Web Analytics
More
    Reklāma

    Sphero Ollie apskats

    Visai interesants spēļu robots, varētu vēlēties labāku caurgājamību.

    Jaunākie raksti

    Nevienam nebūs noslēpums, ka pieaugušie, gluži tāpat kā bērni, labprāt rotaļājas ar savam vecumam atbilstošām (un bieži arī mazāk atbilstošām) mantiņām. Citam tas būs motocikls, citam varbūt kāda 10 000 gabaliņu melnbalta Manhetenas ainavas puzle, bet tehnoloģiju laikmetā būs pavisam grūti norobežoties no robotiem.

    Manā jaunībā šos “robotus” dēvēja par mašīnītēm ar tālvadības pulti, taču šodien mašīnītes ir pārdzimušas dažādās formās un izpildījumos, ražotāji ignorē pultis, jo tās taču var aizstāt ar viedtālruni.

    Reklāma

    Visai jautrai izmēģināšanai saņēmām Sphero Ollie, Sphero BB-8 Zvaigžņu karu robotu un arī visai dullas R.E.V. automašīnītes.

    ollie-001

    Izskats un uzbūve

    Par Sphero Ollie noteikti būs dzirdējuši daudzi tehnoloģiju entuziasti. Sphero Ollie pirmo reizi tika parādīts CES 2014 tehnoloģiju izstādes laikā, tomēr pie plašākas publikas robots nonāca gandrīz gadu pēc parādīšanas izstādē.

    Sphero Ollie veidots no ļoti izturīga (un tie ir mani, nevis bukleta vārdi) polikarbonāta, robotam ir divi riteņi, to apvalki ir noņemami. Ollie ir cilindra formas un aptuveni 12 centimetrus plats, 8 cm augsts un sver ap 600 gramiem. Uz paša robota izvietots Sphero logotips un microUSB uzlādes pieslēgvieta. Ollie uzlādes un lietošanas laikā spīdina pāris LED diodes.

    Sākotnēji šķiet, ka Ollie ir nedaudz trausls, tomēr tas nevienā mirklī nepierādījās. Visus sitienus uzņem riepas un cilindra galos esošie vairogi. Un kā gan citādi, jo Ollie ir paredzēts ne tikai braukšanai pa zemi, bet arī trikiem un lēcieniem.

    ollie-010

    Ollie aksesuāru klāstā (iegādājami atsevišķi) ir dažāda raksta riepas – Nubby Tires ir standarta aprīkojumā, piepērkamas ir Ultra un Turbo Tires. Pieejams arī visai padārgs tramplīns.

    Ražotājs sola, ka Ollie ar vienu uzlādi spēs darboties stundu, kas ir visai ievērojams rādītājs. Uzlāde nodrošinās vairāk nekā 40 minūšu spēļu laiku, vairāk man nebija pacietības robotu ripināt. Ollie pilnīgai uzlādei būs nepieciešamas vismaz divas stundas.

    Zem gumijas riepām slēpjas Prime Hubs, kas atbilst automašīnas diskiem, turklāt Ollie būs iespējams izmantot bez riepām. Ar plikiem Prime Hubs Ollie kļūst par driftmašīnu. Maksimālais Ollie ātrums esot ap 22 kilometriem stundā – tātad 6 metri sekundē, diez vai Ollie būtu uzskatāms par standarta trīsistabu dzīvokļa rotaļlietu.

    Ollie cena ir aptuveni 100 eiro.

    ollie-015

    Viedierīces lietotnes

    Ollie vadībai varēsi izmantot viedtālruni ar Android vai iOS operētājsistēmu, kā arī nāksies uzstādīt Sphero izstrādātu lietotni. Tiesa, Ollie var vadīt un pat programmēt ne tikai ar oriģinālo lietotni, pieejamas vairākas citas robota darbināšanai paredzētas lietotnes, piemēram, Tickle un Tynker lietotnes. Godīgi atklāšu, ka visu lietotņu izmēģināšanai man laika nepietika, tomēr pieejamo lietotņu un iespēju klāsts liek domāt, ka Ollie nekur nepazudīs arī pēc pāris gadiem.

    Ollie lietotne ir visai vienkāršota, tā dala ekrānu divās daļās, no kurām viena paredzēta virtuālam džoistikam, kamēr otra puse atbild par pāris Ollie triku aktivizēšanu. Nedaudz nākas izprast Ollie vadību, jo būtu ieteicams pārkalibrēt Ollie virzienu katru reizi uzsākot rotaļas. Tāpat Ollie var sajukt un, visticamāk, sajuks visi virzieni, kad robots kaut kur ietrieksies. Ollie virziena pārkalibrēšana noris daudz biežāk, nekā tu to vēlētos.

    Ar Ollie lietotni varēsi iestatīt maksimālo ātrumu, ātruma uzņemšanas agresivitāti, driftēšanu un pāris citas nianses. Pārsvarā Ollie iestatījumi uzskatāmi par mēģinājumu un kļūdu metodi. Pamēģini, neder, regulē vēl.

    Ollie nav ieslēgšanas pogas, robots aktivizējas, tikko to noņem no lādēšanas vai arī kad robotam pieskaras ar viedtālruni, kurā aktivizēta Ollie lietotne. Ollie saziņai ar viedtālruni izmanto Bluetooth LE, turklāt savienošanos nodrošina lietotne automātiski, atliek vien pieskarties Ollie ar viedtālruni. Robots nav ūdensdrošs, toties tam nekaitēs smiltis.

    honor-8-foto-018

    Reklāma pret realitāti

    Ollie reklāmās braukā pa klintīm, kalniem, smiltīm, bet tās visas ir vismaz daļējas muļķības. Dzīvē viss nav tik skaisti – sausās smiltīs Ollie vienkārši nebrauc uz priekšu, zāle arī ir nepārvarams šķērslis. Tā kā Ollie ir ne pārāk liels robots, arī nelīdzens asfalts to var ļoti veikli samest, tādējādi Ollie pazaudē virzienu un to nākas pārkalibrēt.

    Pa gludu asfaltu, flīzēm, grīdas dēļiem, cietu tepiķi un līdzīgiem materiāliem Ollie brauc bez bēdu. Uz gludām virsmām var un pat vajag ņemt nost gumijas riepas, atstājot vien plikus diskus. Tādējādi Ollie sāks driftēt. Ārpus mājas Ollie ļoti veikli ieskrienas, bet tad tas kļūst gandrīz nevadāms, jo katra stūrēšanas kustība liks Ollie apmest gaisā kūleni un atkal pazaudēt virzienu.

    ollie-007

    Pamatīgais Ollie ātrums var apskrāpēt mēbeles, tāpēc iekštelpās jābūt uzmanīgam. Ar noņemtām riepām Ollie bremzē visai gausi.

    Tā kā visas Ollie kustības pieskata lietotne un skārienekrāns, tad gadās visādi. Dažkārt spēļu karstumā gadās iziet no lietotnes, tad ir atkārtoti jāpieslēdzas robotam. Dažkārt jūk virzieni, triki, te atliek vienīgi mācīties. Reklāmas video viss izskatās tik vienkārši, bet faktiski Ollie vadība ir pietiekami sarežģīta. Ar īstu pulti un džoistiku tas būtu daudz ērtāk un vienkāršāk.

    ollie-012

    Programmēšana

    Jau atzinu, ka man neizdevās pārlieku daudz laika veltīt vienam no saņemtajiem robotiem, tāpēc ar programmēšanas sadaļu pārlieku neaizrāvos. SPRK Lightning Lab for Sphero lietotne izmanto tā saucamās “drag and drop” komandas, kas atvieglo darbu ar lietotni. Šo lietotni izmanto daudzviet pasaulē, lai bērniem mācītu programmēšanas pamatus.

    Ollie programmēšana var nodrošināt precīzākas robota kustības, robotu var iemācīt izbraukt caur krāsu, kaut ko uzrakstīt. Izbraukt labirintu un pašam apstāties. Jāatzīst, ka man vienkārši trūkst iztēles…

    Ollie var programmēt arī ar Tickle un Tynker lietotnēm. Pieredzējuši tehnoloģiju fani var mesties orbBasic skāvienos, kas ļauj izmantot teksta programmēšanu, tātad arī daudz plašākas Ollie iespējas.

    Ar Sphero Draw lietotni varēsi viedierīces ekrānā izzīmēt Ollie vēlamo ceļu.

    ollie-016

    Noslēgumā

    Ollie ir visai interesanta alternatīva ierastajām radiovadāmajām mašīnītēm. Diemžēl Ollie vadība ar viedtālruni nav informējoša, pamatīgi ir jāpiešaujas pie virzienu pārvaldības. Sākotnēji visai mulsinoša ir Ollie virziena kalibrēšana, bet pie tās pierod, jo pārkalibrēt Ollie nākas samērā bieži. Neviens lēciens neizpalika bez vismaz daļējas Ollie virziena pieregulēšanas.

    Varētu vēlēties, lai Ollie būtu izmēros prāvāks, tādējādi tas spētu pārvarēt zāli un mīkstākas smiltis. Esošais Ollie izmērs ļauj ar robotu rotaļāties istabā vai uz asfalta. Droši vien ideālākais variants būtu pārņemt kādus pārsimt klusākus lielveikala kvadrātmetrus ar gludu flīzējumu. Tāpat par Ollie trasi varētu pārvērst pazemes vai daudzstāvu stāvvietas, kur grīdas sedz gluds, lakots betons.

    Sphero Ollie ar Bluetooth LE spēj turpināt savienojumu aptuveni 15 līdz 20 metru attālumā. Tālāk īsti nav jēgas, jo Ollie ir grūti saskatīt, noteikt un pārvaldīt kustības vektoru – vēl sarežģītāk. Sphero sola, ka Ollie nodrošina savienojumu ar viedtālruni līdz 30 metriem.

    ollie-013

    Ollie varētu kļūt interesants bērniem no aptuveni sešu gadu vecuma, jo pirms tam bērni nespēs pietiekami veikli reaģēt uz robota vadību viedierīces ekrānā un programmēšana vispār ir ārpus dienaskārtības.

    Ja būsi ar Ollie kaitinājis savu suni, vari būt pilnīgi drošs, ka dzīvais kustonis akumulatoru darbināto kustoni kādu jauku dienu sagrauzīs. Sphero tieši šī iemesla dēļ uzsver, ka Ollie var aizmukt no mājdzīvnieka un Ollie necieš ūdeni.

    Patika

    + akumulatora darbības laiks

    + izturība

    + ātrums un manevrētspēja uz gluda seguma

    Nepatika

    – sarežģīta vadāmība

    – nebrauc smiltīs (melīga reklāma)

    – varēja būt lielāks, platāks, lai negāztos apkārt straujos manevros

    Visai interesants spēļu robots, varētu vēlēties labāku caurgājamību.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    7
    Programmatūra
    5
    Akumulators
    8
    Jautrība
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Pumba
    27.09.2016 15:34

    Ja Ollie var aizmukt no mājdzīvnieka, tad jau par gadžetu nav jāuztraucas. Kaut kā jau izkaros sev pleķīti istabas. :)

    digitalk
    27.09.2016 16:01
    Reply to  Pumba

    zem dīvāna, putekļzaķu sabiedrībā :)

    27.09.2016 16:31
    Reply to  Pumba

    Paga, paga, tu to savu šakāli sakaitināsi, pēc tam šis naktī norīs robotu ar visu iepakojumu.

    Reklāma
    Visai interesants spēļu robots, varētu vēlēties labāku caurgājamību.Sphero Ollie apskats