Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony Xperia X apskats

    Sony Xperia X lielākais ienaidnieks ir cena un gaidītā, bet nesagaidītā ūdens un putekļu noturība. Visādi citādi - ļoti patīkams vidējas klases viedtālrunis.

    Jaunākie raksti

    Izdevās pāris nedēļas padzīvot kopā ar Sony Xperia X, lai izprastu ražotāja jauno filozofiju, nosaucot ierasto Z sēriju par X. Laikam jau alfabētā nav pietiekami daudz uzrunājošu burtu, tāpēc daudzi ražotāji metas kāri virsū A (kaut kā sākums, kaut kas vienkāršs), E (ekonomisks), M (maksimāls), S (super, seksīgs), X (noslēpumains) un Z (kas varētu apzīmēt pašu augšgalu, ja pieņem, ka A bija apakšgals).

    Nez kāpēc visi izvairās no L (looser), F (fail) un burtiem ar līdzīgu nokrāsu.

    Lai arī kā nebūtu, Sony šogad ir atmetis ar roku Z sērijai, tos pašus vēžus sabāžot X sērijā. Tiesa, ne viss ir tik skaisti, jo agrāk vienas Z sērijas tehniskās nianses aprobežojās ar ekrāna izmēru un akumulatora ietilpību, bet procesori un ūdens noturība bija identiska visos vienas Z sērijas viedtālruņos. Šogad tas ir mainījies, turklāt ne uz labo pusi! Lai iegūtu ūdens noturību, nāksies iegādāties pašu dārgāko no jaunās X sērijas viedtālruņiem – Xperia X Performance.

    Pamatīgi mulsinoša ir Sony vēlme par ne pašu jaudīgāko procesoru nekautrēties paprasīt Samsung Galaxy S7 cenu…

    Xperia X 003

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 6.0.1 Marshmallow
    • Ekrāns: IPS LCD, 5.0 collas, 1080 x 1920, ap 441 ppi, skrambudrošs Triluminos ekrāns, X-Reality dzinis
    • Procesors: Qualcomm MSM8956 Snapdragon 650, divi 1.8 GHz Cortex-A72 kodoli un četri 1.4 GHz Cortex-A53 kodoli, Adreno 510 video apakšsistēma
    • RAM: 3.0 GB
    • Atmiņa: 32 (64 GB versija teorētiski būs kopā ar 2 SIM kartēm), microSD līdz 200 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac dual-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.2 (A2DP, LE, apt-X), 4G, NFC
    • Kameras: 23 megapikseļi, 5520 х 4140, 1/2.3” matrica, 24 mm f/2.0 objektīvs, HDR, fāzes nobīdes autofokuss, sejas noteikšana. 1080p ar 60 fps video (H.265, H.264). 13 megapikseļu priekšējā kamera ar HDR
    • FM radio: ir, ar RDS
    • GPS: ar A-GPS, GLONASS
    • Papildus: e-kompass, barometrs, High-Res 24-bit/192kHz audio atbalsts, pirkstu nospiedumu lasītājs, Quick Charge 2.0 (60% 30 minūšu laikā), ANT+
    • Izmēri un svars: 142.7 x 69.4 x 7.9 mm, 153 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Ion 2620 mAh
    • Krāsas: balti sudrabota, grafīta melna, laima zelta, rozā zelta
    • Cena: ap 600 eiro

    Xperia X 029

    Izskats un uzbūve

    Laikam nāksies atzīt, ka katru reizi netīšām prātā salīdzinu visus Sony viedtālruņus ar Xperia Z2 modeli, kas man šķiet visu laiku glītākais un savam laikam labākais viedtālruņu flagmanis. Samsung tobrīd bija aizrāvies ar plastmasas Galaxy S5 modeli, turklāt tam bija Žiguļa jumta apšuvuma aizmugures vāks; LG nekad nav saņēmies augstvērtīgu materiālu izmantošanai viedtālruņos (varbūt vienīgi atskaitot “ādas” G4). Z3 jau bija apaļīgāks, mīkstmiesīgāks modelis, Z5 sērija pazaudēja manis iemīļoto apaļo ekrāna bloķēšanas pogu.

    Sony Xperia X vēl nedaudz vairāk atgādina jūras nogludinātu oli, jo viedtālrunim arī ekrāna aizsargstikla sānu malas nedaudz ir nedaudz noapaļotas. Dizainā saglabāta arī Z5 sērijas ekrāna bloķēšanas pogas, kas turpina tēlot pirkstu nospiedumu nolasītāju.

    Xperia X 014

    Neierasti, ka šoreiz Sony nācies Xperia X aizmugures kameru izvirzīt no aizmugures nosedzošā vāka, lai arī vismaz teorētiski izmantots tas pats kameras modulis, kas Xperia Z5, turklāt Z5 modelis ir par 0.6 mm plānāks par Sony Xperia X.

    Un tagad nonākam pie lielākās „atvienotās” Sony Xperia X vērtības – pazudusi ūdens noturība. Ja Kristaps mani nebūtu tēvišķi pamācījis nelīst ar Xperia X peldēties, būtu Sony iedoto paraugu neatgriezeniski noslīcinājis jau pirmajās brīvdienās. Turklāt ne mirkli neapšaubot to, ka Sony Xperia flagmaņi, par kādu tā cenas dēļ gribētu uzskatīt arī Xperia X, ir pilnībā imūni pret nelielu peldi saldūdenī.

    Labā ziņa ir tāda, ka Xperia X rokās šķiet ērtāks un mazāk slidens par Z5 sēriju. Vēl arvien ir saglabāta atsevišķi izdalīta kameras poga, tā (kopš Z5 laikiem) pat varētu būt nedaudz uzlabota, nedaudz maigāk spiežama, lai neizkustinātu kadru.

    Xperia X 016

    Publisko vietu mūzikas baudītājus Sony Xperia X iepriecinās ar diviem visai jaudīgiem skaļruņiem. Tramvaja grabēšanu Sony Xperia X pavisam noteikti spēs pārbļaut.

    Procesors un veiktspēja

    Sony Xperia X ir man pirmā iespēja iepazīties ar Qualcomm Snapdragon 650 procesoru. Tam ir divi 1.8 GHz Cortex-A72 kodoli un četri 1.4 GHz Cortex-A53 kodoli, kā arī Adreno 510 video apakšsistēma. Snapdragon 650 procesors ir idejiski līdzīgs Snapdragon 808 modelim, ko redzējām LG G4 modelī – arī Snapdragon 650 ir divi jaudīgi un četri mazāk jaudīgi kodoli. Pieklājīgs risinājums! Te gan būtu jāmin, ka Snapdragon 650 sintētiskās veiktspējas testos ir kādu nieku ātrāks par vecāko Snapdragon 808 modeli.

    Ikdienā Snapdragon 650 darbojas pietiekami veikli, tas spēj paveikt visu pieprasīto. Vien neliela aizdomāšanas vērojama pie pilnā izšķirtspējā uzņemtas fotogrāfijas atvēršanas. Ar spēlēm un prasīgām lietotnēm Snapdragon 650 tiek galā ļoti labi.

    Kopumā – patīkami lietojams viedtālrunis. 3 GB RAM jau ir visai pierasts parametrs dārgajiem Sony Xperia modeļiem, kas ļoti atvieglo ikdienas darbību. Paliek vien neatbildētais jautājums par Sony Xperia X cenas atbilstību procesora saimei.

    Sony Xperia X atgriezies iemīļotais STAMINA enerģijas taupīšanas režīms, kas bija pazudis no Sony Xperia sērijas kopš Marshmallow operētājsistēmas jauninājuma saņemšanas. STAMINA enerģijas taupīšanas režīms izzuda no Xperia Z2, Z3, Z3+ un Z5 sērijas viedtālruņiem. Precizitātei norādīšu, ka STAMINA atgriešanās tiek solīta Z3, Z3+ un Z5 sērijai, bet, šķiet, ka tā vēl šobrīd nav atgriezusies. Tātad Sony Xperia X ir pirmais Xperia viedtālrunis ar Marshmallow un STAMINA.

    STAMINA enerģijas taupīšanas režīms ir atgriezies ar automātisku aktivizācijas iespēju, kad viedtālrunis netiek lietots. Tātad STAMINA enerģijas taupīšanas režīms ikdienā netraucēs. Pieejams arī visu laiku aktīva enerģijas teupīšanas režīms, kā arī agresīvais STAMINA režīms, atstājot aktīvas vien zvanu, SMS, kameras un kalendāra iespējas. Pāris dienas paturēju aktīvu STAMINA enerģijas taupīšanas režīmu, bet tā arī nekādu milzīgu ieguvumu kopā ar moderno Qualcomm Snapdragon 650 neredzēju. Visticamāk, ka STAMINA atgriešanās visvairāk priecēs Snapdragon 810 modeļu (Xperia Z3+ un Z5 sērijas) izmantotājus.

    Sony Xperia X ieguvis ne pārāk ietilpīgu Li-Ion 2620 mAh akumulatoru. Ražotājs sola divu diennakšu darbību ar vienu uzlādi. Aptuveni tā arī varētu būt taupīgam lietotājam ar aktivizētu STAMINA enerģijas taupīšanu.

    Tīmeklī vairākās vietās norādīts, ka Snapdragon 650 procesors un Adreno 510 video apakšsistēma nav īsti piemēroti spēlīšu spēlēšanai, tomēr nespēju atrast nevienu spēli, kas kaitinoši ķertos. N.O.V.A. 3 ik pa mirklim aizdomājās, bet raustījās tikai skaņa.

    Xperia X 027

    Programmatūra un lietotnes

    Sony Xperia X ir uzpildīts ar vairākām liekām lietotnēm, piemēram, AVG antivīrusu, Facebook, Spotify, Google Drive, bet tās ir iespējams pilnībā atinstalēt vai vismaz atspējot lietotņu darbību. Diemžēl klāt nākušas arī pāris Sony veidotas lietotnes, kas tik viegli nepadodas aizvākšanai, piemēram, News Suite. Izskatās, ka News Suite ir vecā, labā Whats New lietotne, kas jau iepriekš bija atrodama Sony viedtālruņos. News Suite iespējas atgādina Samsung un HTC iebūvētos mājas ekrānus, kas atbild par jaunāko ziņu piegādi. Sony Xperia X pat spēj atrast vairākus latviski rakstošus ziņu avotus.

    Neliels jaunums ir tā saucamajā lietotņu skatā (app drawer) izvietoti ieteicamo lietotņu saraksti. Par laimi arī ieteicamās lietotnes ir „no Latvijas” – to skaitā būs pat Elektrum, kā arī WhatsApp un vairākas citas lietotnes, ko Sony mums tik vēlīgi iesaka.

    No iespēju saraksta pazudušas tā saucamās mazās lietotnes (small apps). Lai arī pats ikdienā izmantoju Xperia Z sērijas viedtālruni, tomēr nekad neesmu ar mazajām lietotnēm spējis sadraudzēties. Zinu, ka daudzi citi Xperia fani šo soli uzņems ar rūgtumu.

    Tiek solīts, ka Sony Xperia X regulāri saņems jauninājumus līdz pat 2018. gada vidum. Visticamāk, Sony Xperia X būs viens no pirmajiem ne-Nexus viedtālruņiem, kas tiks pie Android N operētājsistēmas atjauninājuma.

    Xperia X 022

    Kamera

    Sony Xperia X atšķiras no Sony Xperia Z sērijas pēdējiem modeļiem ar 4K video uzņemšanas iespēju neesamību. Nedaudz izbrīnu rada fakts, ka Qualcomm vismaz teorētiski Snapdragon 650 spējas ierobežojis pie 21 megapikseļa kameras, kamēr Xperia X ir 23 megapikseļi.

    Viedtālrunis ieguvis 23 megapikseļu galveno kameru ar maksimālo 5520 х 4140 punktu izšķirtspēju. Tai ir 1/2.3” Exmor RS matrica, 24 mm 24mm f/2.0 objektīvs, HDR, fāzes nobīdes autofokuss un sejas noteikšana. Iespējams uzņemt 1080p video ar 60 kadriem sekundē. Pēdējās maija dienās saņemtais programmatūras atjauninājums atnesis arī kameras ātrdarbības uzlabojumus.

    Pilnīgi automātiskā režīmā Sony Xperia X kamerai ir niķis bieži ķerties pie HDR izmantošanas, kas padara attēlus visai neizskatīgus, ar zemu kontrastu, pat nedabīgus. Par laimi, HDR izmantošana ir atslēdzama, tomēr to var izdarīt tikai daļēji manuālajā fotogrāfiju uzņemšanas režīmā.

    Xperia X foto 009 Xperia X foto 020 Xperia X foto 004

    Video uzņemšanai tiek nodrošināts lielisks elektroniskais attēla stabilizēšanas režīms. Līdzvērtīga attēla stabilizēšana Sony Xperia Z sērijai ir jau kopš vismaz Z3+ laikiem.

    Pilnīgs jaunums ir Predictive Hybrid Autofocus – atliek vien ekrānā ar pirkstu uzspiest uz kustīga objekta, kamera to izsekos un jebkurā mirklī piedāvās uzņemt fotogrāfiju ar objektu perfekti fokusā. Objektu nedrīkst izlaist no kadra, tad gan kameras autofokuss to nespēs atpazīt. Šī arī ir lieliska iespēja pārkadrēt fotogrāfiju!

    Kopumā nepamet sajūta, ka kaut kas nejauks izdarīts, lai kameras spējas nedaudz sabremzētu, atstājot vietu topa augšgalā Sony Xperia Z5 sērijas viedtālruņiem un dārgākajam Sony Xperia X Performance modelim. 4K video neuzņemšana arī ir dīvaina, jo to spēj pat par vidējo klasi uzskatāmais Xperia M5 modelis. Šur tur lasīts, ka Sony Xperia X kamerai gadās pārkarst. Šī pati slimība esot arī Sony Xperia Z3+ modelim.

    Konkurenti

    Ko tik mūsdienās nevar par 600 eiro iegādāties… Tīmekļa veikalos Samsung Galaxy S7 32 GB versija maksā nedaudz virs 500 eiro, Galaxy S7 maksā nedaudz virs 600 eiro. Par 600 eiro sanāks veseli divi gabali LG G4! Tīmekļa veikali sola LG G5 piegādāt par 580 eiro.

    Par 590 eiro savā īpašumā var iegūt jauno Apple iPhone SE 64 GB versiju, iPhone 6 16 GB maksās ap 660 eiro. HTC 10 modeļa cena grozās ap 650 eiro, bet apšaubāma ir šī viedtālruņa pieejamība, kaut gan daži Eiropas lielie veikali uzstāj, ka HTC 10 ir pieejams iegādei.

    Xperia X 005

    Ap 430 eiro meklējams Sony Xperia Z5 modelis. Šim gan ir Snapdragon 810 procesors, tomēr cenu atšķirība ir pārāk liela, lai kāds vispār apsvērtu Sony Xperia X iegādi.

    Vēl arvien tiecos uzskatīt, ka ieteicamā Sony Xperia X cena nav gluži pamatota. Ne velti Sony Mobile gatavojas 20% pārdošanas apjomu sarukumam.

    Gala vārds

    Sony Xperia X ir visai labi uzbūvēts viedtālrunis. Dažiem varētu nepatikt skaļuma regulēšanas pogu atrašanās vieta, bet tas ir nieks. Ūdensdrošības trūkums man liek ar neuzticību skatīties uz Sony Xperia X – pieradumam ir liels spēks.

    Ekrāns nav ideāls, turklāt konkurenti jau aizsteigušies garām ar būtiski augstākām ekrānu izšķirtspējām par līdzvērtīgu cenu. Šoreiz Sony Xperia X saņēmis ekrāna aizsargstiklu ar noapaļotām sānu malām, kas viedtālruni padara visai patīkami rokā satveramu.

    Xperia X 024

    Sony Xperia X veiktspēja ir sabalansēta ar akumulatora tēriņiem un tā ietilpību. Kā jau solīts, no Sony Xperia X prātīgākie lietotāji var gaidīt divu dienu darbību ar vienu uzlādi. Ar pirkstu nospiedumu lasītāju Sony Xperia X beidzot panācis konkurentus, kas ar dažādiem panākumiem pirkstu nospiedumu lasītājus izvieto viedtālruņos un planšetdatoros jau divus gadus.

    Kameras darbība ir visai veiksmīga, tomēr par prasīto cenu no Sony kā Alpha bezspoguļu kameru ražotāja biju gaidījis daudz labāku sniegumu. Fokuss ir gana ātrs, baltās krāsas balanss precīzs, sliktos gaismas apstākļos var iegūt skatāmas bildes, tomēr fotogrāfijām nav patīkama pārsteiguma efekta, ko gribētos sagaidīt no Sony.

    Par prasīto cenu varētu vēlēties kādu „odziņu”. Samsung tam ir noliekti ekrāna sāni S7 edge modelī, LG ir nedaudz liekts ekrāns, podziņas aizmugures vākā un ādas noformējums, kā arī konkurētspējīga cena. Nevajadzētu pārprast – ar Sony Xperia X viss ir labākajā kārtībā, bet par prasīto cenu varētu vēlēties kādu mazāk konservatīvu idejas ieviešanu.

    Patika

    + moderns procesors (var iztikt bez STAMINA)

    + fiziski ērts un viegli lietojams

    Nepatika

    – nepamatoti augsta cena

    – pazudusi ūdens noturība

    – salīdzinoši mazs akumulators

    – neveiksmīga kameras darbība (par prasīto cenu varēja būt daudz labāk…)

    Sony Xperia X lielākais ienaidnieks ir cena un gaidītā, bet nesagaidītā ūdens un putekļu noturība. Visādi citādi - ļoti patīkams vidējas klases viedtālrunis.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    6
    Ekrāns
    7
    Kamera
    5
    Veiktspēja
    6
    Programmatūra
    7
    Akumulators
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    x
    13.06.2016 11:38

    Tiešām, dīvains pogu izvietojums (apakšējā pusē) un neizprotama poga vidū – vai telefonam vispār vajag atsevišķu on/off pogu (ja vien sony ar šo vispārpieņemto simbolu neapzīmē ko pavisam citu) ?

    KKTK
    13.06.2016 11:51
    Reply to  x

    Pieliec pie auss, izliekoties ka runā, un pemēģini lielai lāpstai – kurā vietā būtu ērtāk ar īkšķi regulēt skaļumu.

    x
    13.06.2016 13:56
    Reply to  KKTK

    Man – tomēr augšējā galā. Iespējams, tāpēc ka turu rokā/pie auss tikai skaļos apstākļos, kad esmu pārsteigts bez pievienotām ausīm, bet ērtākos apstākļos runājot necenšos turēt telefonu pie galvas.

    Uldis M.
    14.06.2016 08:59
    Reply to  KKTK

    vēl ir atkarīgs kurā rokā turi runājot… ja kreisajā – tad klasiskais skaļuma pogu izvietojums ar īkšķi ir ļoti ērti aizsniedzams.

    KKTK
    13.06.2016 11:45

    Nu izstāstiet, kā jums bildējot vienmēr ekrāni ir zili? :o

    PurvaVelns
    13.06.2016 12:57
    Reply to  KKTK

    a) cilvēks nedraudzējas ar tehniku, baltā balansu, bilžu elementāru koriģēšanu.
    b) cilvēks vnk neredz atšķirību.

    13.06.2016 17:12
    Reply to  PurvaVelns

    Cilvēks netiek nodrošināts ar elementāru tehniku – lightboxu, foto ar objektīvu kam tuvākais fokusa attālums ir jēdzīgs un attiecīgu izgaismojumu. Ieslēdzu savu ekonomisko spuldzi un fotografēju ar kartufeli. Katru reizi nākas novākt no galda ēdiena paliekas, fonā nolikt vecu, ar rullīti vienā kārtā nokrāsotu televizora kasti.

    Un tas viss ir tikai tāpēc ka jūs bloķējat reklāmas!

    13.06.2016 17:04
    Reply to  KKTK

    Nav mājās līķu spuldzes. Apkārt viss silts, ekrāns attiecīgi vēss. Baltā balanss ir uz baltu lapu.

    KKTK
    13.06.2016 21:41
    Reply to  Artis Abols

    Manā foto saules gaisma, tātad pilns spektrs. Kā nekās 12:00 dienā. Vai tev bildējot gadījumā nav kādi smailki LEDi?

    14.06.2016 09:40
    Reply to  KKTK

    Skarba dzīve, līdz smalkam izgaismojumam kā līdz Marsam ar kājām.

    Pilsetnieks
    14.06.2016 12:24

    Nu jau 14 dienas esmu Sony X (F5121) 32Gb lietotājs. Pagaidām esmu plus mīnus apmierināts ar to kāds tas ir un ko tas spēj. Pirms tam bija Sony M5, to palietoju pusgadu un sapratu ka telefona ar iebūvēto atmiņu 16Gb absolūti nekur neder. Labi ka bija lmt atvērtais līgums un varēju mierīgi aiznest un atdot. Arī jaunajam X-am ar to atmiņu ir kā ir, jo tikko ieslēgts jauns telefons jau aizņemt aptuveni 15Gb no kopējās 32Gb atmiņas, andris vien ir 12.5 Gb liels. Bildēm un video priekiem pieliku 64GB SanDisk Ultra microSDXC Class10 USH-I fikso karti. Lēnāku karti telefons neļauj izmantot video priekiem . Jo ja bildē ar max 23MP (4:3) formātu, tad bildes sver ap 8Mb. Pēc sajūtas tas guļ rokā stipri ērtāk nekā M5, materiāli arī šķiet subjektīvi labāki. Un pats galvenais ka ir novākta tā stikla aizmugure, ārprātīgi kretinēja tās slidenums. X-am pat neprasās nekādus tur silikona vāciņu vai citus pretslīdes izstrādājumus. Skaļuma regulēšanas pogas novietojums lejā ir kā ir, labāk bija augšpusē. Pierašanas vaina. Laba lieta ir tā ka ieslēgšanas poga ir iegremdēta, jo M5 tā bija izvirzīta un kad liku mašīnas turētājā pie stikla, tad bija jāpaskatās lai stiprinājums nespiež šo pogu. X-am vairs tā… Read more »

    Sangvis Vulgaris (ods parastai
    04.07.2016 21:52

    Vau! Full hd priekš piecām collām? Saprotu, ka hd der, jo var skatīties filmas un seriālus, vairāk pat nevajag. Mansm telefonam ir hd, kvalitāte ir pamanāma, bet es neko nejūtu starp hd un full hd, jo nekur bilžu un video nav labāku. Šādi parametri der jaudīgājām android spēlēm. Kādi cilvēki var izdomāt spēli, kura aizņem 650 un vairāk Mb? Dārgi, ja man uzdāvinātu šādu telefonu, es uzreiz to nestu ,nepakojot ārā, uz lombardu, kurā vairāk maksā. Un visu pirmo un otro semestri būtu laimīgs uz 50%, parasti esmu laimīgs uz 40%, uz 30% nekāds, 20% depresīvs, 10% trauksmains.

    Reklāma
    Sony Xperia X lielākais ienaidnieks ir cena un gaidītā, bet nesagaidītā ūdens un putekļu noturība. Visādi citādi - ļoti patīkams vidējas klases viedtālrunis.Sony Xperia X apskats