Web Analytics
More
    Reklāma

    HP Spectre x360 apskats

    Varbūt drusku vienkāršs, bet noteikti kvalitatīvs 13 collu klēpjdators ar skārienekrānu.

    Jaunākie raksti

    Kursorā neesam diži klēpjdatoru fani, jo tie viens no otra neatšķiras gandrīz nemaz. Varbūt kāds ir nedaudz dārgāks ražotājs, cits atkal lētāks, tomēr ne vienmēr dārgākais būs labākais. Klēpjdatoriem gan būtu jāsaka “piemērotākais”.

    Ko es parasti meklēju klēpjdatorā? Mazu, kompaktu, ērtu lādētāju, pieņemamu tastatūras izkārtojumu, pieklājīgu USB pieslēgvietu skaitu, klusu dzesēšanas sistēmu. Šādas īpašības var atrast lielākajai daļai 15” laptopu, bet ar 13”, kas ir pirmais pārnēsājamais izmērs, ne vienmēr tik labi veicas.

    Reklāma

    Nez kāpēc ir sanācis tā, ka par kaut kādu 13” klēpjdatoru etalonu ir kļuvis Dell XPS 13 modelis. Protams, nedrīkstam piemirst arī Lenovo Yoga modeļus, kas kādreiz tika cienīti to stabilās uzbūves dēļ.

    20160814_132740

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel Core i5-6200U 2.30 GHz
    • Ekrāns: 13.3 collu, 1080p, ar skārienfunkciju
    • RAM: 8.0 GB (līdz 16 GB)
    • SSD: 256 GB (līdz 1 TB)
    • Videokarte: Intel HD Graphics 520 (Dedicated Memory 128 MB, Total Memory 4.0 GB
    • Operētājsistēma: Microsoft Windows 10, 64-bitu
    • Pieslēgvietas: pilna izmēra HDMI, SD karte, 3x USB 3.0, Mini DisplayPort, 3.5 mm austiņu
    • Wi-Fi: Intel 802.11ac
    • Tīmekļa kamera: HP TrueVision 1080p
    • Akumulators: 3-šūnu 56 WHr Li-Ion
    • Izmēri: 324 x 218 x 16 mm
    • Svars: 1.47 kg
    • Papildus: Bang & Olufsen skaļrunīši
    • Cena: no 1100 eiro

    20160814_132804

    Izskats un uzbūve

    Vienmēr niez nagi salīdzināt visu šai pasaulē ar Apple. Kā šeit veicas HP Spectre x360? Svaigs Intel procesors, daudz augstvērtīgāks ekrāns ar skārienfunkciju, pieņemams svars šim izmēram, ilgs akumulatora darbības laiks ar vienu uzlādi, visai plašs pieslēgvietu klāsts, tiek solīti pat visai augstvērtīgi skaļrunīši.

    Par prasīto cenu iegūstam arī izgaismotu tastatūru, tomēr uzreiz jāsaka, ka izgaismojums ir bez regulējamas intensitātes, arī pogas ne īpaši precīzi pieguļ klēpjdatoram, tāpēc tām spīd garām. Nepārtraukti spīd pati apgaismojuma ieslēgšanas poga, kas nav patīkami filmu skatīšanās laikā. HP Spectre x360 ir ieguvis pamatīgu skārienpaliktni, tā darbību vērtēju kā viduvēji precīzu, noteikti HP varēja labāk.

    20160814_132433

    HP Spectre x360 ekrāns ir skārienjūtīgs, bet attiecīgi tas ir arī glancēts, pievelkot ne tikai standarta “pāris pirkstu nospiedumus atverot ekrānu”, bet arī visu uz ekrāna ievadīto informāciju. Ekrāns ļoti ātri kļūst par cūkkūti, kas ne visai piederas šādas klases darba un biznesa instrumentam. Ap ekrānu ir platas apmales, kas, piemēram, Dell XPS datoriem ir daudz plānākas, pat varētu teikt – neesošas. Arī ar vienu roku ekrānu atvērt nevarēsi.

    Nevaru apgalvot, ka pāris nedēļās būtu spējis kļūt par zeltīto eņģu un apmaļu fanu. Blingblings ir forši, bet biznesa klēpjdators varēja būt nedaudz piezemētāks. Kaut vai matēta zalta.

    Tagad ķersimies pie labajām lietām. HP Spectre x360 ir ļoti stingrs, tam ir alumīnija korpuss, kas stingrības ziņā pārspēj dažu labu dārgāku konkurentu. Nekas nekrakšķ, nav bail, ka, paņemts aiz stūra, HP Spectre x360 salūzīs gabalos.

    Testam saņemtajam HP Spectre x360 ir 1080p ekrāns, bet šim modelim ir pieejami arī augstākas izšķirtspējas ekrāni. Ekrānu varēsi apgriezt riņķī, padarot HP Spectre x360 par planšetdatoru. Lielu un lempīgu planšetdatoru, tomēr šādi ir ērtā skatīties filmas vai prezentācijas. Manuprāt, eņģītes pat jaunam, tikko no kastes izņemtam HP Spectre x360 ekrānu tur pārāk švaki. Sabiedriskajā transportā ekrāns ļoti ātri nogāžas horizontāli vai vēl tālāk. Pieļauju, ka daudziem tas nebūs traucēklis.

    Liela sūdzība būtu par uzlādes iekārtu. Tā ir vecā, drausmīgā sistēma ar megaresnu kabeli, pārveidotāju vada vidū un galīgi nemodernu spraudni klēpjdatora sānā. Sen jau vairums citi ražotāji pat divas reizes lētākiem klēpjdatoriem līdzi dod daudz modernākus uzlādes risinājumus. Protams, šāds lādētājs ir smags un neparocīgs.

    Skaļais uzraksts “Bang & Olufsen” drusku pieviļ. Skanējums ir pat visai iepriecinošs 13 collu klēpjdatoram, bet ekstāzē elst no tā diez vai izdosies.

    Kopumā – ir šādas tādas piezīmes, bet smukā ekrāna bilde un plašais pieslēgvietu klāsts daudziem pircējiem ir svarīgāks par minētajiem trūkumiem. 15 collu HP Spectre x360 ir ieguvis pat USB Type-C pieslēgvietu saderīgu viedierīču uzlādei, bet ar to nevarēs lādēt pašu klēpjdatoru.

    20160814_132659

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    HP Spectre x360 saņēmis pilna izmēra taustiņus bez atsevišķas ciparu daļas labajā sānā. Kā jau varēja paredzēt, klaviatūras taustiņu darbība ne tuvu nav dēvējama par ideālu, bet es esmu nelabojams mahānisko klaviatūru fans. Protams, nevar prasīt no klēpjdatora tastatūras minimālu plānumu un perfektu rakstīšanas prieku, bet daudziem citiem ražotājiem izdodas izveidot nedaudz veiksmīgākus klaviatūru risinājumus.

    HP Spectre x360 modelim standartā ir pieejama izgaismota tastatūra. Tā ir vai nu on vai off, nekādas iespējas regulēt apgaismojuma intensitāti.

    Klēpjdatora skārienpaliktnis ir palielināta izmērā, tas visai labi reģistrē skārienus, bet citi ražotāji ir izveidojuši labāk strādājošus skārienpaliktņus.

    20160814_132341

    Jauda un akumulators

    HP Spectre x360 pircējs tiek aplaimots ar modernu un ātru Intel Core i5-6200U procesoru, 8 GB RAM un 256 GB SSD. Šī ir standarta komplektācija, iespējams iegūt arī dižākas jaudas. Protams, šādam procesoram ir nepieciešama aktīvā dzesēšanas sistēma, ko var uzskatīt gan par plusu, gan arī par mīnusu.

    Ir jāsaprot, ka šajā cenu kategorijā HP Spectre x360 iet tiešā cīņā pret 13.3 collu MacBook Air, tāpēc arī mums ir dots standartā uzreiz paliels SSD disks, ātrāks i5 procesors un labāks ekrāns. Bet man ir pamatotas aizdomas, ka ar šo var būt par maz, lai HP Spectre x360 izvēlētos par to pašu cenu, par ko saņem MacBook Air 13.3 collu modeli.

    Sintētiskās veiktspējas testi uzrāda ciešamu ātrdarbību, arī ikdienas lietošanā viss strādā perfekti. Par laimi, HP nav centies piegrūst HP Spectre x360 pilnu ar lieku programmatūru, ir vien neliela, fonā strādājoša lietotne, kas atbild par atjauninājumiem, arī BIOS atjaunināšanu. Atradīsi arī HP veidotu HP Lounge mūzikas straumēšanas lietotni, kas gadu piedāvās šo to atskaņot bez maksas. HP Lounge atgādina bezmaksas Spotify, kas piedāvā Radio iespējas, tikai bez reklāmām.

    Sintētiskās veiktspējas testu rezultāti:

    • Octane 2.0: 25535
    • 3D Mark: Sky Diver 3449, Cloud Gate 5476, Ice Strom 53265
    • PC Mark: 2941

    Kopumā – liela jauda ir patīkami, bet tā nenāk komplektā ar jaudīgu video karti. Lūdzu nepiesieties vārdiem, jo apzinos, ka “U” procesoru nevar likt vienā teikumā ar “liela jauda”. Pāris modernākas spēles pat varbūt varētu ar nepilnu ekrāna izšķirtspēju padarbināt, bet ir jārēķinās ar procesora karšanu. Tik plānu klēpjdatoru ir grūti klusi nodzesēt.

    Pāris vārdi par akumulatoru – HP sola līdz pat 12 stundām un 30 minūtēm darbību ar vienu uzlādi, kas ir visai attālu no realitātes. Var rēķināties ar kādām 9 stundām, ja kaut ko darbojies internetos un raksti ar ieslēgtu Wi-Fi. Filmām ap 8 stundām. Diemžēl HP Spectre x360 izmantošanas laikā konstatēju, ka nez kāpēc gulēšanas režīmā tiek pamatīgi ēsts akumulators, aptuveni trešā daļa diennaktī.

    20160814_132848

     

    Windows 10

    No 2. augusta visiem Windows 10 operētājsistēmas lietotājiem tiks piedāvāts nozīmīgs – Windows 10 jubilejas atjauninājums, kurā iekļauta ilgi gaidītā Windows Inkfunkcija, uzlabojumi interneta pārlūkprogrammai Microsoft Edge un papildu drošības funkcijas.

    Windows 10 jubilejas atjauninājums ietver inovācijas, kas palīdzēs veicināt produktivitāti un drošību, tostarp:

    • Drošības uzlabojumi. Īpašus drošības uzlabojumus saņems lietotne Windows Defender, kas aizsargā datoru pret ļaunatūru, bet pirmo reizi pie lietotājiem nonāks Windows Information Protection (iepriekš Enterprise Data Protection) sistēma, kas pasargā uzņēmumus no nejaušas datu noplūdes.
    • Windows Ink. Windows Ink atjauninājums ļauj ikdienas pierakstus ar īpašu pildspalvu veikt digitālajā vidē. Mazi atgādinājumi, komentāri pie ekrānkopijas vai zīmējumi — Windows Ink ir savienojams ar Office, Edge un partneru lietotnēm, padarot ikdienas darbu ērtāku un mūsdienīgāku.
    • Microsoft Edge. Pēc Windows 10 gadadienas atjauninājuma Microsoft Edge kļūs par interneta pārlūkprogrammu, kas taupa ierīces enerģijas līmeni, vienlaikus piedāvājot labāko aizsardzību pret draudiem un neskaitāmus paplašinājumus gan darbam, gan privātai lietošanai, kā arī atbalstot modernākās programmēšanas valodas, tostarp HTML5, CSS3 un ARIA.
    • Inovācijas modernai klasei. Jaunā Set up School PCs lietojumprogramma palīdz skolotājiem ātri un vienkārši uzstādīt tīklā savienotus datorus, konfigurēt uzstādījumus un veikt izmaiņas. Tāpat skolotājiem piedāvātas jaunas lietotnes, lai tiešsaistē ērtāk un ātrāk būtu iespējams novērtēt skolēnu zināšanas.

    20160814_132753

    Noslēgumā

    HP Spectre x360 ir laba ziņa tiem, kuri meklē kompaktumu, jaudu, labu ekrānu un šādam izmēram pieklājīgu pieslēguma vietu skaitu. Ne tik veiksmīgs HP Spectre x360 būs dažādu papildiespēju piedāvāšanā – pirkstu nospiedumu nolasītāja nav, viss pārējais ir drīzāk standarta minimums. Patīkams pluss ir 256 GB SSD, kamēr konkurenti standartā piedāvās 128 GB SSD.

    Konkurenti nesnauž, daudzi piedāvā līdzvērtīgas iespējas par to pašu cenu, citi vēl pamanās samazināt ekrāna apmales un attiecīgi arī kopējos klēpjdatora izmērus. HP Spectre x360 ir iebridis MacBook Air lauciņā, kur Apple piedāvās vecākas un lēnākas komponentes, tomēr “paņems” pircēju ar zīmolu. Man vienmēr ir simpatizējis Apple MegaSafe lādētāja pieslēgums un nelielais pārveidotājs.

    20160814_132500

    Nedaudz neizprotu ražotāju skrējienus pēc skārienjūtīgu ekrānu izvietošanas klēpjdatoros. Tie visi ir glancēti un tādējādi gandrīz nelietojami ārpus telpām. Ievade ar skārienjūtīgu ekrānu arī ir tikai attāli dēvējama par veiksmīgu. Dell XPS sērijas klēpjdatorus teorētiski piedāvā gan ar, gan bez skārienjūtīgiem ekrāniem.

    Vismaz man HP Spectre x360 atstāj visai dīvainu iespaidu, tas mētājas kaut kur pa vidu starp konkurentiem, nespējot piedāvāt nekādu odziņu, kas liktu nosvērties par labu HP. Gan jau vēl kādu HP zīmola fanu atradīsim, bet ar nepiesārņotu operētājsistēmu un 256 GB SSD var būt par maz.

    No savas puses vēlētos uzteikt skārienpaliktņa izmēru. Man vienmēr ir riebies strādāt ar skārienpaliktni, tomēr HP Spectre x360 esošais ir tik liels, ka tas jau kļūst izmantojams ikdienā.

    Patika

    + ekrāns

    + pieslēgvietu skaits

    + stingrs korpuss

    + skārienpaliktnis

    + nav pārbāzts ar lieku programmatūru

    Nepatika

    – tastatūras izgaismojums lien pa visām šķirbām ārā

    – platas ekrāna apmales

    – zeltījums varēja būt matēts

    Varbūt drusku vienkāršs, bet noteikti kvalitatīvs 13 collu klēpjdators ar skārienekrānu.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    8
    Ekrāns
    6
    Veiktspēja
    7
    Programmatūra
    7
    Akumulators
    7
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    P.
    17.08.2016 11:24

    Klaviatūra sūds. Up/Down taustiņi nelietojami. F1-F12 fizisko taustiņu nav. Delete taustiņš maziņš, stūrī.

    17.08.2016 14:38
    Reply to  P.

    F taustiņi tāda visai specifiska vajadzība, bet nepiekrist ir grūti. Diemžēl up/down mūsdienās tik kroplus liek pat 15″ datoriem.

    janka508
    28.08.2016 12:21
    Reply to  Artis Abols

    F taustiņu nav daudziem pat lielākiem klēpjdatoriem, priekš 13″ tas ir tikai normāli. Tā nepiesārņotā operētājsistēma, kas tik daudzās vietās tika uzsvērta ir nenozīmīgi dati, tā kā jebkuru programmu var izdzēst, kā arī pārinstalēt svaigu win10 versiju.
    Edge pārlūku pašlaik tāpat lieto labi ja 5%. tāpat visi lieto Chrome, Mozilla, IE

    digitalk
    28.08.2016 18:18
    Reply to  Artis Abols

    > Nepārtraukti spīd pati apgaismojuma ieslēgšanas poga

    nav brīnums, ka neesat klēpjdatoru fani un jums tie liekas uz vienu ģīmi.
    BIOS -> System configuration -> F5 Led -> Disabled

    29.08.2016 12:51
    Reply to  digitalk

    Murgaini.

    x
    28.08.2016 13:57
    Reply to  P.

    šitie ^ v taustiņi nav ērtākie, kādi var būt, bet kopš ērto laptopu klaviatūru laikiem klāt nākuši diezgan ērti tačpadi, kas ļauj izmantot pārvietošanās taustiņus daudz retāk

    turklāt laptopa klaviatūra paredzēta izmantošanai ārpus biroja – parkā uz soliņa, autobusā/vilcienā, jo pārējā laikā tiek pieslēgta pilnvērtīga ārējā.

    digitalk
    28.08.2016 18:09
    Reply to  P.

    ko nozīmē F taustiņu nav? augšējā rinda Fn+F1-F12
    tāpat neviens neliedz BIOSā pārslēgt noklusēto nozīmi uz F1-F12 un Fn+ būs action keys.
    Del, tāpat kā Esc, nafig nav jābūt lielam, galvenais, ka atrodas stūros, kur tos nav jāmeklē, bet var uzsist ‘uz aklo’.

    janka508
    29.08.2016 09:41
    Reply to  digitalk

    +1

    rooyar
    05.09.2016 03:50
    Reply to  digitalk

    Pierašanas vaina vienīgi,kad nāksies pārslēgties no vairākam klaviatūrām ar dažādiem izkārtojumiem tas varētu sagādāt problēmas.

    Pumba
    31.08.2016 15:45

    Kā ar glancēto ekrānu? Ir ok? Man jau liekas priekš darba ļaužiem kaitinošs elements.

    Reklāma
    Varbūt drusku vienkāršs, bet noteikti kvalitatīvs 13 collu klēpjdators ar skārienekrānu.HP Spectre x360 apskats