Web Analytics
More
    Reklāma

    Pirmās dienas jaunumu atskats no Google I/O 2015 konferences

    Jaunākie raksti

    Vakar vakarā norisinājās Google I/O 2015 konference (precizitātei – konferences pirmā diena), kuras laikā tika izziņoti vairāki būtiski jaunumi Android izstrādātājiem un arī lietotājiem. Mēs pieturēsimies pie lietotājiem interesējoša satura, jo ir klusiņām jāatzīst, ka no izstrādātāju lietām nejēdzu ne ne .

    Android M operētājsistēma

    Protams, lielākais un gaidītākais Google I/O 2015 konferences jaunums ir Android M operētājsistēmas izziņošana. Android M operētājsistēma un tās iespējas daļēji jau bija baumu līmenī zināmas. Android M operētājsistēma atnesīs USB Type-C atbalstu, kā arī turpmāk varēsi ar USB Type-C palīdzību no viedtālruņa uzlādēt citas ierīces. Android M operētājsistēmas izmēģinājuma versija šobrīd pieejama Nexus 5, Nexus 6 un Nexus 9. Gala versija gaidāma rudenī.

    Reklāma

    android-m-logo
    Android M logo

    Lietotņu pieejas

    Google pēc neskaitāmiem gadiem un lūgumiem tomēr ir nolēmuši ļaut katram lietotājam pašam izvēlēties pieeju sniegšanu vai nesniegšanu lietotnei. Lietotnes uzstādīšanas laikā lietotājs varēs liegt kādas viņaprāt nepieņemamas lietotnes pieejas. Šī iespēja pie mums nonāks līdz ar Android M operētājsistēmas versiju. Pielāgojamas būs pieejas GPS, kamerai utt.

    Pirkstu nospiedumu lasītājs

    Pirkstu nospiedumu lasītāji ir iezagušies viedtālruņu flagmaņos, tos lietojam un nemaz neiedomājamies, ka lasītāji no A līdz Z ir ražotāja izpildījums un tas attiecas arī uz programmatūras nodrošinājumu. Situācija mainīsies līdz ar Android M saņemšanu. Jaunajā Android M operētājsistēmā jau būs iestrādāts vēl viens drošības risinājums – pirkstu nospiedumu lasītāja atbalsts. Pirkstu nospiedumu lasītāja atbalsta nonākšana Android M nav nekāds pārsteigums, jo jau iepriekš tika pieļauts, ka Nexus 6 bija paredzēta vieta atbilstošam sensoram.

    Doze

    Doze varētu kļūt par Android M operētājsistēmas hītu nr.1, jo Google beidzot izdomājusi kā samazināt enerģijas tēriņus viedierīces gaidstāves laikā. Doze funkcija piespiedīs lietotnes strādāt maksimāli maz tērējot enerģiju, bet tiks saglabāta paziņojumu saņemšana. Doze funkcija būs arī vieda, jo tā aktivizēsies laikā, kad viedtālrunis mierīgi čučēs uz galda vai naktsskapīša ilgi nekustināts. Google apgalvo, ka Doze spēs pat divkāršot viedierīces gaidstāves laiku.

    Google Photos

    Google Photos ir vēl viena pie Android operētājsistēmas daļēji pieskaitāma iespēja, tomēr, manuprāt, to derētu izcelt. Google Photos pārņems stafeti no Google+ un Picasa, piedāvājot daudz prātīgākus risinājumus mūsdienām. Pilnīgi bez maksas un apjoma/skaita ierobežojumiem lietotāji Google Photos servisā varēs glabāt fotogrāfijas, kuru izmērs ir līdz 16 megapikseļiem.

    Google Photos
    Google Photos lietotne

    16 megapikseļi ir aptuveni 4896 x 3264 (malu attiecība 3:2). Google+ un Picasa laikos bija 2048 pikseļu ierobežojums (aptuveni 3.1 megapikselis), kas attiecās uz garāko fotogrāfijas malu. Tātad bez ierobežojumiem turpmāk varēs uzglabāt daudz augstvērtīgākas kvalitātes fotogrāfijas. Ja esmu pareizi nopratis, tad Google Photos nekādi neapstrādās tās fotogrāfijas, kas nepārsniedz 16 megapikseļus.

    Protams, par atsevišķu samaksu varēsi glabāt arī tā saucamās RAW un arī TIFF fotogrāfijas, bet tās aizņems vietu Google Drive. Google Photos serviss bez maksas un apjoma ierobežojuma ļaus uzglabāt arī augstas kvalitātes (maz kompresētus) 1080p video. Google Photos lietotnes nonāks Windows, Mac, Android un iOS operētājsistēmās.

    Bezsaistes Chrome, Maps, YouTube iespējas

    Tuvāko mēnešu laikā tiks uzlabotas Chrome, Maps, YouTube bezsaistes iespējas. Protams, vēl arvien nāksies visu saturu pirms tam saglabāt viedtālruņa atmiņā, toties pēcāk Chrome, Maps, YouTube bezsaistē piedāvās pilnu funkciju klāstu. Arī navigāciju ar balss norādēm.

    Par YouTube bezsaistes iespējām zināms tas, ka video tiks saglabāti 48 stundas pēc to ielādes viedierīcē. Precīzi par automātisku bezsaistes satura dzēšanu Google nav izteikusies, vien likusi noprast, ka mūžīgi YouTube video viedtālrunī glabāt nevarēs.

    google-maps-offline
    Google Maps

    Family Star

    Ar Family Star smaidīgo zvaigzni tiks apzīmētas bērniem un ģimenēm drošas lietotnes. Google Play lietotņu veikalā tiks izdalīta atsevišķa bērniem paredzēto lietotņu sadaļa, kas tiks rūpīgi uzraudzīta. Family Star logotips būs arī atbilstoša satura grāmatām, spēlēm un filmām.

    Google ir atklājusi, ka jau vairākus mēnešus darbojas cilvēki, kas izvērtē lietotnes, to prasītās pieejas un autoru sniegto informāciju par lietotņu saturu. Izstrādātājiem tas nozīmē nedaudz ilgāku laiku līdz lietotne nonāk Google Play veikalā, bet lietotājiem tas dod kvalitatīvākus aprakstus, ierobežotākas lietotņu pieejas un atbilstošāku saturu.

    Google-Play-family
    Google Play Family Star

    Cardboard 2.0 un GoPro JUMP

    Google Cardboard VR ir lēts veids, kā cilvēkiem iepazīties ar virtuālās realitātes brillēm – saloki kartona gabalu, ievieto tur savu esošo viedtālruni un ieraugi vienkāršotu virtuālās realitātes pasauli. Interesanti, ka kāds dullītis paspējis izmantot Cardboard VR virtuālās realitātes brilles, lai bildinātu savu dāmu. Īsāk sakot – skaisti bezgala!

    cardboard
    Google Cardboard

    Cardboard 2.0 faktiskās atšķirības no vecā Cardboard modeļa ir minimālas. Cardboard 2.0 iespējams ievietot lielāka izmēra viedtālruni, brilles saņēmušas nedaudz lielāka izmēra lēcas un NFC atbalstu, lai brilles veikli saprastos ar Google Cardboard lietotni.

    JUMP tiek uzskatīts par daļu no Cardboard iespējām, piedāvājot ar GoPro kamerām filmēt 360 grādu video. JUMP spēs “salīmēt” video kopā vienā veselumā, padarot to ērti apskatāmu ar Cardboard brillēm. JUMP izvēlētais nosaukums liek domāt, ka 360 grādu video uzņemšanas paredzēta arī izpletņu lēcējiem.

    jump gopro
    GoPro JUMP
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Hārvijs Kleins
    30.05.2015 09:26

    No šodienas boot portālu nomainu pret šo, ziņas ir aktuālas un regulāras, kā arī mājaslapa ir user-friendly un patīkama. Paldies! Tā tik turpināt.

    31.05.2015 10:57

    Paldies par mūsu darbam veltīto uzmanību! Centīsimies turpināt darboties godīgi, precīzi un nepievilt :)

    Reklāma