Web Analytics
More
    Reklāma

    Uz Windows 10 varēs darbināt Android un iOS aplikācijas, jauno tīmekļa pārlūku sauks par Microsoft Edge

    Jaunākie raksti

    Šobrīd Sanfrancisko notiekošajā Microsoft izstrādātājiem veltītajā konferencē Build 2015 Microsoft atklāja savu vīziju nākamajiem dažiem gadiem. Microsoft Operētājsistēmu grupas vadītājs Terijs Maijersons (Terry Myerson) paziņoja, ka Microsoft ir ambiciozs plāns divu līdz trīs gadu laikā Windows 10 darbināt uz 1 miljarda ierīcēm visā pasaulē. Starp šīm ierīcēm būs atrodami galddatori, portatīvie datori, planšetdatori, viedtālruņi, Xbox One videospēļu konsoles, Surface Hub konferenču sistēmas, HoloLens paplašinātās realitātes brilles un dažādas lietu interneta (Internet of Things) ierīces.

    Microsoft gaidāmo Windows 10 operētājsistēmas versiju izstrādā ar vienotu sistēmas kodolu, aplikāciju veikalu un izstrādes rīkiem, kas kopā ļaus sasniegt šo patiešām ambiciozo mērķi. Šobrīd pasaulē ar kādu no Windows versijām darbojas aptuveni 1.5 miljards datoru.

    Reklāma

    Windows 10 varēs darbināt Android un iOS aplikācijas

    Lai sasniegtu šo mērķi, Microsoft ir izlēmis uz Windows 10 ļaut darbināt konkurējošo Android un iOS platformu lietotnes. Praktiski tas nozīmē, ka Windows 10 operētājsistēmā kā apakšsistēma (subsystem) darbosies Android AOSP (Android Open Source Project) versija un izstrādātāji jau tuvāko mēnešu laikā varēs savu Java vai C++ valodās rakstīto Android aplikāciju instalācijas failus (APK) iesniegt Windows Store aplikāciju veikalā.

    iOS aplikācijas uz Windows 10 darbosies, ja tās ar šai videi pārkompilēs ar speciālu Objective-C kompilatoru, kas izstrādātājiem pieejams jau no šodienas.

    Šādi speciāli sagatavotas Android un iOS aplikācijas kļūs par Universal Windows Apps – spēs sadarboties ar Windows servisiem un aplikācijām, piemēram, Cortana balss asistentu vai Xbox Live servisu. Tā kā vairums pārnesto aplikāciju būs sākotnēji gatavotas ARM ierīcēm (bez peles un tastatūras atbalsta), tad Microsoft to pielietojumu primāri saskata Windows mobilajās ierīcēs nevis datoros.

    To var uzskatīt par atbildi cilvēkiem, kas sūkstās, ka uz Windows (Phone) telefoniem pietrūkst citās platformās iecienīto aplikāciju. 2014. gada septembrī Windows Store bija vairāk nekā 527 000 modernā stila (Metro) aplikācijas (no tām 340 000 – Windows Phone aplikācijas), kamēr Android un iOS aplikāciju veikalos katrā ir vairāk nekā 1.3 miljoni aplikāciju. Lai turpinātu Windows Store veikala papildināšanu ar aplikācijām, Microsoft tagad šajā veikalā ļaus pieteikt arī .NET un Win32 lietotnes (praksē tās tiks virtualizētas izmantojot App-V virtualizācijas tehnoloģiju), kā arī piedāvās iespēju izstrādātājiem savu tiešsaistes vietņu kodu “iepakot” Windows Store aplikāciju paskatā (tās tiek dēvētas par “hosted web apps” vai “web apps”).

    Microsoft ir sagatavojis Visual Studio Code koda redaktora versiju Mac datoriem (šis rīks pieejams arī Windows un Linux lietotājiem).

    Internet Explorer nomainīs Microsoft Edge tīmekļa pārlūks

    Citās ziņās, jauno Microsoft veidoto tīmekļa pārlūku, ko iepriekš zinājām kā Project Spartan, oficiāli sauks par Microsoft Edge. Tas būs galvenais tīmekļa pārlūks, kas būs iestrādāts Windows 10, kad tas šovasar beidzot būs oficiāli pieejams. Sākotnēji Windows 10 ierīcēs būs pieejams arī Internet Explorer pārlūks, lai nodrošinātu savietojamību ar laikam līdzi iet neuzspējušajām tīmekļa vietnēm un aplikācijām.

    Ar Continuum funkciju Windows 10 viedtālrunis kļūs par datoru

    Ir noteikta cilvēku kategorija, kas vēlas, lai viņu mobilais telefons kalpo par viņu datoru. Ar Microsoft veidoto Continuum funkciju šis sapnis pietuvojas realitātei. Iepriekš šī funkcija bija prezentēta uz planšetdatoriem, bet nu tā būs pieejama arī viedtālruņiem. Tās būtība ir sekojoša – telefonu pieslēdzam pie lielāka displeja, peles un tastatūras un mobilā ierīce speciāli sagatavotas aplikācijas attēlos tādā paskatā, kādu esam pieraduši redzēt datorā. Proti, kamēr lietojam, piemēram, Excel uz paša telefona, tas būs pielāgots mazajam displejam un ievadei ar pieskārieniem, bet pieslēdzot telefonu pie lielāka displeja, Excel tiks attēlots kā datoram paredzēta lietotne. Biznesa vidē pēc šādas funkcijas varētu būt liels pieprasījums.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    15 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    anonīms
    30.04.2015 00:15

    “ja tās ar šai video pārkompilēs ar speciālu Objective-C kompilatoru”

    Ko?

    30.04.2015 00:30
    Reply to  anonīms

    Videi, videi :)

    bombelats
    30.04.2015 08:38

    Lai nu tiešām izdodas! Jau pusgadu lietoju WP un esmu apmierināts kā zilonis. Ir jau gan dažas apgraizītas funkcijas, salīdzinot ar Andrīti, bet stabilā darbība to atsver. Programmu skaits veikalos jau ne reiz ir pieminēts. Nu kam tas skaits, ja 90% ir viens otra klons. Tik grūtak izvēlēties. Loga veikalā pietrūkst gan dažas pierastas progas, bet ne tā mirstama kaite. Un tās, kas tur ir (protams, ar kurām nācies saskarties), vismaz ir kārtīgi nostrādātas un netaisa visādas figņas.

    Uldis M.
    30.04.2015 09:28

    Nu es nezinu… Nu man nepatīk šis Microsoft solis! Tā jau ir ķeršanās pie pēdējā salmiņa – lai tikai vairāk iegrūstu tautā savus telefonus… Nu un ko? viņi cer pārvilināt pie sevis Android lietotājus? iOS lietotājus ne tik nepārvilinās! Man pat tas šķiet drusku negodīgi pret lietotņu izstrādātājiem un pārējo platformu lietotājiem.

    x
    30.04.2015 09:52
    Reply to  Uldis M.

    kas tur negodīgs – izstrādātājiem vēl lielākas iespējas izplatīt savus izstrādājumus, vai tas būtu kas noderīgs vai piršanas skaņa.
    man gan drīzāk liekas negodīgi pret win lietotājiem, ka tagad visa androīda šļura (OK, daļa no tās) parādīsies mstorē. Cerams, ka varēs atfiltrēt pēc native OS vai kā tamlīdzīgi.

    Galvenais, lai izpildes emulators netiktu iekļauts windowsā uzreiz, lai tie kam to vajag instalē kā Win apdeitu vai papildkomponenti. Priekš kam win lietotājiem kas neizmantos Andr un iOS aplikācijas vajadzīgi apendicīti kas tur kūļāsies un domājams, sagādās problēmas.

    Ksspars Lccis
    30.04.2015 11:03

    Mani interesē lūk kāda fīča: pirms pāris gadiem runāju ar vienu MS cilvi un prasīju kad win parādīsies kaut kas līdzīgs kā nokai bija pc suite vai vēl labāk – mighty text analogs. uz ko saņēmu atbildi, ka tur ir kautkāda nepareiza koda/dzelžu simbioze, kas šādas darbības padara neiespējamas win vidē. nu ko tagad varēšu uzlikt mighty text un darbināt? jo joprojām tas ir lielākais wp trūkums, kas man liedz iegādāties šo izstrādājumu. cauru dienu birojā sēžot sanāk daudz raakstīt īsziņas un daru to datorā.

    x
    30.04.2015 11:32
    Reply to  Ksspars Lccis

    Vai tad mūsdienās skaips un citi komunikāciju rīki nav aizstājuši SMS? Tas pats epasts neaizliedz sūtīt 3-10 vārdus garus (īsus) ziņojumus.

    Ksspars Lccis
    30.04.2015 11:33
    Reply to  x

    nope

    30.04.2015 11:35
    Reply to  x

    Ko tu zini, varbūt Kaspars nodarbojas ar “SMS mārketingu” :)

    Ksspars Lccis
    30.04.2015 11:50

    nope :D bet es laikam esmu vecmodīgs so is mani apkārtējie cilvēki…

    30.04.2015 11:08

    Vakar Grūbers smuki par šo visu pateica: You can please some of the people all of the time, or all of the people some of the time — but Microsoft remains constitutionally drawn to the pipe dream of pleasing all of the people all of the time.

    30.04.2015 16:28

    Lieliskākais raksts

    lll
    01.05.2015 00:27

    Izskatās pēc nopietna MS impērijas atbildes trieciena visiem uzreiz

    Raivis Rasnačs
    01.05.2015 14:43

    Saka, ka jaunais 10074 laidiens darbojas pietiekami stabili, lai lietotu ikdienā. Kā tur ir?

    P.
    01.05.2015 21:52

    Nu, ko. Gaidām atbildi no Google par Google Android Framework API izveidošanu. Attiecīgi, aplikācijas darbosies tikai uz ierīcēm, kurām būs šis framework, kurš, savukārt būs darbināms tikai uz ierīcēm ar Google Play bibliotēkām.

    Reklāma