Web Analytics
More
    Reklāma

    LMT piedāvā “Lietu interneta” ierīces saukt par viedpalīgiem

    Jaunākie raksti

    Atbalstot latviešu valodas vārdu lietošanu telekomunikāciju nozarē, Latvijas Mobilais Telefons (LMT) latviskojis apzīmējumu „lietu internets”, ieviešot jaunu vārdu – „viedpalīgs”.

    Līdz ar mobilā interneta attīstību tirgū strauji palielinās dažādu inovatīvu iekārtu klāsts, kas ļauj ikdienā izmantojamas lietas vadīt ar mobilā tālruņa palīdzību. Tā ir jauna ēra mobilajā internetā, ko dēvē par Internet of Things jeb lietu internetu.

    LMT telekomunikāciju nozarē jau ieviesis tādus vārdus kā īsziņa un viesabonēšana. Līdz ar jauno produktu palaišanu tirdzniecībā radās nepieciešamība arī pēc jauna vārda lietu internetam. LMT viedpalīgu klāstā šobrīd pieejamas FitBit aproces, kas rāda pulksteni, skaita soļus, pulsu, fiziskajās aktivitātēs patērētās kalorijas un piefiksē informāciju par kustībām miegā. Pieejami arī viedie svari, novērošanas kamera, kas atpazīst mājiniekus, asins spiediena mērītājs, laikapstākļu stacija temperatūras un gaisa kvalitātes mērīšanai mājās, kā arī viedpalīgs apkures attālinātai vadībai. Sortiments tiks pakāpeniski papildināts.

    Viedpalīgu tirgus vēl ir attīstības sākuma fāzē, tāpēc LMT veic rūpīgu inovatīvo iekārtu testēšanu pirms to iekļaušanas produktu klāstā. LMT speciālisti pārliecinās par to noderīgumu, lietošanas ērtumu un dažādiem specifiskiem parametriem, piemēram, piemērotību Latvijas klimatiskajiem apstākļiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    13.09.2015 12:14

    Galvenais, ka tur nav PILNĪGI NEKĀ vieda :D
    Tie visi ir jāsauc par skaitļotājiem – te pilnīgi piekrītu Eidukam :)

    Mikus Porietis
    13.09.2015 13:11

    Nav īsti OK tā ideja – tiek mākslīgi (vai, šai gadījumā, arī mārketinga apsvērumu dēļ) sašaurināts lietu interneta (IoT) jēdziens.
    Lietu internets ietver ne tikai ierīce->cilvēks un cilvēks->ierīce mijiedarbību, bet arī (un no ekonomiskā un produktivitātes viedokļa daudz būtiskāks potenciāls) ierīce->ierīce mijiedarbību, kas tad arī ir “Lietas” šai internetā.
    Tas, kas atšķir lietu internetu no “parastā”, ir, ka nav nepieciešama cilvēka iejaukšanās.
    Nosaucot to visu vienā vārdā par “Viedpalīgu”, mēs sašaurinām IoT līdz mobilo telefonu veikalā un rēķinā ietilpināmiem viedtālruņa piedēkļiem – pulkstentiņi, meteostacijas u.c. app-enabled-devices. Ārpus jēdziena tādējādi paliek viedās apgaismošanas/apūdeņošanas/satiksmes regulēšanas/ražošanas u.tml. sistēmas, kuru ekonomiskais efekts un nozīmība ir krietni lielāka.

    Midix
    13.09.2015 22:55
    Reply to  Mikus Porietis

    Piekrītu. “Viedpalīga” vārdu drīzāk varētu lietot, lai aizstātu vārdu “gadžets”.

    x
    14.09.2015 07:28

    Lietu internets, jāatzīst, ir garš un neko neizsakošs nosaukums. jau agrāk interneta uzbūvei izmantoja lietas, rūterus, serverus un tur vēl jāskaidro ka tagad runa par citām lietām.

    Viedpalīgi….spiegrīki…gan jau kāds īsāks nosaukums iedzīvosies.

    Krotow
    14.09.2015 11:15

    Lai sauc uzreiz par “dievpalīgiem”.

    Viens celiņš svaiga gaisa.
    15.09.2015 15:13

    “lietu interneta” ?
    Tu man vari lūdzu izstāstīt kādā valodā, tas ir? Tik nepareizi un šķībi pat kasjauns.lv 13gadīgie redaktori nespēj uzrakstīt…
    Es kādas piecas minūtes lauzīju galvu, kas tur ir domāts.

    Viedpalīgs ? Tad pēc jūsu loģikas – Viedo – Lietu – Palīgs. Viedlietpalīgs. (Smart-Item-helper) Kas izklausās šāusmīgi debīli.

    Vārdu – viedtālrunis – daudzi latvijā lieto? Es teiktu procenti 2-3. Un tā ir tā šaurā kategorija, kas nezin kas tas ir un protams mēdiji. Pārējie vairs nešķiro, jo tagad normāls telefons jau ir gudrs. Un izceļami ar īpašu nosaukumu ir tikai vecie.

    Ieteiktu nevilkt ārā savu veco krānu jaunajā pasaulē un neatklāt te vēl vienu Amēriku. (Progress ir dzīves sastāvdaļa) Kā vienmēr tas izgāzīsies. Piemēri tālu nav jāmeklē – Dižķibele, Viedtālrunis, Megarpieki un tā tālāk

    15.09.2015 15:19

    Internet of Things ir lietu internets tāpat kā smartphone ir viedtālrunis. Un es nepiekrītu, ka šādu vārdu sarunvalodā lieto tik maz cilvēku. Un precīzi saki, kamēr vien pārdošanā būs pieejami arī “parastie” telefoni (featurephone), tikmēr būs iedalījums dažādās to kategorijās.

    Piekrītu, ka daļa latviskoto terminu ir nejēdzīgi un ir labi jāpadomā kurus no tiem vēlamies izmantot sarunvalodā, tomēr Kursors.lv mēs izmantojam, mūsuprāt, jēgpilnos.

    Purvavelns
    15.09.2015 16:02

    pirmkārt – tas ir LMT formulējums, tā kā uzbrauciens Kursoram ir nevietā. Saprotu, jauniņš vēl (vai taisni otrādi), ja fano par 13gadīgiem kasjauns redaktoriem (starp citu – kas tie tādi ir? slimas fantāzijas augļi? es ar to nelepotos). Savā laikā tika izsmiets vārds “dators”, “tālrunis” un vēl kaudze terminu.

    Reklāma