Web Analytics
More
    Reklāma

    Microsoft piedāvā darbināt Ubuntu Linux domāto programmatūru Windows 10 vidē

    Jaunākie raksti

    Microsoft pirms savas ikgadējās izstrādātāju konferences Build 2016 kopā ar Ubuntu izstrādātāju Canonical ir paziņojis, ka piedāvās darbināt Ubuntu Linux domāto programmatūru Windows 10 vidē. Pēc paziņojumiem presei noprotams, ka galvenais uzsvars būs uz tā saucamo GNU komandrīku kopas ietvaru – nav informācijas par piemēram grafiskās saskarnes programmatūras darbināšanu šādā veidā, lai gan Canonical pārstāvja Dustin Kirkland bloga rakstā par šo notikumu tas netiek izslēgts. Canonical arī skaidro, ka lai šo funkcionalitāti nodrošinātu, tiek izmantots Microsoft Research radītais sava veida “atgriezeniskais Wine” savietojamības slānis – Linux sistēmas izsaukumi un bibliotēku darbības tiek rūpīgi emulētas izmantojot Microsoft izstrādātu tehnoloģiju. Uz doto brīdi demonstrēti ir pārsvarā populārie komandrīkas rīki, sākot ar bash un beidzot ar rsync.

    Jāpiezīmē, ka šādi darbināta komandrindas programmatūra – kas daudzu administratoru prāt ir noteikti ļoti laba funkcionalitāte, jo paša Windows komandrindas rīki ir smagnēji un daudzu lietotāju prāt neparocīgi un neintuitīvi – nav pirmais šāda veida risinājums. Jau vairāk kā desmit gadus ir aktīvs Cygwin projekts – kas kompilē pilnu GNU sistēmu Windows vidē un piedāvā to instalēt caur ērtu instalācijas programmu. Pats Microsoft pagājušā gadu desmita sākumā piedāvāja instalējamu pakotni “Windows services for Unix”, kas ļāva izmantot bash un citus komandrīkus integrētus Windows vidē. Tāpēc tas nav nekas unikāls pēc būtības – kas interesants ir tas, ka Microsoft ir nopietni pacenties un sadarbojies ar Canonical, lai programmatūra darbotos pēc iespējas efektīvāk. Drīz Windows Store – kur nu bez tā – būšot pieejama Ubuntu 14.04 LTS versija, bet ar laiku būs arī 16.04 LTS (kad tas tiks izlaists, notestēts un atzīts par strādājošu).

    Reklāma

    Ja iedziļinās, šāds solis varētu būt interesants divos aspektos – tas ļautu pārbaudīt dažāda veida Linux programmatūras darbību nepārslēdzoties uz to (izstrādātājiem un integrātoriem), kā arī ļautu vieglāk veikt automātisku Windows darbastaciju automatizāciju administratoriem. Vai šis savietojamības slānis spēs nodrošināt iespēju darbināt arī programmatūru ar grafisko saskarni laiks rādīs – kā nekā Xorg emulācija ir daudz sarežģītāka par Linux sistēmas izsaukumiem. Kopumā šis solis gan manuprāt neliecina par pēkšņi “lielu mīlestību” no Microsoft puses attiecībā uz atvērto pirmkodu, taču vismaz atklātu naidīgumu ir aizstājis mierīgs pragmatisms, kas ir tikai apsveicami.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ach So
    05.04.2016 09:41

    Starp citu, pilna cygwin vietā var izmantot UnxUtils. http://unxutils.sourceforge.net/ Maziņš un ērts, liela daļa nepieciešamo lietu, kas pārkompilētas Windowsiem pa tiešo, tātad strādā no CMD.

    05.04.2016 16:59

    Vai vispār ir kāds pamatojums, lai arī Linux GUI aplikācijas darbotos uz Windows? Uz Linux taču nekā jēdzīga nav ?Lai nu kā, šis ir ļoti būtisks pavērsiens. Es pats pārslēdzos uz Mac OS, lai varētu normāli darboties ar dažām programmēšanas valodām un freimvorkiem, kuriem uz Windows ir lielas problēmas, un tagad varētu nopietni domāt par atgriešanos pie Windows.

    Krotow
    06.04.2016 16:51

    Pamatojums ir pavisam nopietns – lietotāju bāzes aizplūšana no Windows uz Mac un dažādām planšetēm. Redmondai arī gribas ēst, tāpēc kaut kā jāsavāc paklīdeņi atpakaļ.

    07.04.2016 17:51
    Reply to  Krotow

    Redmonda jau sen nepelna ar Windows. Viņi pelna ar servisiem, Office un ierīcēm. Tas ir pirmkārt. Otrkārt, kā jau minēju, uz Linux nekādas jēdzīgas lietojumprogrammatūras, kas nebutu pieejama uz citām platformām, nav, un tas ir galvenais iemesls, kādēļ es lietoju Mac nevis Linux. Arī MS ļaudis minēja, ka šīs funkcijas mērķauditorija ir izstrādātāji, un tos neinteresē GUI. Man ir svarīgi, lai šī Linux integrācija ļautu bez problēmām darbināt to pašu rbenv un visus Ruby gems bez savietojamības problēmām, vai izmantot savus Bash skriptus dažādu ar aplikāciju izstrādi saistītu uzdevumu automatizācijai.

    Krotow
    05.04.2016 17:58

    Mazmīkstie uzreiz varēja uztaisīt X.org logu menedžeri ar Win10/Metro izskatu un papildināt Wine ar trūkstošajām API funkcijām.

    P.
    06.04.2016 00:20
    Reply to  Krotow

    Hahaha :)

    Anonīms
    15.04.2016 19:26

    Ok, taču pirms tam būtu jauki salabot, lai zem Win8/10 beidzot darbotos visas win32 programmas, kas gāja bez problēmām zem Win7/XP (īpaši portablās;)

    Reklāma