Web Analytics
More
    Reklāma

    Somu bērni mācas darot “Me & MyCity”

    Jaunākie raksti

    Paralēli Slush Somijas Samsung pārstāvniecība rīkoja mediju tūri uz vienu no interesantākajiem somu interaktīvās izglītības projektiem Me & MyCity, kas apvieno mācības programmu pedagogiem, nodarbības skolā un noslēguma posmu – dienu ilgu karjeras spēli kādā no astoņām projekta vietām Somijā. Salīdzinājumā ar Latvijā realizēto Samsung Skola nākotnei, kur galvenais akcents vērsts uz tehnoloģijām, somi izmanto Samsung digitālās ierīces pēc to piederības – bērni mācās darot, veidojot savus uzņēmumus, izspēlējot dažādas profesiju lomas un lietojot Samsung ierīces kā noderīgus palīgrīkus.

    Me & MyCities
    Me & MyCities – bērni uzsākot pieredzes dienu stāv rindā, lai saņemtu aizdevumus saviem uzņēmumiem

    Helsinku Me & MyCity bija iespēja gūt ieskatu par projekta mērķiem, klausoties projekta izpilddirektora Tomi Alakoski stastā. Katrā Somijas reģionā, kur tiek iekārtota projekta “pilsēta” Me & MyCity veido atbilstoši vietējiem, apkārtnē esošiem uzņēmumiem, sadarbojoties arī ar reģionu pašvaldībām. Proejktā var piedalīties reģionu skolu sesto klašu audzēkņi un mērķis ir parādīt viņiem praksē, simulējot reālās dzīves situācijas kā funkcionē uzņēmējdarbības vide, kā arī rosināt bērnus sadarboties, lai komandā sasniegtu labākus rezultātus.

    Reklāma

    Iepriekš skolās tiek gan skaidrotas uzņēmumu viedošanas, gan juridiskās, gan nodokļu likumdošanas tēmas, vienkāršotā veidā attēlojot to nozīmi dibinot un attīstot uzņēmumu. Bērni piesakās saviem amatiem izvēlētajos uzņēmumos un skolā notiek reālajām darba intervijām pietuvināta atlase uz to vai citu uzņēmuma vadītāja amatu (parasti komandā ir divi līdz trīs klasesbiedri, bet konkursā uzvarējušais skolēns tad aicina savā uzņēmumā pārējos darbiniekus). Nonākot reģiona Me & MyCity, spēles dienā tur ir līdz pat trīs dažādu skolu grupas un arī tā bērni tiek rosināti sadarboties cits ar citu. Katrs skolēns dienas sākumā saņem savu digitālo pavadoni – Samsung planšetdatoru, kurā uzstādīta apmācību programma, budžeta kalkulators un citi uzņēmumam vajadzīgie rīki.

    Me & MyCity reklāmas stends
    Me & MyCity bērnu veidoto sludinājumu / reklāmas stends

    Kā atzina Tomi Alakoski, nereti skolotāji piedzīvo arī komiskas situācijas, kad par uzņēmuma vadītāju ar vārdiem “es būšu priekšnieks” piesakās laiskākais un skaļākais skolēns. Arī šādos gadījumos ir neskaitāmas iespējas bērniem atgādināt par uzņēmuma vadībai nepieciešamajām kvalitātēm un prasmēm. Lai arī dienas uzdevums ir gūt peļņu savā uzņēmumā, nereti bērniem tas neizdodas, pat izliekot īpašos reklāmu ziņojumus, vai arī paņemot pārāk lielu kredītu, vai apgalvojot, ka viens pats “direktors” tiks ar visu galā (taču izrādās, ka palīgi tomēr vajadzīgi). Pats pēc izglītības pedagogs, Tomi atzina, ka katrs nosacītās neveiksmes stāsts tiek izmantots, lai skolā īpaši mudinātu to vai citu skolēnu attīstīt kādas no prasmēm, kuru trūkumu parādījusi pieredzes diena Me & MyCity.

    Projektā nodarbināti tiek arī skolotāji, kuriem dienas laikā jāizspēlē vairākas lomas, piemēram ārvalstu tūrists, kas vēlas uzzināt ko jaunu par pilsētu, bet runā tikai svešvalodā. Te jāpiebilst, ka Me & MyCity ir ne tikai komerciāli uzņēmumi, bet arī kultūras iestādes, mākslas galerijas, tūrisma informācijas centri un medicīnas iestādes.

    Me & MyCity Samsung veikals
    Me & MyCity Samsung veikals

    Viens no amizantākajiem projektiem bija kādā no skolēnu vadītajiem uzņēmumiem izvietotais mobilo ierīču uzlādes stends, kur dinamo bija pievienots pie velotrenažiera. Katra uzlāde maksāja 5 virtuālos eiro un ja uzņēmējs vēlējās labi nopelnīt, bija jāsēžas vien uz velo un jāmin pedāļi.

    Strādājoši uzņēmumi, nodarbināti cilvēki un valsts, kuras budžetā ieplūst nodokļi – arī ar spēļu teoriju un praktisko dzīves situāciju modelēšanu jau sestklasniekam var likt pamatus izpratnē, ka Tavai uzņēmējdarbības aktivitātei var būt labas sekas un iespaids uz Valsti.

    Me & MyCity ekoloģiski-veselīga viedtālruņu uzlādes stacija
    Me & MyCity ekoloģiski-veselīga viedtālruņu uzlādes stacija
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma