Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony Xperia XA apskats

    Vidējai klasei pieklājīgs viedtālrunis, bet, manuprāt, cena ir par augstu.

    Jaunākie raksti

    Šogad Sony cenšas visai nekaunīgi atgremot pats sevi, turklāt vienīgās redzamās izmaiņas ir Xperia Z sērijas pārsaukšana par Xperia X sēriju. Tiesa, Xperia X sērijas filozofija vairs pat īsti nesasaucas ar Xperia Z pamatvērtību piedāvāt vienādas, spēcīgas komponentes dažādu izmēru viedtālruņos.

    Xperia X sērija (Xperia XA, Xperia X, Xperia X Performance) šogad apvieno ne tikai dažādas viedtālruņu klases, bet arī dažādu dizainu, kas atgriezies Xperia XA modelī pēc gada pārtraukuma. Labi? Slikti? Vērtējiet paši!

    Man nākas paklusām atzīt, ka no liela Xperia viedtālruņu fana esmu kļuvis par Sony Mobile divīzijas spēju skeptiķi. Viena lieta būtu izmaksu optimizācija, aizstājot visai glīto Xperia Z2 noformējumu ar neizteiksmīgo Xperia Z5 sēriju. Pavisam kas cits ir Xperia M4 Aqua atmiņas ietilpības problēmas, un tagad arī visai neizteiksmīgā Xperia X sērija. Turklāt sagadījies, ka Xperia X sērija ir arī padārga.

    Xperia XA 007

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 6.0.1 Marshmallow
    • Ekrāns: IPS LCD, 5.0 collas, 720 x 1280, ap 294 ppi, skrambudrošs Triluminos ekrāns, X-Reality dzinis
    • Procesors: Mediatek MT6755 Helio P10, astoņi 2.0 GHz Cortex-A53 kodoli, Mali-T860MP2 video apakšsistēma
    • RAM: 2.0 GB
    • Atmiņa: 16 GB, microSD līdz 256 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.1 (A2DP, LE, apt-X), 4G, NFC
    • Kameras: 13 megapikseļi, 1/3” matrica, HDR, fāzes nobīdes autofokuss, sejas noteikšana. 1080p ar 30 fps video (H.265, H.264). 8 megapikseļu priekšējā kamera ar HDR
    • FM radio: ir, ar RDS
    • GPS: ar A-GPS, GLONASS
    • Papildus: e-kompass, ātra akumulatora uzlāde Pump Express+ 2.0
    • Izmēri un svars: 143.6 x 66.8 x 7.9 mm, 137 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Ion 2300 mAh
    • Krāsas: balti sudrabota, grafīta melna, laima zelta, rozā zelta
    • Cena: ap 330 eiro

    Xperia XA 002

    Izskats un uzbūve

    Iepriekš esmu sūdzējies, ka Xperia viedtālruņos pazuda apaļā, smuki sudrabotā ekrāna bloķēšana poga, kas tika aizstāta ar plakanu, lēta paskata korpusā iedziļināti pogu (arī pirkstu nospiedumu nolasītāju). Labā ziņa ir tā, ka nelielā, apaļā Sony ekrāna bloķēšanas poga ir atgriezusies, tomēr ne savā labākajā izskatā un kvalitātē. Var just, ka pat poga ir saņēmusi savu optimizācijas devu. Einšteins esot reiz teicis: “Klasiska muļķības pazīme ir, atkārtojot vienu un to pašu eksperimentu vairākkārt, katrreiz sagaidīt atšķirīgu rezultātu”. Bet Sony šoreiz ir izdevies iegūt vājāku rezultātu. Tiešām žēl!

    Varbūt arī no attāluma Xperia XA atgādina Sony flagmaņus, tomēr pat izmantotie materiāli ir vājāki. Aizmuguri sedz plastmasa, un to ir visai vienkārši saskrambāt. Gluži kā Xperia X modelis, arī Xperia XA ir atvadījies no ūdensdrošības, kas bija viena no labākajām Xperia Z sērijas īpašībām.

    Xperia XA 024

    Metāla izmantošana Xperia XA korpusā arī tuvojas minimumam – sānus sedz alumīnijs, bet augšdaļā un apakšā tas aizstāts ar plastmasu. Protams, kurš gan ikdienā apgrābsta viedtālruņa galus, tomēr daži spēlē spēles ainavas skatā, daži vēro filmas… Premium sajūta ir tikai turot Xperia XA vertikāli.

    5.0 collu ekrānu sedz skrambu drošs aizsargstikls ar noapaļotām sānu malām. Sony ir pacenties un ekrānam ir niecīgs melnais “rāmis”. Diemžēl zem visa šī skaistuma sastopam tikai 720p izšķirtspēju ar visai vāju krāsu attēlojumu. Aizsargstiklam ir visai vājas spējas atgrūst visādus speķus, tāpēc to notīrīt būs pagrūti. Diemžēl arī ekrāna atsaucība ne vienmēr ir ideāla, tas bieži jauc horizontālu pirksta bīdīšanu ar vertikālu.

    Kā jau noskaidrojām, pirkstu nospiedumu nolasītāju ekrāna bloķēšanas pogā neatradīsim, arī pēdējās Xperia sērijās atrodamo Hi-Res audio ne, bet Xperia XA Sony nav piemirsis ievietot NFC tehnoloģiju.

    Xperia XA 013

    Programmatūra un lietotnes

    Vidējās klases Xperia XA ir saņēmis to pašu, ko dārgākie Xperia X sērijas modeļi. Sony Xperia XA ir uzpildīts ar vairākām liekām lietotnēm, piemēram, AVG antivīrusu, Facebook, Spotify, Google Drive, Google ofisa lietotnēm, bet tās ir iespējams pilnībā atinstalēt vai vismaz atspējot lietotņu darbību.

    Klāt nākušas vairākas Sony veidotas lietotnes, kas tik viegli nepadodas aizvākšanai, piemēram, News Suite. Izskatās, ka News Suite ir vecā, labā Whats New lietotne, kas jau iepriekš bija atrodama Sony viedtālruņos. News Suite iespējas atgādina Samsung un HTC iebūvētos mājas ekrānus, kas atbild par jaunāko ziņu piegādi. Sony izvēlējies šīs lietotnes visai uzmācīgi atjaunināt paši no saviem serveriem, nevis izmantojot Google Play.

    No iespēju saraksta pazudušas mazās lietotnes (small apps). Lai arī pats ikdienā izmantoju Xperia Z sērijas viedtālruni, tomēr nekad neesmu ar mazajām lietotnēm spējis sadraudzēties. Zinu, ka daudzi citi Xperia fani šo soli uzņems ar rūgtumu.

    Kopumā – Xperia XA ir gandrīz visas tās pašas iespējas, kas atrodamas Xperia X modelī. Trūkst vien ieteiktās lietotnes un pirkstu nospiedumu nolasītāja atbalsta sadaļa. Būtu gribējies, lai Xperia XA nesaņemtu vairākas liekās lietotnes, jo tomēr šis viedtālrunis ir lēnāks par saviem dārgākajiem brāļiem.

    Ātrdarbība un akumulators

    MediaTek Helio P10 procesors kopā ar 2 GB RAM vairumā gadījumu būs gana, lai nodrošinātu ciešamu ikdienas darbību, bet no šī procesora biju gaidījis veiklāku darbību un pavisam noteikti arī zemākas temperatūras darbības laikā. Pavisam kritiski kļūst navigācijas izmantošanas laikā, tad Xperia XA ir gandrīz sāpīgi turēt rokās, kur nu vēl uz plikas ciskas uzlikt.

    Pamatīgas pārdomas rada arī visai aizņemtā 16 GB atmiņa, pēc visu atjauninājumu uzstādīšanas lietotāja rīcībā paliek vien 6 GB. microSD atmiņas kartes pievienošana šo situāciju var daļēji glābt.

    2300 mAh akumulators varētu likt saraukt uzacis. Navigācijas laikā ar ieslēgtu ekrānu mums tiek dotas knapi divas stundas ar vienu uzlādi, turklāt Xperia XA tik ātri tukšo akumulatoru, ka ar automašīnas 1A lādētāju knapi pietiek, lai akumulatora līmeni noturētu, bet klāt neko pielādēt nebūs iespējams.

    Ar ievietotu SIM karti Xperia XA nakts laikā izēd aptuveni 25% enerģijas. Neticēju savām acīm! Viedtālruni atiestatīju uz rūpnīcas iestatījumiem, bet nekas nemainījās. 720p izšķirtspējas filmu būs iespējams atskaņot aptuveni 5 stundas. Xperia XA ir atgriezies STAMINA režīms, bet arī tas ne vienmēr būs glābējs. Kaut kas gluži nav līdz galam pabeigts, cerams, ka Sony šo ar jauninājumiem sakops!

    Kopumā – visai vāji. Xperia XA ir silts vai pat karsts lielāko lietošanas laiku. Atlikusī enerģija krīt neko nedarot. Nekāds diži ātrais šis procesors arī nav. Nav kritiski, bet neko tik vāju no Sony nebiju gaidījis.

    Xperia XA 019

    Kamera

    Vēlētos kādu labu vārdu veltīt Xperia XA kameras darbībai tieši attēla uzņemšanas laikā. Kamera darbojas pārliecinoši, ātri, autofokuss gandrīz nekļūdās. Tiek izmantota jau zināmā Sony Xperia kameras lietotne ar pilnīgi automātisko sadaļu, daļēji manuālo daļu un arī iespējām no lietotņu veikala ielādēt dažādas kameras funkcijas. Xperia XA kameras lielākā nespēja ir video uzņemšanas iespējas ar 1080p un 30 kadriem sekundē. Vismaz 60 kadri gan noderētu.

    Xperia XA foto 012 Xperia XA foto 002

    Nedaudz žēl, ka Xperia XA pie manis bija visai pelēcīgā laikā, tāpēc arī bildes ir nedaudz neizteiksmīgas un vēsas. Xperia XA izmantotais kameras modulis ar 13 megapikseļu 1/3” matricu un fāzes nobīdes autofokusu ir salīdzinoši labs ieguvums, tomēr tas atpaliek no flagmaņiem. Bet vēl arvien iespējams iegūt asus attēlus ar pieklājīgu detalizāciju.

    Visai bieži Xperia XA kamera uzspiedīs HDR izmantošanu, ja izmantosi pilnīgi automātisko režīmu. Šis nav pārmetums, bet ne visas bildes izdodas, kā bija gaidīts. Automātiskajam režīmam ir arī niķis ļoti strauji sākt izmantot visai augstas ISO vērtības, kas pabojā attēla detalizāciju.

    Kopumā Xperia XA kameras spējas ir vērtējamas kā pieņemamas vai pat labas savā cenu kategorijā.

    Konkurenti

    Iemetu aci interneta veikalos un tur atrodami ļoti daudzi dažādu ražotāju iepriekšējo gadu flagmaņi, kas spēs ar savām īpašībām viegli pārspēt Xperia XA. Zem 300 eiro maksās Nexus 5X, Huawei P9 Lite, Motorola Moto X Play, Sony Xperia Z2, Sony Xperia M5, LG D855 G3 32 GB versija vai pat Sony Xperia Z3.

    Lētāk vai līdzvērtīgi maksās arī Huawei Honor 7, Huawei G8 vai Huawei P8 modeļi. Nedaudz dārgāk maksā HTC One M8 un LG G4 32 GB ar visu ādas aizmugures vāka noformējumu.

    Ja skatāmies uz tā dēvētajiem Ķīnas ražotājiem, tad ap 200… 300 eiro atrodami jau ļoti cienījami viedtālruņi no Meizu, Xiaomi, LeEco utt.

    Xperia XA 006

    Gala vārds

    Šogad Sony ir devies pavisam negaidītu ceļu – nogalinājis varbūt arī padārgo, bet kvalitatīvo, ātro un ūdensdrošo Xperia Z sēriju. Tās vietā ir Xperia X sērija, kas konkurentu vidū izceļas ar augstu cenu, bet visa esence ir jāmeklē tikai pašā dārgākajā Xperia X Performance modelī. Pārējie Xperia X un Xperia XA pat pie ūdens noturības nav tikuši. Man šāds manevrs nešķiet pieņemams.

    Xperia XA savā cenu kategorijā nākas cīnīties ar milzīgu pagājušā gada un nedaudz senāku flagmaņu skaitu. Un šeit flagmaņi iet garām ar ekrānu izšķirtspējām, akumulatoriem, kamerām, dizainu, potenciālo atjauninājumu saņemšanu, pirkstu nospiedumu nolasītājiem un citām labām īpašībām.

    Xperia XA 017

    Sony ir piestrādājis, lai Xperia XA saņemtu pieņemamu uzbūvi, tomēr arī te ir atkāpes, jo ne visas viedtālruņa apmales ir no metāla. Ekrānam ir tikai 720p izšķirtspēja, kas mūsdienās vairs nav pieņemami tik dārgam viedtālrunim.

    Programmatūrā gandrīz nav atkāpju no ātrākajiem Xperia X sērijas viedtālruņiem, kas nozīmē papildus slodzi procesoram un akumulatoram. Un arī šeit neiet viss tik gludi – procesors silst, akumulators tērējas.

    Kameras izvēle ir veiksmīga, bet te atkal patraucē līdzvērtīgas cenas pagājušā gada flagmaņi ar lāzera autofokusiem un optisko attēla stabilizāciju.

    Kopumā uzskatu, ka Xperia XA ir pieņemams vidējā klases viedtālrunis, bet tam būtu jāmaksā vismaz 50 eiro mazāk, pretējā gadījumā pircēji izvēlēsies līdzīgas cenas konkurentus ar lielāku jaudu un plašākām iespējām.

    Vidējai klasei pieklājīgs viedtālrunis, bet, manuprāt, cena ir par augstu.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    6
    Ekrāns
    5
    Kamera
    5
    Veiktspēja
    5
    Programmatūra
    6
    Akumulators
    3
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    16 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Mahmuds
    19.07.2016 17:03

    Par 50 eirām dārgāk var paņems SGS6! Tur jau slimam jābūt, lai par Mediatek proci un HD displeju maksātu 330 eiras!

    Ingus Keivs
    19.07.2016 21:43

    Atliek ieraudzīt rakstā telefonu ar ne-Qualcomm SoC. Lai tālāk nelasītu.

    19.07.2016 21:51
    Reply to  Ingus Keivs

    Mēs nevaram rakstīt slavas dziesmas produktiem un komponentēm, kas to nav vērti.

    wils_w
    20.07.2016 17:44
    Reply to  Ingus Keivs

    “Dīvāna analītiķa” spriedums, līdzvērtīgs apgalvojumam, ka auto ir tikai BMW.

    21.07.2016 10:45
    Reply to  Ingus Keivs

    Man jāsaka, ka no MTK Helio biju gaidījis daudz vairāk. Varētu teikt – biju optimistiski noskaņots. Te gan jāatzīmē, ka laikam ir atšķirība starp Helio P un Helio X sēriju.

    wils_w
    21.07.2016 14:51
    Reply to  Artis Abols

    Es teiktu pamatīga, P10 multi-core Geekbench testā sasniedz tik 65% no X10 veiktspējas, video veiktspēja gan tik drusku atpaliek (Mali-860 MP2 @700MHz ir tik par ~3..5% lēnāks par IMG PowerVR G6200 @700MHz), bet Sony no video čipa izspiež visu sulu, darbinot to uz max. P10 ir konkurents Snapdragon 615..617, bet neko vairāk. Pieļauju, ka arīdzen lētāks.

    Dāvids
    20.07.2016 14:17

    Nekad neiegādāšos telefonu ar Mediatek procesoru, tie nekad nesaņem custom rom atbalstu.

    wils_w
    20.07.2016 17:42
    Reply to  Dāvids

    Es teiktu – salti meli.

    Dāvids
    20.07.2016 17:44
    Reply to  wils_w

    Mediatek neizlaiž source code, izstrādātāji nevar izveidot custom romus.

    wils_w
    20.07.2016 17:53
    Reply to  Dāvids

    Un? Neviens nemāk izārdīt officiālo ROM, nomainīt komponentes, kas neskar SoC un sašūt kopā?

    Janis
    20.07.2016 19:04
    Reply to  wils_w

    Kas par nūģu runām? :D

    Sales manager
    21.08.2016 10:58
    Reply to  Janis

    Vai ne? :D Kādā valodā viņi runā?

    digitalk
    21.08.2016 13:38
    Reply to  Sales manager

    tech-slang. palīdz ātri apmainīties ar info, neiedziļinoties, ko par to padomās Valsts valodas centrs ;)

    Jānis Logins
    20.07.2016 21:40

    manam pirktajam z2 garantijas pēdējās dienās uz ekrāna sānu malas uzmetās dzelteni pusapļi, kas tie varētu būt?

    x
    20.07.2016 21:44
    Reply to  Jānis Logins

    tas ir iemesls naski doties pie tirgotāja

    malvīne
    19.09.2016 12:56

    šobrīd esmu dilemmas priekšā starp šo, Sony Xperia XA vai Sony Xperia Z3+, tāpēc, ka neatradu Z3+ apskatu, varbūt jūs, kā tehniski zinoši cilvēki, varētu man, meitenei, ieteikt, kuru tomēr labāk ņemt. par abiem esmu saņēmusi dalītas atsauksmes. un šobrīd esmu samulsusi un īsti nezinu uz kuru pusi to deķīti vilkt un kuru no abiem ņemt.

    Reklāma
    Vidējai klasei pieklājīgs viedtālrunis, bet, manuprāt, cena ir par augstu.Sony Xperia XA apskats