Web Analytics
More
    Reklāma

    Ubuntu 16.04 ilgtermiņa atbalsta versija nonāk alpha testēšanā

    Jaunākie raksti

    Ubuntu Linux 16.04 (koda nosaukums “Xenial Xenus”) ilgtermiņa atbalsta versijai tagad ir pieejamas pirmās alpha versijas testēšanai (Lejupielādēt piemēram Lubuntu Linux Alpha 2 var šeit). Kā parasti, Ubuntu projekts izlaiž Ubuntu Linux un tās dažādos atbalstītos atvasinājumus (ar vienu pakotņu bāzi) divas reizes gadā – aprīlī un oktobrī. Taču ik pa diviem gadiem pavasarī izlaistā versija tiek atbalstīta 5 gadus un tiek saukta par ilgtermiņa (LTS jeb Long Term Support) versiju. Sākot ar 12.04 pilnā laika posmā tiek atbalstītas gan darbvirsmas, gan serveru versijas. Pārsvarā tas nozīmē drošības ielāpus, bet arī bieži vien svarīgus funkcionalitātes uzlabojumus, jaunāko interneta pārlūku laidienus – visu ko var atjaunināt nesalaužot operētājsistēmas bāzi un kas varētu būt vajadzīgs versijas lietotājiem.

    Šis laidiens savā ziņā būs revolucionārs – šī būs pirmā ilgtermiņa atbalsta versija Ubuntu Linux ar systemd. Tā kā Ubuntu Linux gan serveru, gan darbvirsmas pasaulēs spēlē nozīmīgu lomu, tas nozīmē labāku sistēmas inicializāciju un servisu pārvaldi. Lai gan ir cilvēki kas vēl skumst pēc vecās SysV init sistēmas un satraucas par modularitātes zaudēšanu, varu teikt pēc personīgās pieredzes, ka tiešām nevajag – jaunā RedHat aktīvi izstrādātā sistēma ļauj Linux izlausties no vecmodīgās domāšanas skavām un kļūt par vēl pilnvērtīgāku enterprise līmeņa operētājsistēmu – tajā pašā laikā tā ir diezgan plaši konfigurējama un bailes par viena risinājuma sindromu nav īsti pamatotas. Darbvirsmas versijas pusē jau rakstīju par Amazon meklēšanu tiešsaistē, kas tagad būs izslēgta pēc noklusējuma. Vēl “revolucionārs” jauninājums ir ka Unity palaišanas panelis varēs tikt pārvietots un tā izmērs mainīts pēc lietotāja vēlēšanās. Tiks arī likvidēts savu laiku nokalpojis Ubuntu Programmatūras Centrs un tas tiks aizstāts ar GNOME Software lietotni. Ja sanāks laiks, tiks iekļauta arī jaunā funkcionalitāte atjaunot aparatūrprogrammatūru (firmware) izmantojot GNOME Software – RedHat ļoti nopietni pie tā strādā ar aparatūru ražotājiem un Canonical tikai iegūtu ja šāda funkcionalitāte būtu pieejama arī Ubuntu Linux. Sagaidām arī ZFS, Snappy pakotnes un Ubuntu 8, bet gan vairāk “tech review” statusā.

    Reklāma

    Kā redzams jaunumu ir diezgan daudz. Lai gan alpha vēl neiekļauj visu augstākminēto, daļu no tā – piemēram systemd integrāciju, Unity 7 jauninājumus kā Unity Launcher novietojuma maiņu – jau var pārbaudīt. Ir skaidrs, kad kā jebkura Ubuntu Linux ilgtermiņa atbalsta versija ir svarīgs notikums Linux pasaulē manis jau iepriekšminētās Ubuntu popularitātes dēļ. Ubuntu Linux 16.04 beta 1 gaidam februāra beigās.

    AvotsMarksei
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    15.02.2016 12:55

    Maziņš info bits kuram nevajag atsevišķu rakstu – Ubuntu 16.04 LTS iekļaus Mesa 11.1 un LLVM 3.8, kas ļaus AMD un Nouveau draiveriem darboties ar OpenGL 4.1 API atbalstu. Tas ir svarīgi jo LTS ir tā versija ko izmanto visvairāk lietotāji un to arī rekomendē un liek OEM.

    Reklāma