Web Analytics
More
    Reklāma

    CHIP būs $9 Raspberry Pi “killers”

    Jaunākie raksti

    Raspberry Pi noteikti ir pazīstamākais no neliela izmēra ļoti lētiem datoriem. Raspberry Pi iznāca 2012. gada sākumā un iezīmēja jaunu maksājumu kartes izmēra datoru ēru tikai par 35 ASV dolāriem. Tiesa, daudzi pamatoti norādīs, ka 35 dolāri nebūt nav visa summa, kas nepieciešama Raspberry Pi darbināšanai. Klāt jāpierēķina kā minimums sūtīšanas izmaksas, barošana un atmiņas karte, kas var Raspberry Pi sadārdzināt pat divas reizes.

    Jaunā maksājumu kartes izmēra datora CHIP veidotāji uzskata, ka 35 dolāri ir daudz par daudz. CHIP jau sasniedzis (un desmitkārt pārsniedzis) Kickstarter publiskā finansējuma 50 000 dolāru slieksni, kas nozīmē, ka CHIP pie mums pavisam noteikti nonāks. Nelielajam datoram būs 1 GHz procesors, 512 MB RAM un 4 GB iebūvētā atmiņa, kas to padara par super lētu datoru Linux darbināšanai. Ražotājs par 9 dolāriem spēs uzstādīta arī WiFi un Bluetooth savienojumus, kas netiek iekļauti Raspberry Pi.

    Reklāma

    VGA un HDMI savienojumi būs salīdzinoši dārgi – tie maksās attiecīgi $19 un $24. $50 maksās PocketCHIP komplekts, kas papildinās nelielo datoru ar akumulatoru, klaviatūru un 4.3 collu skārienekrānu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Māris Alksnis
    11.05.2015 09:58

    Raspberry Pi 2 būs bezmaksas Windows 10! ;)

    KlavsAnson
    11.05.2015 21:21
    Reply to  Māris Alksnis

    Windows 10 jā, tikai ar vienu sīku atšķirību – nav ne darbvirsma ne darbvirsmas lietotnes, ja netici paskaties video ar nesen iznākušo Windows 10 IoT prewiew raspberry pi

    x
    11.05.2015 09:58

    >512 MB RAM un 4 GB iebūvētā atmiņa

    iebūvēta? Iebūvētas ir abas atmiņas – operatīvā un pastāvīgā.

    Protams, šīs mantiņas ir derīgas kā DIY komplekta galvenā sastāvdaļa, jo konkurēt ar 150$ laptopiem tās var tikai gadījumos, kad 150 ir pircēja iespēju augstākais punkts. T.i. tā pērk procesa pēc, nevis lai nopirktu lētu datoru (kā jau ātzīmēts, beigās summa dubultojas un tas ir vadu mudžeklis, kuru apkārt nenēsāsi).

    Vitālijs Sikuriņecs
    11.05.2015 11:39

    Nu es nezinu. Šis aparāts der tikai kaut kam, nezin kam. Ja nau LAN, tad kā mājas lētais serverīti īsti neder. Nav HDMI, atkal jau, nekam neder. 1 GHZ un 512 MB linuxim ir par maz, ja gribas arī ko vairāk par termināli.

    Kristaps Lācis
    12.05.2015 00:08

    Ir HDMI, ir (video čalis saka eičdīemai, tas būs tas pats). 1GHz un 512MB RAM ir par maz Flašam un reklāmām, bet ne Linuxam un internetam.

    Vitālijs Sikuriņecs
    12.05.2015 00:32

    Bet tas ir plus 15 USD un šim ar šipings būs. tad es ņemu quad core raspberry, kurā vis jau iebūvēts. WiFi nav tā mirstamā vajadzība.

    Midix
    03.07.2015 13:29

    Pirms parādījās RPi2, jau bija daudz variantu, kuri cenas/jaudas ziņā krietni pārspēja RPi. Ja mēs ņemam vērā, ka CHIPam pilnvērtīgai video izvadei (composite out mūsdienās nav nopietni) tomēr vajag papildus adapteri, kas maksā papildus $15, tad iegūstam $25, kas jau ir tuvu A10-OLinuXino-LIME (30EUR), ņemot vērā, ka Olinuxino vēl ir SATA, USB OTG, USBx2, LAN, LiPo bateriju lādēšanas atbalsts, 3 pogas Android funkcijām. Un vēl arī Allwinner bāzētais BananaPi… tā ka kopumā tas $9 dolāru “aveņu slepkava” sanāk tikai tāds “apgraizīts” veco “slepkavu” (Olinuxino un BananaPi) variants. Bet nu es personīgi arī intereses pēc noziedoju CHIPam, redzēs, ar ko tas beigsies.

    03.07.2015 14:48
    Reply to  Midix

    Šādu produktu gadījumā man vienmēr interesē tas, ko uz tiem cilvēki izdomā būvēt. Kādiem nolūkiem Tu esi pasūtījis CHIP?

    Midix
    03.07.2015 15:39

    Man viss sākās ar RPi. No viena uzbūvēju MIDI sintezatoru, kuram pievienoju MIDI klaviatūru un pēc tam uzdāvināju radiniecei, kura sāk mācīties mūzikas skolā; otru RPi izmantoju kā XBMC (tagad – Koda) media pleijeri, kuru kādu laiku lietoja mana mamma, lai skatītos Ugunsgrēku caur TV3 Play lapu, kad TV3 bija problēmas ar Lattelekom līgumiem.
    Pašlaik darba vajadzībām arī eksperimentēju ar RPi un LED joslām (kaut gan galīgajā versijā produkts tiks ražots uz citas platformas, kas sanāks lētāk). Balstoties uz visu šo raibo pieredzi, izskatās, ka pagaidām īsti nezinu, kādiem nolūkiem lietošu CHIP, bet ir miglaina ideja pamēģināt kaut ko saistītu ar ļoti lēto webkameru PlayStation Eye, kuras parametriem vajadzētu ļaut to labi pielietot kustību un žestu atpazīšanā reālā laikā.

    Reklāma