Web Analytics
More
    Reklāma

    Asus ZenPad 10 (Z300CL) apskats

    Asus ZenPad 10 ir viens no spēcīgākajiem budžeta klases planšetdatoriem, īpaši interesanta ir 4G modeļa cena.

    Jaunākie raksti

    Asus parasti asociējas ar divu veidu planšetdatoriem – budžeta klases un nebūt ne lētajiem Transformer Pad, tomēr Asus ZenPad 10 ir drusku cits stāsts, jo beidzot budžeta klasei arī ir pieejami dažādi aksesuāri, kuru starpā gadījusies dokstacija. Turklāt tā ir kas vairāk par vienkāršu tastatūru. Asus ZenPad 10 ir saderīgs arī ar Z Stylus irbuli, bet neviens no minētajiem aksesuāriem diemžēl nav nonācis manās rokās kopā ar Asus ZenPad 10.

    Asus ZenPad 10 cena iepriecina, tomēr ir jārēķinās, ka ražotājam nākas arī uz kaut ko ietaupīt. Sākotnēji zemās cenas uzspiestās optimizācijas nemaz nav tik manāmas, varbūt Asus ZenPad 10 ir nedaudz par tuklu, ja to salīdzina ar dārgākiem planšetdatoriem, bet savā cenu kategorijā Asus daudz neatšķiras no citu ražotāju spējām. Pat jāsaka, ka Asus ZenPad 10 biezums ir vienīgais manāmais uzbūves trūkums, kas šādā cenu kategorijā ir retums.

    Reklāma

    ZenPad 10 011

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 5.0 Lollipop
    • Ekrāns: IPS LCD 10.1 collas, 800 x 1280, ap 149 ppi, Corning Gorilla Glass
    • Procesors: Intel Atom Z3560, četri 1.8 GHz kodoli, Mali-450MP4 video apakšsistēma
    • RAM: 2.0 GB
    • Atmiņa: 16/32 GB, microSD līdz 64 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 4.0 (A2DP, LE)
    • Kameras: 5 megapikseļi, 2560 x 1920, autofokuss, HDR. 1080p ar 30 fps video. Fiksēta fokusa 2.0 megapikseļu priekšējā kamera
    • GPS: ar A-GPS un GLONASS
    • Papildus: pieejams 4G modelis (4G un Wi-Fi modeļiem atšķiras procesori), DTS skaņa un stereo skaļruņi, Google Drive 100 GB uz diviem gadiem, iespējams pievienot doku un Z Stylus
    • Izmēri un svars: 251.6 x 172 x 7.9 mm, 510 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms 18 Wh
    • Krāsas: melna, balta, Aurora metāliska
    • Cena: sākot no 170 eiro (Wi-Fi) un 230 eiro (4G)

    ZenPad 10 019

    Izskats un uzbūve

    Asus ZenPad 10 iepakots smukā kastē, kas nemaz neliecina, ka iekšā atradīsim budžeta planšetdatoru. Iepakojumā ir tikai uzlādes vads, sienas elektrības adapters un pats Asus ZenPad 10.

    Planšetdatora priekšpusē pa perimetru ir sudrabota josla, kas ir nedaudz izcelta virs ekrāna, lai pasargātu to no skrambām, ja gadās Asus ZenPad 10 nolikt uz galda ar ekrānu uz leju. Aizmuguri daļēji sedz gumijota plastmasa, kas ir ļoti patīkama, tomēr tā piedod kādu milimetru klāt pie Asus ZenPad 10 biezuma. Vienai no garajām Asus ZenPad 10 malām ir dokstacijas pieslēgvieta, tai blakus ir izvietots vāciņš, kas nosedz microSD kartes un arī SIM kartes pieslēgvietas.

    ZenPad 10 004

    Ražotājs uzsver, ka Asus ZenPad 10 ir pamatīgi stereo skaļruņi, ko papildina DTS skaņas uzlabojumi. Arī dokstacijā ir iebūvēti skaļruņi, bet par to darbību nemācēšu neko pastāstīt. Iebūvētie Asus ZenPad 10 skaļruņi būs gana spēlīšu spēlētājiem, turklāt ārā izvilinātā skaņa tik tiešām ir vērā ņemama – neviens viedtālrunis klāt nespēj stāvēt, jo planšetdatorā vienkārši ir vairāk vietas, kur izvietot lielākus skaļruņus.

    Asus ZenPad 10 ekrānu sedz Corning Gorilla Glass aizsargstikls, bet nekur netiek atšifrēta aizsargstikla versija, tāpēc pieļauju, ka tas varētu būt Gorilla Glass 2 aizsargstikls. Šeit nonākam pie diezgan kritiska Asus ZenPad 10 parametra – ekrāna izšķirtspējas. Un Asus ZenPad 10 ir ieguvis tikai 800 x 1280 izšķirtspēju, kas dod aptuveni 149 ppi. Ilgi neko tādu nebija nācies apskatos minēt – ir redzami atsevišķi pikseļi. 800 x 1280 izšķirtspēja bija raksturīga 2012./2013. gada planšetdatoriem, kuru cena nepārsniedza 180 latus. Tomēr 10.1 collas planšetdatoram gribētos redzēt vismaz 1200 x 1920 izšķirtspējas ekrānu.

    800 x 1280 izšķirtspēja ir kritiska mirklī, kad nākas apskatīt sīkāku tekstu, un tas notiek visai bieži, jo tīmekļa lapas planšetdatoros nepārlec uz mobilajām versijām, spiežot apskatīt lapas saturu tāpat, kā tas ir skatāms galddatorā. Pie augstākām izšķirtspējām pieradušas acis un arī smadzenes saka, ka kaut kas īsti nav līdz galam kārtībā. Pieļauju, ka, lietojot Asus ZenPad 10 kopā ar doku, planšetdators tiek turēt tālāk no acīm, kas nedaudz sapludina kopā pikseļotos burtus, tomēr uz to pilnībā paļauties nevar.

    Kopumā, ņemot vērā Asus ZenPad 10 cenu, var apgalvot, ka planšetdators ir viens no labāk būvētajiem savā klasē. Ražotājs parūpējies, lai aizmugures vāks neatstāv no iekšā esošām detaļām, kas daudzus lētos konkurentus padara nepatīkamāk lietojamus. Skaņa ir pieklājīga, ekrānu sedz Gorilla Glass, tomēr zemā ekrāna izšķirtspēja ir nepārliecinoša.

    ZenPad 10 006

    Programmatūra un veiktspēja

    Asus ZenPad 10 darbina Android 5.0 Lollipop, to pārsedz Asus ZenUI lietotāja saskarne, kas pamatā ir pamanāma augšējā rīkjoslā (ikonas) un iestatījumos. Asus ir pievienojis planšetdatora atmiņā PDF dokumentu, kurā ir izklāstītas Asus ZenUI lietotāja saskarnes iespējas, kas lieti noderēs jauniem Asus viedierīču lietotājiem.

    Asus ZenPad 10 ir ieguvis Intel Atom Z3560 procesoru ar četriem 1.8 GHz kodoliem un Mali-450MP4 video apakšsistēma, ko papildina 2 GB RAM. Te atzīmēšu, ka Wi-Fi Asus ZenPad 10 versiju darbina Intel Atom x3-C3200 procesors ar četriem 1.2 GHz kodoliem un to pašu RAM atmiņas apjomu.

    Iepriekš pieredzēts, ka Intel Atom procesoru un citas eksotikas izmantošana tiek sodīta ar atsevišķām nestrādājošām lietotnēm, tomēr šoreiz nespēju atrast nevienu lietotni, kas atteiktos sastrādāties ar Asus ZenPad 10.

    Intel Atom Z3560 procesors nav pats veiklākais pasaulē, tomēr tā veiktspēja būs gana pat spēļu dzenātājiem. Asus ZenPad 10 nedaudz domīgs kļūs pie vaļā atvērtām 30 Chrome pārlūka cilnēm, bet tā nav ikdiena. 10 un pat 20 cilnes nekādu ļaunumu Asus ZenPad 10 ātrdarbībai nenodara.

    Asus nav kautrējies uzstādīt dažādas savas un vairākas par reklāmu uzskatāmas lietotnes. Pārsvarā tās ir atspējojamas, reti kuru var pavisam atinstalēt. Neesmu milzīgs uzspiesto lietotņu fans, tāpēc uzreiz ķertos pie Asus ZenPad 10 atmiņas patīrīšanas. Protams, ražotājiem nākas uzstādīt dažādas papildu lietotnes, jo par tām tiek saņemta nauda, kas spēj vēl samazināt viedierīču cenu.

    Ikdienas un sintētisko testu veiktspēja ir salīdzinoši augsta, jo Asus ZenPad 10 ir maza ekrāna izšķirtspēja. Intel Atom Z3560 procesora spējas vēlētos pielīdzināt Snapdragon 800, to pierāda arī veiktspējas testi.

    Akumulators

    Asus ZenPad 10 tiek solīta astoņu stundu darbība ar vienu uzlādes reizi. Aptuveni tā arī ir, jo divu stundu 720p video atskaņošana patērē aptuveni 25% no enerģijas, tīmekļa pārskatīšana nedaudz vairāk tērē enerģiju, tāpēc jārēķinās, ka uzlādēt Asus ZenPad 10 nāksies jau pēc 6 līdz 7 stundām. Spēlīšu spēlētājiem Asus ZenPad 10 būs jālādē vēl biežāk.

    ZenUI Power Saver piedāvā iespējas vēl nedaudz sataupīt enerģiju, bet, manuprāt, enerģijas taupīšanas iestatījumi ir pārāk dziļi paslēpti, tos nav iespējams ievietot augšējā rīkjoslā. Asus piedāvā izvietot kādā no mājas ekrāniem īsceļu, kas taupīgam lietotājam ik pa laikam var noderēt. Agresīvākais no enerģijas taupīšanas režīmiem ikdienas Asus ZenPad 10 darbību neietekmē jūtami, spēļu laikā gan to vajadzētu izslēgt.

    ZenPad 10 024

    Gaidstāves režīmā Asus ZenPad 10 gandrīz nemaz netērē enerģiju, nakts laikā atlikušās enerģijas indikatora rādījums nokrītas par 2…3%.

    Kopumā Asus ZenPad 10 neuzrāda nekādus milzīgus izrāvienus pret konkurentiem. Budžeta klasē visi planšetdatori ar līdzīgu ekrāna izmēru tērēs enerģiju vienlīdz ātri.

    Skaņa

    Asus visos pakšos cenšas uzsvērt ZenPad 10 skaņas iespējas un DTS-HD. Te man rodas divējādas jūtas, jo ražotājam izdevies novietot skaļruņus iepriekš neredzētā vietā – ielaidumā virs ekrāna. Tādējādi ainavas skatā (skatoties filmas, spēlējot lielāko daļu spēļu) nekas netraucē skaņai. Tā nāk tiešu uz lietotāja pusi, turklāt tiek izmantoti stereo skaļruņi, tie ir novietoti pietiekami tālu viens no otra, lai būtu iespējams izšķirt vienu kanālu no otra.

    Ne tik spīdoši veicas ar DTS-HD atrašanu, tā arī nebija skaidra, kā šis izpaužas. Planšetdatorā ir iebūvēti vienkāršoti skaņas pašrocīgas uzlabošanas iestatījumi (ekvalaizers un daži iepriekš definēti skaņas uzlabojumi). Te paveras iespējas rotaļām, bet ir jārēķinās, ka vieni un tie paši iestatījumi tiks piemēroti iebūvētajiem skaļruņiem un arī austiņām. Biju gaidījis arī skaļāku planšetdatora skanējumu, kad pievienotas austiņas ar zemāku jūtību.

    Kopumā – labākais risinājums iebūvētajiem skaļruņiem, bet austiņu izmantošanas piekritēji varētu vēlēties ko nedaudz vairāk no tik ļoti izreklamētām skaņas iespējam.

    ZenPad 10 022

    Kamera

    Asus ZenPad 10 slimo ar ierasto planšetdatoru nespēju – uzstādītās kameras ir ar pārāk mazu pikseļu skaitu un diezgan vāju pavadošo programmatūru. Šķiet, ka savā praksē esmu tikai vienu reizi atzinis kāda planšetdatora kameras par saprātīgām.

    Asus ZenPad 10 galvenā kamera ieguvusi vien 5 megapikseļus ar maksimālo 2560 x 1920 izšķirtspēju un visai pieņemamu autofokusa darbību. Galvenā kamera spēs uzņemt pat 1080p video ar 30 kadriem sekundē. Diemžēl priekšā ir izvietota fiksēta fokusa 2.0 megapikseļu kamera, kas īsti labi nederēs pat video zvaniem.

    ZenPad 10  foto 023
    HDR

    ZenPad 10  foto 006 ZenPad 10  foto 020

    Manuprāt, Asus ZenPad 10 galveno kameru nedaudz pieviļ lietotne, kas pēc noklusējuma veido pārāk gaišas fotogrāfijas. Kameras lietotnes iestatījumos neērti pieejamā vietā ir atrodama ekspozīcijas kompensācija, bet to atklāju pārāk vēlu. Noklusējuma iestatījumi nebūt nav ideāli.

    Interesanti, ka sliktākā izgaismojumā Asus ZenPad 10 kamera piedāvā pūcītes simbolu, kas apzīmē kameras pielāgošanu tumsai. Kamera tiek pārvērsta par viena megapikseļa monstru, bet tomēr tas ir un paliek 1 megapikselis… Visvairāk no švaka vides izgaismojuma cieš autofokuss, kā arī ne 5 megapikseļu, ne 1 megapikseļa bildes nav dēvējamas par ideālām.

    ZenPad 10  foto 017 ZenPad 10  foto 018

    Kameras lietotne piedāvā arī HDR uzņemšanu, neiztrūkst dažādi efekti un pat HTC flagmaņos ar divām aizmugures kamerām iekļautā asuma dziļuma regulēšana pēc fotogrāfijas uzņemšanas. Bet jau atkal atduramies pret ne pārāk kvalitatīvo kameras matricu un objektīvu. Atļaušos apgalvot, ka Asus ZenPad 10 kameras lietotnes saskarne jau ir redzēta Samsung Galaxy K zoom viedtālrunī-fotoaparātā un pāris citos tā paša laika Samsung Galaxy viedtālruņos.

    Te noteikti Asus varēja piestrādāt, uzstādot vismaz 8 megapikseļu kameru ar labāku objektīvu. Tad tiešām vairums pievienoto iespēju būtu izmantojamas ne sliktāk par HTC vai Samsung.

    ZenPad 10  foto 016
    1 megapikselis
    ZenPad 10  foto 015
    Pilna izšķirtspēja

    Noslēgumā

    Asus ZenPad 10 lielākais spēks ir iespējā planšetdatoram pievienot dokstaciju ar klaviatūru un skaļruņiem. Dokstacija komplektā nebija iedota, to diemžēl arī nespēju atrast vietējos interneta veikalos. Asus Z Stylus irbulis ir pieejams tīmekļa veikalos par 35 eiro, bet arī tas netika iekļauts testam saņemtajā komplektācijā. Žēl! Asus ZenPad 10 800 x 1280 izšķirtspēja varētu būt klupšanas akmens – filmas ir skatāmas, spēles ir spēlējamas, bet teksta lasīšanai gribētos augstāku ekrāna izšķirtspēju. Budžeta klasē izšķirtspēja ir pieņemama, līdzvērtīgas cenas konkurenti nespēj piedāvāt neko labāku. Minētie Lenovo modeļi ar augstāku izšķirtspēju maksā ap 250 eiro par Wi-Fi versijām.

    Asus ZenPad 10 uzbūve nestāsta, ka planšetdatora cena ir vien 170 eiro. Konkurentu piedāvājums būtu meklējams pie Samsung (Samsung Galaxy Tab A 9.7 nāksies piemaksāt par zīmolu, procesori būs nedaudz vājāki, 9.7 collu TFT ekrānam zemāka izšķirtspēja, arī RAM var gadīties ap 1.5 GB) vai Lenovo (Lenovo IdeaTab Tab ir sīva konkurence, jo dažiem planšetdatoriem ir 1200 x 1920 izšķirtspējas ekrāni, bet netiek pat teorētiski piedāvāta dokstacija vai vieds irbulis, kā arī uzstādīta KitKat operētājsistēmas versija). Varētu minēt arī vecākus Sony planšetdatoru sērijas modeļus, bet to cenas vēl arvien ir vismaz divkārt augstākas par Asus.

    ZenPad 10 004

    Intel Atom Z3560 procesors noteikti minams pie Asus ZenPad 10 plusiem, jo konkurenti piedāvā aptuveni lēnākus procesorus.

    Jaunieši izbaudīs Asus ZenPad 10 skanējumu bez austiņu pievienošanas, tomēr jauniešiem ir būtiska priekšējās kameras darbība, lai taisītu pašbildes un veiktu video zvanus. Šajā disciplīnā Asus ZenPad 10 ir vājš.

    Asus ZenPad 10 ekrānu sargā Corning Gorilla Glass, kas ir retums šādā cenu kategorijā, pieredze liecina, ka arī pārējā planšetdatora uzbūve ir jūtami pārāka par konkurentu iespējam.

    Protams, Asus ZenPad 10 nav nekādas izredzes sacenties ar divas un trīs reizes dārgākiem Samsung vai Sony planšetdatoriem, tomēr savā cenu kategorijā Asus ZenPad 10 parāda, ka ir viena no labākajām izvēlēm tirgū.

    Asus ZenPad 10 ir viens no spēcīgākajiem budžeta klases planšetdatoriem, īpaši interesanta ir 4G modeļa cena.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    7
    Ekrāns
    5
    Kamera
    5
    Veiktspēja
    7
    Programmatūra
    6
    Akumulators
    7
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma
    Asus ZenPad 10 ir viens no spēcīgākajiem budžeta klases planšetdatoriem, īpaši interesanta ir 4G modeļa cena.Asus ZenPad 10 (Z300CL) apskats