Web Analytics
More
    Reklāma

    Huawei skaidro kā darbojas Huawei P9 ar Leica kopā izstrādātās kameras

    Jaunākie raksti

    Pirms vairākām nedēļām Huawei Consumer Business grupa laida klajā Huawei P9 viedtālruni ar duālo Leica kameru. Tālrunis raisījis diskusijas par kameras konstrukciju un tās sniegtajām iespējām. Huawei izmanto izdevību un skaidro, kā tiek uzņemti fotoattēli ar viedtālruņu kamerām, kā arī salīdzina ar Huawei P9 viedtālruni un Leica M kameru uzņemtās fotogrāfijas.

    Viss sākas ar to, kā viedtālruņa CMOS sensors ieraksta krāsu. Viedtālruņa kameras sensorā parasti tiek izmantots RGB Bayer izkārtojums.

    Reklāma

    4447139378704

    Taču fotoelements tikai uztver fotonus, bet nespēj atpazīt krāsas. Tādēļ krāsu informācijas apkopošanai nepieciešams krāsu filtrs. Apkopotās krāsas pēc tam tiek ierakstītas pēc pikseļiem un aprēķinātas, izmantojot demozaīkas algoritmu, lai rezultātā radītu krāsainu fotoattēlu.

    2016-05-06_1049

    Kā redzams šajā attēlā, daudz gaismas tiek izmantots nelietderīgi, un tikai noteikta daļa elektromagnētiskā spektra var krist uz sensora zem krāsu filtra, kā rezultātā gaismjutība ir zema un izšķirtspēja – slikta. Piemēram, ierakstot monohromatisku attēlu sarkanā krāsā, izšķirtspēja tiks samazināta četras reizes.

    Lai atrisinātu problēmu, kas saistīta ar nepietiekamu ienākošo gaismu, Huawei pievienoja monohromatisku kameru un pielāgoja duālās kameras risinājumu. RGB kamera (krāsu) paredzēta krāsu informācijas ierakstīšanai, bet monohromatiskā kamera (mono) – siluetu un sīkāku detaļu uzņemšanai augstā izšķirtspējā. Gaismas jūtība un monohromatiskās kameras izšķiršanas jauda ir augstāki, pateicoties krāsu filtra neesamībai. Duālās kameras risinājums apvieno monohromatiskās kameras un RGB kameras stiprās puses, kas nodrošina labāku attēla kvalitāti.

    Monohromatiskajā režīmā Huawei P9 spēj sniegt vislabāko kvalitāti vienkrāsainu foto uzņemšanā. Strādājot parastajā režīmā, monohromatiskā kamera un RGB kamera darbojas vienlaicīgi un apvieno savas stiprās puses, piemēram, augstu izšķirtspējas jaudu, monohromatiskās kameras gaismas caurlaidi un RGB kameras krāsu ierakstīšanas spējas, rezultātā nodrošinot labākas kvalitātes attēlus.

    Kā šīs abas kameras kopā savstarpēji darbojas? Un kādas ir duālās kameras priekšrocības salīdzinājumā ar RGB kameru? To pārbaudīt ir vienkārši: aizsedziet katru no šīm kamerām un uzņemiet fotogrāfijas, bet pēc tam tās salīdziniet.

    Huawei P9 kameru kopīgi izstrādāja Huawei un Leica. Tajā iebūvētie Leica Summarit H 1:2.2/27 ASPH duālie objektīvi ar vienu 12MP RGB sensoru krāsām un vienu 12MP monohromatisko sensoru detaļām. Katra sensora uzņemtie attēli pēc tam tiek apvienoti ideālā fotoattēlā. Lūk, daži Huawei oficiālie paraugu attēli.

    Kā redzams no attēlu paraugiem, salīdzinājumā ar fotogrāfijām, kas uzņemtas ar citiem viedtālruņiem, krāsas ir daudz spilgtākas — gaismas zonām uz attēla ir iesarkans tonis, savukārt tumšākām zonām ir purpursārti zila nokrāsa, kas ir tipiska “Leica skatam”. P9 kameru jau atzinīgi novērtējuši pasaulslaveni fotogrāfi, tajā skaitā Mērija Makartnija (Mary McCartney), National Geographic fotogrāfs Deivids Gutenfelders (David Guttenfelder) un slēpošanas fotogrāfs Rubens Krabe (Reuben Krabbe).

    PR_14

    “Tas ir klasiskais ‘Leica skats’ – spēcīgais kontrasts starp zeltaino saules gaismu un un tumši zilajiem mākoņiem izskatās satriecoši.” (Foto: Džu Jinhao [Zhu Yinghao])

    PR_15

    “Lietus lāses uz automašīnas stikla piešķir fotoattēlam vienreizēju rakstu. Šis abstraktais, radošais skats ir tieši tāds pats, kā stils, ko veidoju ar savu Leica kameru.” (Foto: Mērija Makartnija [Mary McCartney])

    Mēs uzņēmām divus attēlus vienā un tajā pašā redzesleņķī, izmantojot Huawei P9 un Leica M (ar Summicron-M 1:2/35 mm ASPH objektīvu), lai varētu salīdzināt abu kameru veikumu.

    No kreisās attēls uzņemts ar Huawei P9, no labās – ar Leica M

    Kā liecina attēli, starp abu kameru uzņemtajām fotogrāfijām krāsu atšķirība ir pavisam neliela. P9 attēli, ņemot vērā, ka tie ir uzņemti ar viedtālruni, ir gandrīz līdzvērtīgi tiem,kas uzņemti ar Leica M. Skaidri redzams, ka P9 kamerai ir daudz vairāk nekā tikai Leica sertificēts objektīvs – tā lepojas arī ar programmatūru, kas nodrošina visjaunākajiem standartiem atbilstošas kvalitātes fotoattēlu un atveido klasisko “Leica skatu”.

    Turklāt P9 pieejama virkne Leica krāsu režīmu, lai spētu līdzināties Leica kameras kvalitātei. ‘Standarta’ režīms rada attēlus ar dabīgām krāsām, ‘Spilgto krāsu’ režīms bagātina krāsas, lai iegūtu klasisko “Leica skatu”, bet ‘Plūstošo krāsu’ režīms ir piemērots, lai uzņemtu attēlus ar plūstošu tekstūru, nesamazinot to asumu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    PurvaVelns
    06.05.2016 13:13

    kaut ko tie brāļi mums nestāsta. te https://failiem.lv/u/kp7z2rra divi kadri – vienam es to monohromo kameru aizsedzu. iso un ekspozīcija vienāda. centos izvēlēties maksimāli nepateicīgu gaismu/ēnas. vai ir liela atšķirība? nu nez… pamatīgi palielinot kaut kur kaut kādas detaļas izskatās vairāk, bet vai visa tā brēka ir to vērta?

    Janis
    06.05.2016 16:49
    Reply to  PurvaVelns

    Protams, ka ir vērts tā taču ir Leica, hipsteri tagad jutisies vel labāk, plus šis viedtalrunis ir teju parsitis dslr un parējos krāmus :)

    Peteris
    18.06.2016 08:30
    Reply to  Janis

    Vienīgi tur no Leicas ir tikai uzlīme un ieteikumi Huawey photo appa uzlabošanai.

    x
    07.05.2016 08:28

    Klasisks triks ar fotogrāfu iesaistīšanu. Tie cilvēki nobildēs ar jebko, bet pārējie to iztulko tā ka šis telefons ir īpašs. Kaut gan secinājumam būtu jābūt mazliet citādākam – bildēt minkas un dārza žogu var ar visparastāko telefonu, tam nevajag leicakitu.

    PurvaVelns
    07.05.2016 08:46
    Reply to  x

    minkas nevar gan. kustīgi, maitas. man ir divi – zinu. bērnus vieglāk.

    x
    07.05.2016 09:07
    Reply to  PurvaVelns

    īpašos kursos var apgūt trikus arī minku bildēšanai – vienā rokā turi kārumu, otrā telefonu.
    kamēr minka hipnotizē kārumu, knaukt!- un gatavs. Un uzreiz tīklos. Tikai hashtagi jāsaliek, vismaz pussy, leica, unprocessed, photojournalism

    PurvaVelns
    07.05.2016 17:47
    Reply to  x

    haštagi vairs nestrādā

    bombelats
    07.05.2016 21:25
    PurvaVelns
    08.05.2016 13:48
    Reply to  bombelats

    pilnīgi piekrītu. es nekad neesmu izvēlējies kādu preci mārketinga dēļ, galu galā – pats ar šo mārketinga muļķību radīšanu nosdarbojos 20 gadus. Konkrēti šis huawejs kameras ziņā nepārspļauj ne samsung ne aifonu, bet arī neatpaliek būtiski: mazas nianses var novērot palielinot un apskatot pikseļus lielā tuvplānā. Pa manai gaumei – pats aparāts – uzbūves kvalitāte, dzelži, UI un pirkstu nospiedumu lasītājs aizmugurē, kā arī cena – ir stipri patīkamāks pirkums par to pašu galaxy s7, Un kamera ir PIETIEMAI LABA, lai pie noteikta satura esamības, konkrētā žanra ietvaros (soc.tīkli) varētu radīt “appealing images”, ne sliktākas kā ar s7 vai aifonu. Tādas subjektīvas pārdomas.

    bombelats
    08.05.2016 21:26
    Reply to  PurvaVelns

    Nu, ja tās būtu muļķības, tad kompānijas piķi nešķiestu, nu Tu jau zini ?

    Reklāma