Web Analytics
More
    Reklāma

    Ubuntu Linux 16.04 saka ardievas Amazon tiešsaistes veikala integrācijai

    Jaunākie raksti

    Ubuntu Linux 16.04 darbvirsmas (desktop) ilgtermiņa atbalsta versijā, kas iznāks šā gada aprīlī, pēc noklusējuma tiks izslēgta funkcionalitāte, kas ļāva meklēt multimediju saturu Amazon tiešsaistes veikalā. Kad šī funkcionalitāte tika ieviesta 2012. gadā līdz ar Ubuntu 12.04 versiju, šis solis izraisīja plašas diskusijas par to, vai tas ir savietojams ar atvērtā pirmkoda un brīvās programmatūŗas idejām, it īpaši brīvās programmatūras kustības dibinātājs Ričards Stalmans nosauca Ubuntu Linux par ‘spyware’. Canonical arī tika aicināts piedāvāt lietotājiem nevis izslēgt, bet ieslēgt šo funkcionalitāti pēc vēlēšanās.

    Pati funkcionalitāte nav tik praktiski nozīmīga no “spiegošanas” puses – tā sūta anonīmus datus meklējumiem Amazon tiešsaistes veikalā – cik nozīmīga tā ir kā Ubuntu principu pārkāpšana daudzu Ubuntu Linux atbalstītāju acīs. Nozares analītiķi arī norāda, ka tas kopā ar Ubuntu zīmola izmaiņām un Unity izstrādi liecināja par Canonical vēlmi spēcīgi iezīmēt atšķirīgo no citām GNU/Linux darbvirsmas operētājsistēmām, lai padarītu savu produktu komerciāli pievilcīgāku.

    Reklāma

    Tā kā šī politika nebija īpaši veiksmīga, tad līdz ar pēdējā laika stratēģijas maiņu (Canonical atkal ir sācis aktīvāk sadarboties ar pārējo kopienu, kā arī izmantot kopienas piedāvātos projektus savu izstrādājumu vietā, kā piemēram systemd upstart vietā) un lielāku koncentrēšanos uz privātumu, kuru jau piedāvā Ubuntu konkurenti Fedora Linux un citas brīvās operētājsistēmas šāda funkcionalitāte vairs Canonical nav aktuāla. Jāatgādina, ka Ubuntu galvenā izstrādājkompānija Canonical tās īpašniekam Maiklam Šatlvortam (Michael Shuttleworth) nekad nav nesusi peļņu, tai nav arī sanācis piepildīt savus mērķus mobilo iekārtu tirgū – tā gan ar novēlošanos ir sākusi strādāt pie reālu produktu piegādes. Tās regulārās izmaksas ir gan salīdzinoši mazas, pateicoties nelielam darbinieku skaitam un taktikai ļaut izstrādāt papildinājumus atvērtā pirmkoda programmatūrai trešās puses uzņēmumiem, kas specializējas šādā jomā, tādēļ kompānijas likvidāciju tuvākajā laikā neviens neparedz.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma