Web Analytics
More
    Reklāma

    No 2018. gada Latvijas iedzīvotāji varēs saņemt oficiālās valsts elektroniskās adreses

    Jaunākie raksti

    Vakar, 16. jūnijā, Saeimā galīgajā lasījumā tika pieņemts Oficiālās elektroniskās adreses likumprojekts. Tas paredz, ka šāda elektroniskā adrese būs personas oficiālās deklarētās adreses versija elektroniskā vidē, lai ar portāla latvija.lv starpniecību personas varētu no valsts iestādēm saņemt oficiālo korespondenci vai sazināties.

    Šī sistēma sāks darboties no 2018. gada 1. jūnija un to būs obligāti jāizmanto uzņēmējiem, valsts un pašvaldību iestādēm. Tiesām, kas izskata civillietas, krimināllietas, administratīvās lietas un administratīvo pārkāpumu lietas, Satversmes tiesai, kā arī zvērinātiem tiesu izpildītājiem, maksātnespējas procesa administratoriem šī e-adrese obligāti būs jāsāk izmantot no 2020. gada. Fiziskas personas varēs turpināt dzīvot tāpat kā līdz šim ar korespondenci papīra formā.

    Reklāma

    Elektroniskās adreses izveide notiks portālā latvija.lv izmantojot tos pašus autentifikācijas līdzekļus, kas tiek izmantoti šobrīd (piemēram, internetbankas). Atbilstoši likumprojektam fiziska persona var izveidot e-adresi no 14 gadu vecuma. Fiziskās personas e-adreses aktivizēšana notiks, tai pirmo reizi autentificējoties portālā e-adreses izmantošanai. Oficiālā elektroniskā adrese sastāv no personas koda fiziskai personai un Uzņēmumu reģistra piešķirtā reģistrācija numura juridiskai personai vai valsts iestādei.

    Tiem e-adreses lietotājiem, kuriem nav pastāvīgas pieejas internetam, nebūs nepieciešams regulāri meklēt veidus kā pārbaudīt savu e-adreses kontu. Šādas personas varēs izmantot iespēju saņemt paziņojumu mobilajā telefonā par dokumenta saņemšanu e-adreses kontā.

    Likumprojekta autori norāda, ka šādas sistēmas ieviešana vairos elektronisko dokumentu izmantošanu saziņai starp iestādēm un privātpersonām. Šobrīd saziņa ir apgrūtināta, jo dokumentus, kas satur fizisko personu datus pa elektronisko pastu var sūtīt tikai šifrētā veidā, bet šifrēšana vairumam privātpersonu nav pieejama tās sarežģītības dēļ. Tāpat elektroniskais pats nenodrošina garantētu dokumenta piegādi.

    AvotsSaeima
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Imants
    17.06.2016 11:19

    Kārtējais megaprojekts ar visai neskaidru nākotni

    digitalk
    20.06.2016 08:33
    Reply to  Imants

    mēģinājums aizvietot juridisko adresi ar elektronisku juridisko adresi. solis pareizā virzienā, imho.

    Agriic
    19.06.2016 17:52

    epasts nenodrošina garantētu dokumenta piegādi.. Tā kā līdzšinējā sistēma (Latvijas Pasts) to nodrošinātu :D

    20.06.2016 07:13
    Reply to  Agriic

    Ir tāds pakalpojums kā ierakstīta vēstule. Tas tad arī nodrošina, ka sūtītājs zina vai saņēmējis ir ticis pie sūtījuma: http://www.lvportals.lv/visi/skaidrojumi/256107-ierakstita-vestule-dross-sutijumu-veids/

    digitalk
    20.06.2016 08:28

    un šis veids neko tā īsti negarantē, tikai vēstules izsniegšanu pret parakstu kaut kādai personai, kas atrodas norādītajā adresē. pastnieki nepieprasa uzrādīt personu apliecinošu dokumentu un izsniedz sūtījumu ne tikai adresātam.

    20.06.2016 09:53
    Reply to  digitalk

    Tas garantē vairāk nekā parasts e-pasta ziņojums.

    digitalk
    20.06.2016 10:27

    rakstā minētais projekts garantēs vairāk par ierakstītu papīra vēstuli – visa epasta kustība notiks viena valsts uzturēta servisa ietvaros ar garantētu piegādi adresātam.

    20.06.2016 10:28
    Reply to  digitalk

    Tieši tā!

    Reklāma