Web Analytics
More
    Reklāma

    Sphero BB-8 apskats

    Rotaļu robots ar ierobežotām iespējām Zvaigžņu Karu faniem.

    Jaunākie raksti

    Tāpat kā katram lielam vadonim vienmēr blakus ir kāda daiļava (šķiet tikai Napoleonam bija zirgs un tas pats baltā krāsā), arī multfilmu varoņus vienmēr pavada kāds uzticams draugs. Sniegbaltītei bija veseli septiņi rūķīši, Mazajai nāriņai dzeltena zivs, Salātlapiņai (multiplikācijas filmā Tangled) ir hameleons un tā uz priekšu. Arī Zvaigžņu Karos vairākus cilvēku varoņus pavada roboti, un, kopš pēdējās iznākušās filmas Star Wars: The Force Awakens, Zvaigžņu Karu fanu sirdis ir iekarojis robotiņš BB-8.

    Ar ko BB-8 ir tik izcils? Tas pīkst, bet nerunā, rada haosu un, protams, ir The Force Awakens filmas pozitīvo varoņu vairākkārtējs glābējs un brīdinātājs. Un nekādi neiztikt bez mazā palīga pārvēršanas dzīvā naudā jeb BB-8 iemiesošanas dažādās rotaļlietās.

    Reklāma

    Pievilcīgākais BB-8 pielietojums noteikti ir īsta robota izveide. Domāts – darīts, to paveica Sphero. Sphero BB-8 robots paredzēts tikai rotaļām, tam ar mācīšanos nav gandrīz nekāda sakara.

    Interesanti, ka Star Wars: The Force Awakens filmā redzamais BB-8 ir liela izmēra, Sphero ražots robots – strādājošs rekvizīts.

    bb-8-006

    Izskats un uzbūve

    Mums mirstīgajiem iegādājamais Sphero BB-8 ir drīzāk apelsīna izmēra sfēra ar noņemamu galvas daļu. Galva turas klāt ar magnētu, tai ir arī divi nelieli ritenīši. Sphero BB-8 līdzi nāk bezvadu uzlādes dokstacija, kas arī ieturēta labākajās Zvaigžņu Karu vizuālajās manierēs.

    Kā jau bija gaidāms, bezvadu uzlādes dokstacija nozīmēs visai ilgu uzlādes laiku, kas ir aptuveni trīs stundas. Tiek solīts, ka ar vienu uzlādi Sphero BB-8 braukās pa istabu stundu. Šo stundu nepārbaudīju, jo [būsim godīgi] spēļmanta nespēja manu uzmanību tik ilgi no vietas noturēt.

    Sphero BB-8 sadarbosies ar iPhone vai Android viedtālruni, atliek vien uzstādīt attiecīgu lietotni no veikala. Bez lietotnes izmantošanas varēsi Sphero BB-8 turēt blakus uz galda uzlādes dokā, tad robots ik pa laikam pašķoba galvu, bet neko citu nedara.

    bb-8-008

    Robots veidots no izturīgas plastmasas, kas mēdz ik pa laikam uzkrāt statisko elektrību un pa ceļam savākt matus un citus mēslus no grīdas. Ik pa laikam nāksies sakopt arī Sphero BB-8 galvas daļu, arī tā veikli savāks uzrullēto mēslu materiālu. Tiesa, mēslu vākšana ir gana niecīga un pārsvarā redzama, kad Sphero BB-8 pārvar mīksto grīdas segumu.

    Neliela sūdzība par Sphero BB-8 galvu noturošo magnētu – tas varēja būt spēcīgāks, jo Sphero BB-8 galva ik pa laikam nokrīt nost. Ja robots ieskrien sienā vai krēsla kājā, galva gandrīz vienmēr jāmeklē rokā pārdesmit centimetrus no negadījuma vietas. Protams, ir jāsaprot, ka magnēts nedrīkst būt mežonīgi stiprs, tad Sphero BB-8 galva nekur nekustēsies. Sphero BB-8 galvai ir tieksme parasti neatrasties robota augšdaļā, te mums reklāma drusku šo to piedzejo klāt. Sphero BB-8 galvai ir nelielu antenu pāris, tās visai veikli lokās un laika gaitā, visticamāk, nolūzīs, ja bieži izdosies iestūrēt Sphero BB-8 sienās vai citos objektos.

    Kopumā biju gaidījis nedaudz labāk nostrādātu robotu. Iepriekš apskatītais Ollie robots dzīvē daudz precīzāk attēlo reklāmās redzamo, Ollie arī šķiet interesantāks spēļu biedrs, bet par to nedaudz vēlāk.

    Sphero BB-8 spēs pārvietoties par asfaltu (nav ieteicams, jo pastiprināti skrāpē robotu), koka grīdas segumu, flīzēm, laminātu, betonu u.tml. Sphero BB-8 pārvarēs arī dažādus tepiķus un pat ļoti īsi pļautu zāli.

    Sphero BB-8 cena ir aptuveni 135 eiro.

    bb-8-011

    Lietotne un savienojums

    Sphero BB-8 savienošana ar viedtālruni ir vienkārša – uzstādi lietotni, startē Bluetooth un lietotni, piesit ar viedtālruni Sphero BB-8 un tas pats savienosies. Interesanti, ka Sphero BB-8 spēs arī uzstādīt programmatūras atjauninājumu ar Bluetooth palīdzību. Sphero BB-8 uzreiz ir gatavs darbam (programmatūras atjaunināšana aizņēma kādas pāris minūtes).

    Sphero BB-8 lietotne ir visai vienkārša, tā ir vēl ātrāk aptverama par Ollie lietotni, jo Sphero BB-8 spēj pārvietoties tikai pa horizontālu, gludu virsmu. Nekādi lēcieni, nekādi triki ar Sphero BB-8 nav iespējami.

    Lietotne ļauj vadīt Sphero BB-8 ar virtuālu džoistiku, tāpat pieejami dažādi iepriekš noteikti kustību raksti, Sphero BB-8 tirināšanās un citi nieki.

    Ar Sphero BB-8 lietotnes palīdzību varēs noklausīties dažādus robota izdvestus trokšņus, kas ņemti tieši no filmas. Tiesa, nāksies izmantot austiņas.

    Visai interesanta ir Sphero BB-8 vadība ar balsi, atliek vien robotam uzkliegt “OK BB-8” [okej bībī-eit], pēc tam izsaukt komandas “Run away”, “Look around” un “How are you feeling?”. Sphero BB-8 tevi apbalvos ar nelielu deju.

    Tā saucamā Patrol Mode ļauj Sphero BB-8 klejot pa istabu paša izvēlētā maršrutā. Patrol Mode laikā Sphero BB-8 vāc dažādu informāciju par paātrinājumu, apkārtējās vides temperatūru, objektu tuvumu. Diemžēl šī informācija neļauj veidot istabas karti, tomēr to ir interesanti pavērot pāris minūtes.

    Teorētiski tiek solīts, ka Sphero BB-8 palēnām mācās tā izmantošanas laikā. Diemžēl es nespēju saskatīt Sphero BB-8 adaptīvo personību, varbūt par maz ar to nodarbojos.

    bb-8-014

    Ar Sphero BB-8 lietotni var ierakstīt nelielu ziņojuma video un to atskaņot, iztēlojoties, ka BB-8 nodrošina hologrāfisku ziņas attēlojumu, gluži kā Zvaigžņu Karos pieklājas.

    Līdzīgi kā Ollie, arī Sphero BB-8 ir gaismiņa, kas tiek izmantota robota virziena iestatīšanai. Pretējā gadījumā nu nekādi nevar saprast, kurā virzienā Sphero BB-8 dosies. Manuprāt, Sphero BB-8 virzienu nācās pārkalibrēt daudz retāk par Ollie, tomēr Sphero BB-8 nekur nespēj lēkt vai uzbraukt stāvumā.

    Noslēgumā

    Jāatzīst, ka no Sphero BB-8 neko diži daudz negaidīju, jo sfēras forma robotu pamatīgi ierobežo. Arī programmēšanas iespējas ir visai ierobežotas, ja šo robotu salīdzina ar nesen apskatīto Ollie. Protams, katrs pats var vērt vaļā SPRK Lightning Lab lietotni un izmēģināt spēkus. SPRK Lightning Lab lietotne pamatā paredzēta skolas vecuma bērniem, lai tie varētu izprast programmēšanas pamatus.

    Sphero BB-8 spēs piesaistīt Star Wars fanus, bet pārējiem ieteikti mest aci vismaz Ollie virzienā. Sphero Ollie ir daudz spējīgāks robots ar labāku caurgājamību, Ollie gana veikli brauks ārpus telpām, kur Sphero BB-8 būs nespēcīgs un pārāk lēns.

    Sphero BB-8 saņēmis bezvadu uzlādi visai glītā dokstacijā, robotu nāksies lādēt aptuveni trīs stundas. Ar vienu uzlādi Sphero BB-8 darbojas aptuveni stundu. Visai ērti izveidots Bluetooth Smart savienojums ar viedtālruni.

    Tiek solīts, ka Sphero BB-8 spēs noķert viedtālruņa signālu 30 metru attālumā, tomēr nelielo bumbiņu ir gana grūti ieraudzīt un attiecīgi arī vadīt jau 10…12 metru attālumā.

    Kopumā uzskatu, ka Sphero BB-8 ir ar Star Wars smukumiem apveltīta oriģinālā Sphero robotbumba. Tiesa, tiek solīts, ka Sphero BB-8 var savienot ar Force Band aproci, kas nodrošina daudz stilīgāku un filmu idejai atbilstošāku Sphero BB-8 vadību. Star Wars fani noteikti novērtēs Sphero BB-8 ja ne kā rotaļlietu ripināšanai pa istabu, tad pavisam noteikti kā dancojušu galda dekoru gan! Un ja vēl Sphero BB-8 galva tik bieži nekristu nost…

    fb_and_package_0689f5fa-57f4-4e5e-a32b-9bca65d8c9a7

     

    Patika

    + pamatīga uzbūve
    + unikāla spēļmanta
    + bezvadu uzlāde
    + vienkārša vadība

    Nepatika

    – ierobežotas kustības, triki
    – samērā dārgs
    – manuprāt, robots varēja būt dižāks izmēros

    Rotaļu robots ar ierobežotām iespējām Zvaigžņu Karu faniem.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    6
    Programmatūra
    5
    Akumulators
    7
    Jautrība
    3
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kaspars
    29.09.2016 17:32

    Būtu labāk uzrakstījuši par droniem..ļoti interesantas lietas DJI un goopro nupat ir noprezentējuši..

    29.09.2016 18:11
    Reply to  Kaspars

    Par GoPro jaunumiem mēs gan rakstījām. Ar DJI arī gan jau iespēsim tikt galā.

    Kaspars
    30.09.2016 09:40

    Labi, labi..gaidam :)

    Ieva Vētra
    30.09.2016 13:17

    Lieliski. Nopietni par nenopietno. :D :D

    Kristīne
    03.10.2016 18:25

    Jautrības ziņā gan vērtētu BB-8 augstāk. Skolas vecuma bērniem ir lielāka sajūsma par robotu!

    09.10.2016 21:10
    Reply to  Kristīne

    Man sākumā arī BB-8 šķita visai jautrs, bet R.E.V. mašīnas un Ollie ir kārtu universālāki, tik ātri neapnīk.

    Reklāma
    Rotaļu robots ar ierobežotām iespējām Zvaigžņu Karu faniem.Sphero BB-8 apskats