Web Analytics
More
    Reklāma

    AMD izveido jaunu grafisko draiveri Linux videi

    Jaunākie raksti

    Pagājušā gada otrajā pusē aparatūras ražotājs AMD paziņoja, ka tā veiks izmaiņas tās ražoto grafisko karšu Linux draiveru sistēmā. Ilgu laiku ATI (vēlāk AMD) grafisko karšu darbību Linux vidē ir nodrošinājis bēdīgi slavenais aizvērtais draiveris fglrx. Tālāk 2007. gadā, kad AMD bija iegādājies ATI, ražotājs sāka piedāvāt specifikāciju un programmētājus atvērtā draivera izstrādei – tā radās atvērtā pirmkoda kodola un Xorg draiveris radeon, kā arī RadeonSI/r600 Mesa3D OpenGL draiveris. Līdz šim AMD jaunākās grafiskās kartes atbalstīja fglrx draiverī, bet pēc pusotra gada atbalstu pārvietoja uz radeon atvērtā pirmkoda draiveri. Līdz šim šis sistēmas lielākās problēmas ir bijušas fglrx vecums, modernizācijas trūkums, un uzturamības problēmas, kā arī nepietiekoši daudz programmētāju atvērtā pirmkoda draiverim.

    AMD beidzot šo sistēmu piedāvā atstāt pagātnē, aizvietot vairākos kodola draiverus ar vienu, sauktu par amdgpu, kurš varētu atbalstīt gan atvērtā koda amdgpu Xorg draiveri un jau esošo RadeonSI Gallum3D/Mesa3D draiveri OpenGL vajadzībām, gan aizvērtā koda draiveri amdgpu pro (kas, cik noprotams no skaidrotā, ir Windows Catalyst draivera daļa, kas nodrošina komunikāciju ar iekārtu, un kuru beidzot AMD piedāvā sinhronizēt ar Linux vidi), un visu beidzot jauno Vulkan API draiveri.

    Reklāma

    Kāpēc šī radikālā maiņa? Kā jau minēju un kā Linux lietotāji ar AMD grafiskajām kartēm labi zin, fglrx ir ļoti problemātisks gan instalēšanā, gan lietošanā, un ka tas veiktspējā atpaliek gan no AMD Windows draivera, gan arī no Nvidia Linux draivera – tā koda bāze ir uzņēmuma FireGL ražojums, kuru 1998. gadā iegādājās ATI, tātad, tā ir vismaz 18 gadus veca (no turienes arī tā nosaukums fglrx). Spēļu izstrādāji pēdējā gada laikā pat ir atklāti pateikuši AMD, ka Linu vidē viņu kartes netiks atbalstītas kamēr draiveru kvalitāte netiks jūtami uzlabota. Pagājušā gada beigās/šī gada sākumā AMD beidzot nāca klajā ar daudz detalizētāku informāciju par jauno plānu. Tā ieviešana pēdējās nedēļās ir rezultējusies ar reāla koda piedāvāšanu Linux kodolam un Mesa3D/LLVM projektiem , kā arī amdgpu pro draivera testa versijas publicēšanu.

    Tad kas ir kas jaunajā AMD grafisko karšu draiveru sistēmā? Kā jau minēju, pamatā ir jaunais kodola draiveris amdgpu. Šis kodola draiveris ar laiku būs vienīgais, kas atbalstīs AMD grafiskās kartes Linux (kamēr notiek darbi, šobrīd paralēli joprojām atbalstīts tiek arī radeon kodola draiveris). Tas ir veidots tā, lai tas atbalstītu trīs dažādus draiverus – amdgpu Xorg atvērtā pirmkoda draiveri, amdgpu pro Xorg/OpenGL aizvērto draiveri (kas, kā jau skaidroju, ir praktiski Windows Catalyst draivera platformneitrālā daļa ar iepakojumkodu, kas nodrošina komunikāciju ar Linux kodolu), kā arī jauno AMD Vulkan draiveri (kura kods ar laiku tiks atvērts). Šobrīd AMD strādā ar Linux kodola kopienu, lai papildinātu amdgpu kodu ar jaunu funkcionalitāti, ko tā grib iekļaut, lai labāk atbalstītu savu aparatūru – kā arī tā sadarbojas ar Mesa3D un LLVM projektiem, lai pievienotu OpenGL atbalstu jaunajām ienākošajām AMD Polaris grafiskajām kartēm. Tas arī norāda uz jauno pieeju draiveru izstrādē no AMD Linux komandas puses, ka galvenais darbs būs atbalsta pievienošana jaunākajām iekārtām tieši atvērtā pirmkoda draiverī amdgpu, tādējādi nodrošinot vienlaicīgu atbalstu līdz ar amdgpupro. Cik noprotams, AMD rekomendēs izmantot amdgpu “all open” variantu pēc noklusējuma, un izmantot amdgpu pro tikai un vienīgi tad, ja ir nepieciešams OpenGL profilu atbalsts, kā arī sākumposmā kamēr amdgpu/RadeonSI draiveru komplekts tiek “piedzīts” viektspējā attiecībā pret amdgpu pro.

    amdgpu-shēma

    Kā jau minēju, AMD Linux komanda piedāvā notestēt jauno draivera sistēmu izmantojot Ubuntu Linux 14.04 LTS vidi. Kā liecina Linux aparatūras jaunumu portāla Phoronix veiktie veiktspējas testi, šī AMD draivera versija pēc veiktspējas datiem beidzot sāk pietuvoties Nvidia Linux aizvērtā draivera rādījumiem, kas bija viens no lielākajiem klupšanas akmeņiem fglrx tā vecuma dēļ. Līdz galīgai uzvarai vēl nopietns darbs priekšā, taču ir plānots, ka šī gada laikā AMDGPU draivera sistēma kļūs par oficiālo AMD Linux draiveri. Jau šobrīd Canonical un AMD ir paziņojis, ka nenodrošinās vecā draivera fglrx darbību uz Ubuntu Linux 16.04 ilgtermiņa versijas, tā vietā nodrošinot AMDGPU draivera oficiālu atbalstu no kāda laika vēlāk šajā gadā. Kā potenciālais izlaišanas laiks tiek minēts vasaras vidus, un tiek gaidīts, ka jauno AMD draiveru oficiālais atbalsts regulārajos distribūciju laidienos parādīsies gada beigās (piemēram, Fedora 25). AMD šo visaptverošo atvērto stratēģiju ir palaidusi kā GPUOpen, kur kompānija piedāvā arī atvērtā pirmkoda bibliotēkas dažādām šeiderprogrammām (līdzīgi kā Nvidia GamingWorks). Tās gan šobrīd atbalsta pārsvarā tikai DirectX11. Šī vietne arī piedāvā lejupielādēt Vulkan draiveri, kura palaišanai kā augstāk norādīts nepieciešams amdpgu kodola draiveris.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma