Web Analytics
More
    Reklāma

    Krievija lemj – Google uzspiestās lietotnes ir pretrunā ar konkurences likumu

    Jaunākie raksti

    The Wall Street Journal raksta, ka Google Krievijā neklājas viegli. Tiesa lēmusi, ka Google ir izmantojuši dominējošo stāvokli tirgū, lai uzspiestu dažādus savus servisus. Lielākie pārmetumi izskan Android virzienā, kur Google viedierīču ražotājiem uzspiež dažādu Google izveidotu lietotņu uzstādīšanu jau rūpnīcā. Lieki teikt, ka vairums no tām nav atinstalējamas.

    Te būtu jānorāda, ka katrs pats var veidot kādu Android vēlas un nebūs obligāta prasība uzstādīt Google lietotnes. Tās nāk komplektā tikai ar ražotāja vēlmi viedierīcē uzstādīt Google Play lietotņu veikalu. Krievija izmeklēšanu pret Google uzsāka pirms aptuveni septiņiem mēnešiem, tomēr vēl arvien atklātībā nav nonācis pilns apsūdzību un prasību dokuments. Pat Google nav saņēmuši pilnu prasības pieteikumu.

    Reklāma

    Pavasarī arī Eiropas Savienība uzsāka pret-Google akciju, kuras ietvaros noris izmeklēšana. Eiropas Savienība formāli bija uzsākusi tiesvedību Google monopola stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā, dodot priekšroku saviem servisiem un veikaliem. Google nelabvēlīgs iznākums tiesvedība varētu izmaksāt pat līdz 6 miljardiem dolāru. Google ir snieguši atbildi Eiropas Savienībai, norādot, ka, iespējams, Eiropa ir maldināta, jo Google neesot pārkāpuši nevienu likumu vai ekonomikas pamatnostādni. Google jau iepriekš norādīja, ka neietekmē tiešsaistes veikalu izvēli un negrasās negodīgi konkurēt tirgū. Turklāt konkurentu apmeklējums vidēji audzis par 227%. Google norāda, ka Eiropa vēlas tai uzspiest tos pašus nosacījumu, ko īstiem monopoliem – gāzes un elektrības piegādātājiem. Tomēr Google meklētājā konkurenti esot tikai viena klikšķa attālumā. Google neesot ieinteresēta pārtraukt savu izaugsmi un inovācijas, lai konkurenti varētu attīstīties.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    x
    15.09.2015 12:34

    a, nevar to yandexu instalēt kā pirmo uz yotafoniem?

    varbūt uz kāda no Krievijā ražotajiem smārtfoniem kas darbojas ar pašu izstrādātu OSu?

    Purvavelns
    15.09.2015 13:23
    Reply to  x

    piemēram – KrimOS

    Loks
    15.09.2015 13:31

    Manuprāt ir muļķīgi prasīt izstrādāt OS un uzturēt ar to saistīto infrastruktūru un aizliegt ar to pelnīt caur saviem produktiem

    Viktors
    15.09.2015 13:48

    Ja nepatīk Android lietones, tad ir iespējas parvākties uz citu OS, piemēram IOS vai WP, vai BB, kur problēma?

    15.09.2015 14:31

    Un tagad padomājam no konkurentu skatu punkta. Protams, ka nevienam nepatīk monopolisti un par šo tēmu Internet Explorer sakarā pirms kāda laiciņa atrāvās arī Microsoft.

    Loks
    15.09.2015 16:21

    Gluži nepiekritīšu, jo windows nav open source produkts, tu nevari paņemt windows un izlaist portatīvo ar savu pielāgotu win virsū un MS neko nepiķot… Paņemsim par piemēru Amazon, paņēma Android, pielāgoja un Google vietā salika visu savu, nekādu problēmu – konkurence strādā

    15.09.2015 16:24
    Reply to  Loks

    Tu gribi teikt, ka Amazon ir kaut kādi panākumi ar savu pielāgoto Android versiju bez Google servisiem? Tik vien kā ir platforma savām Fire ierīcēm un nekas vairāk.

    Konkrēti Krievijas gadījumā šie procesi noteikti kaut kādā mērā ir saistīti ar Yandex interesēm, kas nu ir sagatavojuši savas lokālas alternatīvas lielai daļai populārāko Google servisu un saprotams, ka viņiem “traucē” tas, ka Krievijā nopērkamajos Android telefonos ir Google e-pasta, kalendāra un meklēšanas servisi nevis viņu radītie.

    Loks
    15.09.2015 20:43

    Protams, šeit ar konkurenci īstenībā ir mazs sakars. Kāds grib vienkārši uzvārīties uz citu investīciju rēķina pats praktiski neko nedarot. Google ne jau labdarības vārdā investē ne mazu naudu Android izstrādē, kuru visiem dod izmantot bez maksas. Tās kā citi negrib vai nemāk to izmantot tādos un pārdodot savus produktus, manuprāt, nav nekas konkurenci ierobežojošs.

    Loks
    15.09.2015 20:47

    Ar to es gribēju teikt, ka tas būtu tas pats, kas meklējot google.com lapā būtu prasīt, lai tur parādītos rezultāti no lietotāja izvēlēta meklētāja

    Reklāma