Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony Xperia E4g apskats

    Xperia E4g ir viena no labākajām izvēlēm, ja nepieciešams lēts, liela zīmola viedtālrunis.

    Jaunākie raksti

    Sony Xperia viedtālruņi pārsvarā mums asociējas ar flagmaņiem – Sony Xperia Z sērijas pārstāvjiem. Jāatzīst, ka pats esmu visai maz pētījis Sony Xperia budžeta klasi, jo tā vienmēr ir bijusi padārga un piekāpusies konkurentu priekšā it visos parametros, bet pašreiz viedtālruņu tirgus vairs nepieļauj šādas vaļības. Iespējams, ka Eiropā vēl kāds ir gatavs piemaksāt par zīmolu vien, bet Eiropas tirgus ir niecīgs un visu nosaka milzīgā Āzija. Tur noris cīņa par dolāra starpību cenā, nevis plus/mīnus 100 eiro flagmaņu konkurencē.

    No Xperia E4g sagaidu pieņemamu ātrdarbību, jo procesors ir gana svaigs un pat saucams par salīdzinoši jaudīgu. Starp citu, tas pats procesors sastopams dižpārdoklī Just5 Blaster, kur to komplektē ar 2 GB RAM. Xperia E4g veselu gūzmu ar savienojumiem (4G, NFC, Bluetooth 4.1), kas no tik lēta viedtālruņa ir pārsteigums.

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 4.4.4 KitKat
    • Ekrāns: IPS LCD, 4.7 collas, 540 x 960, ap 234 ppi, skrambudrošs ekrāna pārklājums
    • Procesors: MediaTek MT6732, četri 1.5 GHz Cortex-A53 kodoli, Mali-T760MP2 video apakšsistēma
    • RAM: 1.0 GB
    • Atmiņa: 8 GB, microSD līdz 32 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 4.1, 4G, NFC
    • Kameras: 5 megapikseļi, 2592 х 1944, LED zibspuldze. 1080p ar 30 fps video. 2.0 megapikseļu priekšējā kamera
    • FM radio: ir
    • GPS: ar A-GPS un GLONASS
    • Izmēri un svars: 133 x 71 x 10.8 mm, 135 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Ion 2300 mAh
    • Krāsas: melna vai balta
    • Cena: sākot no 120 eiro interneta veikalos
    Xperia E4g 010
    Sony Xperia E4g

    Izskats un uzbūve

    Šādā cenu kategorijā gaidīt dizaina šedevrus no Porsche laikam būtu aplami, bet Sony Xperia E4g arī nenāk kā detaļu kopums sabērts maisiņā – saliec pats. Manuprāt, Xperia E4g iemieso visu labo, ko no Sony Xperia var gaidīt. Ekrāna bloķēšanas poga ir liela, izcelta un atrodas ērtā vietā, skaļruņi ir kautrīgi paslēpti ekrāna stikla iegriezumos, materiālu kvalitāte neliks vilties.

    Xperia E4g ar 10.8 mm biezumu uzskatāms par visai tuklu viedtālruni, turklāt viedtālrunim pat ir ielīmēts akumulators, kam teorētiski vajadzētu nodrošināt mazākas dimensijas. Aizmugures vāks ir veidots Lumia stilā, tas nosedz arī Xperia E4g sānus. Zem aizmugures vāka slēpjas vien microSIM un microSD karšu pieslēgvietas, redzams daļēji pārējā korpusā noslēpts akumulators. Iespējams, ka Xperia E4g aizmugures vāks ir pārāk padevīgs, pieķēru sevi pie netikuma to kabatā aiz viena stūra visu laiku virinām vaļā.

    Autobraucēji varētu nebūt sajūsmā par microUSB pieslēgvietas izvietojumu Xperia E4g kreisajā sānā. Arī uzlādes laikā nav diez ko ērti runāt pa telefonu, kad nākas žonglēt ar sānā iespraustu vadu. Komplektācijā iekļauta vien sienas uzlādes ierīce, kā arī ļoti īss USB vads. Austiņas komplektā neatrast. No Xperia E4g nevajadzētu gaidīt ūdens noturību, ar ko vismaz man asociējas Sony Xperia produkcija.

    Kopumā nākas atzīt, ka Xperia E4g ir savai cenai pat lieliski uzbūvēts viedtālrunis un Lumia lētās viedierīces būs tikpat biezas, bet izmantotie materiāli nedaudz čābīgāki.

    Ekrāns

    Xperia E4g aprīkots ar IPS tehnoloģijas LCD ekrānu. Tam ir 4.7 collas un 540 x 960 izšķirtspēja, kas dod ap 234 ppi ekrāna punktu blīvumu. Patīkami, ka Sony aprīkojis Xperia E4g ar skrambudrošu ekrāna pārklājumu.

    Ekrāns rāda cienījami spilgtas krāsas un labus skatu leņķus, tomēr 4.7 collās gribētos redzēt 720p izšķirtspēju. 234 ppi ekrāna punktu blīvums ir redzami par maz. Diemžēl ne 100% ideāli darbojas ekrāna atsaucība uz skārieniem, kas varētu būt Xperia E4g lielākais mīnuss.

    Viedtālruņa ekrāns rāda patīkamu attēlu, ko no tik lēta viedtālruņa nemaz negaidīju. Atkal nāk prātā Lumia viedtālruņi, kas līdzvērtīgā cenā piedāvā draņķīgākus ekrānus.

    Xperia E4g 012
    Sony Xperia E4g

    Saskarne un lietotnes

    Ieslēdzot Xperia E4g ekrānu, tu uzreiz nonāc ierastajā Xperia pasaulē ar visām iespējām un niansēm, kas piemīt arī dārgajai Xperia Z sērijai. Zem saskarnes slēpjas Android 4.4.4 KitKat operētājsistēma, bet par tās jaunināšanu līdz Android 5.x Lollipop nekādu ziņu nav.

    Xperia E4g scr 049 Xperia E4g scr 002 Xperia E4g scr 003 Xperia E4g scr 034 Xperia E4g scr 043 Xperia E4g scr 048

    Ikdienā lietoju pavecu Xperia Z sērijas viedtālruni, tomēr tas vēl kust, bet ne par to ir stāsts. Xperia E4g saskarnes iespējas pilnīgi visur saskan ar daudz dārgāko Xperia Z sēriju, kad tai apakšā ir KitKat operētājsistēma. Tiek piedāvātas visas tās pašas iespējas, lietotnes, enerģijas taupīšana, kameras saskarne utt. Xperia E4g pieejamas lejupielādējamas „ādiņas”.

    Nedaudz paaugušās un prātā pieņēmušās Sony izveidotās lietotnes. To apjoms ir diezgan iespaidīgs, un nevarētu teikt, ka par to esmu sajūsmā. Viedtālrunis ir pilns ar visādām mazāk un pavisam maz izmantojamām lietotnēm, un kā jāņoga uz putukrējuma tortes zaigo AVG Protection, kam, manuprāt, vispār nevajadzētu būt Sony produkcijā. Šeit Sony būtu ko pamācīties no Samsung pēdējā gada pūliņiem ierobežot viedierīču atmiņas ēdelīgumu, kas saistīts ar desmitiem lieku lietotņu uzstādīšanu.

    Xperia E4g scr 041 Xperia E4g scr 032 Xperia E4g scr 038 Xperia E4g scr 004 Xperia E4g scr 001 Xperia E4g scr 025

    Procesors un akumulators

    Mediatek MT6732 64-bitu procesors ar četriem 1.5 GHz Cortex-A53 kodoliem, 1 GB RAM un 8 GB iekšējo atmiņu nodrošina pārsteidzošu lētā Sony Xperia E4g ikdienas darbības ātrumu. Iepriekš minēju, ka man ļoti iet pie sirds Snapdragon 410 procesora darbība, kad tas ir sapārots ar 2 GB RAM (Samsung Galaxy A5 un Huawei Ascend G7), bet arī Mediatek MT6732 procesors strādā kā līdzvērtīgs konkurents. Diemžēl Xperia E4g procesors tiek komplektēts tikai ar 1 GB RAM.

    Sintētiskie veiktspējas testi Xperia E4g ierindo blakus HTC One (M8), Nexus 5 un vairākiem citiem nedaudz padzīvojušiem flagmaņiem. Protams, nevajag piemirst, ka Xperia E4g ir zema ekrāna izšķirtspēja, kamēr citiem nākas apkalpot 1080p izšķirtspēju. Tomēr uzskatu, ka arī veiktspējas testi pietiekami precīzi attēlo Xperia E4g ikdienas spējas. Mediatek MT6732 64-bitu procesors ar četriem 1.5 GHz Cortex-A53 kodoliem ir izdevies produkts, kas spēj konkurēt ar Snapdragon 410 un pat 800 procesoriem.

    Xperia E4g 006
    Sony Xperia E4g

    Veiktspēja iet roku rokā ar akumulatora tēriņiem. Cortex-A53 kodoli ir enerģiju taupoši, bet tāpat ir patīkami, ka Xperia E4g saņēmis lietotāja nemaināmu Li-Ion 2300 mAh akumulatoru. Ar 2300 mAh akumulatora ietilpību Xperia E4g ir iebridis jau citu ražotāju vidējās klases lauciņā, kur akumulatoru ietilpības variē no aptuveni 2100 līdz 2500 un vairāk mAh. Ar vienu uzlādi prātīgs Xperia E4g iztiks arī pusotru, varbūt divas diennaktis, kamēr aktīviem lietotājiem nebūs jābaidās no viedtālruņa lādēšanas darba dienas vidū (bet vakarā pavisam noteikti nāksies meklēt lādētāju). Cortex-A53 kodoli kopā ar Li-Ion 2300 mAh akumulatoru uzskatāmi par pietiekami veiksmīgu komplektu, bet biju gaidījis ilgāku darbības laiku ar vienu uzlādi.

    Xperia E4g scr 044 Xperia E4g scr 047 Xperia E4g scr 046 Xperia E4g scr 022 Xperia E4g scr 019 Xperia E4g scr 015 Xperia E4g scr 010 Xperia E4g scr 011 Xperia E4g scr 012

    Šajā sadaļā atļaušos pieminēt, ka Xperia E4g GPS kopā ar A-GPS strādā ātri un ļoti uzticami. Viedtālrunis diemžēl nav ieguvis e-kompasu, kas vēl vairāk uzlabotu Xperia E4g sadarbību ar dažādām karšu lietotnēm. Daudzus parasti interesē Mali-T760MP2 video apakšsistēmas sadarbība ar Waze un tā vēl arvien nestrādā – rāda visādu ķiņķēziņus un kropļojumus.

    Fotogrāfijas

    Varbūt esmu nedaudz izlepis, bet sadrumstalota izdevusies fotogrāfiju lietotne. Automātiskais režīms ir pilnīgi automātisks, tajā pat nepastāv iespējas pielāgot izšķirtspēju. Manuālais režīms ir pārāk hmm… manuāls, bet galvenā sūdzība būtu tāda, ka nav jēdzīga vidusceļa Sony foto un video lietotnē. Tad ir jāmeklē kāda cita izstrādātāja veidota lietotne. Precizitātei piebildīšu, ka arī dārgā Xperia Z sērija saņēmusi tikpat smagnēji lietojamu fotogrāfiju lietotni.

    No fotogrāfijām nebūtu jāgaida nez kāda māksla, jo 5 megapikseļi un 2592 х 1944 izšķirtspēja runā pati par sevi. Xperia E4g nav ne tuvu kamerfōns, tomēr tam ir LED zibspuldze, 1080p video uzņemšana ar 30 kadriem sekundē. Patīkami, ka Xperia E4g priekšpusē ir arī 2.0 megapikseļu kamera kādam pašiņam vai video zvanam. Līdzvērtīgas cenas Lumia viedtālruņiem bieži nākas iztikt bez priekšējās kameras.

    Konkurenti

    No Windows Phone saimes ar Xperia E4g salīdzināms būtu lētākais Microsoft Lumia 535 modelis. Lumia 535 nāksies iztikt bez 4G mobilo datu savienojuma, tam būs vājāks ekrāns un daudz švakāks procesors.

    Prestigio Multiphone 5454 4G cena ir sasniegusi 120 eiro. Multiphone 5454 4G var lepoties ar nedaudz mazāka izmēra, bet tādas pašas izšķirtspējas ekrānu (Corning Gorilla Glass 3), viedtālrunim ir Snapdragon 410 procesors un līdzvērtīga kamera.

    LG Optimus L9 II ir padzīvojis konkurents ar Android 4.1.2 Jelly Bean operētājsistēmu (tiesa, to varot atjaunināt līdz Android 4.4.2 KitKat), toties tam ir 720p ekrāns un pieņemamas kvalitātes 8 megapikseļu kamera.

    Xperia E4g 013
    Sony Xperia E4g

    Gala vārds

    Sony Xperia E4g varētu kļūt par atskaites punktu citiem lētajiem viedtālruņiem. Jau vairākkārt esmu minējis, ka pirms diviem gadiem Lumia 520 maksāja virs 150 eiro un no Android vispār nekas lietojams šādā cenā nebija pat iedomājams. Xperia E4g ir tālu no ideāla, bet viedtālrunis arī uz to pat teorētiski netiecas. No šādas cenas viedtālruņa vajadzētu gaidīt pieņemamu ātrdarbību, ekrānu, kas nav aizķēries pārāk tālu pagātnē un varbūt kādu niansi, kas liktu veikalā izvēlēties tieši šo modeli.

    Uzbūves niansēs Xperia E4g pamatīgi atgādina labāko, ko Xperia spēj dot. Mīkstais aizmugures vāks neļaus viedtālrunim izšļukt no rokas, bet tas nedaudz par vāju aptver Xperia E4g, tāpēc var rasties tieksme vāciņu ļurināt vaļā un ciet. Ja ignorē diezgan zemo ekrāna izšķirtspēju, Xperia E4g rāda smuku attēlu. Dažkārt pieklibo ekrāna atsaucība uz skārieniem.

    Izvēlētais Xperia E4g procesors ir ātrs un būtu dēvējams pat par energotaupīgu, bet kaut kā pamānās šajā viedtālrunī diezgan veikli iztērēt akumulatoru. Pat pārāk veikli. Vēl viena procesora nianses atspoguļojas Waze darbībā – vēl arvien nav salabota lietotnes darbība kopā ar Mali-T760MP2 video apakšsistēmu.

    Pavisam drīz gaidāms LG Spirit viedtālruņa apskats un man ir aizdomas, ka to nāksies kronēt par lēto Android viedtālruņu karali. Šobrīd – Xperia E4g ir ļoti saprātīga izvēle cenu kategorijā līdz 130 eiro.

    Sony Xperia E4g cenas Latvijas interneta veikalos

    Xperia E4g ir viena no labākajām izvēlēm, ja nepieciešams lēts, liela zīmola viedtālrunis.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    6
    Displejs
    5
    Kamera
    4
    Veiktspēja
    7
    Programmatūra
    7
    Baterija
    4
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    niks.auzins
    29.05.2015 10:39

    Nu nezinu šito salīdzināt ar 800 sērijas snapdragonu īsti nevar.Un rekā blastera cpu var pamanīties ielikt arī lētākā tlefonā ,bet tikuntā tā ir labāka ierīce ar kameru ,bateriju ,ramu.
    gaidīšu arī lg spirit apskatu.Izskatās interesants aparāts.

    Ps.Man šķiet ,ka iegādājoties jaunu sākumklases viedtelefonu īpaši vajadzētu pievērst uzmanību ekrānam-galvenajai viedtālruņu sastāvdaļai.Tagad jau var sastapt modeļus ar hd ekrāniem zem 150 euro.

    Kaspars B.
    29.05.2015 10:44
    Reply to  niks.auzins

    man ir tikai labi un vēl labāki vārdi sakāmi par LG Spirit C70 LTE.. lietoju jau vairāk kā nedēļu un esmu bez gala apmierināts, ka pārejot no WP uz Android esmu izvēlējies tieši šo aparātu. Nav pārāk liels.. 4.7″, toties HD ekrāns, 4G, NFC, Android 5.01. Rokā liekas viegls.
    P.S. Sākumā gaidīju Lumia 640 LTE.. bet tā kā nesagaidīju, tad paņēmu šo LG..

    29.05.2015 11:01

    Visiem LG Spirit faniem varu teikt, ka tas ir viens velna pulveris, bet man kritiski trūkst automātiskais ekrāna izgaismojums. Varētu būt, ka tas ir vienīgais Spirit mīnuss.

    LG gadījumā tas ir paredzami – kā nav flagmanis, tā nav arī automātisks izgaismojums.

    x
    30.05.2015 16:45
    Reply to  Artis Abols

    akdies, tā tak ir elementāra lieta kas ir lētākajos winfonos….

    Raivis Driķis
    30.05.2015 16:19

    Vēlētos redzēt arī jaunā Huawei P8 Lite modeļa apskatu.

    30.05.2015 21:09
    Reply to  Raivis Driķis

    Tiksim galā ar Huawei P8 apskatu un tad dosimies P8 Lite medībās.

    Artūrs
    19.08.2015 19:13

    It kā esot iznācis atjauninājums šim viedtālrunim, kas salabo touch problēmas. Drīz būšot arī čupačupsa atjauninājums.

    Reklāma
    Xperia E4g ir viena no labākajām izvēlēm, ja nepieciešams lēts, liela zīmola viedtālrunis.Sony Xperia E4g apskats