Web Analytics
More
    Reklāma

    EDI Zinātnieku naktī aicina iepazīt viedos audumus, biometrijas iespējas, iegultās sistēmas un viedo transportu

    Jaunākie raksti

    Elektronikas un datorzinātņu institūta (EDI) zinātnieki piektdien, 30. septembrī, aicina iepazīties ar saviem sasniegumiem un atklājumiem viedo tehnoloģiju jomā.

    Pasākuma apmeklētāji varēs uzzināt, kas ir bezvadu sensoru tīkli, aplūkot sevi un citus priekšmetus no robotu un viedo automašīnu skatu punkta un iepazīties ar EDI izstrādāto īpaši precīzo laika mērīšanas iekārtu, kuru NASA lieto pusē no savām pasaules satelītu lāzerlokācijas stacijām.

    Reklāma

    Uzzināt vairāk par viedo transportu varēs aplūkojot kustīgu vilciena modelīti, kas demonstrē projektā DEWI izstrādāto vilcienu sensoru tīklu un iesēžoties pašbraucošā auto prototipā, kas piedalījies Grand Cooperative Driving Challenge un ir izstrādāts Valsts pētījumu programmas ietvaros. Tāpat varēs redzēt modeļu pašbraucošo auto trasi, kas ziemā tiks izmantota sacensībām, kurās interesenti varēs piedalīties ar saviem auto modeļiem un/vai vadības algoritmiem. Apmeklētājiem būs iespējams aplūkot un vadīt gan šos auto modeļus, gan braucošus un lidojošus robotus, kā realitātē, tā arī virtuālajā vidē.

    Pasākumā varēs arī uzzināt arī to, kā attēlu apstrāde palīdz skaitīt un atpazīt automašīnas uz ceļa, kokus mežā vai melanomas pazīmes uz ādas, un uzvilkt virtuālās realitātes brilles un iejusties virtuālajā pasaulē.

    Ne vien aplūkot, bet arī izmēģināt varēs dažādas valkājamās ierīces, piemēram datora kontroli ar galvas palīdzību (Valsts pētījumu programma), ķermeņa aktivitāti nosakošu apģērbu (projekts HIPPAC) u.c. Pasākuma apmeklētāji varēs arī pārbaudīt, cik precīzi darbojas plaukstas biometrijas iekārta, kas ļauj pēc rokas asinsvadu informācijas kontrolēt piekļuvi telpām.

    EDI muzejā varēs iepazīties ar institūta vairāk nekā 50 gadus ilgo vēsturi. Tūres ar gidu tiks rīkotas reizi 20-30 minūtēs.

    Šogad pirmo gadu Zinātnieku naktī piedalīsies arī EDI telpās esošā kopā darbošanās darbnīca (hackerspace) Make Riga. Viņi ne tikai demonstrēs savu biedru trakākos tehnoloģiskos projektus, bet arī iedvesmos uz radīšanu un eksperimentiem, kā arī gaidīs jaunus biedrus.
    Zinātnieku nakts EDI notiks Rīgā, Dzērbenes ielā 14 (Teikā) no 18.00 līdz 22.00. Turpat blakus iespējams apmeklēt arī Latvijas Organiskās sintēzes institūta un Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūta rīkotos Zinātnieku nakts pasākumus.
    Zinātnieku nakts ir Eiropas mēroga pasākums, kuru organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar Latvijas augstskolām, zinātniskajiem institūtiem un muzejiem. Zinātnieku nakts mērķis ir atraktīvā veidā skaidrot zinātnes sasniegumus un ļaut plašākai sabiedrībai ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos.

    Sīkāka informācija par pasākumu: http://info.edi.lv/zn2016

    a3_zinatnieku_nakts_edi

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma