Web Analytics
More
    Reklāma

    Iepazīsti Latvijas tehnoloģiju kopienas: Datu skola

    Jaunākie raksti

    Domājot par informācijas apstrādi un tās vizualizāciju, prātā nāk tabulas un Excel grafiki. Itin bieži – tie izskatās sarežģīti un nepārskatāmi. Tiesa, līdz ar infogr.am, ZoomCharts un citu infografikas veidojošu stārtapu parādīšanos, ikvienam ir iespēja padarīt informāciju krāsaināku un interaktīvāku. Kas tad īsti ir dati un zināšanas, ko iegūstam? Kursors.lv devās pie Datu skolas iniciatores Nikas Aleksejevas, lai noskaidrotu, kāda ir Latvijas datu entuziastu kopiena.

    “Mēs pasauli esam raduši uztvert vizuāli. Arī bērniem, kas mācās skaitļus, parāda, cik daudz ir 3 āboli, cik daudz ir 5. Ar laiku mūsu prāts attīstās, bet, piemēram, skaitli 1469272 aizvien ir grūti iztēloties. Vai tas ir daudz? Vai maz? Varbūt pietiekami? Ar vizualizāciju varam parādīt, ka 1 469 272 ir viena trešdaļa no 4 409 181 jeb gandrīz 4 tūkstoši minimālās mēnešalgas Latvijā, kas ļauj vienam cilvēkam izdzīvot vairāk nekā 300 gadus,” stāsta Nika. Tur slēpjas Datu skolas, kas ir starptautiskās datu lasītprasmes iniciatīvas School of Data pārstāvniecība Latvijā, burvība – parādīt datus kontekstā un radīt jaunas zināšanas.

    Reklāma

    Viens no pirmajiem skolas pasākumiem Datu žurnālistikas hakatons notika 5. martā, Starptautisko atvērto datu dienā, ciešā sadarbībā ar Open data Latvija mītapu rīkotāju Raimondu Simanovski, Delfi, Infogram un Lursoft. ‘Tā pamatā bija tiešām motivēti un savās jomās kvalificēti cilvēki, kas kombinācijā ar aizraujošām idejām radīja lieliskus rezultātus,’ norāda Nika. Hakatons nu ir devis pārliecību, ka interese par radošiem tehnoloģiskiem risinājumiem, kā vākt, pētīt un atainot informāciju, turpinās pieaugt, un kopiena kļūs saliedētāka.

    Taujājot par problēmām datu lasītprasmē, Nika kā galveno min nepietiekamu uzmanību, kas veltīta lasītprasmes attīstībai.  Uzņēmēji zina, kā lasīt datus un sava uzņēmuma rādītājus, jo tas palīdz pilnveidot viņu uzņēmējdarbību; līdzīgus rezultātus varētu sasniegt arī citās dzīves jomās. “Jautājums par migrāciju Eiropā varētu tikt aplūkots vēsturiskā griezumā un mēs saprastu, ka tautu migrācija dažādu iemeslu pēc nav nekas jauns, mainās tikai mūsu attieksme. Apzinoties realitāti, sabiedrība tā saukto migrācijas krīzi varētu uztvērt veselīgāk. Datu lasītprasme kā kritiskās domāšanas sastāvdaļa jāievieš izglītības procesā un jāvairo sabiedrības pieradums pie datos balstītas informācijas.”

    Datu skolas darbība līdz ar to neapstājas. Jau pavisam drīz tiek plānots skolas oficiālās atklāšanas mītaps, kur ikviens varēs uzzināt par kopienas plāniem un pasākumiem. Nika piebilst, ka ‘nākamais datu hakatons varētu būt rudenī.’

    “Nākotnē vēlamies ienest starptautiskā tīkla zināšanas Latvijā aizraujošā un brīvā veidā – tā, lai cilvēkiem darbs ar datiem kļūst par hobiju, ja ne dzīvesstilu,” Nika komentē. “Kopiena ir kā resurss, lai cilvēki radītu vairāk datos balstītu projektu. Kopienas biedri šo resursu var gan sniegt, gan izmantot saviem projektiem!”

    Kopā ar datu skolu kopienu stiprina arī Open Data mītapi un Riga Power BI mītapi, kas atvērti ikvienam interesentam.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    11.04.2016 17:37

    Spaidāmekrānu analfabētu jaunlatviešu paaudzes ienākšana dzīvē ir acīmredzama. Mītups – kas tas par gimalajiešu lāci, ko viņš mīda? Ir “sapulce” un “saiets”.

    digitalk
    11.04.2016 18:50
    Reply to  Krotow

    mītaps, nevis mītups. himalajiešu, nevis gimalajiešu ;)
    a citādi – klasisks redaktora trūkums organismā, labi vēl, ka atstarpi starp 5. un martu ielika.

    Krotow
    11.04.2016 21:13
    Reply to  digitalk

    Tieši “gimalajiešu”. Kāpēc, sk. https://lv.wikipedia.org/wiki/Gimalajie%C5%A1u_l%C4%81cis

    Korektora pirksts mūsdienu elektroniskajos “medijos” ļoti trūkst. No lielajiem Delfi tam ir izcils piemērs. Par blogiem vispār neizteikšos, gramatika un pareizrakstība tajos parasti ir baisa.

    digitalk
    11.04.2016 21:30
    Reply to  Krotow

    my bad :( šitā reference man gājusi secen, būšu zināt.

    šim rakstam būtu noderējis gan redaktors, gan korektors, bet tāpat galvastiesu labāks pāri Delfu ikdienai…

    Reklāma