Web Analytics
More
    Reklāma

    netatmo Urban Weather Station apskats

    Nedaudz specifisks privātu laika ziņu rīks ar plašu pielietojumu. Jālieto tik sava iztēle!

    Jaunākie raksti

    Pēc diezgan ilgiem pētījumiem nonācām pie secinājuma, ka šo ierīci sauc par netatmo Urban Weather Station, vismaz tā to dēvē pats ražotājs, tāpēc pieturēšos pie šī nosaukuma. Faktiski tā ir no divām daļām sastāvoša paša (privātai) lietošanai paredzēta laika ziņu stacija. netatmo Urban Weather Station spēj uzraudzīt temperatūras, mitrumu, oglekļa dioksīdu (CO2), trokšņu līmeni un prognozēt laika apstākļus.

    netatmo Urban Weather Station gluži nav pirmās nepieciešamības prece un 180 eiro par šo ierīču komplektu ne katram atradīsies, bet nenoliedzami ir interesanti papētīt procesus savā mājoklī arī tad, ja neesi laika vērošanas entuziasts. Ir tādi cilvēki, kas katru dienu, pat ik pa pāris stundām, kontrolē un pieraksta laika ziņas, temperatūru, spiedienu, nokrišņus utt. netatmo Urban Weather Station to paveic, iespējams, precīzāk un pilnīgi automātiski.

    Reklāma

    Netatmo 012

    Interesanti, ka netatmo Urban Weather Station nav pavisam vientuļš. Neaizstājamā lietotne IFTTT ir pievienojusi pilnu laika ziņu stacijas atbalstu un pat izvēlīgais Apple to ir iekļāvis HomeKit viedās mājas platformā un Kursors.lv lasītājs norādīja, ka netatmo varot pieslēgt OpenHAB mājas automatizācijas sistēmai, un datus ievākt MySQL datu bāzē (tas priekš gīkiem). netatmo piedāvā arī piedalīties kopējā laika ziņu pētījumā ar savu Urban Weather Station un liela informācijas daļa pieejama visiem interesentiem tiešsaistē: www.netatmo.com/weathermap.

    2015-04-08_1056
    Kartē var redzēt citu laika staciju rādījumus

    Protams, nevajag sevi ierobežot ar domu, ka nu tik nolikšu laika ziņu cilindrus kaut kur un ar to viss beigsies. Nē! netatmo Urban Weather Station iespējams izmantot otrā mājā vai laukos, lai attālināti redzētu temperatūru un mitrumu telpās. Ierīce ir pietiekami precīza, lai to izmantotu vīna pagraba vai kartupeļu pagraba temperatūras kontrolēšanai.

    Netatmo 003

    Izskats un tehniskā specifikācija

    netatmo Urban Weather Station komplekts sastāv no diviem alumīnija cilindriem. Tiem ir plastmasas cepures abos galos un lielākajam (155 mm garš, 45 mm diametrā) iekštelpu cilindram ir arī microUSB pieslēgvieta, skārienjūtīga augšdaļa un pienaina izskata ielaidums, kas ik pa laikam var parādīt kādu krāsainu gaismas paziņojumu. Nekādi ekrāni, antenas, nekā cita te neatrast.

    Iekštelpu modulis spēj mērīt temperatūru (0°C līdz 50°C ar kļūdu +- 0.3°C), relatīvo mitrumu (0 – 100%), tajā ir iestrādāts digitāls barometrs (260 līdz 1160 mbar) un oglekļa dioksīda (CO2) mērierīce. Iespējams izmērīt arī skaļumu iekštelpās (35 dB līdz 120 dB). Iekštelpu modulis diemžēl nevar vizuāli ar gaismas signālu parādīt oglekļa dioksīda koncentrāciju gaisā vai kopējo komforta līmeni telpā.

    Netatmo 007

    Mazākais (105 mm garš, 45 mm diametrā) ārpus telpu modulis ir atverams, jo tā darbību nodrošina divas AAA baterijas. Tiek solīts, ka mazais netatmo Urban Weather Station modulis spēj darboties aptuveni gadu ar vienu bateriju komplektu.

    Ārpus telpām paredzētais modulis mēra temperatūru (-40°C līdz 65°C ar kļūdu +- 0.3°C), relatīvo gaisa mitrumu (0 – 100%) un spiedienu. Ir iespējams piepirkt klāt nokrišņu mērierīci, tā nav iekļauta sākuma komplektā. Tāpat vienam iekštelpas modulim var pieslēgt vairākus āra moduļus.

    Iekštelpas modulis ar netatmo Android, Windows (Phone) vai iOS lietotnes palīdzību tiek pieslēgts Wi-Fi, bet āra modulis ar iekštelpas moduli sazinās bez vadiem 868 MHz frekvencē. Ražotājs norādījis, ka maksimālais saziņas attālums starp moduļiem ir 100 metri. Mana pieredze rāda, ka jau divas sienas (viena no tām nesoša) un 12 metri starp moduļiem noēd vairāk nekā pusi no signāla jaudas.

    Netatmo 018

    Lietotne un tiešsaistes iespējas

    netatmo Urban Weather Station iestatīšana var izrādīties nevajadzīgi piņķerīga, jo vismaz sākotnēji netatmo nemaz nevēlējās draudzēties ar manu mājas Wi-Fi. Tikai ar ceturto piegājienu netatmo padevās un pieslēdzās tīklam. Pārējais viss gāja kā pa diedziņu. Tiesa, lasītāju iesūtītā informācija liecina, ka netatmo uzstādīšana gājusi perfekti ar USB savienojuma palīdzību.

    netatmo scr telef 003 netatmo scr telef 004 netatmo scr telef 005 netatmo scr telef 006 netatmo scr telef 002 netatmo scr telef 001

    Mūsu acis un rokas netatmo Urban Weather Station lietošanā vienmēr būs viedtālruņa lietotne vai arī netatmo mājaslapa. Faktiski lietotne kopē mājaslapas funkcijas, bet bez viedtālruņa pavisam iztikt nav iespējams, jo tas ir nepieciešams kā minimums pirmo reizi iestatot netatmo Urban Weather Station. Abējādi pēcāk var pielāgot ko netatmo Urban Weather Station rāda, par ko ziņo, kāda informācija nododama publiskai apskatei un tamlīdzīgi. Diemžēl tikko beidzas internets, tā darbību pārtrauc arī netatmo.

    Netatmo 016

    netatmo Urban Weather Station informāciju var izmantot arī citi ģimenes locekļi, atliek vien atļaut tiem pieeju. Publiski izrādāmā informācija tiek ņemta tikai no āra moduļa, kā arī katrs pats var izvēlēties – redz kāds tavu moduli kartē vai neredz.

    Lasītājs norāda – viena no problēmām, ar kuru saskāros, bija pareiza ārā sensora novietošana. Izvēlējos vietu, kas ir ēnaina arī saulainā laikā, bet tomēr tā bija puse, kur visu dienu spīdēja saule un zem jumta pārkares netatmo sakarsa. Attiecīgi, āra temperatūra par pāris grādiem augstāka nekā vajadzētu būt. Nomainīju pusi uz ziemeļu daļu, un nu viss bija pareizi.

    netatmo scr 004 netatmo scr 008

    netatmo laika ziņu Android lietotne visai aktīvi ziņos par to, ka mājā derētu atvērt logu, jo kāpis oglekļa dioksīda līmenis. Tā ir samērā kaitinoša iespēja un labprātāk par sliktu gaisu redzētu informāciju krāsaino LED lodziņā iekštelpu modulī. Lietotnei ir divi režīmi – šībrīža informācija tiek parādīta vertikālā skatā, bet vēsturiskā informācija būs pieejama vien tikai kad viedtālruni novietosi horizontālā skatā. Tas nav visai ērti tiem, kas atslēguši ekrāna grozīšanu un vēsturiskie dati attiecīgi viedtālrunī nebūs redzami. Toties tie tiks rādīti interneta pārlūkā.

    netatmo lietotne piedāvā arī septiņu dienu laika prognozes, kas tiek veidotas sadarbībā ar MeteoGroup.

    Netatmo 021

    Diemžēl nebija iespējas to pārbaudīt, bet tiek norādīts, ka planšetdatoru netatmo lietotne nedaudz vizuāli atšķiras no viedtālruņu lietotnes. Tas pats atteicas arī uz lietotnēm dažādās mobilajās operētājsistēmās.

    Par netatmo precizitāti nekādu sūdzību nav. Precīzu termometru man mājās nav, bet siltās grīdas termostats rādīja kaut ko tuvu netatmo sniegumam. Mitrumu gan netatmo rādīja identisku analogā higrometra rādījumam.

    Te atkal pievienošu lasītāja komentāru par netatmo, jo man nebija iespējas iepazīties ar lietus moduli:

    Kā jau cilvēki bija internetos norādījuši, [lietus] sensors tiek piegādāts bez jebkādiem stiprinājumiem vai skrūvēm. Interesanti, ka skrūve ir fotoaparāta noklusētā turētāja izmērā, tāpēc viens no ieteikumiem ir vienkārši pieskrūvēt mazu, lētu trijkāji. Es gan izlīdzējos ar DIY un piestiprināju vienkārši. Nepatika, ka uzstādīšanas laikā sensors (lāpstiņas), kas uzskaita nokrišņus, kustējās, un attiecīgi arī “skaitīja” lietu. Šādu parādību novēroju arī bezlietus laikā, bet stiprā vējā, kad nedaudz sensors kustējās. Kopumā ar ūdens savākšanu tas tika galā arī ļoti stiprā lietū.

    Negatīvais:

    • neuzskaita sniegu (kad sāk kust, tad ir “lietus”);
    • netatmo paši neiesaka atstāt ļoti lielos aukstumos (bet tas ir mazliet neloģiski, jo ziemā/vēlā rudenī jau arī līst), bet izlēmu riskēt, izturēja -17 grādus, daudzās atkalas, arī kad mašīna no rīta bija ledū pēc sasalstošā lietus. Ir redzēti foto, kad plastmasas daļas neiztur. Man pēc vienas ziemas ir OK.

    netatmo brīnišķīgi sadarbojas ar IFTTT lietotni. IFTTT lietotne paredzēta tam, lai kāds notikums, kāda parametra sasniegšana aktivizētu kādu citu darbību. Piemēram, IFTTT lietotne spēs reaģēt uz netatmo izmērītu temperatūru vai mitrumu, par to paziņojot lietotājam. Varēsi pat iestatīt precīzu temperatūru, kuras pārsniegšanas gadījumā tiek par to ziņots. Noderēs tiem, kas uztraucas vai mājā nekļūst par aukstu, vai nesals ciet ūdens caurules.

    Tieši tādus pašus paziņojumus vari saņemt par mitrumu, CO2, skaņas līmeni, spiedienu un pat lietu, ja vien tev ir nokrišņu mērāmais modulis. Tiesa, IFTTT piedāvā līdzvērtīgas iespējas arī ar vairākiem citiem laika ziņu servisiem un lietotne paziņos no rīta par to, ka dienas laikā varētu noderēt lietussargs. Turklāt tas viss būs pilnīgi bez maksas. Precizitātei norādīšu, ka IFTTT izmanto Android paziņojumu sistēmu – skaņa un augšējā rīkjoslā parādās informācijas ikona.

    Netatmo 019

    Kas tad īsti ir netatmo Urban Weather Station?

    Pirmkārt netatmo Urban Weather Station ir laika ziņu vērotāju – jūsmiņu instruments, kas ļauj pašam nedaudz paslinkot. netatmo ir milzīga komūna, kas dod ieskatu par esošiem un pat visai precīziem laika apstākļiem visā pasaulē. Te gan arī jānorāda, ka netatmo lietošanu neregulē nekādas iestādes, tāpēc moduļu pareiza ievietošana ir uz katra paša sirdsapziņas.

    Neesmu speciālists, bet internetā ir minēts, ka šā tā izmētāt termometrus un citas mērierīces nedrīkst. Būtu ideāli, ja mērierīces kā netatmo āra modulis atrastos ēnā, kādus divus metrus nost no betona sienām un asfalta, jo tie akumulē siltumu. Protams, nokrišņu modulim ir jāatrodas zem klajas debess. Tiesa, netatmo āra moduli acīm redzot ir paredzēts uzkārt uz nagliņas pie mājas sienas, vismaz par to liecina ielaidums moduļa ārpusē.

    180 eiro par pasīvu mērierīci ir diezgan daudz. Protams, katrs pats var izdomāt netatmo labāko pielietojumu. Piemērs varētu būt bērnu vai dzīvokļa biedra „pieskatīšana”, lai tie neklausās pārāk skaļu mūziku – netatmo mēra skaņas „piesārņojumu”, pie noteiktu decibelu pārsniegšanas IFTTT lietotne par to ziņo vecākiem. Līdzīgi var „pieskatīt” arī vecāka gadagājuma cilvēkus. Droši vien netatmo noderētu arī dārza darbos, ja to ievieto siltumnīcā.

    Netatmo 014

    Jau izteicu iebildumu pret lieliskas LED gaismiņas aktīvu neizmantošanu. Tā der tikai pirmo reizi uzstādot netatmo – zilās gaismas mirgošana norāda uz gatavību savienoties ar lietotni. Otrais iebildums būtu pret āra moduļa novietošanu. Jā, to var pakārt uz nagliņas, bet nekādi citi piesaistes instrumenti netiek paredzēti. To var ātri apgāzt, pat pazaudēt.

    Ir jābūt diezgan labam pamatojumam netatmo Urban Weather Station iegādei vai arī jākļūst par laika ziņu novērošanas entuziastu. Ja tev ir vīna pagrabs, tad netatmo Urban Weather Station būs kā kulaks uz acs, bet kartupeļu pagraba pieskatīšanai 180 eiro būs par šerpu.

    netatmo Urban Weather Station cenas

    Nedaudz specifisks privātu laika ziņu rīks ar plašu pielietojumu. Jālieto tik sava iztēle!

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    8
    Programmatūra
    6
    Baterija
    7
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jānis
    08.04.2015 15:18

    Piezīme: iekštelpu galvenais modulis rāda krāsas, bet ļoti īslaicīgi:
    1) kad CO2 līmenis pārsniedz 1000ppm, tad iedegas dzeltens
    2) kad CO2 līmenis pārsniedz 2000ppm, tad iedegas sarkans

    kā arī tad, kad ir mērījuma pieprasījums (īslaicīgi piespiežot iekštelpu modulim augšpusē).

    08.04.2015 17:19
    Reply to  Jānis

    Iespējams, ka īslaicīgi. Bet tas ir bezjēdzīgi, jo es to 2 nedēļu laikā tā arī neieraudzīju, kā arī kāda jēga no kaut kādas robežas pārsniegšanas ziņojuma, ja tas visu laiku nedemonstrē sliktu gaisu :D telpās.

    Jānis
    09.04.2015 13:05
    Reply to  Artis Abols

    Galvenais saziņas veids Netatmo ar lietotāju ir mobilā aplikācija, tur tad arī esmu ieslēdzis, lai sūta push paziņojumos (iOS), par sliktu gaisu, labu gaisu utt., kā arī pašā aplikācijā tiek ar uzskatāmu krāsas apli parādīta gaisa kvalitāte. Piekrītu, ka LED signāls varēja būt ilgāks.

    09.04.2015 13:47
    Reply to  Jānis

    Nevaru komentēt par iOS, bet Android lietotnes paziņojumi ir kaitinoši un tos atļāvos izslēgt.

    Šis ir viens no tiem produktiem, kas uz iOS darbojas daudz atbilstošāk, vismaz cik internetā izlasīts.

    KKTK
    08.04.2015 15:30

    Cenas lielums liekas ir nosacīts. Ātri pameklējot ko varētu piebāst raspberijam atklājas, ka CO2 sensori sākas no 85$…

    Juris
    09.04.2015 10:58

    Atsevišķi lietot NETATMO ir interesanti, jo iespējams paskatīties vēstures datus, bet integrējot to ar FIBARO HOME CENTER gudrās mājas vadības sistēmu iespējams pašam veidot scenārijus, kas mājai jādara. Piemēram, kad CO2 sasniedz 800ppm robežu – jāieslēdz ventilācija. Vai ja māja ir uz apsardzi un skaļuma sensors konstatē troksni – atsūtīt uz e-pastu foto no mājās esošām IP kamerām. https://www.facebook.com/vietal.smart.technology/photos/a.219126858215766.50642.209786425816476/605391166255998/?type=1

    Reklāma
    Nedaudz specifisks privātu laika ziņu rīks ar plašu pielietojumu. Jālieto tik sava iztēle!netatmo Urban Weather Station apskats