.

    Lapsinieks
    13.10.2016 18:07
    Reply to  Nelabojams

    kādas blēņas. no kopējā nodarbināto skaita? Visa valsts sektora, rūpniecības, medicīnas, izglītības, transporta, komunālo saimniecību, veikalu, noliktavu, sab.ēdināšanu ieskaitot???

    Skābene
    13.10.2016 10:02

    Man LMT nav zonas Rīga plaza prisma veikalā un Ulmaņa gatves DEPO, arī pie ziepniekkalna ķīnas mūra signāla nav, a Jūs te par BITI un Pušmucovu! :)
    Par internetu runājot tas pats, ir vietas, kur pat LMT nav 2g.

    Lapsinieks
    13.10.2016 10:15
    Reply to  Skābene

    prizma veikalos liek signāla bloķētājus. lai tevi neviens nevar sazvanīt tik svarīgā brīdī un atturēt no nevajadzīga pirkuma.

    13.10.2016 10:34
    Reply to  Lapsinieks

    Kas tā par urbāno leģendu? Ir pierādījumi?

    Lapsinieks
    13.10.2016 10:37

    nav. bet LMT signāla nav ne plazā, ne imantas prizmā…

    13.10.2016 10:39
    Reply to  Lapsinieks

    Nav tur nekādu slāpētāju. Pati ēka ir ekranēts būris, kurai cauri neiet signāls. Ar tirdzniecības centriem mokās visi operatori.

    Lapsinieks
    13.10.2016 10:56

    protams, ka nav. bet skan labi.

    x
    13.10.2016 11:10

    Nezinu, cik dārga ir uzparikte, kas vai retranslē, vai pastiprina signālu un ko parasti izmanto šādās ēkās. Katrā ziņā, vāja/neesoša zona ir notestējama vēl pirms miltu paku salikšanas plauktos un tad viss ir atkarīgs no veikala – likt to verķi vai nē. Tiesa, viens verķis laikam apkalpos vienu operatoru, tātad, tas varētu būt naudas un lemšanas jautājums – likt visiem tīkliem vai nelikt nevienam.

    14.10.2016 20:53
    Reply to  x

    Es tā saprotu, ka tīri birokrātiski ir diezgan sarežģīti noorganizēt iespēju izbūvēt šādus tehnoloģiskos risinājumus tirdzniecības centros.

    bombelats
    13.10.2016 12:24
    Reply to  Skābene

    Tas cik Tev svaigi par Prizmu? Jā, agrāk tā bija, bet kad pēdējo reizi pirms apmēram mēneša tur biju, pat nobrīnijos – aš 4G rullēja.

    Mārcis Buhholcs
    31.10.2016 15:14
    Reply to  Skābene

    Jā, Nacionālās Bibliotēkas pagrabstāvā, pirms tur picocellus visi 3 operatori neuzlika…

    digitalk
    13.10.2016 17:36

    interesanti, kurš tam fona plakātam ir pielicis akcentu uz é?
    tā vien prasās – Bidē Latvia &Hujvej Baltic 5Ге singing ceremony ;)

    piedodiet par stulbu joku.

    Lapsinieks
    13.10.2016 18:06
    Reply to  digitalk

    nepiedosim.

    digitalk
    13.10.2016 18:26
    Reply to  Lapsinieks

    Bites komunikācijas menedžere Anete Jansone, tu pate, šeit, Kursorā?!

    Lapsinieks
    13.10.2016 18:29
    Reply to  digitalk

    b***… atšifrēji…

    digitalk
    14.10.2016 00:23
    Reply to  Lapsinieks

    [izvelk zvaignīšu skaneri]
    ņauka vai pankūka?

    14.10.2016 20:46
    Reply to  digitalk

    Šī laikam ir kaut kāda Huawei pašdarbība. Jo Lietuvas Bite tik tiešām ir ar to ķeburaino e burtu beigās.

    Gatis
    31.10.2016 23:33

    Bitei 4g internets īsti neiet kur tad vel 5g

    Reklāma