Web Analytics
More
    Reklāma

    Chromecast Audio apskats

    Noteikti lētākais kvalitatīvais veids, kā no datora vai tīmekļa dabūt mūziku uz mājas skaņas sistēmu.

    Jaunākie raksti

    Vienmēr esmu augstā cieņā turējis modernās tehnoloģijas, it īpaši tās, kas pieejamas par neticami zemu cenu. Vēl patīkamāk, ja lēta tehnoloģija spēj nodrošināt gandrīz nepārspējamu veikumu. Jā, ir laiks padarboties ap visai interesantu audio tehnikas spēļmantiņu Chromecast Audio.

    Chromecast Audio ir pilnīgi un absolūti budžeta klases risinājums mūzikas mīļotājiem, kuri labprāt izmanto modernos mūzikas straumēšanas servisus vai pat glabā kādu augstvērtīgi skanošu mūzikas datni datorā. Chromecast Audio ir atnācis no Google kopā ar otrās paaudzes Chromecast video straumēšanas atskaņotāju.

    Reklāma

    Varbūt nedaudz nepārdomāts, bet nenoliedzami interesants ir fakts, ka Chromecast Audio iznāca kā visai viduvējs mūzikas bezvadu transports, tomēr pēdējais jauninājums atnesa niecīgā izmēra ripiņai 24 bitu 96 kHz atbalstu, kas ir pa spēkam vien salīdzinoši ļoti dārgām citu ražotāju bezvadu mūzikas transporta alternatīvām.

    Vai es jau minēju, ka Chromecast Audio cena ir nedaudz virs 40 eiro?

    DSC_0074

    Tehniskā specifikācija

    • Izejas: 3.5 mm austiņu vai optiski digitāla
    • Tīkla savienojumi: Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac (2.4 GHz un 5 Ghz)
    • Izmēri un svars: 51.9 x 51.9 x 13.49 mm, 30.7 g
    • Barošana: 1A 5V microUSB
    • Atbalstītās operētājsistēmas: Android 4.1, iOS 7.0, Windows 7, Mac OS 10.7, Chrome OS 28 vai jaunākas
    • Papildus: 96 KHz 24-bitu atbalsts, iespēja vienlaikus atskaņot vienu un to pašu saturu vairākos Chromecast Audio
    • Komplektā: sienas barošanas adapteris (1750 mm vada garums), 3.5 mm stereo vads (146)
    • Cena: tīmeklī (atsūtīts līdz Latvijai) ap 40 eiro, Latvijas interneta veikalos sākot no 60 eiro

    DSC_0073

    Izskats un uzbūve

    Chromecast Audio ir pavisam neliela plastmasas ripa, kurai vienā no ārpuses pusēm ;) ir microUSB barošanas pieslēgvieta, bet diametrāli otrā pusē – 3.5 mm austiņu spraudņa vai optiski digitālā (Toslink) vada pievienošanas iespēja. Komplektā ir iekļauts tikai stereo vads ar 3.5 mm austiņu štekerīšiem abos galos. Protams, tas nozīmē, ka Chromecast Audio spēs pārsūtīt tikai un vienīgi skaņu.

    Chromecast Audio ar elektrību nodrošina līdzi nākošs 1A 5V sienas adapteris. Konkrētais Chromecast Audio ir nācis no ASV, tāpēc tam ir attiecīgas sienas kontakta forma. Ierīce ir iepakota vismaz piekto reizi pārstrādātā kartona kastē, tās materiāls atgādina kartona vistu olu iepakojumu, tikai Chromecast Audio kaste ir plānāka un neizturīgāka.

    Chromecast Audio ir viena poga ierīces atiestatīšanai, kā arī viena neliela LED gaismiņa, kas ziņo par Chromecast Audio aktivitāti.

    DSC_0081

    Par Chromecast Audio tehnoloģiju entuziasti sapņoja jau kopš pirmās paaudzes Chromecast iznākšanas. Tā saucamās mūzikas bezvadu transporta ierīces parasti ir vai nu nekvalitatīvas vai arī ļoti dārgas. Līdzvērtīgas ierīces ir pamatīgi novecojušais un vēl arvien dārgais Logitech Squeezebox Duet vai modernākais un pavisam dārgais Sonos Connect. Chromecast Audio ir aptuveni četras reizes lētāks par Logitech Squeezebox Duet un 10 reizes lētāks par Sonos Connect.

    Diemžēl oficiāli pie mums Chromecast Audio nav iegādājams, ieteiktu to meklēt eBay ārēs, var arī Latvijas interneta veikalos, bet tad Chromecast Audio maksās vismaz par 50% vairāk.

    Chromecast Audio no ierastajiem „FM transmiteriem” un citiem skaņu pārraidošiem brīnumiem atšķiras ar datu pārraidi Wi-Fi tīklā. Citas lētās ierīces paļaujas uz Bluetooth, kas bieži ietekmē skaņas kvalitāti, kā arī Bluetooth darbības rādiuss it īpaši mūzikas sūtīšanai ir ļoti ierobežots – aptuveni 5 metri tiešā redzamībā. Bluetooth vēl ir vairākas citas tehnoloģijas nianses, kas to padara maz piemērotu augstvērtīgas mūzikas bezvadu pārraidei.

    DSC_0077

    Iestatīšana

    Chromecast Audio pirmreizējo iestatīšanu nodrošinās iOS vai Android mobilās operētājsistēmas lietotne. Chromecast Audio tiek pievienots esošam Wi-Fi mājas tīklam, turklāt šoreiz Chromecast Audio atbalsta 802.11ac Wi-Fi, kā arī 2.4 GHz un 5 GHz.

    Jāatzīst, ka ar pirmo reizi neizdevās Chromecast Audio uzstādīt, pieļauju, ka vainīga ir ierīces vēlme uzreiz saņemt programmatūras jauninājumu. Otrajā reizē Chromecast Audio pavisam veikli pieslēdzās mājas bezvadu tīklam un bija gatavs uzsākt atskaņot mūziku.

    Sākotnēji Chromecast Audio neatbalstīja vairāku istabu režīmu, tomēr decembrī saņemtais jauninājums to izlaboja. Tas nozīmē, ka no viena skaņas avota iespējams vienlaikus vienu un to pašu skaņdarbu atskaņot uz vairākām Chromecast Audio ierīcēm. Ballīte turpinās ne tikai viesistabā, bet arī virtuvē.

    Ieteiktu uzreiz Chromecast lietotnē aktivizēt „pilns dinamiskais diapazons” mūzikas atskaņošanas iespēju, jo pēcāk par to var gadīties piemirst.

    Izmantošana

    Google gudrie prāti ir mācījušies no neveiksmīgā Nexus Q eksperimenta, tieši šī iemesla dēļ Chromecast Audio nav iebūvēts skandu darbināšanai nepieciešamais skaņas pastiprinātājs, kas liek pie Chromecast Audio slēgt klāt aktīvās skandas (ar iebūvētu pastiprinātāju), stereo pastiprinātāju vai resīveri.

    Par laimi, Chromecast Audio neierobežo lietotāju tikai Google izveidotajā ekosistēmā. Protams, vienmēr varēsi straumēt mūziku no Google Play Music, tomēr Chromecast Audio iespējas ir daudz plašākas. Google nodrošina „cast” tehnoloģijas atbalstu un mūzikas pārsūtīšanu arī no citām viedierīču lietotnēm, Chrome tīmekļa pārlūka un pastarpināti – arī no mediju serveriem. Tiek atbalstītas Spotify un vairākas citas mūzikas straumēšanas lietotnes.

    Visās ierīcēs nāksies uzstādīt Chromecast lietotni vai Chromecast atbalstošu Chrome tīmekļa pārlūka spraudni.

    Ar Android viedtālruni varēsi izmantot plašāko mūzikas atskaņošanas un straumēšanas lietotņu klāstu – Spotify, Rdio, Pandora, Google Play Music, DS Audio, NPR One, Rocket Player, TuneIn, Deezer, Plex un Rhapsody.

    Pilns atbalstīto lietotņu klāsts atrodams te.

    Chrome tīmekļa pārlūks ar Google Chromecast papildinājumu spēj atskaņot pilnīgi visu, kas vien skan no datora tumbiņām – Tidal, SoundCloud , YouTube, kaut vai Facebook fermas spēles skaņas palaid lielajās skandās!

    DSC_0083

    Chrome tīmekļa pārlūks palīdzēs Chromecast Audio saņem pat bezzudumu FLAC 96/24 mūzikas datni no Plex servera. Atgādināšu, ka ir jābūt aktivizētai „augstas izšķirtspējas” iespējai Chromecast Audio viedierīces lietotnē. Tiesa, Plex ne vienmēr ideāli saprotas ar FLAC datnēm, bet tas tikšot labots ar jauninājuma palīdzību kaut kad tuvā nākotnē.

    Iespēju ziņā visnožēlojamāk ies Apple iOS mobilās operētājsistēmas lietotājiem. Tiem var vienīgi ieteikt izmantot kādu AirPlay alternatīvu. AirPlay ir Apple versija par satura pārsūtīšanu bezvadu tīmeklī. Lielisks mūzikas transporta aparāts ir AirPort Express.

    NAS (network attached storage) ierīču īpašnieki var izmantot Bubble UPnP, Toaster Cast un Doubletwist sniegtās iespējas, tomēr man īsti perfekti nestrādāja neviena no minētajām.

    Chromecast Audio atbalsta ACC, MP3, Ogg Vorbi, WAV (LPCM) un FLAC, kā arī 24-bitu 96 kHz skaņas kodējumu.

    DSC_0080

    Skanējums

    Ar optiski digitālo savienojumu viss ir skaidrs – digitāli analogais pārveidotājs (DAC) jebkurā ierīcē saņem identisku informāciju, kāda tiek nosūtīta no datora cietā diska vai mūzikas straumēšanas servisa.

    Analogais savienojums būs man pietiekami ciets rieksts, lai es paļautos uz tīmeklī pieejamo informāciju. Chromecast Audio ir izveidots no sekojošām daļām:

    • Marvell Avastar 88W8887 VHT WLAN, Bluetooth, NFC un FM Receiver
    • Nanya NT5CC128M16IP-DI/EKDDR3L 2GB SDRAM
    • AKM AK4430 192kHz 24-bitu stereo DAC
    • Marvell Armada 88DE3006 1500 Mini Plus divu kodolu ARM Cortex-A7 procesora
    • Toshiba TC58NVG1S3H 2 Gb NAND atmiņas

    Analogā signāla izmantotājus visvairāk interesēs Chromecast Audio iebūvētais AKM AK4430 192kHz 24-bitu stereo DAC. Tas nav nedz izcils, ne arī dārgs, tomēr izvēlētais DAC pēc tīmeklī rodamajiem komentāriem ir pieklājīga izvēle. To pašu DAC izmanto arī Gramofon.

    Man pieejamais resīveris pavisam glauni atpazina 96/24 FLAC, kas saņemts ar Chromecast Audio un Plex servera palīdzību. Te gan atļaušos norādīt, ka man pieejamā skaņas tehnika (Onkyo resīveris + FocalJM Lab stereo skandas un zemo frekvenču skanda) īsti neatbilst 96/24 FLAC izmantošanas nepieciešamībai, tomēr ir patīkami apzināties savas iespējas.

    Processed with VSCO

    Noslēgumā

    Chromecast Audio gaidīju jau kopš pirmo baumu parādīšanās tīmekļa plašumos. Sākotnējā oficiālā informācija nebija diez ko iepriecinoša, bet pēc decembrī saņemtā jauninājuma ar 96/24 bezzudumu FLAC un vairāku Chromecast Audio vienlaicīgas izmantošanas atbalsta saņemšanu, uzreiz iegādājos Chromecast Audio.

    Ikdienā Chromecast Audio izmantoju Spotify nosūtīšanai uz pamatīgāku skaņas sistēmu, ik pa laikam izmantoju arī Plex mājas mediju servera „pakalpojumus”, pārsūtot MP3 un pa retam arī kādu FLAC.

    Patīk, ka Chromecast Audio vari pieslēgt un aizmirst par tā esību. Ierīce ir maza un izskatās neuzkrītoši. Chromecast Audio izmantoju ar vecu 0.75A 5V USB sienas lādētāju.

    DSC_0078

    Chromecast Audio spējas pilnībā apmierinās Android, Windows un Mac OS X operētājsistēmu izmantotājus, bet iOS ierobežojumi liktu turēties no Chromecast Audio pa gabalu.

    Daudzviet internetā novērtēts, ka analogi padots Chromecast Audio pārraidītais skanējums iepaliek aiz konkurentu spējām, tāpēc pamatā Chromecast Audio iesaka izvēlēties tiem, kuri izmanto augstvērtīgākus digitāli analogus skaņas pārveidotājus.

    Pats esmu pilnīgi apmierināts ar Chromecast Audio darbību. Neesmu atradis nevienu mīnusu. Precizēšu – par prasīto cenu Chromecast Audio šo to var piedot, bet tāpat šis ir izcils mūzikas transporta rīks.

    Noteikti lētākais kvalitatīvais veids, kā no datora vai tīmekļa dabūt mūziku uz mājas skaņas sistēmu.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    6
    Programmatūra
    9
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    17 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Andris
    12.02.2016 18:36

    Vai ir kaut kas zināms par aizkavi ? Piemēram pirmā versija Chromecast arī pārsūtīja attēlu un skaņu ar aizkavi kas ir līdz 2 sekundēm…

    12.02.2016 20:04
    Reply to  Andris

    Tādā ziņā, ka laist filmas skaņu caur CC Audio? Nē, nederēs. Aizkave nav tik liela, bet izkoriģēt ar resīvera pārsimts ms iespējām laikam nevarēs.

    KKTK
    12.02.2016 18:59

    Jā, raspberijs ar vienkāršu USB DAC sanāk dārgāks un nav iepakots.

    12.02.2016 20:05
    Reply to  KKTK

    Raspberiji nav gluži plug&play, plus tiem vajag ne tikai DAC, bet arī barošanu un SD karti.

    KKTK
    13.02.2016 09:27
    Reply to  Artis Abols

    Labrīt, tieši tādu pašu barošanu vajag arī tam chromkastam. Žēl ka pa aux nevar dot pretī elektrību :)

    13.02.2016 10:27
    Reply to  KKTK

    Es runāju par papildus izdevumiem. CC Audio jau barošanas vads ir komplektā. Raspberijs ir plika plate, kurai jāpiepērk DAC, barošana, SD karte un arī kaste. Plus jāiedīda lai Raspberijs sāktu strādāt.

    turbojanis
    13.02.2016 10:17

    Sveiki! Es saprotu, ka šo verķi, ar vadu piesldz datoram un viņš caur wifi tīklu straumē mūziku, bet ja skandām nav wifi savienojuma. Tad kāda no viņa jēga?! Un mūsdienās, lielākā daļa cilvēku, atskaņo mūziku no telefona caur zilo zobu uz skandām. Lūdz, paskaidrojiet, ja ko neesmu sapratis.

    13.02.2016 10:30
    Reply to  turbojanis

    Verķis ir paredzēt tieši pieslēgšanai pie pastiprinātāja vai aktīvajām skandām. Pa Wi-Fi tiek sūtīta mūzika no datora vai telefona.

    Ideja tā pati kas Bluetooth, tikai skaņu nekompresē, kā tas ir BT gadījumā.

    turbojanis
    13.02.2016 11:12
    Reply to  Artis Abols

    Situācija, dārzā notiek pasākums skanda protams dārzā tātad dators arī tur pat, jo neskraidīs taču uz māju slēgāt mūziku. Saslēdzm datoru ar skandu izmantojot vadu un mūzikas kvalitāte nezūd.

    13.02.2016 12:21
    Reply to  turbojanis

    Tu tiešām neesi sapratis. CC Audio ir tieši tāpēc, lai no datora nekarātos vads. Turklāt daudziem datoriem nemaz nav optiskās izejas, ja gadījumā vēlies padot uz resīveri vai stereo pastiprinātāju.

    Sandis
    13.02.2016 21:55
    Reply to  Artis Abols

    Ja skandām ir bluetooth atbalsts, tad tajā dārza pasākumā var mierīgi iztikt ar lapsi, planšeti vai telefonu, lai “straumētu” mūziku uz skandām. :D

    Laikam es arī neesmu sapratis šitā verķa nozīmi… :) Edited.

    14.02.2016 06:48
    Reply to  Sandis

    Tādā gadījumā ķeramies pie teorijas.

    Stereo skaņas pārsūtīšanai derēs Bluetooth 4.x, bet CD kvalitātei (44.1 KHz) būs nepieciešama aptX tehnoloģija gan telefonam/datoram gan arī Bluetooth skaidām.

    Austiņām un dārza ballei pietiks ar A2DP tehnoloģiju (arī visām iesaistītajām ierīcēm).

    CC Audio CD kvalitāti pārsūta bez problēmām, tāpat tas tiek galā ar 24/96. Wi-Fi signāls labāk pārvar šķēršļus, Wi-Fi neietekmē citas apkārt esošās ierīces, kamēr Bluetooth bieži cieš no citām mājās esošām 2.4 GHz ierīcēm.

    Sandis
    14.02.2016 13:39
    Reply to  Artis Abols

    Arti, paldies par skaidrojumu!

    Renars
    15.02.2016 00:29

    Neesmu iedziļinājies, bet kā īsti notiek audio kolekcijas atskaņošana no pc? Par lapām ko atver chromā, kā youtube etc skaidrs, bet kā atskaņot mūzikas failus, kas glabājas uz pc?
    Vai chromcast var izmantot vietā kur nav wifi tīkla, respektīvi vai pie chromcast var pieslēgties pa tiešo ar telefonu un pārraidīt audio?
    Iespējams muļķīgi jautājumi, bet neesmu ar to saskāries.

    bombelats
    16.02.2016 09:42
    Reply to  Renars

    Neesmu lietojis šo verķi, bet, ja neviens neatbild, tad… Cik saprotu, vari izmantot Plex, kur norādi bibliotēku, kur atrodas mūziku. Vai tas pats Spotify dod iespēju atskaņot lokālo bibliotēku.
    Šis aparāts stāv pieslēgts pie skaņas aparatūras, un mūziku tur noraidi caur WiFi tīklu. Ja gribi pieslēgties ar vadu pie tā, tad slēdzies pa tiešo pie aparatūras. Priekš kam vēl kāds lieks elements ķēdē? Pie tam, pieļauju, ka skaņas avotu pie Chromecast nemaz fiziski nevar pieslēgt, vai ne, Arti?

    16.02.2016 11:27
    Reply to  bombelats

    Sorry, nepamanīju jautājumu!

    Par visu pēc kārtas! CC Audio (tāpat kā pārējie Chromecast produkti) darbojas tikai un vienīgi mājas Wi-Fi tīklā.

    Ja MP3/FLAC u.c. mūzikas faili atrodas datorā, tad visērtāk ir izmantot Plex serveri. Protams, būs jātur ieslēgts dators vai mājas NAS. Plex var izmantot kopā ar Android lietotni, kas daļēji strādā kā tālvadības pults.

    Step-by-step pamācības ir meklējams: http://allaboutchromecast.com/chromecast-how-to-guide/comparison-of-5-methods-for-streaming-local-media-files-to-chromecast/

    Kopumā Chromecast produktu uzstādīšana un izmantošana dzīvē ir ļoti vienkārša. Diemžēl procesu apraksti izklausās šaušalīgi un sarežģīti, bet dzīvē viss ir plug&play. Uzstādīšanai un lietošanai vajag tikai Chromecast app telefonā, Cast paplašinājumu Chrome datora pārlūkā, uzinstalēt Plex serveri un pievienot Plex mūzikas kolekciju. Viss pārējais saslēdzas pats kopā.

    16.02.2016 11:27
    Reply to  Renars

    Meklē atbildi nedaudz zemāk!

    P.S. Disqus īpatnību dēļ meklē atbildi augstāk :D

    Reklāma
    Noteikti lētākais kvalitatīvais veids, kā no datora vai tīmekļa dabūt mūziku uz mājas skaņas sistēmu.Chromecast Audio apskats